En opinionsundersökning publicerad i måndags 13 maj, gjord av PewResearch i åtta EU-länder bjuder både skrämmande och roande läsning. De åtta länderna är Tyskland, England, Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Polen och Tjeckien. Vi kan väl börja med ett av de mer underhållande resultaten. Man frågade i respektive land vilket folk inom unionen som var pålitligast respektive minst pålitiliga. De kallar det fördomsfrågan, eller ”stereotyping”. Engelsmännen litar mest på tyskarna, precis som alla andra utom grekerna, som anser att tyskarna är minst pålitliga. I Grekland litar man på greker. Engelsmännen litar dock minst på fransmännen. Både tyskar, italienare och spanjorer är ense om tyskarna är mest pålitliga och italienare minst. Just det, italienarna litar inte på sina egna.
Det kanske allvarligaste resultatet är det minskade förtroendet för EU-projektet som sådant. Endast tjeckerna har ökat sitt förtroende för unionen sedan mätningen förra året. Ändå har förtroendet sammanlagt minskat med 15 procentenheter, från 60 till 45% som har förtroende för unionen. Det är en fjärdedel av dem som tidigare trodde på samarbetet som nu har tappat tron. De är nu mindre än 50% och det är ett år kvar till nästa parlamentsval. De som hånar Cameron och britterna för att de vill omförhandla villkoren för samarbetet kanske borde tänka om.
Mest desillusionerade om unionen är fransoserna, där anser nu 91% att ekonomin i unionen är dålig, en ökning med 10 pe (procentenheter). Dessutom anser 77% att unionen rår för den dåliga ekonomin och hela 67% anser att den egna relativt nyvalda socialistiska regeringen är för dålig (+ 24 pe)! Vid undersökningen för ett år sedan hade Frankrike en borgerlig regering. Är det ett uttryck för äkta fransk bondånger?
På frågan om det egna landets ekonomi är god svarar endast 1% av grekerna ja, 3% av italienarna och 4% av spanjorerna. I topp ligger tyskarna, där hela 75% anser att ekonomin är god. Tyskland är också det enda land där man tycker att ekonomin är bättre nu än år 2007.
I de hårdast drabbade länderna i den ekonomiska krisen, Grekland, Italien och Spanien, anser folket att det i huvudsak är de egna politikerna som bär ansvaret. Vad anser då folket att man bör göra för att lösa problemen? I undersökningen hade de att välja på att (A) minska offentliga utgifter eller att (B) öka dem för att stimulera ekonomin. I Frankrike blev svaret A81%, B 18%, Tyskland A67%, B26%, Spanien A67%, B28%, Italien A59%, B29%, Tjeckien A58%, B 26%, England A52%, B37%. Endast i Grekland och Polen ansåg fler att man skulle öka utgifterna än de som ville minska dem. Endast i Grekland ansåg över hälften av de svarande att man borde öka utgifterna. En majoritet av folken har alltså insett fundamentala ekonomiska fakta, ”man ska inte kasta bra pengar efter dåliga” och det enda sättet att tvinga bort dåliga politiker och byråkrater är att inte ge dem några pengar.
Vi diskuterade detta igår härhemma…
Bara Stockholm stad har fler byråkrater än Brysseladministrationen..
Frågan är då om Grekland kanske har rätt?
Att öka den offentliga administrationen kanske är det rätta?!
(Jag skämtar naturligtvis… Eller?)
Folket är klokare än sina ledare – se där en strimma av ljus. Men vad hjälper det när politikerna struntar i vad väljarna tycker och vidhåller att dagens skuldkris bäst löses med hjälp av ännu större skuldberg. Det är således i första hand en demokratisk kris vi upplever och den kan kortsiktigt bara avhjälpas genom mer av direkt demokrati, d v s fler folkomröstningar. Som David Cameron insett och därför utlovat ett nytt referendum om EU. Det borde Reinfeldt också göra, men det kommer nog inte att ske. Du har kallat honom ”fjant”. Det är förstås ett understatement. Mer rättvisande är att beskriva honom som en kappvändare och svikare. Efter en lovande början har han förvandlats till en lika destruktiv ledare som en gång Olof Palme.