Kugghjulsverkstad, igen

Margot Wallström och Alice Bah Kuhnke har i DN en debattartikel där de förklarar regeringens avsikter med att införa en institution för mänskliga rättigheter direkt underställd riksdagen, inte regeringen. De nämner endast de positiva rättigheterna, de som oftast någon annan betalar för. De säger inget om de långt viktigare negativa rättigheterna, de som skyddar individer från tvång och övergrepp, inte minst från staten.

De hänvisar till Parisprinciperna från 1991, men det korrekta årtalet är 1993. Läser man svenska Wikipedia får man en tydlig känsla av socialism i tolkningen. Den finska tolkningen verkar mer neutral.

I alla händelser ser Parisprinciperna ut att vara en del av kugghjulsverkstaden. Det är principer, handlingsberedskap, propaganda och liknande, som är förberedd och ligger i byrålådan i väntan på rätt tillfälle att lyftas fram.

En av de negativa konsekvenserna av DÖ är att borgarna ger socialisterna möjlighet att inrätta myndigheter och institutioner med avsikt att säkerställa fortsatt socialistiskt styre även vid en socialistisk valförlust. Frikortet för socialistiska budgetar är bara en liten del, toppen av ett isberg, av de möjligheter borgarna skänker socialisterna i och med DÖ.

Under valrörelsen förra året markerade inte minst Fi att de ville sätta en tydlig vänsterprägel på tolkningen av begreppet mänskliga rättigheter. De var så tydliga att det var svårt att inte se att de egentligen menade institutionella rättigheter. Alltså rättigheter för institutioner att erhålla tolkningsföreträde över vilka (begränsade) rättigheter individer och medborgare har och måste rätta sig efter.

Är det den sortens MR-institution sossarna, efter ett antal motgångar i internationell domstol, nu ser möjlighet att etablera i Sverige? Ett alibi för förtrycket av de egna medborgarna att visa upp när det inhemska rättsväsendet inte hållit måttet och övergreppen går till internationellt avgörande.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Kugghjulsverkstad, igen

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Det tycks inte ha med politisk tillhörighet att göra..
  Utan en effekt av ett samhälle utan mål och medel…
  Varje organisation och myndighet gör allt för att hålla igång sin egen verksamhet.
  Även om det ”sågar av den gren man sitter på”….

 2. Bengt Holmgren skriver:

  Tack Mats för dina mycket insiktsfulla betraktelser. Min hustru och jag är fulla av beundran över bredden och djupet på de ämnen du täcker! Inläggen av dig missar jag aldrig!

 3. Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

  Skogsforum uppmärksammar dina läsvärda artiklar…..

  http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=113&t=23192&p=335828#p335828

  • mats skriver:

   Ja, jag kan se i wordpress adminpanel när någon har länkat till Frihetsportalen. Det händer lite då och då. Ofta är det Niklas eller som här, Sweden-Viking.
   Jag tackar och tar emot!
   Jag har funderingar på att skriva lite om det som S-V tog upp, nämligen Lantmäteriets skandalösa hantering av gränser, äganderätt, mm.

   • Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

    mats!
    Du bör också skriva om lantmäteriets skandallösa egna politiska tolkningar av lagar och ersättningar. Att man dessutom gör grova fel som man tar hutlöst betalt av markägare för att rätta sina egna kunskaps och erfarenhetsbrister är skandal.
    Att lantmäteriet inte är opartiska idag då man är affärsdrivande med att maximera kronor att tjäna som främsta affärside..
    Som markägare är det fruktansvärt frustrerande att bli våldtagen av lantmäteriets okunnighet……..
    Själv har jag ofrivilligt blivit indragen i en anläggningsförättning där lantmätaren hänvisar till någon form av hävd utan att precisera och trots att hävd inte är accepterat i svenska domstolar. Lantmätaren skrev att anläggningslagen skall gälla men när han bedömer ersättningsfrågor då gäller helt underligt inte längre anläggningslagen han hänvisar till att det är krångligt att räkna ut och tar stöd av en lag som upphörde för över tjugo år sedan?? Finns massor av felaktigheter som lantmätaren gjort. vilket är överklagat av flera personer…..Samråd med berörda togs aldrig Lantmätarn körde över markägarna på mötet markägarna ville ha ytterligare ett sammanträde men lantmätaren tog besluten vid första sammanträdet som sedan ändrades när protokollen kom med hänvisning till internt beslut????
    Bland annat beslutades frivilligt om fördelning av kostnader och beslut togs på mötet. Detta ändrade lantmätaren sedan själv liksom andra beslut utan samråd…….

    • mats skriver:

     Jag förstår varför du är upprörd. Tyvärr verkar detta hända dagligen i Sverige. Är dessutom myndigheter som länsstyrelse, naturvårdsverk mfl. inblandade verkar rättsrötan vara obligatorisk.

 4. Niklas skriver:

  Självfallet måste ju en sådan institution även värna om de negativa mänskliga rättigheterna. Annars är det ju lika galet som förslaget om allemansrättens ombudsman, som mest var till för att kunna slå motsträviga markägare ännu hårdare i huvudet än idag.

  • matsjangdal skriver:

   Tror du själv att det blir så, med den introduktion ministrarna givit?

Kommentarer är stängda.