Pensionerna

TV ”avslöjar” att pensionerna inte blir så höga som många trott. Nej, självklart inte, det var ju det som var meningen när det nya systemet gjordes. Det stod ju fullkomligt klart redan för drygt 20 år sedan, när de riksdagspolitiker som knåpat ihop förlaget var ute och förklarade det. Jag reagerade direkt när jag var på ett sådant möte och frågade vederbörande (Jan Hyttring, C), hur de hade tänkt att vi som är födda i mitten på 50-talet och jobbat halva vårt arbetsliv med löftet att det är slutlönen som är avgörande för pensionens storlek ska göra, när det nya systemet med sitt ränta-på-ränta system premierar de som satt in stora belopp på pensionskontot tidigt i livet. Vi som då bara hade hälften av arbetslivet kvar, hade ju ingen chans att rädda pensionen. Detta resonemang ville inte Hyttring kännas vid. Eller så förstod han det helt enkelt inte.

Nu går dessa kullar i pension och de märker direkt att om de varit hemma med barn till de fyllde 30 år eller om de studerade länge, så hjälper inte en hög lön på slutet för att ge en hög pension. På TV säger de att det är kvinnorna som diskrimineras av systemet. Men systemet är inte konsturerat för att avsiktligt diskriminera just kvinnor. Systemet är konstruerat för att ge en andningspaus på 15-20 år för pensionsmyndigheten, medan det nya systemet sätter sig.

De som är födda från 1975 och framåt kommer, om de var uppmärksamma på pensionsfrågan när de började jobba, att kunna få goda pensioner så småningom. På 1:a maj stod Karl Petter Thorvaldsson och utlovade att de (sossarna eller LO?) minsann skulle fixa så att pensionerna om 20 år återfått sitt värde. För att lyckas med det behöver de således inte göra något alls. De behöver bara vänta tills puckeln, eller rättare sagt potthålet med pensionärer födda 1950-1970 svalts av systemet och de nya pensionärerna automatiskt, utan ytterligare politisk åtgärd, kan få bra pensioner. Om de förstått att rätta sitt arbetsliv efter hur pensionssystemet fungerar.

Ett annat fenomen som pensionssystemet skapar är att det inte lönar sig sett till pensionen att studera länge när man är ung. Det är mycket bättre att gå en kort yrkesutbildning i något hantverkaryrke med efterfrågan på folk. Då kommer pensionspoängen fort in på kontot och kan börja verka under lång tid.

Dessutom verkar systemet hämmande på barnalstringen, sannolikt med åtföljande höga vårdkostnader och sociala kostnader när medelålders kvinnor försöker ta sista chansen at bli förälder. Sett till samhällets långsiktiga bästa är det inte ett bra pensionssystem. För de enskilda som gått på myten om välfärdsstaten är det inte heller någon dröm. Vi får nog sitta och rita, klippa och klistra våra egna medaljer på ålderdomshemmet, för någon rejäl pension lär vi inte få.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Pensionerna

 1. Jan Suhr skriver:

  Vi 50-talister har hela tiden varit förlorare…

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Att utlova bättre pensioner om tjugo år är väl lika svårt som att påstå att ATP skulle frälsa alla…. Som man gjorde 1959. Det finns inget sådant som en vettig pension. Det är alltid den arbetande generationn som betalar pensionen för den som är pensionär. Även om vi tror något annat… Finns det inga pengar i samhället så är pensionärerna de första som märker det…

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Ja, sedan är kanske femtiotalisterna den grupp som betalt mest skatt i historien… Och får så här efteråt ut sämst resultat. Man får nog resonera som Evert Taube..

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det svenska socialistiska pensionssystemet är inget annat än ett simpelt pyramidspel och inget annat. De medborgare som försöker att ordna sin egen pension kommer obönhörligen att hamna i STASI generalen Ingemar Hanssons elitförbands garn, alla skall plundras enligt politikernas behov.
  Att svenska pensionärer fortfarande accepterar rofferiet och utplundringen skylles grodan i kastrullen syndromet och att socialisterna effektivt spärrat alla privata möjligheter bortom deras kontroll.
  När pamparna i fackföreningarna yvas på gator och torg över att man garanterar X antal procent av slutlönen är det en ren manipulation av bokföringen och inget annat.
  Statens enda uppgift är att kontrollera att medborgaren får möjlighet att ordna sin egen pension genom ett sunt sparande och endast garanterar livsuppehållande ordningar.
  Rekommenderad bra information finns att få i Jan Tullbergs bok ”Låsningen” sid 48-55.
  Boken skulle sälja bättre om titeln varit ”BLÅSNINGEN”.

Kommentarer är stängda.