Den fria världens val

Ron Paul säger det som alla vet, men ingen ledande politiker vågar säga. Det är dags för USA att sluta leka världspolis. Det är dags för USA att börja betrakta andra stater som självständiga rättsområden. Det är dags för USA att hålla sina militära styrkor på hemmaplan. Det är dags för USA att med intellekt, logiskt resonemang, vetenskap och filosofi delta i det världsomspännande samtal som krävs för att ta nästa steg i utvecklingen av de demokratiska samhällena.

Världens demokratier, inklusive USA, upplever en systemkris. För att jämföra med datavärlden, är demokratierna på väg mot en systemkollaps. Ska vi undvika även en hårdvarukollaps måste systemen saneras och uppdateras. Endast via sådana samtal kan dagens defekta demokratier uppgraderas. Endast så kan de odemokratiska staterna ges argument för ett bättre samhälle på hemmaplan.

Världen behöver nationalstaterna länge än. Det är alldeles för tidigt att förena en hel värld av divergerande, kanske oförenliga, kulturer under ett och samma system, en och samma juridik med mera. Vi behöver den mångfald olikheterna utgör för att pröva olika idéer mot varandra. För att erbjuda fristad åt idéer som inte får plats i feltänkta, felkonstruerade system. FN måste fråntas möjligheten att tvinga fram internationella avtal som fråntar självständiga stater sin rätt att vara sig själva, att experimentera med sin interna utveckling och finna nya vägar. Det räcker gott och blir ett mycket mer öppet debattklimat om FN endast förmedlar kunskap och information om olika vägval, utan att värdera dem.

Frihet kan inte tvingas fram uppifrån. En fri värld måste ges tid, tid mycket tid, att bygga upp förtoenden. Tid att prova ut administrativa system som bevarar friheten, inte inskränker den. För vad är demokrati, om inte ett administrativt system, ett officepaket? Men administrativa system kan vara mer eller mindre öppna. De kan ge möjlighet för ett stort antal kombinationer av fria val. Men de blir inte sådana av sig själva. Det blir de bara om man designar dem så och provar ut dem mot verkligheten.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Den fria världens val

 1. dolf skriver:

  Eh, du menar väl ”Det är dags för USA att SLUTA leka världspolis.”
  Jag studsade när jag läste att Ron Paul menade på att USA skulle agera världspolis. Det går ju stick i stäv med allt jag sett från honom tidigare. Och om det är något som utmärker Ron Paul så är det väl just att han är konsekvent och inte en vindflöjel som följer opinionen.

 2. akesundstrom skriver:

  Klokt tänkt, men det fattas väl ett ord, sluta, i andra meningen? Och när det gäller FN-byråkratin är du alltför vänlig: tror du verkligen att denna genomkorrumperade organisation klarar av ens att ”förmedla kunskap och information om olika vägval”? Är det inte sådana synpunkter – aldrig objektiva men alltid pålitligt medborgarfientliga – som vi fått mer än nog av? Fick för mig att vi var eniga om att det enda vettiga vore att lämna både FN och EU. Tiden för reformer och kompromisser är förbi. Dags att se den sanningen i vitögat.

  • mats skriver:

   Om FN förmedlar kunskap erhållen i ett medlemsland till de övriga medlemsländerna kanske det skulle kunna gå. Men inte om det är FN-byråkratin själv som producerar ”kunskapen”. Då är det nämligen inte kunskap, utan propaganda.
   I övrigt, ja, FN har för länge sedan tappat sin papperslapp i livet. För att låna en rad från Ferlin.

 3. akesundstrom skriver:

  Sorry för den onödiga upprepningen i första meningen – en lunchpaus kom i vägen. Fortsatte att skriva färdigt utan att gå tillbaka till sidan igen – och visst hade felet legat kvar ovanligt länge inför denna observanta läsekrets.

  • mats skriver:

   Jo, ett så tydligt fel borde upptäckts tidigare, i första hand av mig. Men, men.

 4. Göran skriver:

  Ska det bli en nation av hela jordklotet och en jordklotsregering, då har vi ingen frihet längre för då är det planekonomi. Vad vi behöver är en uppdelning i mer nationer. Sverige kan med fördel delas upp i alla sina landskap, mer eller mindre de nationer landområdet Sverige bestod av.

  Jag kan inte fatta att inte gotlänningarna begär utträde ut Sverige. Fy, sjutton vad rika de skulle kunna bli. Enda hindret både praktiskt och ideologiskt är att ön består av stor del socialister som sitter som gökungar och kräver att fastlandet ska försörja dem.

  • mats skriver:

   Putin skulle betala en bra slant bara för att få ha konsulat på ön.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Får svenska folket välja mellan Putin och Batra är valet enkelt.
    Förrädare som låter socialister göra en statskupp i Sverige har ingen framtid hos mig.
    Om vi låter Trump förhandla priset med Putin så flyttar jag till Gotland.

 5. Leif VE skriver:

  Det är ju precis det jag menar i min bok ”Omstart Sverige”. Vi behöver ett nytt operativsystem för den svenska demokratin och sedan en omstart. Det nuvarande är fullt av buggar och levererar inte.

 6. Jan Suhr skriver:

  För gemene man i USA är det långt bort att sluta vara polis i världen. I deras ögon försvarar de sin frihet genom att vara i Afghanistan och bomba. Lite inskränkt syn men så ser väldigt många amerikanare på saken.

  De rättfärdigar detta polisagerande utan att tänka på vad för konsekvenser det medför. Ron Paul är en av få som pekar på hur dåligt detta har fungerat och hur idiotiskt det är att fortsätta i samma spår.

  Med det försvarsindustriella komplexets alla pengar blir det svårt för politiken att gå andra vägar.
  Att ”bomba skiten ur araber” är populära slagord i presidentvalen.

Kommentarer är stängda.