Den svenska modellen

I partiledardebaclet, förlåt, partiledardebatten, använde Stefan Löfvén uttrycket ”den svenska modellen” ett flertal gånger. Många har reagerat på hur tjatigt det lät. Nu hör jag att även partisekreteraren använder det som ”buzzword”. Men vad menar de egentligen?

Jo, de menar naturligtvis det socialdemokratiska drömsamhället. Det där funktionssocialismen råder och facket härskar. Vad hade du trott att den före detta fackpampen menar?

I detta samhälle är individen underordnad kollektivet. Individer och grupper är organiserade i korporationer, av latinets corpus. Det är en kropp av många medlemmar, som alla representeras uppåt i hierarkin av några få utvalda. Neråt tvingas korporationens medlemmar acceptera ledningens överordnade beslut. Äganderätten är bara ett tillfälligt hinder som självklart kommer att undanröjas. Företagande är utsugning av arbetarklassen, om inte företagen ägs av facket eller staten, för då är det helt i sin ordning. Även om företagen går med förlust och företagsledarna är mutkolvar. Enpartistat är det slutliga målet för politiken.

Ju fortare både svenskar, EU-kompisar och invandrare förstår detta, desto bättre. Desto fortare kan socialdemokraterna sätta igång med förverkligandet av sitt drömprojekt. Det är det projketet Löfvén och S vill ha carte blanche att införa. Därför måste de förankra begreppet och projektet ”den svenska modellen”. Helst utan att avslöja vad det innebär.

Edit: Glömde att ta med att svenska medborgare är obegränsat skattskyldiga, enligt förordning.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Den svenska modellen

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Svensk socialism i ett nötskal. Lyssna gärna på slutklämmen om samlevnadsformen mellan socialister och journalister.
  https://www.youtube.com/watch?v=oW0A5LKTEI0#action=share

  • Stefan Eriksson skriver:

   Jo, den var bra Samuel, det sluttande planet har övergått i fritt fall ! Var är min fallskärm??
   Det blir lite bråttom att hitta den nu!!

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Jag har en tid sökt en företrädare för den Svenska modellen, Mirja Hjärs som sägs vara ytterst ansvarig för landsbygdsprogrammet i Västra Götalands län.
  Hon har som sig bör en massa ”målvakter” med överordnat syfte att hålla hennes rygg fri när verkligheten gör sig påmind.
  Den Svenska modellen går ut på att inte störa höga vederbörande med missförhållanden som uppstår i den Svenska modellens mylla av lagom rättvisa.
  Sverige behöver en författning värd namnet som skydd mot byråkraterna i offentlig sektor.

  Denna författnings tillsyn kommer att bära sin egen kostnad inom 1 år.
  Under förutsättning att den efterlevs.

 3. Errbe skriver:

  Well Mats, du skriver:

  (i)I detta samhälle är individen underordnad kollektivet. Individer och grupper är organiserade i korporationer, av latinets corpus.(/i)

  Det överensstämmer med Mussolinis fascism.

  • mats skriver:

   Ja, jag ser också den kopplingen. Jag gjorde det redan i gymnasiets samhällskunskap på 70-talet. Vår socialdemokratiske lärare fick ett utbrott och jag fick väl inte bättre än en trea i betyg.

   • Göran skriver:

    Jag hörde ungefär detta ur verkligheten. En liten skolelev sade att denne hade fått i uppdrag att skriva en uppsats om vad som var bra med en riksbank och frågade pappa om hjälp.

    Pappa ställde först en fråga: ”Vill du skriva sanningen eller vill du skriva vad läraren vill höra för att du ska få bra betyg?”

    Eleven svarade: ”Jag vill få bra betyg.”

    Människor anpassar sig oftast snabbt efter vad andra vill höra även om det innebär förfång för dem själva. Titta aldrig på någons betyg, det kommer bara att skapa fördomar.

 4. Rutger skriver:

  När man såg pariledardebatten och hur de försökte framhålla sig själva gick tanken osökt till vårt grannland Finland. De finska politikerna tycks vara angelägna om att arbeta för sitt land. När det behövs bildar de samlingsregeringar. Varför är det så annorlunda i Sverige? Är det kanske att våra politiker har varit rädda för vänstervridna medier och inte vågat stå på egna ben?

  • mats skriver:

   De som kommer ihåg 60-talets partiledardebatter mellan Jarl Hjalmarsson, Bertil Ohlin, Gunnar Hedlund, Tager Erlander och CH Hermansson, minns att det var betydligt sakligare och mindre personlig smutskastning.

 5. Lerousse skriver:

  Italienarna såg Sverige som ett föregångsland på 30-talet. Det finns beskrivet i en doktorsavhandling, Ett folk av mänsklig granit, av argentinare/italienare, Cantera Carlomagno. Han har gått igenom korrespondensen mellan italienska ambassaden i Stockholm och UD i Rom. I sin beundran kallar man Per Albin Hansson för Nordens Il Duce. Och då är det inte Per Albins och Mussolinis ”gemensamma” frisyr man syftar på.

 6. Niklas skriver:

  Här är den svenska naturvårdsmodellen i ett nötskal http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6442895 som även diskuteras på skogsforum http://skogsforum.se/viewtopic.php?f=15&t=26413

 7. Bengt-Göran Landström skriver:

  Hej
  Ang. världens äldsta människa.Denna ekonomiska förlust kan man ta igen mångdubbelt på
  alla ensamkommande överåriga.20-25-åringar som registreras som 15-åringar måste ju vänta
  till de blir 70-75 år innan pensionen trillar ut.

  • matsjangdal skriver:

   Den var obekant för mig. Inledning om misstron mot auktoriteter är något vi har gemensamt. Ska läsa mer senare.

Kommentarer är stängda.