Redaktionell walk over

I SVTs kulturnyheterna 5 september levererade man ett närmast obegripligt inslag om Bokmässan i Göteborg och beslutet att låta Nya Tider ha ett stånd på mässan. SVT kritiserar Bokmässan för att de tillåter Nya Tider delta i en mässa med temat Yttrandefrihet. Ledningen för mässan förklarar att de har ett bindande avtal med Nya Tider och inte kan kasta ut dem.

Kulturnyheterna menar att Bokmässan gömmer sig bakom juridiken i ett affärsavtal istället för att värna om yttrandefriheten! Att låta alla röster komma till tals är ju att värna om yttrandefriheten. Det SVT gör är att minska, nej, hota yttrandefriheten!

De svenska statsunderstödda media, inte bara statsmedia, pladdrar om den professionella journalistikens vikt för demokratin och gnäller över att andra får komma till tals på nätet. Vad de inte fattar är att den öppna analyserande samhällsdebatten numera drivs av oberoende debattörer av alla nyanser på internet. De stora redaktionerna har gett vika för styrning från obskyra särintressen. Därmed har de lämnat walk over till bloggare och andra debattörer.

Min enda oro inför framtiden är att en majoritet av befolkningen snart är illitterat. Uppskattningsvis hälften orkar inte läsa en text av det slag jag skriver här på Frihetsportalen, oavsett budskap eller sympatier för texten. Ni som inte håller med om det jag skriver och ändå läser, är extremt ovanliga. Men det är där den demokratiska utmaningen ligger, att få folk att läsa, analysera och debattera.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Redaktionell walk over

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Alla former för stöd till officiella media med hjälp av utplundrade skattepengar i Sverige skall dras in, annars vågar jag att sätta en slant på att yttrandefriheten och tryckfriheten ryker all världens väg.
  Lista gärna de blaskor som för 5 år sedan lät läsarna kommentera skribenterna i framför allt pappersmedia. Hur många tillåter det idag?

 2. Jag såg också inslaget och reagerade över närmast narkotikahallucinatoriska resonemanget. Om, något är politiskt korrekt har genomslag i opinionen (eller rättare sagt, faller den mediala tyckarkärnan [jag vägrar kalla det en elit] i smaken) skall alltså företag kunna skita i ingångna avtal. Jag väntar på nästa steg. Upprörda inslag om att ledamöter i domstolen gömmer sig bakom juridiken när de frikänner en man från våldtäkt i Tjockhult för att han bevisligen var i Fatelboda när den inträffade.

 3. Göran skriver:

  I första hand handlar yttrandefrihet om förhållandet mellan statsmakten och folket. Märk väl här att staten inte alls är direkt intresserade av yttrandefrihet efter som det finns en sådan lag vilket faktiskt innebär en begränsning i yttrandefriheten. Således får vi inte säga vad vi vill om staten.

  Vad som gäller mellan oss medborgare är en helt annan sak, som får avgöras via domstol eller nävkamp. Vill jag yttra något om en person som är direkt osanning och därtill kränker den personens heder, då får jag även finna mig i att gå runt med en blåtira i en vecka. Inget mer med det.

  Vad gäller Bokmässan så har de väl rätt att bestämma vilka som ska få delta på den. Det kan inte SVT ha det minsta att bestämma om. Åsikter kan de gärna få ha. Har de tecknat ett avtal så ska avtalet hålls och vill man riva avtalet, då gör man det enligt vad som är sagt i kontraktet om det.

  För mig personligen handlar det hela bara om hyckleri. Anordnar man en mässa med temat yttrandefrihet (gällande alla förhållanden) måste man kanske tänka efter vad det innebär. Man blir helt enkelt tvungen att acceptera alla utställare så länge som det inte rådet platsbrist. Ska man börja värdera utställarna, då får man deklarera det i förhand och berätta om det för alla besökare.

  Vad gäller SVT:s agerande borde SVT börja med att göra en undersökning om vad deras tittare anser om yttrandefrihet. SVT är en ganska konstig konstruktion i dagsläget. Det är tvång att betala tv-licens om man har en tv-mottagare och pengarna går till SVT och inte till alla som producerar innehåll som kan tas emot på en tv-mottagare. Rent moraliskt tycker jag då att den som betalar bestämmer innehållet och inte den som tvingar någon att betala. Förvisso haltar det resonemanget eftersom tvång aldrig handlar om att tillfredsställa den som blir hotad utan bara den som hotar. Men det kanske är det som är pudelns kärna, essensen i SVT. Jag får erkänna att jag således aldrig har förstått SVT:s funktion och därmed ska jag snabbt avsluta detta inlägg.

  Bara ett litet tillägg. Grottar man ner sig i SVT:s skapande lär man nog finna att avsikten med att skapa en statskontrollerad TV i Sverige säkert har att göra med att man ville ta kontrollen på åsiktskorridoren innan något privat företag hade skapat TV i Sverige. Märk här, att det en gång har varit livliga diskussioner bland Sveriges politiker om att försöka förhindra människor i Sverige att kunna se på TV från andra länder och bara kunna se det som staten har godkänt. Känns det ingen från dagens politikers letande efter möjligheten att begränsa Internet?

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Den som till äventyrs anser att den svenska åsikts och tryckfriheten är något att vara stolt över kan ju lämpligen läsa följande länk:http://avpixlat.info/2016/09/06/fira-tryckfrihetens-250-ar-pa-allvar/

 5. Niklas skriver:

  När jag läser om SVT och alla deras miöjöåartistsympatisörer, känns det skönt att fira 20 år som TV-fri

  • Niklas skriver:

   Miljöpartistsympatisörer ska det förstås vara

   • Göran skriver:

    Jag kan fira med dig. När man varit utan TV känns TV som ett mycket märkligt nöje att ägna sig åt. Så mycket tid som man aldrig kan få tillbaka som kastas bort framför en TV.

 6. robert skriver:

  Du behöver inte vara orolig, Mats. Jag håller alltsomoftast inte med dig men jag läser ändå.

  Inte varje dag men nån gång i veckan för att se om du sköter dig:)

  • mats skriver:

   Jag vet att du ogillar en del (mycket) av det jag skriver. Men du ska veta att jag uppskattar väldigt mycket att du tittar in här och kommenterar ibland. Kanske når vi samsyn på något område med tiden.

Kommentarer inaktiverade.