Klimatkonferens Högberga 4

Hans Jelbring började med att säga att klimatvariationer inte orsakas av en enda faktor. Han sa inte att vi har ett multivariabelt klimatsystem, men det är så jag tolkar honom. Han menade också att man inte rätteligen kan kalla klimatsystemet kaotiskt. Det finns orsaker till allt i dessa multivariabla system. Detta skapade livlig korridordebatt. Det hade varit kul att höra Jelbring diskutera detta med Ilya Prigogine, särskilt som Jelbring istället förde fram teorin att mycket av de fenomen som observeras beror på resonans.

Om man vill kan man säga att han fick visst stöd för tesen om resonans av såväl Nils-Axel Mörner som Jan-Erik Solheim. Båda poängterade de plastiska och viskösa egenskaper Jorden och oceanerna har. Amatörmässigt kan jag förklara det som att haven utgör en viscokoppling som hjälper till att balansera Jordens rotation. Inte minst utgör månens dragande påverkan på haven en stabiliserande inverkan på Jordens rotation. Men när Jorden av någon anledning ändrar bara lite i rotationen och de andra rörelser som Jorden är utsatt för, exentricitet, axellutning, precession och nutation, då skvalpar oceanerna och påverkar Jorden tilbaka. Det uppstår en resonans. Vi är långt ifrån färdiga med förståelsen av vilka krafter som är orsak och och vilka förändringar som är verkan.

En möjlig resonans är ENSO, El Niño Sydlig Oscillation, mest känt som skiftet mellan lägena el Niño – la Niña. PDO, Pacific Decadal Oscillation är en annan.

Andra källor till variationer som Solheim pekade på och möjligen skapar resonans, är planeterna Uranus, Saturnus och Neptunus. Man har som sagt uppmätt cykliska variationer som har god överensstämmelse med hur planeterna linjerar och därmed mycket tänkbart påverkar förlopp på Jorden.

Detta är alltså indikation nummer 3 på att mänskliga utsläpp av koldioxid inte är orsak till och inte kan vara förklaringen till variationer i klimat och globala temperaturer.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Klimatkonferens Högberga 4

 1. Rutger skriver:

  Du gör bra sammanfattningar. Det var kul att träffa dig på konferensen och få snacka med dig.

  • mats skriver:

   Ja, det var trevligt! Jag fick träffa flera av Frihetsportalens läsare där.
   Det är lite försåtligt att vara på en konferens där man är väl insatt i vissa delar. Man sitter och tänker att ja det kan jag, det har jag hört förut. Men plötsligt kommer det något man inte hört och då är man inte beredd att skriva ner vad man hör.
   Därför skulle man vilja ha föredragen i skrift och med bilderna, i efterhand. Då skulle man kunna utnyttja citaträtten och ta med ett avsnitt som man vill belysa. Det skulle spridningen av upplysning vara betjänt av.

   • Rutger skriver:

    Såg att nga kommit ut på klimatsans ex Hulums men att länken till bilder på flera föredrag inte fungerade idag.

 2. Gunnar E skriver:

  “då skvalpar oceanerna och påverkar Jorden tilbaka. ”
  Icke att förglömma skvalpet innanför manteln.

  • mats skriver:

   Självklart! Jag har alltid undrat hur mycket detta skvalp bidrar till plattektoniken. Att det påverkar vulkanerna kan man knappast förneka.

Kommentarer inaktiverade.