Vapen är bra verktyg

Vad ska man säga om vapen denna gång då? Vapen är verktyg, inget annat. Rätt använda, alltså vid rätt tillfälle och på rätt sätt, så är de utmärkta och precis vad situationen kräver. Som alla verktyg kan de användas fel och därmed orsaka skada, i synnerhet av dem som inte vet hur verktyget ska brukas. De som avsiktligt brukar verktyg fel kallar vi sabotörer och när det gäller just vapen kallar vi dem bovar, banditer och terrorister.

Jag tillhör den öppensinnade kategori människor som anser att alla som vill äga vapen och även bära med sig i vardagen, bör få göra det. Att bara äga vapen, som samlare eller skytt som endast skjuter mot måltavlor kräver inte så mycket. Man lär sig hantera sitt vapen, vilket är bra. Det kräver dock lite extra att bära med sig vapen på stan. Det kräver både planering och förutseende. Exempelvis hur man bär vapnet, vart man går, vilken sorts vapen, med mera. Men jag ser inget hinder att laglydiga medborgare har vapen och har de med sig/på sig.

I de amerikanska delstater där man får bära vapen dolt eller öppet på allmän plats händer det titt som tätt att en beväpnad medborgare oskadliggör en knivman eller skytt, genom att skjuta denne innan vederbörande hunnit ställa till stor skada. Sådant rapporteras sällan eller aldrig. Det är ju inte lika dramatiskt som masskjutningar och dessutom går detta narrativ stick i stäv med det politiskt korrekta, att vapen är något ont.

Många befintliga och presumtiva vapenägare har vittnat om att svensk polis går utanför ramarna, alltså utanför sitt mandat och utanför lagen, för att neka eller förhala att sökande får sin vapenlicens. I Svensk Tidskrift har en polis beskrivit situationen. Även andra tidskrifter med frihets- jakt- skytte- eller vapenintresse har skivit om saken, inte alla är publicerade på nätet. Jakt och jägares chefredaktör, Anders Ljung, skräder inte orden när han kallar det för haveri.

Vad avser JO göra åt detta myndighetsmissbruk? Jo, de påtalar brister men inget händer. Det är antingen JO som saknar de nödvändiga musklerna eller JOs uppdragsgivare som saknar viljan. Den 18 augusti i år kom polisen med en rapport om bristerna i licensgivningen, jag har dock inte lyckats hitta den på nätet. Men Ljung är mycket kritisk. Moderaterna och framför allt sverigedemokraterna har föreslagit ändringar i licenshandläggningen och bättre rutiner, men inget omvälvande.

I tidningen Vapen nr 6 i år kan man läsa ett intressant reportage där civila tävlingsskyttar utbildar svenska militära specialförband i skytte. De civila skyttarna, liksom alla idrottsutövare som tar sin hobby eller yrke på allvar, tar sitt skytte till extrema nivåer vad gäller noggrannhet och förberedelser. Något som alltså militär och även polis kan lära sig av. Den förbättrade förmåga som svensk militär får genom detta kan lika gärna jämföras med den nytta svenska försvaret har av Volvo och Scania. Men ingen, nåja, nästan ingen, skulle komma på tanken att förbjuda civil produktion, ägande och körande av lastbilar.

The Guardian refererar till en amerikansk undersökning om civilt vapenägande. Tidningen vill hitta vinklingar som ger stöd för kraven på att förbjuda vapen men de lyckas inte! Att intresserade vapenägare äger fler än ett vapen förvånar inte experterna och dessa vapen och dess ägare är mindre inblandade i brottslighet än andra, polis inkluderad. Egentligen en självklarhet, eftersom en brottsdom, även för ett ganska ringa brott, skulle förstöra deras chanser att ägna sig åt sitt intresse. Förargligt nog, för vapenhatarna, är kvinnor den grupp vapenägare som ökar procentuellt mest.

Men självmorden då? Två av tre självmord i USA utförs med ett skjutvapen. Ja, de som har bestämt sig går inte att stoppa. Vi skulle behöva förbjuda vissa medicinska preparat, rep, broar, höga byggnader och annat om vi den vägen skulle hindra folk från att ta livet av sig. Nej det är helt andra åtgärder som krävs av omgivningen för att hejda självmorden.

Att den som skjutit sig själv vanligen inte utgör ett vackert lik för de anhöriga att ta farväl av är inte heller något giltigt skäl. Jag känner minst två personer som slutat köra lastbil respektive tåg efter att de utsatts för människor med självmordsbegär som avsiktligt klivit ut rakt framför deras fordon. Den som blivit överkörd av en timmerbil eller av tåget utgör inte heller något vackert lik, tro mig.

Många svenskar tror att man inte kan ha en beväpnad “allmoge”. Men vad skrev man i andra tillägget till USAs konstitution? Jo, “en väl reglerad folkhär, en nödvändighet för tryggheten i en fri nation, medborgarnas rätt att äga och bära vapen, får ej inskränkas”. Lite gammaldags ordföljd kanske, dessutom i översättning. På modern svenska skulle det kunna låta så här. För tryggheten i en fri nation får medborgarnas rätt att äga och bära vapen ej inskränkas, samt är en väl reglerad folkhär en nödvändighet. Ja i Amerika ja, men i Sverige skulle det aldrig gå! Inte? Vi hade en gång ett system där varje socken utrustade en soldat, indelningssystemet. De sista resterna avskaffades 1901.

Ett liknande system fanns etablerat i Sverige för över tusen år sedan, “ledung” eller båtlag, utrustade för både försvar och krigståg. Senare utrustade adeln riddare för att befästa sin makt hemma och plundra andra länders adel. Innan kronan tog över ansvaret för rikets försvar och lade över ansvaret på allmogen, samt plundrade både adel och ofrälse för dess genomförande. Idag, när varje svensk med egen inkomst har råd att köpa ett eget skjutvapen och kringutrusning, varför ska vi inte få göra det, till försvar av oss själva och ett fritt Sverige? Som en modern kompromiss mellan de schweiziska och amerikanska systemen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Vapen är bra verktyg

 1. G Eklund skriver:

  Vad är då vapen. “Knivlagen tillämpas så att du får böter om du har en kniv i bilen för att kunna avliva småvilt om du råkat köra på det. Formuleringe innebär att den kan tillämpas på annat som skruvmejsel mm. Alltså , ingen verktygslåda i bilen. Undrar om det var olagligt av mig att ta med hötjugan på släpet när jag körde grräset från min tomt till sonens hästar.

  • mats skriver:

   Ja det där är en av skamligaste delarna av svensk lagstiftning. Jag har tidigare flera gånger skrivit om den tokiga knivlagen.
   Min principiella uppfattning om både knivar och skjutvapen att det farliga är inte vad brottslingen har i handen, utan vad han har i huvudet.

 2. kallepelle skriver:

  Förslaget att ta från poliserna vapenärenden kanske hjälper? Det är dock som alltid politikerna som är problemet. Nu dödar man det gamla ordet våldtäkt med den nya sexuallagen också. Blir all statistik före 2017 också samtidigt avlivad? Polisen förstärks nu på Gotland efter rullstolsvåldtäkten. Stabsläge efter att folket hemsökt åklagare Wihlborg!

  • Göran skriver:

   I somras talade jag med en gotlänning och sade då att de borde göra sig fria från Sverige, för det skulle kunna bli hur rika som helst på den ön utan Sverige. Personen svarade med att de brukade tala om det på Gotland. Tyvärr, var denna person en socialist så sista meningen från denna person var typ att de har många utlokaliserade myndigheter på ön som ger jobb. Trygghetsnarkonanin slog till.

 3. kallepelle skriver:

  Det är politikerna som är rädda för vapenägarna! En ny vapenmyndighet skulle också få inskränkande verkan i sitt regleringsbrev tror jag nog. Symbolpolitik. Knivlagen kan ni döpa om till “gatustridsvapenlagen”. Licens för den gamla hötjugan som ändå är förbjuden utanför höskullen?

 4. mats skriver:

  Knivlagen är så dåligt skriven så strängt taget får du inte köpa en kniv och ta med den utanför butiken. För på din väg från butiken till cykeln, bilen eller tunnelbanan passerar du allmän plats.
  Likväl kunde både Anna Lindh och en semestrande pensionär mördas med kniv i Stockholm respektive Västerås

  • Göran skriver:

   Sätt på dig ett blåställ och säg att du är en hantverkare. Då går det bra.

 5. Kgb35 skriver:

  Väldigt bra och viktigt inlägg. Tack för det!

 6. Samuel af Ugglas skriver:

  Beväpningen och antal livvakter våra så kallade politiker omger sig med står i direkt proportionellt förhållande till deras korropta levnadssätt. Något galet är det och det är svårt att se någon annan koppling.
  Varför skall dessa medborgare åtnjuta en avvikande behandling från oss övriga i detta socialismens paradis på jorden?

 7. kallepelle skriver:

  http://svenskjakt.se/start/nyhet/rattsbeslut-kan-tomma-vapenbutiker/

  Handla om att polisen hävdar att vapenbutiker inte får ha bolagsstyrelser med ickesvenska medlemmar! Dumhet i toksken!

  • mats skriver:

   Ja hur skulle det då gå med vapenutvecklingen i Karlskoga eller med JAS, som är full av prylar med utländska patent?

 8. kallepelle skriver:

  Polisens argumentation att den har svårare att kontrollera utländska styrelsemedlemmars vandelsutveckling är ju fullständigt rosenrasande. De får väl be interpol om hjälp. Inte fan har någon givit dem den uppgiften. Den måste Thorsell ha hittat på själv?

Kommentarer är stängda.