Värdegrund

Värdegrund 1, politiker och även andra vill gärna tala om att deras belut och handlande bygger på deras värdegrund. Vi förutsätts alla dela denna deras värdegrund, om vi tillhör den goda sidan. Som när Fredik Reinfeldt bad oss öppna våra hjärtan. Enligt denna värdegrund och dåvarande statsminister samt hela partietablissemanget innebar värdegrunden en skyldighet att öppna våra gränser och våra välfärdssystem för alla människor som ville komma hit och ta del av det.

Av någon anledning ingick inte i värdegrunden att först säkra välfärden till dem som faktiskt betalat för den och varit med att besluta att staten får beskatta oss för att säkra denna välfärd. Att vi är ense om värdegrunden att alla människor föds med samma rättigheter att söka lyckan och skapa sig inkomst och välstånd, innebär inte att vi är eniga om att värdegrunden ska tolkas som att utfallen av alla människors enskilda val för att nå lycka och välstånd ska garantera samma utfall. Avsikten med att bejaka rätten att själv välja väg är ju bland annat att bejaka att utfallet kan bli olika. Ja, rent av att bejaka att utfallet sannolikt blir olika, beroende på val och förmåga att verkställa dem, samt inte minst tur och tajming.

Att ljuga eller på annat sätt bedra är vanligtvis också ett allvarligt brott mot de flesta filosofiska systems värdegrund.

Värdegrund 2, enligt på vissa traditioner ska ett mynt läggas under första grundstenen när en byggnad uppförs. Detta är tänkt att skydda byggnaden, byggherren, ägaren, de boende, från otur och skada. En guldtia passar säkert bra, ännu hellre en som faktiskt är av guld. En sådan säkrar ju grundens värde lite bättre än en fiatpeng. Så länge det finns mat att köpa kan man åtminstone teoretiskt återvinna detta värde och bruka det för sin överlevnad, om det skulle bli nödvändigt. Man har i sitt hus en annan slags, stabilare, värdegrund än den politikerna håller sig med.

Grundvärde, är en definierad startpunkt för exempelvis en indexerad värdekedja eller värdeutveckling. Exempelvis utgår våra basbelopp från vissa bestämda värden vid en viss tidpunkt.

Grunddata eller rådata, är de mätresultat man får när man exempelvis med termometer eller IR-mätning från satelliter mäter temperaturer på vårt klot. Dessa grunddata gör ingen nytta utan att sättas in i ett sammanhang. Man kan säga att de måste tolkas. Att manipulera grunddata för att den ska passa en tolkning som bekräftar en teori är ett generalfel. För att inte tala om hur genomfalskt det är.

Grund data, är något man har när man har otillräckligt med data för att göra en kvalificerad tolkning. Så kan vara fallet om man har för få mätpunkter eller för kort mätserie. Grund data i båda avseendena bör inte användas till annat än att peka ut vad man måste mäta bättre för att kunna göra en rimlig tolkning av verkligheten.

Om vi tänker att oss att det finns politiker, forskare, företagare och opinionsbildare som avsiktligt bryter mot värdegrund 1, genom att använda ett illa valt grundvärde för sin undersökning, därtill manipulerar grunddata för att passa sitt narrativ och tillgänglig data, vilken till på köpet är för grund för att kunna säga oss något om verkligheten. Då är vi utsatta för ett allvarligt brott och värdegrund 2 (i överförd mening) har inte anlagts i enlighet med tradition och god sed.

Finns det några områden där vi skulle tycka att det är väsentligt att vi inte matas med felaktig information, sammanställd på ovanstående sätt? Ja, exempelvis klimathotet, invandringen, pensionernas värdebeständighet, var pengar ska satsas på kommunikationer och infrastruktur, vilka försvarssamarbeten som gynnar oss bäst och en del annat, är sådana områden. Men vi har väl inga farhågor om att de beslutsunderlag vi presenteras är undermåliga av ovanstående skäl på sådana områden?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Värdegrund

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det diskuteras sällan eller aldrig svenska socialisters och BATRAS övergrepp mot enskilda medborgares rätt till liv och egendom. I det genomkorrumperade Sverige äger vi inte längre våra liv.
  Diskussioner om “värdegrund” är socialisters dimridåer för att dölja det svenska eländet (multikulti) som kulturmarxisterna väller över det svenska folket.

 2. Göran skriver:

  Genialt skriven artikel Mats!

 3. Göran skriver:

  Vad jag ogillar det där ordet “värdegrund”. Allt ska vara skyddat, hänsyn till alla möjliga sorters folk hit och dit, vi ska vara snälla och humana eller öppna våra hjärtan.

  Men vad har hänt. Jo, allt har blivit mobbningskultur. Jag kan inte minnas den minsta gnutta från mitt yngre liv eller innan sociala medier bredde ut sig att någon förföljde någon för dess åsikter. Visst kunde någon bli kallad idiot eller något liknande, men aldrig att någon startade något drev för få en person att bli av med jobbet eller förlora sina sociala kontakter.

  Och vilka leder denna utveckling? Alla som säger sig vara goda. Och de elaka godhetsapostlarna gör det i namn av värdegrund.

Kommentarer inaktiverade.