Klimatenkät

Nu har jag fått till länken. Här är Frihetsportalens första enkät, gå gärna in och svara!

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Klimatenkät

 1. Göran skriver:

  Mats!

  Frågorna 2, 3, 4, 5 och 7 borde även ha svarsalternativet ”Vet ej”. Kanske även fråga 6.

  Har man inte kunskap för att besvara en fråga med ja eller nej, vad svarar man då?

  • mats skriver:

   Tanken var att tvinga till ställningstagande, därav formuleringen ”tror du”, då behöver man ju inte veta, eller hur?
   Med erfarenhet från detta kan vi ställa andra frågor nästa gång.

   • Göran skriver:

    Jag förstår. Men blir det då inte lite likt 97% konsensus?

    • mats skriver:

     Det kan det självklart bli. De flesta som svarar är väl mer eller mindre regelbundna läsare av Frihetsportalen, så urvalet blir inte heller representativt för befolkningen i sin helhet. Men urvalet blir troligen fullt representativt för läsarna!

     Kommentarerna i sista frågan avslöjar en del också. Jag redovisar så småningom.

 2. dolf skriver:

  Det bidde väl lite fel i fråga 3. ”Tror du att de 17 molekylerna per miljon molekyler i luften har orsakat mer än hälften av den uppvärmning som varit ?”, det skall väl vara 400 molekyler, eller en sjuttonprocentig ökning av antalet molekyler.

  • mats skriver:

   Dags att försöka tänka rätt.
   Om 1 av 4 molekyler på varje miljon har tillkommit efter WWII, det vill säga 100 ppm, och 17% av dessa 100 ppm kommer från vår förbränning av fossila bränslen, då blir det 17 molekyler CO2 per 1 miljon molekyler ”atmosfär”.
   Det bir väl rätt tänkt?

   • dolf skriver:

    Det blir det nog, men jag uppfattade det inte så eftersom du tidigare angav antal molekyler totalt, och det framgick inte av frågan (tror jag, jag kan inte kolla nu eftersom jag ”redan fyllt i”) att de 17 molekylerna avsåg vad som skulle ha tillkommit genom mänsklig förbränning. Jag trodde att du rätt och slätt hade skrivit fel.

    • dolf skriver:

     Du talar först (om jag minns rätt) om 3 molekyler av 10000, sedan om 4 molekyler av 10000, sedan om människans andel av tillskottet är 17%, sen ställer du frågan om 17 molekyler på miljonen. Du har rätt i sak, men bytena mellan olika mått gör att det blir otydligt och lätt att missförstå. Men det är ju enkelt fixat, istället för att säga ”de 17 molekyler på en miljon” så kan man utvidga det till ”de ytterligare 17 molekyler som tillförts av människan på en miljon”, typ.

    • mats skriver:

     Du har rätt i att det är lite otydligt. Men jag ändrar inte mitt i enkäten, för då blir inte jämförbara förutsättningar för dem som svarat innan en ändring och de som svarar efter.
     Jag får försöka lära mig till nästa gång.

 3. thojak skriver:

  Intressant 1:a ’försök’ till enkät – kul Mats ! 🙂
  Där är emellertid inte mer än 3-5% av atmosfärens CO2-halt som kan härledas till mänsklig ’verksamhet’, inkluderande ALL sådan.

Kommentarer är stängda.