Media-splaining

Ni har säkert hört uttrycket mansplaining. Man brukar säga att det beskriver mäns sätt att nedlåtande förklara saker för kvinnor, helst sådant kvinnorna redan kan. Jag kan uppfatta uttrycket som sexistiskt mot män, men vi tar inte det just nu.

Jag har nämligen upptäkt en värre förklaringssjuka, media-splaining. Jag ser det som medias sätt att skriva läsarna på näsan. Media har i hög utsträckning lämnat sitt gamla uppdrag och sitt gamla arbetssätt. Förr ansågs det vara medias uppgift att granska makten och informera läsarna om makten samt annat väsentligt för att kunna göra informerade val i såväl vardagen som vid de demokratiska valen.

Nu vägrar media att leta efter fakta som inte serveras av makten. Därigenom bidrar media till allvarlig desinformation i och om samhället. När läsarna protesterar, exempelvis i kommentarsfält eller via egna kanaler på internet, då tas de i upptuktelse av media. När inte det räcker börjar media granska läsarna för att hitta saker att anklaga dem för. Läsarnas åsikter hånas och förklaras gärna vara omoraliska. Deras val och i synnerhet deras val av utmanare till makten kritiseras.

Medias egen faktaresistens och smala åsiktskorridor får dem att okritiskt förmedla vanföreställningar om ett förestående klimathot, bekymrade medborgare målas upp som rasister, företagare som skattesmitare, med mera. Inklusive falska nyheter om minskande polarisar, höjda havsnivåer, utrotningshotade djur, rekordoväder, lögner om vem som finansierar krig, vem som är ond och vem som är god.

En del av oss minns hur de skrev om Kjell-Olof Feldts slagsmål på Ferrum i Kiruna. Nu senast var det Mona Sahlin med osant intygande. Men sådant är ju mest skvaller och bara i liten omfattning reell granskning av makten. När vi vill veta den verkliga sanningen möts vi bara med media-splaining.

Media har en egen grundlag, Tryckfrihetsförordningen. Men det har vi andra också, Yttrandefrihetsförordningen. Media uppträder dock som det är de och endast de som äger ordet. Sådan ordning har aldrig varit avsikten med lagarna. Man kan säga att den viktigaste skillnaden mellan media och oss andra, är att Tryckfrihetsförordningen ger media rätt och skyldighet att skydda sina källor. Källorna, det är ju ofta vi andra. Men i media-splainings Sverige ger domstol media fritt att angripa läsarna och vanligt folk. Det är dags för en rimligare ordning.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Media-splaining

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det blir knappast någon ändring förrän muslimerna tagit över Sverige och socialisterna försvinner ner i träsket. I Sverige avgudar man för tillfället kollektivet, individen finns inte. Vi är alldeles för få för fega för att föra individens talan.

 2. JIMMY skriver:

  Tack Mats du har förgyllt min morgon med igenkännande skratt, tack vare din granskande sparka uppåt ” hatsajt” LOL!

  • Göran skriver:

   I inledningen av artikeln stå står det: ”USA har nyligen valt en president som helt verkar sakna respekt för fakta och konventioner.”

   Ja, då sitter journalisterna i samma båt som USA:s president. Och sitter inte hela Sveriges Riksdag i samma båt också?

   Jag tycker USA kan skratta sig lyckliga att de har en president som förstår sig på ekonomiska incitament för Stefan Löfven har total avsaknad av den kunskapen.

   Har någon av er läsare här hört Stefan Löfven säga något som gör att du känner att det finns ett framtidshopp i Sverige? Något som gör att du får känsla av att du vill kavla upp ärmarna och jobba hårt för nu kan det bli kul att bo och leva i Sverige? Finns det någon politiker i riksdagen som har förmedlat en sådan känsla?

   Tvärtom. Ska man lyssna på vad politikerna säger då består ens tillvara bara av ständiga negativa budskap.

 3. JIMMY skriver:

  Svar till Göran@

  Nä inte ett piss 0 kr man vill bara vara hemma och elda med ved och åka och fiska omega 3 nyttiga vitaminer fiskar varje gång jag hör dessa yttra sig!!

 4. mats skriver:

  Varför är vi så många oberoende observatörer, bloggare och andra som noterat detta mediala förfall, medan media själva inte kan se det?
  Mark Steyn är verksamt i branschen och har fått upp ögonen för problemet. Tydligen var han ett längre tag i Sverige förra året. Synd att jag inte visste om det och kunde kontakta honom. Här är ett inslag där han tar Trumps sågning av pressen i försvar.

 5. dolf skriver:

  Tack för den, har infogat termen i min privata ordbok.

Kommentarer är stängda.