Tillbaka till rotsakerna

Många av mina läsare bor på landsbygd eller i mindre orter, tycker jag mig ha förstått. Vi har ofta dryftat landsbygdens och inte minst jordbrukets problem. Vi inbillar oss kanske att de stora massorna av konsumenter vet något om maten, hur den produceras, var den kommer ifrån, hur den tillagas.

Inget kunde vara mer felaktigt! Majoriteten av konsumenter bor numera i större städer och saknar all koppling till födans uppkomst. De lagar i allt mindre utsträckning sin egen mat. Många vet inte hur de olika ingredienserna ser ut i sitt färska oprocessade tillstånd. Sådan okunnighet kan man slå mynt av.

Det är precis vad det klassiska varuhuset Selfridges har gjort. De har ju redan en stor kundkrets, det gäller bara att finna nya sätt att komma över deras pengar. Somliga kunder uppger att en så enkel sak som att skala en rå potatis i grupp med andra okunniga och stressade storstadsjälar är det mest rofyllda de någonsin gjort.

Andra som insett att storstädernas konsumenter är totalt kunniga är klimatalarmisterna. Nu vill de också lära stadsborna att äta rätt för att rädda klimatet. Självklart! Vad kan man begära av en storstadsbo att de ska veta om årsmån, klimat, väder, naturvetenskap, jordbruk, matproduktion, tillagning med mera? Inte mycket tydligen!

De tar ju tunnelbanan till en galleria där de kan välja på minst fem olika matställen med mat från olika delar av världen. De behöver inte sätta sin fot utomhus om de inte vill. De kan nöja sig med att stilla sin oro för klimatet orsakat av osaklig propaganda med att konsumera enligt annan osaklig propaganda ägnad att döva samveten. Kan vi verkligen vinna informationskriget med de oddsen?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Tillbaka till rotsakerna

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Kan det vara på det viset att de nya sympatisörerna i Annie Lööf’s Centerparti tror att dom kan undgå den kommande utökade livsmedelsransoneringen?
  Spännande, spännande!

  • Åke Sundström skriver:

   Jag tror inte att ens MP eller S vill återinföra matransoneringar (däremot behålla den hyresreglering som infördes 1940 och som överlevt med hjälp av Bertil Ohlin och senare Bengt Westerberg och Fredrik Reinfeldt).

   Det nya knepet är ju att i stället via de förr eller senare punkterade skuldbubblorna tvinga våra barnbarn att betala konkursboets efterlämnade förluster. Och samtidigt helt fräckt påstå sig förespråka hållbarbarhet och solidaritet. I synnerhet MP skroderade I sin barndom vitt och brett om att föra de oföddas talan. Ingen parti har så snabbt förrått sina egna ideal och vilselett sina egna medlemmar. En skugga faller också över MrTrend (Bertil Torekull) som närt det yngre språkröret vid sin barm.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Åke, jag blir rädd och ängslig när Du inte ser hur livsmedlen blir ransonerade framför ögonen på Dig.
    Vad kallar Du socialistiska byråkratbossarna eller kommissarier om Du vill, i alla offentliga nämnder och andra verkställande organ inom offentlig förvaltning som t.ex enbart tillåter inköp till skolmatlagningen av ”ekologiskt” odlade livsmedel? (vad är alla andra livsmedel som inte är ”ekologiskt”odlade, naturligt kanske?)

    http://www.atl.nu/lantbruk/kommun-koper-in-sig-i-jordbruk/?utm_source=ATL+Nyhetsbrev&utm_campaign=70c4c9df45-RSS_EMAIL_ONCE_1500&utm_medium=email&utm_term=0_0f8856c868-70c4c9df45-88892769

    Som tredje kommun i landet har Tingsryd köpt in sig i ett andelsjordbruk.
    – ”Vi får kvalitet, mindre svinn och ansikten bakom maten. Det är viktigt för oss”, säger Jens Vikingsson som är måltidschef (kommissarie) i kommunen.
    Vad har socialisterna gjort med den hederlige svenske lantbrukaren som räddat Sverige genom tiderna? Plundrat honom på heder och egendom och hängt ut honom som naturfördärvare, skattesvindlare, skattesvin och tjuvjägare, bara för enbart skrapa lite på ytan av det helvetes epiteten socialisterna smetat ner dem med.

    • akesundstrom skriver:

     Nu var det förstås ”vanlig” ransonering jag åsyftade. Det du påtalar är väl närmast att beskriva som eventuell diskriminering från de kommunala inköparnas sida, vilket inte heller går att försvara. Fast visst kan även privata kunder (de förmodat upplysta) luras betala överpriser för en ”kvalitetsmärkning” inte håller vad den lovar.

     Att en kommun köper en andel i ett jordbruksföretag strider förstås mot kommunallagen (vilket våra politiserade åklagare lika självklart tycks strunta i).

     Men samtidigt, som tidigare sagts: familjejordbrukens värsta fiender är EU:s planekonomiska (sovjetliknande) styrning av de areella näringarna. I den jämförelsen är de oskick du beskriver av underordnad betydelse. Att återinföra marknadsekonomi (konsumentmakt) i alla samhällssektorer är det avgörande paradigmskiftet. Om detta vågar jag gissa att vi är eniga.

 2. Göran skriver:

  Jag ser det inte som ett informationskrig utan som ett handlingskrig. Vi måste helt enkelt hitta på nya sätt att distribuera maten och framförallt distribuera oprocessad mat.

  Ska vi få bra mat måste bönderna få mer betalt samtidigt som konsumenterna inte behöver betala mer.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Göran, det är inte bönderna som behöver mer betalt för sina råvaror och det är inte konsumenterna som skall tvingas att betala mer för varorna. Bönderna får gilla läget att klara konkurrensen från det ”stora utlandet” och det tror jag dom gärna gör.
   Vad som måste dras fram ur de socialistiska dimmorna och rökslöjorna är att belysa hur stor statens och det offentligas andel är i producenternas kostnader, då framför allt i lantbruket.
   Tala om för oss hur stor den andelen är i form av skatter, avgifter och övriga pålagor som de arma bönderna brottas med för att producera en liter vanlig konsumtionsmjölk t.ex. Det är ett tabubelagt ämne och en fullständig skandal att LRF aldrig vågar ta tag i frågan. Än mindre det genomkorrupta SLU, Sveriges Lantbruks Universitet. Det ynglar av sig sådana som kommunisten Mikael Karlsson f.d. ansvarig för Sveriges Naturskyddsförening och säkerligen många fler. Det enda dessa samhällsomstörtare sysslar med är att bygga upp missnöje och öka föraktet och att bryta ner förtroendet för spillran av den svenska landsbygdsbefolkningen!

   • akesundstrom skriver:

    Se där, belägget för att vi tycks vara väldigt eniga. Lägg gärna till att stora delar av de statens pålagor du nämner består av olika former av klimatskatter, väldigt mycket högre än i våra konkurrentländer. Lite förenklat: utan klimatnojan skulle våra jordbrukare klara sig ganska hyggligt.

    Att SNF deltar i förstörelsearbetet förvånar ingen, det som förvånar är att både Alliansen jordbrukskooperationen, Svenskt Näringsliv och en majoritet inom det s k vetenskapssamhället argumenterar eller agerar lika huvudlöst.

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Matprotestanterna (MP), hamnar i vilket fall under 4%-spärren i den senaste opinionsundersökningen. Dagen är räddad, jag tar till mig denna ”nyhet”, och en känsla av välbehag står att förnimma,
  Färre militanta veganer med inflytande kan man ju alltid hoppas på.
  Om nu flyktigvågen kan beskrivas som något ”ont”, har det onekligen fört med sig det goda att (MP) åker ut ur riksdagen och dess beslutande organ. Jippi!!

 4. JIMMY skriver:

  Ja det en vaken observation av dig Mats med flera varnande profetröster ..

  Att Sverige är en” totalitär demokratur” det visste jag redan, men hörde nu i morse att den politiska SR Ekot vetenskräpsradion lobbar för hur underbart det skulle vara taga emot ett inopererat datachips alltså det som många bibelkunniga säger är vilddjurets märke och tal på sin hand eller panna.

  Ja det är inte 1 April idag , utan sådana testballonger kan man propagera för via NWO SR bankkartell marionett megafon SR när MP och 99% sover.

Kommentarer är stängda.