Intryck från NZ, 5

Finns det någon rasism i NZ? Ja och nej. Självklart finns det i enstaka fall personer med uttalat rasistiska åsikter. Det var mer uttalat för 30 år sedan som slentrian, när vita kiwis fortfarande ofta ansåg maorierna vara lata. Idag har maorierna fått upprättelse på många sätt, i enlighet med fredsfördraget i Waitangi från 1840. Maori ingår till viss del i skolundervisningen och i offentlig kommunikation. Maorier har fått utökade privilegier som ursprungsbefolkning.

Det har gjort maorierna mer synliga i samhället. De tar också mer plats på ett självklart sätt. Men det innebär också att deras aversioner mot de vita kommer fram tydligare. Man kan idag få samma föraktfulla uppsyn från maorier i NZ som man kan få från svarta i USA. Är det rasism? Ja, i vart fall något åt det hållet. Det verkar vara myten om white privilege som spökar även här. Det är dock fortfarande mindre vanligt än i USA. Här finns en god möjlighet att olikheterna jämkas samman till ett fungerande samhälle.

Det förekommer också opposition från vita mot utvecklingen. En parlamentsledamot klagade under vår vistelse där på att en engelskspråkig radiokanal med statsstöd sände så mycket på maori. Han menade att eftersom det finns kanaler med statsstöd avsedda för att stödja och bejaka det maoriska, så var det fel att sända på maori i en radiokanal avsedd för engelska språket. Det är ingen stor sak isolerat i sig, men i princip kan jag ge honom rätt.

Man möter bland vita kiwis utanför Auckland också ofta påståendet att de vita flyr Auckland för andra städer, som Hamilton och Tauranga, eftersom det tillkommit på tok för många asiater (indier, kineser, filipiner, indonesier) i Auckland. Jag har ingen möjlighet att kontrollera korrektheten i dessa påståenden, men helt klart är andelen asiater större i Auckland än i övriga landet. De dominerar i många serviceyrken och handel, tyvärr ofta med sämre engelska än många svenskar, trots att de asiatiska invandrarna bott där i flera år. Denna brist på anpassning tillskriver jag att de kommer från ett helt annat språkområde och därför inte lika naturligt haft kontakt med engelskan, samt att de inte naturligt umgås med engelsktalande i vardagen.

Även i NZ och främst Auckland märks också ett tydligt inslag av särkfolk, muslimer med andra ord. En del kommer från Mellanöstern medan andra kommer från Indien och Indonesien. Precis som i Europa är dessa människor mer avvikande mot majoritetssamhället än andra minoriteter.

Jag är mindre orolig för att stor invandring från Asien till NZ kommer att ha en negativ inverkan på kulturen och samhället. Dels för att asiaterna uppfostrats att vara vänliga, hjälpsamma och flitiga. Dels för att de har karma att frukta istället för Allahs vrede. Med undantag då alltså för muslimerna.

Det återstår att se vilken effekt den skärpta invandringspolitiken får och hur länge den upprätthålls.

Som jämförelse till mina observationer kan jag erbjuda en svensk och en amerikansk artikel på temat. De behandlar alltså om rasproblem i Sverige och USA.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.