Förhud?

Jag kanske har snuskig fantasi, eller så är jag som de flesta andra. När jag såg reklam för Easy Motion Skin, på en reklamskylt som inte gav någon annan information än just dessa ord, tänkte jag omgående förhud. För det kan väl inte finnas någon hud som rör sig mer med så lågt motstånd?

Nu visade det sig vara något helt annat. Det är specialdesignade träningskläder med insydda sensorer och uppkoppling till internet. Så att du kan få siffror på hur duktig du är på att träna. Visst låter det fantastiskt, eller inte?

För vad händer när hälsopolisen som vill tvinga dig att äta en viss kost och motionera på ett visst sätt för att minimera statens kostnader för sjukvård får tag på dina träningsvärden?

Det har nyligen framkommit att vissa appar för träningsövervakning kan avslöja hemliga militärbaser. Militären ogillar det hela. Men det kan alltså bli värre ändå, nämligen som ovan att vanliga medborgare övervakas in absurdum.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Förhud?

 1. Göran skriver:

  Ett problem när myndigheter ska lämna kostråd är att de är så förbaskat dåliga på det. Hela den epidemi med ”tjocka” människor och de sjukdomar det drar med sig är just myndigheters kostråd.

  Det visar sig dessutom mer och mer vilka skador vaccination drar med sig. Ökad dödlighet i sjukdomar vaccinationen påstår sig förebygga, autoimmuna sjukdomar, allergier, direkt död efter vaccinationen, autism och mycket mer.

  Det dummaste av allt är att ökad kontroll skulle medför mindre kostnader. Det skulle vara ett väldigt dumt argument, eftersom allt visar att kostnaderna för sjukdomar ökar just på grund av av statlig och byråkratisk inblandning. Statens i stort monopolliknande situation för sjukvård gör de flesta mediciner cirka ungefär 10 gånger dyrare än de behöver vara samtidigt som statens råd gör efterfrågan på mediciner större. Sist, påstår jag att läkarutbildningen i Sverige är ganska dålig. Svenska läkare är inte speciellt duktiga som alla tycks tro. I stort hela läkarkåren är vänstersympatisörer som mer har sin ideologi i första hand än patienterna och att vara duktiga läkare.

  Jag kan rekommendera bloggen ”Läkare utan vänster” (https://lakareutanvanster.blogspot.se/). Den är inte speciellt aktiv, men när det dyker upp någon artikel där är den mer än värd att läsa. Tänk, att man som läkare och inte är vänstermänniska måste ha en anonym blogg. Som tidigare sagt. I höst går folket i Sverige till vallokalerna och röster för ytterligare sämre sjukvård.

  Vi vet alla som läser denna blogg att centralstyrning är orsaken till de flesta problemen i Sverige. Märk, att när politikerna talar om lösningar på problem i Sverige då förespråkar de ännu mer centralstyrning. Det spelar ingen roll vilket parti eller politiker som öppnar truten, alla förespråkar mer centralstyrning.

  • mats skriver:

   Tack Göran! Dels för att du förstod vad jag siktade på trots min lite provokativa inledning. Dels för tipset om Dr Thomas Hendricks blogg.

   Håller med dig också om läkarutbildningen. Det säger sig självt att det är något som är snett när det är läkarfacket som bestämmer hur många utbildningsplatser läkarutbildningen ska ha. Helt i svensk fackförenings skrå-tänkande tradition.

  • dolf skriver:

   Dessutom, vilket ofta glöms bort (eller snarare alltid förbigås) i dessa sammanhang, den mänskliga rättigheten till sitt eget liv, innebär som korollarium också rättigheten till sin egen död. Eller lite annorlunda uttryckt, man har rätt att vara sjuk och ohälsosam. Eller lite annorlunda uttryckt: ”Staten, fuck off!”

  • Jan Suhr skriver:

   Ja svenska läkare är ganska självbelåtna med sin egen förträfflighet. Blev för några veckor sen sjuk med hög feber när jag var i Luxembourg och fick uppsöka sjukvård för att få behandling och intyg för hemförsäkringen så att jag kunde få nya flygbiljetter för hemresan som fick skjutas upp.

   Skillnaden är gigantisk, ett helt annat bemötande, snabbt och effektivt. Lokaler och utrustning av en helt annan klass än vad svenska landsting erbjuder. I Luxembourg utförs ALL sjukvård av privata aktörer men det betalas av staten. Det ger ju helt andra incitament till bra service och bemötande.

   Kommer även ihåg när Tsunamin var hur svenska läkare var förvånade över den höga standarden på den Thailändska sjukvården.

   Myten om vår fina välfärd är just det, bara en myt som vi lurats att tro på.

 2. Jan Andersson skriver:

  Och att träna är inte alls så nyttigt som alla vill tro. För de flesta är det bara en trend som man ”måste” hänga med på. Många får permanenta skador eftersom det tar två år att bygga upp styrka i skelett, senor och brosk medan man på sex månader kan träna upp en muskelstyrka som överbelastar lederna. Väger man över 65 kg ska man överhuvudtaget inte löpträna mycket.
  Att träna upp flåset kan verka vettigt, men när du gör uppehåll är du tillbaka på ruta noll på ganska kort tid. Muskelbyggare vet att man inte kan göra uppehåll ens ett par veckor om året utan att förlora månaders träningsresultat. Ibland är vårdcentralerna halvfulla med folk som har fått träningsskador. Under Björn Borg-epoken hade var och varannan kollega ”tennisarm” och var nästan stolta över det. Nu känner jag flera jämnåriga som väntar på höft- och knäledsoperationer. Vad alla borde göra är att hålla sig igång med lätt belastning så stor del av dagen som möjligt genom att aldrig sätta sig till i TV-soffan eller avstressningsfåtöljen, vilken även gör gott för den ”mentala biten”.

  • Göran skriver:

   Nja, jag tycker ditt inlägg är en lång bortförklaring till att inte träna. Naturligtvis ska man träna så man inte får skador. Har man inga mål att nå såsom en viss muskelvolym inom en viss tid eller styrka eller kanske tävla i en idrott, då kan man träna upp sig långsamt.

   Springa kan man göra, fast man gör det långsamt. Högre hastighet högre belastning för kroppen. Har man mycket övervikt börjar man med att cykla. Har man en del vikt att bli av med behövs flera timmar på cykeln per vecka. Man behöver i hade speciellt hög belastning utan cykla längre tid i stället.

   Samma med styrketräning i gym. Man har lätta vikter och gör fler repetitioner. Låg belastning för lederna men ansträngande för musklerna. Faktiskt kan man få större muskler med låga vikter än med stora vikter. Det beror helt enkelt på hur man tränar. Stora muskler är inte lika med starka muskler. Men vill man bli stark då måste man lyfta tungt. Men det går att träna upp långsamt så alla delar i kroppen hänger med.

   Det är massor med äldre människor som inte har varit några träningsmänniskor under sina liv, som har ont i leder, börjar träna och blir av med en del av sin värk. Ledvärk är ofta en fråga om kost men även brist på träning.

   Man ska inte glömma bort att fysisk ansträngning faktiskt behövs för att hålla hjärnan i trim. Vid fysisk träning frigörs en mängd nyttiga hormoner och en hel del andra nyttiga processer i ens kropp. Dessutom mår vi ofta både fysiskt och psykiskt bättre och sover ofta bättre. Sova är en bortglömd process som är väldigt viktig.

 3. Niklas skriver:

  Att träna är både nyttigt och trevligt. Å självfallet Jan, finns det många andra sätt att träna på än löpning, så som cykling, gym, dans, längdskidåkning…

  Å det finns en massa träningshjälpmedel typ pulsklockor, aktivitetsarmband och dylikt att införskaffa. Dessa pulsklockor och aktivitetsarmband kan även logga diverse träningsdata och hälsodata, som efteråt givetvis kan laddas upp på diverse kommersiella internetbaserade ställen, som t.ex. Strava, för vidare analys.

  Sedan är ju frågan vad dessa bolag sedan gör med dessa träningsdata och hälsodata. Kanske säljer datan vidare till hugade spekulanter, som t.ex. en arbetsgivare som just nu söker ny personal, eller till ett försäkringsbolag som säljer livförsäkringar.

  För om t.ex. Kalle (enligt dessa data) visar sig ha en dålig kondition p.g.a. ett stillasittande liv, blir han kanske ratad på arbetsmarknaden, samt får betala en hög försäkringspremie, p.g.a. diverse bedömda hälsorisker. Om Lasse visar sig (enligt samma data) ha en bra kondition och ett hälsosamt liv, erbjuds han kanske jobbet (som även Kalle sökte), samt får en låg försäkringspremie.

  Så vad eventuell hälsoövervakning beträffar, är det knappast staten eller samhället som står för detta, utan snarare diverse privata bolag.

  De enda gången som jag ser att samhället kan ha intresse över att live-övervaka vissa medborgares hälsa, är det inom hemtjänst och sjukvården. Ty om den halvt dementa 90-åringen, som fortfarande vårdas i hemmet, plötsligt skulle få en stroke eller dylikt, kan ju ett snabbt larm vara skillnaden mellan liv och död för den drabbade. Å eftersom 90-åringen är halvt dement, så kan vederbörande ha svårt att larma självt, varför en ”hälsotröja” med liveuppkoppling kan spela en avgörande roll.

  • mats skriver:

   Jag har meddelat min familj att de inte ska göra omstartförsök på mig, och blir jag så dement att jag inte kan sköta mig själv förordar jag nackskott.

   • Niklas skriver:

    Mats! Tyvärr är väl barmhärtighetsmord också mord i lagens mening, varför den som utför barmhärtighetsmordet på dig genom t.ex. nackskott riskerat en lång tid i fängelse.

    • mats skriver:

     Jo, jag vet. Men det är väl inte ovanligt att det man vill inte är tillgängligt.

  • Göran skriver:

   Jag går på gym och när jag cyklar eller trampar på trampmaskin har jag med mig en pekplatta som jag ser på videos på. Jag kan träna och samtidigt ha lite nöje eller utbildning.

   Det där med dementa. Jag tror inte sjukvården bryr sig så mycket om de har hälsa eller inte. Jag har sett diabetiker på långvården som matas med socker. Det är sockerrik mat, bullar, socker i kaffet m.m. Personer som äter LCHF kommer bli jättesjuka den dagen de hamnar inom en obstinat långvård. Personalen kan inget om kost, om de inte råkar ha det intresset rent privat. Läkarna kan inget om kost, om de inte råkar ha det intresset rent privat.

   Cancerpatienter skickas med med lådor med sockerrik mat. Kan vara upp till 50 % socker i maten de får. Detta trots att man vet att den primära energikällan för tumörer är socker. Först stålar man sönder cancerpatientens immunförsvar. Sedan matar man dem med mumma för tumörerna. Inte undra på att överlevnadsprocenten bara ligger på runt 50 %.

 4. Göran skriver:

  Det är alltid populärt som politiker att tala om gratis tandvård. Men vad skulle tandvård kosta en individ om denna betalade all tandvård själva. Vartenda krona. Jag kan lova högst 100.000 kr. Detta under förutsättning att man sköter sina tänder och undviker en massa mat som förstör tänderna.

  Dela 100.000 med 40 år delat med 12 månader och vi har 208 kr per månad. Det är ett belopp som vem som helst borde har råd med. Sköter man sina tänder kommer ens tandvårdskostnader ligga under 20.000 kr. Resten, 80.000 kr, kan man plocka ut och göra något roligt för när man blir pensionär. Dessutom kommer de där 80.000 kronorna att vara minst det dubbla den dagen man vill plocka ut dem. Dock är det inte justerat för inflationen som Riksbanken vill tvinga på oss. Men bra placerade pengar har högre avkastning än inflationen. Nu pratar jag inte om skämtet banker.

  Ovan kan mycket väl tillämpas på vanlig sjukvård också. Sköter man sig, kommer man vara sjuk ganska sällan. Det betyder mindre försäkringspremium för egen del. Vill man vara tjock och dra på sig sjukdomar på grund av det, får man helt enkelt betala mer i premium. Vill man röka, betalar man mer i premium och så vidare.

  Naturligtvis kan man drabbas av olyckor och av livshotande sjukdomar som inte är ens eget förskyllande. Men jag ser inga som helst problem med att sådant inte kan försäkras utan några speciellt större kostnader.

  En koppling mellan hur man tar hand om sin kropp och höga kostnader om man inte gör det skulle bara vara nyttigt för många. Det finns ingen rättighet att få sjukvård. Den som påstår att det finns en rättighet påstår även att det är helt okej att ta andras pengar för att betala för sitt eget slarv.

  • dolf skriver:

   ”Det finns ingen rättighet att få sjukvård. Den som påstår att det finns en rättighet påstår även att det är helt okej att ta andras pengar för att betala för sitt eget slarv.”
   Så länge du tvingas betala skatt till sjukvården så skall du också ha rätt att få sjukvård. Oavsett hur du lever. Jag är helt okej med att ”Sköter du dig inte får du ingen sjukvård hos oss” men fråntas jag rätten till sjukvård så skall jag också slippa skyldigheten att bidra till den med skatt.

 5. Gunnar E skriver:

  ”Och att träna är inte alls så nyttigt som alla vill tro”
  Såg en uppgift att supertränade människor som åkt alla vasalopp mm under många år har en 10-faldigt ökad risk att drabbas av ALS. ( Obotlig neurologisk sjukdom)

Kommentarer är stängda.