Regionerna mot centralmakten

Det pågår en nedtystad? ifrågasatt? maktkamp eller är det en frihetskamp? mellan regioner och centralmakt i Europa. Katalonien och Baskien i Spanien, Skottland i Storbritannien, Flandern i Belgien, Bayern i Tyskland. Vidare kan man se obstinata nationalstater som Grekland, Polen, Tjeckien och Ungern ifrågasätta EU och Bryssel.

Vad beror detta på? Ett givet svar är att EU inte har hållit löftet om subsidiaritetsprincipen. Det om att alla beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå, så nära medborgarna som möjligt. Vilket också måste innebära av medborgarna själva så ofta som möjligt. EU har inte gjort något för att det ska fungera och medlemsstaterna har inte gjort något för att det ska fungera på hemmaplan. Alla makthavare har istället månat om att centralisera makt och därmed öppet eller förtäckt låtit förstå att de inte litar på att folk lokalt kan fatta beslut som rör deras egen vardag. Det betyder också att makthavarna älskar makten för dess egen skull, mer än vad gott och rätt man kan göra med den.

Självklart är det så att när den ena parten inte litar på den andra och dessutom visar det och därtill visar på sin vapenmakt (staternas våldsmonopol via polis och militär) att tvinga den andra parten till lydnad, då får de misstroende tillbaka.

Att utvecklingen rusat i denna riktning skyller jag på socialismen och släpphänt opposition mot och kontroll av denna socialism. Ty centralisering av makt är socialismens livsluft. Det borde alla Europas borgerliga partier känna till.

Men som jag skrev nyligen, är socialisterna i Europa på tillbakagång. Folket har fått nog av dem. Deras hantering av europaprojektet och invandringsfrågan är förmodligen de två viktigaste orsakerna till folks missnöje. Inte att undra på, om de egna ledarna först negligerar det egna folket och sedan inviterar främlingar som ges mer uppmärksamhet och förmåner än de egna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Regionerna mot centralmakten

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Läser på flera ställen i media hur man ”firar” eller skall fira 100 års minnet av Marxist/leninismens landvinningar. Senare tiders i mänsklighetens historias värsta blodbad och förödelse som gräddan av våra perverterade skribenter låter sig ”fascineras” av?
  Kristendomen har existerat under ca 2000 år. Det kan vi fortsätta fira genom att behandla våra medmänniskor som vi själva vill bli behandlade.
  Rykten som uppstått tack vare socialisternas i Sverige hemlighetsmakeri kring den ”Nya kyrkohandboken” gör gällande att de ”Tio Budorden” skall få mer underordnad och undanskymd plats?
  I USA gör Judge Roy Moore entré i Senaten. https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Moore
  Socialisterna kryper kanske tillbaka i sina hålor, vem vet.

 2. Jan Andersson skriver:

  Snart borde även vanliga hårt arbetande svenskar fundera på vad socialisterna egentligen har åstadkommit mer än att omfördela pengar och jaga företag ur landet. Detta borde vara oppositionens främsta uppgift att informera om; istället jamsar de med i galenskapen. Demokrati fungerar inte utan opposition, uppenbart inte medborgarinflytande heller eftersom det inte finns någon ände på alla sjuka ideer som poppar upp överallt. Var finns det en förståndig ledare som skyndar långsamt och låter viktiga beslut växa fram under omsorgsfull granskning så att så många som möjligt gynnas?

  • Göran skriver:

   ”Demokrati fungerar inte utan opposition…”

   Att SVT ska finansieras med skatter och att de så kallade borgarna och SD går med på det visar väl att det inte finns något intresse att ens ha någon opposition i landet.

   Att moderaterna vinner tillbaka röster från SD nu visar nog inte på att moderaterna har blivit bättre utan bara att SD har blivit sämre; helt enkelt mesiga och inte alls något parti längre som vågar säga kontroversiella saker.

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Ett exempel på ”anpassning” till rådande förhållanden i EU(SSR)
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/transparency-sverige-maste-bekampa-korruptionen/

  • Göran skriver:

   Jag måste bara skriva att det var väldigt naivt att tro att regeringen skulle motarbeta korruption när regeringen är genomkorrumperad.

   Det bästa vi medborgare kan kräva för att få bort en stor del av korruptionen är att begära att myndigheter avskaffas. Vi kan börja med Vinnova och Tillväxtverket. Då försvinner en massa korruption. Två myndigheter som delar ut miljoner till gamla kompisar.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Jag delar din uppfattning av läget. Kopplingen jag vill ”belysa” är att
    subsidiaritetsprinciper står i direkt motsats till förmenta ambitioner gällande korruptionsbekämpning.
    Därav uteblivna politiska intressen att decentralisera makten, då ”risken” att upptäckas med skumraskaffärer blir större.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  OT, men det hör till bloggens tema antar jag:

  Har du läst den här …texten… i Expressen?

  Jag tror det vore välgörande att få ta del av din eller andra här insatta personers analys av den.

  https://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/reportage/det-ar-varre-an-du-tror–atta-satt-jorden-kan-ga-under-pa/

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • mats skriver:

   Det där är så fullpackat av monumentala felaktigheter och överdrifter att det bara kan förkastas i sin helhet. Att börja bemöta detaljer är bara att låta de mest skurkaktiga alarmisterna få sätta dagordningen och hålla i problemformuleringsinitiativet.
   Den texten är en galnings halucinatoriska verk, inget mer. Den tidning som trycker det tillhör vår samtids största förvillare och spridare av falska nyheter.

   Ungefär så lyder min recension.

   Tror du det finns ett tidsmässigt samband mellan publiceringen och att en ny vända COP-förhandlingar börjar på måndag?

  • Göran skriver:

   Vilken totalt befängd artikel. Jag ska ta upp en sak ur den. Citat nedan:

   ”För några år sedan var du inte orolig för Zikaviruset heller.

   Det är nämligen så att Zika kan vara ett bra exempel på den andra oroande effekten – muterande sjukdomar. Ett av skälen till att du inte hört talas om Zika förrän nyligen är att viruset hade varit fast i Uganda. Ett annat är att det inte förrän nyligen verkade orsaka missbildningar. Forskarna förstår fortfarande inte riktigt vad som hände, eller vad det var de inte upptäckte. Men detta är saker vi vet säkert i fråga om hur klimatet påverkar vissa sjukdomar.”

   Tittar man på texten ovan så säger den i princip ingenting. Bara svammel. Och lögn. Zikaviruset orsakar inga missbildningar. Det har till och med WHO sagt. Den uppskrämda stämning om zikaviruset före fotbolls-VM i Brasilien var att zikaviruset skulle orsaka mikrocefali (förkrympt hjärna) är helt fel. Boven i dramat är glyfosat. Ett bekämpningsmedel mot ohyra som framförallt används på grödor genmodifierade grödor. Det är knappast en slump att just Brasilien som har mycket genmodifierad växtodling och mycket användning av glyfosat även har många fall av mikrocefali.

   Jag säger bara. Så lämpligt att ha en liten fluga att skylla över skadorna från glyfosat på.

   Sagt med ovan, delvis vilken dålig nivå det var på den artikeln.

  • Göran skriver:

   En annan sak ur artikeln:

   ”…hålet i ozonskiktet som vi lappade ihop på 1980-talet…”

   Ytterligare en total lögn. Vi har inte lappat ihop något ozonhåll och inte ens skapat något ozonhåll. Det var bara en naturlig händelse som skedde utan den minsta påverkan från oss människor.

   • mats skriver:

    Det berättar till och med lärarna på miljövetenskapskursen. Men till media verkar det inte som om man framför denna mindre spektakulära sanning om ”ozonhålet”.

  • Göran skriver:

   Nu blev jag riktigt påtänd av den där artikeln rent ut sagt. Ytterligare en rolig sak som borde få vartenda förnuftigt människa att haja till. I annat fall saknar man all förmåga till logiskt eller kritiskt tänkande.

   ”Utan radikalt minskade utsläpp så väntas havsnivåerna höjas åtminstone 1,2 och möjligen 3 meter till århundradets slut.”

   Om vi tar den minsta höjningen på 1.200 mm på 83 år så blir det 14,46 mm per år. När senaste istiden försvann var havsnivåhöjningen som mest 10 mm per år. Så, var finns alla ismassor idag som kan åstadkomma en höjning med 10 mm per år?

   Teoretiskt. Om all inlandsis på Grönland smalt innebär de en höjning av 9 meter, men det finns inte ens någon teoretisk chans att så skulle ske. Möjligen om jordens magnetfält kastades om helt och hållet, dvs. något totalt dramatiskt för jorden. Om så sker spelar det knappast någon roll hur många vindkraftverk vi har på jorden eller hur många som kör elbilar.

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Till Göran och mats m fl:

    Tack för att ni tog er tid. Texten är så usel rent språkligt att jag misstänker att den är (halv)automatiskt översatt från engelska, och de klimatfakta den tar upp är, tja, vad skall man säga?

    Det finns liksom ingenstans att börja reda i det hela – det är rena galenskaperna. Jag har en vän som har konspirationsteorier som hobby (tänk ’pyramiderna var landningsplatser för UFO:n’-teorier) och han blev eld & lågor över Expressens text. Den håller samma hysteriska ton som domedagskulter som hävdar att världen går under vilken sekund som helst.

    Faktum är att efter att jag slängt iväg länken hit, så hade vi högläsning av texten i kollektivet jag bor i – rejäla skrattsalvor följde, så något duger den ju till.

    När jag tänker på att många har sådant som Expressen och Aftonbladet och statsmedia som enda kunskapskälla ryser jag.

    Som gammal spelare har jag allt för stor respekt för slumpen för att tro att det är en olyckshändelse att sådant publiceras samtidigt som en sådan konferens skall hållas. Först placera en nyhet, sedan hävda att det finns en fråga som måste uppmärksammas, sedan publicera ny text om vad frälsningen består i, och sedan ta/få makten att genomföra det man från början ville men på uppmaning av ’folket’. Detta är något varje person i ’Rörelsen’ (socialdemokratin) får lära sig väl de väljs ut till fortbildning på Bommersvik, men taktiken är universell.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    • Stefan Eriksson skriver:

     Jo, rysningarna känns.
     Och, de består av tanken på att ”förintelseberättelsen” riskerar (med moderna tekniska landvinningar) få samma ”fotfäste i folks medvetande”, som dess motsats; skapelseberättelsen.

     Sällan, (eller kanske aldrig) förut i vår historia, har en saga om vår existens föranlett så mycket krig och konflikter som just religiösa påståenden / förklaringar om livets uppkomst.

     Första Moseboken lämnar en hel del förklaringar öppna för fri tolkning och fantasier ( ”varde ljus”, sade enligt denna text han som bestämmer) . Han såg att detta var gott och gick sedan för att sova.
     (en sjuhelsikes duktig elektriker är kanske ett slitet uttryck om denna tilldragelse)
     Allt var väl ”frid o fröjd” tills dess den där elaka ormen dök upp i paradiset, och bjöd av frukten ur ”kunskapens träd”, med förödande konsekvenser för mänskligheten.

     Här grundlades synsättet att ”tro har förtur gentemot vetenskap” och detta bedrägeri ser vi förlängningen av idag när alarmister torgför sitt budskap om vår ”villkorliga” plats här i tillvaron.

     Alarmister ”spelar högt” på vårt samvete, och (ännu värre) tar rejält ”betalt” för dessa sina tjänster.
     Som ”gjort och gjutet” för konflikt mao.

 5. Niklas skriver:

  Glöm inte att all centralisering och byråkratisering finansieras genom att ta ut allt högre skatter och avgifter från folket. Genom ett radialt lägre skattetryck och avgiftstryck, så blir det automatiskt en större valfrihet för de enskilda medborgarna. Å än så länge har vi ingen gemensam EU-skatt..

  • mats skriver:

   Inte för att EU inte framfört vissa propåer om att det kunde vara motiverat med en central skatt. Men ännu har medlemsstaterna hållit emot.

  • Göran skriver:

   Det finns inget stopp på uttaget av skatter. I USA och säkert i konservativa kretsar i väst jublar man över Donald Trumps kommande skattesänkning. Men det är egentligen ingen skattesänkning. Lika mycket skatt i morgon som idag krävs i USA och även att mer skatter tas ut. Staten, byråkraterna och myndigheterna krymper inte i USA. Med andra ord, statens utgifter ökar. Tanken är bara att det ska bli fler som betalar skatt, så att skatteuttaget fördelas på fler personer och företag och därmed fiktivt lägre.

   En liten funderare. En ort i Texas i USA avskaffade polisen och ersatte den med privat säkerhet. Brottslighet sjönk med 61 %.

   En annan sak som säkert ingen har en aning om. Antalet pirater har minskat utanför Östafrikas kust. Har det skett på grund av att bland annat Sverige har åkt omkring med sin marin där? Nej. Det har skett på grund av att ett antal privata säkerhetsföretag har hyrts in som har slagit till mot piraterna på land.

   Åter till skatter. Vad användas skatter till? Svar: dysfunktionell verksamhet.

Kommentarer är stängda.