Kommissionen vill förbjuda all plast

I brist på döda sälar får man marknadsföra plast. Miljöpartiet riskerar att trilla ur riksdagen. De kom in första gången i ett rus av miljöskräck när det dog sälar på västkusten. De visade sig dö av ett valpsjukevirus som förekommer naturligt i miljön. Inte människans fel alltså. Men MP drog en vinstlott på okunskapen.

Nu kämpar MP för att hitta en ny miljöfråga, gärna med anknytning till sol- och badsemester vid våra kuster, för att skrämma upp okunniga väljare hela sommaren fram till valet. Plasten kan bli deras biljett för att än en gång ta plats i kammaren. SVT bidrar villigt genom att visa rörliga bilder på dykare som simmar i plastavfall. Men som vanligt är det inte vi som skapar de problem MP på sina höga hästar pekar ut oss som skyldiga till.

Det senaste halvåret har det bedrivits en intensiv internationell kampanj mot plaster i alla dess former, mest mot engångsplaster. Inte minst sensationsblaskan Daily Mail har skrivit skräckartiklar om plasten, ofta flera om dagen. Då har det också kommit med artiklar med nyktrare perspektiv. Till exempel att 95% av all plast i haven kommer från 10 floder, 8 i Asien och 2 i Afrika.

Artikelförfattarna kan dock inte förstå var plasten i floderna kommer ifrån, än mindre eftersom västvärldens floder inte översvämmas plast. Vi använder ju mer plast än de fattiga länderna. Ledtråd: Kan det bero på vår omsorg om den egna miljön, hantering, återanvändning, teknologi och ekonomi att genomföra våra målsättningar?

Det är inte vi som är syndarna alltså. USA, som är den största västliga förorenaren bidrar med mindre än 1% av plasten i världshaven. Europa med mindre och Sverige med nästan omätbar andel.  Det är inte vi som är problemet och därför får vi svårt att bidra med lösningen. Det är en flerfasetterad fråga om moral, teknologi och ekonomi. Vi tar hand om våra plaster på ett föredömligt sätt. Det mesta går till energiåtervinning.

De länder som tillåter utsläpp och dumpning av plast måste förmås att sluta med det. Men den saken ordnas inte i svenska riksdagsval och inte genom att vi via tvång slutar använda plast. EU-kommissionens ambition att förbjuda plast i unionen är bara ytterligare ett exempel på att politikerna där inte litar på det folk som inte har valt dem.

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Kommissionen vill förbjuda all plast

 1. oppti skriver:

  Plast som lämnas till förbränning är ett bra sätt att dra nytta av oljan flera gånger.
  Var hamnar vår plast som vi slänger?
  Inte på deponi eller i naturen utan den går till förbränning som ger värme till vårt fjärrvärmenät.
  Den ersätter ofta olja eller biomassa.

  Men hypen kring plast har i alla fall givit mig lite nöje:
  https://www.volvooceanrace.com/en/home.html
  TTOP ligger trea!

 2. Göran skriver:

  När jag nämner var 95 % av plasten i världshagen kommer ifrån för folk blir det helt överraskade. De flesta verkar tro att det är ett problem i Sverige.

  För min del vår gärna straffen för nedskräpning skärpas. Minst en tusenlapp för att slänga något på marken medvetet. Skräpar men ned på annans mark ska markägaren kunna kräva ett ordentligt skadestånd som ska täcka kostnaden för sanering. Först identifierar man nedskräparen som kan vara en enskild person eller ett kollektiv. Därefter säkrar man betalningen vida kvarstad. Sedan sanerar eller städar man upp. Men jag kan lova att MP aldrig skulle köpa detta för det handlar om privat mot någon utsatt person eller kollektiv.

 3. Tege Tornvall skriver:

  Floder som soptippar ger plast i haven

  Mellan 88 och 95 procent av all plast i haven kommer från tio stora floder, varav två i Afrika och åtta i Asien. Det visar en rapport från det tyska Helmholtz-institutet.

  Dessa floder rinner genom länder utan fungerande avfallshantering men med många invånare på liten yta längs floderna..

  Fyra av floderna finns i Kina, som enligt rapporten tillsammans med Vietnam och önationerna Indonesien, Filippinerna och Sri Lanka svarar för hälften av plasten i världens hav.

  I nästan alla Jordens länder hanteras och förpackas livsmedel, mediciner och andra produkter med plast. Men bara utvecklade välståndsländer har resurser att också ta hand om avfallet från denna plast.

  Utan sådana resurser lämnas plastavfall i närmaste vattendrag och förs sedan via större floder vidare ut i haven. Enligt institutets rapport svarar Kina ensamt för nära 20 procent av all plast i haven. Det stora välståndslandet USA svarar för mindre än en procent.

  Helmholtz-institutet undersökte avfallsdata från 79 platser längs 57 floder världen runt, främst plastpartiklar. Särskilt mindre sådana kan skada livet i haven.

  Nu beskylls världens välståndsländer för plast i haven. Men lösningen är inte att vi skall sluta använda praktiska plastkassar och hygieniska plastförpackningar eller sluta att dricka med sugrör. Lösningen är att få utvecklingsländer att införa effektiv avfallshantering.

  Plast i haven kan med fartyg och modern teknik tas om hand och återanvändas.

 4. Göran skriver:

  Detta är verkligen typisk politisk problemlösning. Genom att införa regler eller lagar i Sverige eller EU flyttar politikerna problemen till ett annat område.

  Ja, politikerna ökar oftast problemen. Flyttar de problemen till Afrika ges de diktatoriska och socialistiska regeringarna ännu mer pengar att stoppa in på sina privata bankkonton. Låter diktatorerna bara några ören smitta ner till några hjälporganisationer håller de käften och några klatschiga broschyr dyker upp i Sverige om hur bra de är.

  Jag förstår inte hur några som helst problem ska lösas i Afrika utan en stor mängd billig energi. Det finns inga som helst miljörörelser eller klimathotstroende (rätta mig om jag har fel) som vill unna folket i Afrika någon enda uns billig energi. Jo, någon solpanel kan de få, som de kan trycka upp en broschyr om eller skicka något filmteam att filma när byinvånarna dansar runt den.

 5. Stefan Eriksson skriver:

  Lösningen på problemet plastavfall i världshaven är förmodligen en väl tilltagen ”plastskatt” på all konsumtion av dessa produkter, här hos oss. (då vi ska visa framfötterna).
  I vilket fall i hjärnan hos en förvirrad miljöpartist.

  Och då skatt är populärt hos de flesta i sjuklövern så kan det befaras bli verklighet.
  Här hos oss alltså, inte där problemen är mer påtagliga,

  Sen kall sägas att det är förvånansvärt vad man allt kan hitta utmed kusten som spolats upp på stranden, men som sagt, problemet är den som dumpar, inte det den dumpar.

 6. terra non firma skriver:

  Plast via Themsen är som en minimal prick gentemot stora, stora cirklar beträffande ovan nämnda floder.

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Sex laxar i en plast-ask?

  Så, minska bruket av plast till områden där plast är det material man måste använda, kan det vara en möjlig väg? Inte via skatter och avgifter utan genom direkta förbud.

  Leksaker av plast? Nähädu lille vän, men ett Brio-tåg av trä.
  Engångständare? Glöm det, Solstickan och Ronson är framtidens melodi.
  Bic-pennor och sånt? Inte då, när det finns reservoarpennor och snickarblyerts.

  Och så vidare.

  Jag är lite granna fundersam till om direkta svepande förbud är så lätt som man gärna lurar sig att tro, när det gäller implementeringen, men jag tror och tycker personligen att bättre att förbjuda det man vill slippa rakt av (om det går att komma åt med förbud) än att fjanta runt med ständigt stigande skatter (som med tobak t ex).

  Vissa saker måste av tekniska skäl tillverkas av olika plaster – och det bestäms nog bäst från fall till fall av folk med den tekniska kompetensen (alltså inte politiker), vilket ger andra problem om man tänker sig någon slags ’Prövningsnämnden för PlastProdukter’. Inte minst jäv. Andra saker är billigare att göra av diverse plaster, som leksaker exempelvis, men behöver inte göras av plast.

  Vad vi gör åt hur negrer, kineser, och andra folk* dumpar sopor där de lever? Se till att deras problem inte sprider sig hit, och sälj lösningar till dem i utbyte mot resurser – i princip; hur det skall se ut i praktiken har jag ingen aning om.

  *Alla tre termerna ’neger’, ’kines’, och ’andra folk’ är lika stora generaliseringar och används som sådana; den som vill diskutera fyra miljarder människor i detalj är välkommen att sätta sig vid Långe Jan och börja rabbla namn – jag lovar att dyka upp när du är klar…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 8. Åke Sundström skriver:

  Samma falska skuldbeläggande som i klimatdebatten. Med en än mer hårresande konsekvens: att Sverige med noll nettoutsläpp av CO2 betalar världens i särklass högsta koldioxidskatter. Inte ens alla klimatsskeptiker tycks förstå det perversa i detta förhållande, i varje fall om man skall döma av det fåtal som protesterar (Mats, Gösta Walin, Wibjörn Karlen, jag själv och kanske en handfull till).

 9. Basti Weidemyr skriver:

  Sådana förslag får också konsekvensen att ingen vågar investera i anläggningar för att återvinna plasten om det finns risk att den snart blir förbjuden, så det här förslaget tror jag kommer att skapa ett problem i Europa, där inget problem hade funnits annars.

  Att den mesta av plasten eldas i värmeverk stämmer nog, men väldigt mycket återvinns också och blir ny plast. Det är mitt intryck, i egenskap av sopgubbe, att plaster är bland de avfallsslag som återvinns enklast och smidigast.

Kommentarer är stängda.