Aktivisterna på arbetsmiljöverket

Jag har tidigare skrivit om hur arbetsmiljöverket tillsammans med skatteverket bestämt att det ska finnas elektroniska personalliggare på ett stort antal arbetsplatser och hur detta krav (vid dryga viten) enbart gynnar de riktigt stora företagen. Medan de små företagen och då särskilt de med blandad verksamhet, vilket är vanligt på landsbygden, missgynnas.

Nu är de på gång igen. Nu är de entreprenadföretag som sysslar med spräckning av sten och betong som sätts åt. Spräckning sker med icke-explosiva metoder, ett lugnt förlopp som inte riskerar skicka iväg materia som farliga projektiler, som inte skakar om marken. Arbetsmiljöverket kräver att dessa företag ska ha personal med samma utbildning som sprängare har. Utbildningen till sprängare är på 200 dagar, det vill säga ett helt läsår i skolbänken. Dessutom ska licensen förnyas vart tionde år.

Organisationen Företagarna, som organiserar många av de företag som sysslar med spräckning, säger att det hotar existensen för 3400 företag med sammanlagt tiotusen anställda. Om dessa företag ska betala ett års utbildning för sina anställda och samtidigt hålla verksamheten igång, får de problem, den saken är klar.

Visst kan det hända olyckor även vid spräckning, men det är ytterst sällan vid själva spräckningsmomentet. De arbetsplatsolyckor som sker kan lika gärna ske på andra arbetsplatser där spräckningsarbete inte utförs. Man hanterar trots allt maskiner och verktyg samt tunga material.

Det hela verkar vara ännu ett beställningsjobb från monopolister inom fackföreningsrörelsen och i detta fall även sprängarbranschen. I dessa ärenden är det som om inget konkurrensverk funnes.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Aktivisterna på arbetsmiljöverket

 1. Göran skriver:

  När man gjorde om yrkesutbildning på gymnasiet från 2 år till 3 år var det för att dölja arbetslöshet. Denna utbildning som Mats skriver om verkar i ställt vara till för att skapa arbetslöshet.

  Det är inte bara licenskravet på olika hantverksyrket som har en bromsande och fördyrande verkan utan även en massa regler som gör att hantverkare tröttnar på att hålla på med sina yrken. Till slut vill ingen vara hantverkare.

 2. Ivar Andersson skriver:

  Öka kraven på utbildning för de anställda på arbetsmiljöverket så att de inte har tid med att hitta på nya problem. Kräv minst kandidatutbildning och gärna doktorsutbildning för cheferna.

  • Mats Jangdal skriver:

   Sådan utbildning har de nog i hög utsträckning, många är ingenjörer eller medicinare. Tror snarare det är erfarenhet av praktiskt arbete som saknas.

   • Niklas skriver:

    Instämmer. Kräv istället att de ska ha en gedigen erfarenhet av den typen av jobb som de ska handlägga, då vissa regler visat sig vara rena skrivbordsprodukter.

    Ett exempel är ju det idiotiska kravet på sågskyddskängor (eller sågskyddsstövlar) vid arbete med klingsåg. En röjsågsklinga på fullgas roterar med ca 11000 varv/minut, vilket motsvarar en preferihastighet på
    ca 130 m/s för en 225 mm röjsågsklinga (eller ca 115 m/s för en 200 mm röjsågsklinga). Den högsta skyddsklassen för skodon idag är klass 3, som ska klara 28 m/s…

    En sågskyddsstövel behöver f.ö. inte stoppa kedjan helt och hållet, utan bara sakta ner kedjan tillräckligt mycket. Däremot ska en ren, fräsch och godkänd sågskyddsbyxa verkligen stoppa kedjan vid angiven kedjehastighet.

 3. Leif skriver:

  Nu verkar ju inte så vara fallet här. Men det är svårt att inte förvånas över när arbetsgivarna och facket gick armkrok till staten för att göra det krångligare kring kontrollen av lastbilschaufförernas körtider.

  En sak är glasklar, går man till staten (eller kommun och lansting för den delen) och ber om mer krångel, så bistår de med glädje.

 4. Gunnar E skriver:

  ”hantverkare tröttnar på att hålla på med sina yrken. Till slut vill ingen vara hantverkare.”

  Har uppgift från nära håll att ex.v. kyltekniker som är skickliga och har gott renommé´och har arbetat mer än 30 år i yrket nu kommer att tvingas bort från arbetet p.g.a. utbildnings och licenskravet då de har läs och skrivsvårigheter och inte klarar den ganska teoretiska utbildningen.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Aktivisterna på arbetsmiljöverket”?
  Socialisternas nygamla redskap att filtrera medborgare som inte passar in i det ”svenska” systemet.
  Enkelt och destruktiv in i döden!

  Idag den 110 de dagen utan en socialistisk förtryckarregering?
  Jag njuter i fulla drag och känner mig lyckligare för var dag som går.
  Nu återstår bara för befolkningen att sparka alla korrupta riksdagsmän vid ett kommande nyval,
  hur det nu skall gå till?
  I Danmark får man efter den 1 Januari 2019 en blygsam start försvara sitt eget LIV. Vilken fantastisk signal med, ”Pepparspray”!!!

 6. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  En tragisk dödsolycka genom sprängning inträffade vid LKAB:s Leveäniemigruva, Svappavaara, år 1972 då en malmklump slungades ca. 620 meter och träffade en man som satt inne i en raststuga.

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Det var som du säger vid sprängning och snart 50 år sedan. Knappast relevant för Arbetsmiljöverket om spräckning idag.

  • Göran skriver:

   Utbildning är en sak. Att sedan följa det man har lärt sig är en annan sak.

 7. Thomas Gunnarson skriver:

  En komplicerad och lång utbildning av alla möjliga yrken är ett sätt att skapa ett skråväsende. Vad man kan göra är att fundera på varför och när man skapade skråväsendet – förra gången….

Kommentarer är stängda.