Femhundra miljoner kronor i gåva

De flesta har säkert noterat att någon i Sverige (Närke) nyligen vann 561 miljoner kronor på Eurojackpott. Det var alltså inte jag, men jag kom att fundera vad man skulle kunna göra med de pengarna. Det blev särskilt intressant att spekulera kring konsekvenser mot bakgrund av penningtvättslagen.

Den förutsätter att kontanter över ett visst belopp, vill minnas att det är 10.000 kr, betraktas som svarta pengar och av bank och penningsystem skall anses värdelösa och destrueras samt i förekommande fall dess bärare fängslas för någon eller flera av ett antal olagliga verksamheter. Bevis är det inte så noga med, när någon har den dåliga smaken att utmana staten jantelagen med att ha så mycket pengar tillhands.

Tänk om man tog 500 miljoner av denna jättevinst och gav ett fast belopp, lika till alla svenskar, alltså 50 kr vardera. Skulle man få ta ut ett sådant jättebelopp från banken i kontanter? Mina pengar. Hur lång tid skulle det ta för banken och riksbanken att samla ihop beloppet? Skulle det tvinga riksbanken att trycka mer pengar, så att penningmängden i Sverige ökar? Utan ökat värde i produktion skulle det påverka inflationen (ja,ja, bara lite, en halv miljard är inte mycket i det hela)?

Skulle de betraktas som svarta pengar i samma ögonblick som jag lämnar banken? Har staten rätt att jaga mig för dessa pengar som jag vore en Clyde Barrow? Om jag går runt och personligen delar ut 50 kr kontant till varje svensk, är de då mottagare av svarta pengar (eftersom de kommer från min pott om 500 miljoner? Blir alla svenskar skattesmitare och penningtvättare då?

Finns det ingen svensk politiker eller myndighetsperson som reflekterat över det absurda med penningtvättslagen? Att 70% av svenskarna vill ha kvar sina kontanter är inget som tycks hindra marschen in i det kontantlösa övervakningssamhället.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Femhundra miljoner kronor i gåva

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har drömt om att bilda en Sweden-Loves-China-organisation och tubba alla kineser att bli medlemmar för en krona i årsavgift. Motivet bakom är att Sverige lär ha varit den första landet som erkände Folkrepubliken Kina. Sedan behövde jag inte bekymra mig om min ekonomi, eller?

 2. Göran skriver:

  Mats! Vilket lyxproblem, vad du ska göra med pengar eller få ut dem från banken. Ge dem till mig om du har problem. Jag har inga moraliska betänkligheter att hålla dem undan från skatt, eller se till att staten (socialdemokraterna) inte vet var de finns. Det är min skyldighet.

 3. Dandersan skriver:

  Penningtvättslagen drabbar alla.
  Kortföretaget har via mail och SMS jagat mig för att få svar på frågor om penningtvätt.
  Självklart tar jag alla försök till kontakt, en kontakt som krävde inloggning med bankid. Så lättlurad är inte jag!

  • Göran skriver:

   På fråga vad jag har fått pengarna ifrån brukar jag svara att jag har samlat pantburkar.

   Man ska veta att varken banker eller kortföretagen tycker om att fråga sina kunder om allt detta och glömmer de fråga något kan de få böta, så personalen blir mer eller mindre hysteriska av rädsla att göra fel. Det blir då hellre ett nej om de är osäkra än ett ja.

   Även företag måste redovisa sin verksamhet för bankerna.

   Trots att detta är det inte så svårt att smussla undan pengar. Desto mer pengar du har desto lättare blir det i princip, eftersom en del smusslande kräver att du betalar för det och förvaringen av dina pengar kostar lite också, fast det kan kompenseras med inkomster på dina smusslade pengar. Och inget av detta behöver du göra som bryter mot någon lag.

   Samtidigt som vi medborgare jagas för våra hårt arbetande pengar, sitter vår regering och delar ut miljarder i bidrag till terrorister eller diktaturer. Varje slant ni kan hålla borta från staten är en moraliskt vinst. Det är er plikt att inte hjälpa staten att finansiera terrorism eller diktaturer eller annan subversiv verksamhet som t.ex. Sverige kryllar av.

   • Mats Jangdal skriver:

    Man kan också säga att man har sålt sex, för det är inte olagligt i Sverige. Det är rent av möjligen den enda lagliga obeskattade inkomstkällan.

    • Stefan Eriksson skriver:

     Våra rättsvårdande myndigheter vill säkert veta vem som köpt denna i särklass äldsta tjänsten i världshistorien, då det är ju ett brott mot gällande lag.
     Även om det är obeskattat.
     Finns där inga verifikationer är nog de pengarna med på ”svarta listan”.

     • Göran skriver:

      Jag utnyttjar bara tjänster som inte kostar något. Som tack för det ger jag en gåva och gåvor behöver man inte skatta för.

 4. Sten-Arne Persson skriver:

  Vem vill erkänna sig att vara Närking i detta läge?

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Marknaden för ”vinnarbongar” från alla form för ” bettning” är nog den intressantaste. Det komiska i den socialistiska frenesin för otvättade pengar finner man på socialisternas eget spelinstitut (ett av många)”Cosmopol” tror jag det heter, fungerar väl utan ingripande från hycklarna?

 6. Jan Andersson skriver:

  Kan inte de små växlingskontoren smuggla ut obegränsade belopp utan statens kontroll?

  • Göran skriver:

   De behöver inte smuggla ut. Det är bara att göra en överföring. Det är inte heller några problem att som privatperson skicka iväg pengar från sitt bankkonto till något annat land. Det ställs inga frågor. Du kan få fråga om du går in på en bank och ska föra över pengar. Då får du fylla i en blankett och uppge vad pengarna ska vara till.

Kommentarer är stängda.