Värme – och kyla med snö

Dagens gästskribent är Tege Tornvall

Den 20 juni var rekordvarm i den lilla staden Verchojansk i nordöstra Sibirien, 38 grader. Temperaturen där mäts sedan 1885. Hela nordöstra Sibirien var varmt liksom också stora delar av Grönland och norra Kanada.

Den 5 juli var det i stället kallt med snö. I Verchojansk är sommaren kort men ganska varm med genomsnittligt 17 grader plus. Vädret ändras snabbt med växlande vindar. Vintrarna är långa och kalla med medeltemperatur 50 minusgrader i januari.

Liknande är det i hela nordöstra Sibirien och även på Grönland och i norra Kanada. Mycket snö och is men knappt med ljus och värme. Där kämpar få men härdiga människor med en vrång och kall natur.

Ännu kallare var Lilla Istiden periodvis ca 1300-1870. Sedan blev det lyckligtvis varmare, särskilt på nordliga resp. sydliga breddgrader närmare polerna. Både 1930-talet och de senaste åren har varit klart varmare än Lilla Istiden.

Varmare klimat gynnar växtlighet och grödor och ger bättre livsvillkor.  Men dagens klimatpolitik lovar i stället ekonomisk kompensation för påstått negativa följder av mer värme. Det är bara att tacka och ta emot.

Solens cykliskt växlande magnetiska aktivitet påverkar klimatet med växlande solvind i samspel med inkommande kosmisk strålning (Svensmark).

Under Lilla Istidens kalla perioder var Solen minimalt aktiv. Mindre solvind släppte in mer kosmisk strålning med mer kylande moln och nederbörd som följd.

Sedan blev Solen mer aktiv, och Jorden värmdes globalt runt två grader. Men nu pekar ryska rymd- och solforskare på att Solen åter är mindre aktiv. De förutspår ett nytt solminimum med kallare klimat som på Lilla Istiden.

Det är inget att se fram emot – men väl att planera för! Den stora faran för Jordens liv är inte värme utan kyla. Sedan minst 2,9 miljarder år genomgår Jorden långa och djupa istider, som starkt hämmar växt- och djurliv.

Hellre än att varna för gynnsam värme borde FN, dess klimatpanel IPCC och världens regeringar utforska de faktorer som utlöser kallt klimat och istider och försöka förutse nya sådana och planera för att möta och mildra deras följder.

Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Värme – och kyla med snö

 1. Thomas skriver:

  Man undrar…Den byråkratiska kontroll över vår livsmedelsförsörjning som nu ”stärks” kan man tolka som en reaktion från överheten att man anar, ja, eller inser, att livsmedelsförsörjningen till de prisnivåer vi blivit vana vid snart är ett minne blott… Beror det på varmare eller kallare väder, eller något annat? Kanske bara byråkratisk klåfingrighet i tidens anda? Men en mindre förändring – globalt – i vädret – har en enorm inverkan på livsmedelsförsörjningen. Se bara på gräshoppsproblemet som nu tycks dra fram som en biblisk farsot.. som har sina orsaker i vädret..

  • Anders Rydén skriver:

   Att jordbruksstöden gör så att bonden säljer sina varor långt under vad den kostar att producera borde vara allmänt känt på detta forum.
   De prisnivåerna som vi är vana vid är knappast hållbart.

 2. Dandersan skriver:

  Svensmarks teorier om molnbildning innefattar aerosoler som kärnor för molndropparna.
  Solar dimming är en beteckning på den minskande solinstrålning som sker när aerosolerna finns i överflöd och solen dimmas bort. Aerosolerna utgörs av SO2 partiklar.När dessa tillförs kyls jorden.
  Men sedan en längre period har vi i väst minskat luftens innehåll av aerosoler. Svavelutsläppen har nästan upphört tack rening av utsläppen.
  Vi har fått ca 15-20% mer soltimmar.
  Vill vi åtgärda detta?

  • Anders Rydén skriver:

   Hm, torr men kall vår?
   Det är inget bra med det.
   De som väntar på att växtsäsongen ska komma igång gillar inte sådant väder.

 3. Anders Rydén skriver:

  Hade årets kyla i maj hållit i sig ytterligare några veckor då hade det blivit kris på många gårdar.

  Att få saker att växa när det är varmare än normalt är definitivt enklare än om det är kallare än normalt.

  Det senaste coronautbrottet i Spanien verkar för övrigt ha kommit med de säsongsarbetarna som jobbar med frukt- och bärskörden.

  Vi får se vilka konsekvenser detta kan få på jordbrukspolitiken.

 4. Åke Sundström skriver:

  Nej, Pege. IPCC bör ingalunda ges några nya uppgifter, den byrån bör avvecklas, ju förr dess bättre För hur kan man/du ha något som helst förtroende för den politiska byråkrati som så aktivt bidragit till det ljugande som skapat dagens klimathysterin??

  • Ivar Andersson skriver:

   Större delen av FN kan avvecklas. Diktaturerna är i majoritet i FN utom säkerhetsrådet där Europa är överrepresenterat.

   • Åke Sundström skriver:

    Rätt, både FN och EU saknar demokratisk legitimitet. Vi bör därför snarast lämna båda. Tanklöst av mig att enbart kräva ett farväl till klimatbyrån, IPCC. Det är förstås FN i sin helhet som är moget för historiens skräphög för feltänkta idéer

    Eller hur, alla rättänkande sannliberaler i KLP, MED och KVP? Vari ligger det sant liberala i att låta länder som bryter mot alla tänkbara anständighetsnormer och rättighetsdeklarationer vara med och styra världen öden?

  • Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans skriver:

   Svar från Tege (inte Pege). Rätt har du i att nuvarande IPCC borde avvecklas. Men mer forskning kring kyla, dess orsaker och dess följder behövs!

   • Åke Sundström skriver:

    Ursäkta namnförväxlingen, Tege är så ovanligt att man mer eller mindre automatiskt väljer fel.

    Och för att vara mer noggrann: det är FRI forskning vi behöver mer av. Men mindre av forskarfusk i form av ”beställningsanalyser” sponsrade av olika särintressen. Tyvärr är det senare sorten som i dag dominerar. Och som även du ibland låter dig luras av. Talet om ”elbrist” t ex.

Kommentarer är stängda.