Hotet från klimathotet 1

En serie i fyra delar.

Det var väntat att klimatalarmisterna skulle komma som skjutna ur en kanon med påståenden och krav efter sommaren. Corona har ju dämpat en hel del aktivitet. Men här gick KB ut oväntat hårt, precis lagom till skolstart så att lärarna är fyllda av klimatalarmism att indoktrinera eleverna med. I delarna 1 och 2 i min serie pekar jag på ett flertal av de felaktigheter som finns i KBs artiklar. I delarna 3 och 4 redovisar jag lite nya artiklar från annat håll som visar på klimatalarmismens falskhet.


Virve Ivarsson är kulturjournalist på Kristianstadsbladet, KB. Hon har författat en serie klimatalarmistiska artiklar som publicerats där. I en uppföljande artikel den 12 augusti önskar hon sig ett nytt klimatparti, för att rädda världen. I artikeln, där hon svarar bland annat på en del läsarreaktioner och förklarar avsikten med artikelserien, skriver hon som svar på varför en kulturjournalist gjort en serie artiklar om klimatet:


För att klimatkrisen är vår tids största existentiella fråga och för att läget är så allvarligt samtidigt som den generella kunskapen i ämnet är så låg att jag som journalist skulle skämmas om jag inte bidrog till att ämnet fick mer uppmärksamhet.


Hon är själv en av de okunniga. De felaktigheter och rena lögner som staplas på varandra bara i denna artikel, kan inte tolkas på annat sätt. Hon är i sanning en blind som tror sig skickad att leda andra blinda.


Låt oss redovisa några felaktigheter i artikeln. Jag återger hennes text i vanlig stil och min invändning i versaler, detta för att hon skrivit så många felaktigheter i sammanhängande text att det finns invändningar vid vart och vartannat ord.

 • Serien handlar inte om huruvida människans koldioxidutsläpp påverkar klimatet negativt. Hon erkänner alltså en förutfattad och aktivistisk ansats redan från start.
 • Detta beror på att det inte finns några expertgranskade studier som säger emot FN:s klimatpanel IPCC:s slutsatser Jo, det finns hundratals!
 • om att den globala uppvärmningen Vilken global uppvärmning? Menar hon den naturliga variation i cykler över decennier och sekler som vi börjat förtå, och som i svenska språket sedan gammalt betecknats med begreppet årsmån?
 • beror på ökade mängder växthusgaser i atmosfären Begreppet ”växthusgaser” är en ”misnomer”, en felaktig tolkning av ordet. Det finns ett antal gaser i atmosfären, men ingen av dem är i egentlig mening växthusgas, de har inte förmåga att agera som växthus över jordklotet.
 • och alltså är skapade av människan En fullständigt halsbrytande ologisk slutsats. Med alla storskaliga naturliga skeenden som ständigt pågår i vår galax kan man inte logiskt hoppa från naturliga variationer till att det är människans fel.
 • Tvärtom är mer än 99 procent av klimatforskarna överens om att det är människan som skapar den globala uppvärmningen Är det mer än 99% nu?Alarmisterna brukar säga 97% och hänvisa till tre debunkade undersökningar som alla är rent fusk avsedda att ge sken av etablerad sanning. ”Den globa uppvärmningen” har jag redan avfärdat ovan.
 • och att den klimatkris som nu råder är den värsta på 2000 år Nej, det råder ingen klimatkris, i vart fall inte på grund av värme. All historisk, arkeologisk och geologisk forskning visar att de mänskliga civilisationerna mått som bästt när det varit varmare än nu. Det vi möjligen ska oroa oss för, om vi alls ska oroa oss för klimatet, är att det blir kallare. För 2000 år sedan var det dessutom varmare än idag och mer gynnsamt för människan.


Ivarsson fortsätter med att skriva om medeltemperaturhöjningar 3-4°C till år 2100, att våra barnbarn kommer att möta dödlig hetta minste 20 gånger per år, att uppvärmningenhotar mat- och vattenförsörjning, biologisk mångfald, hälsa och infrastruktur. Allt på grund av att torka och översvämning blivit vanligare.
Hon redovisar inte alls att detta i sig är extrema spekulationer byggda på en mångfald modeller (gissningar) alla konstruerade för att ge ett utfall som pekar ut människan som syndare. Alla dessa modeller har redan visat sig sakna prognostisk förmåga. Därför justerar man kontinuerligt i dem och utbrister glatt att nu stämmer modellerna och verkligheten är värre än vi befarade. När sanningen är att ingen fara alls för handen.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Hotet från klimathotet 1

 1. Jan Andersson skriver:

  Vi har levt i en era då seriös forskning och vetenskap har klarlagt orsaken till många av mänsklighetens största gissel och sammantaget med upptäckten och användningen av den energirika råoljan som energikälla och bas för otaliga andra kemiska produkter så har människans tillvaro på jorden kunnat göras drägligare, intressantare och inte minst — längre.

  Det var en fin tid när man kunde lita på att all forskning nästan alltid hade inspirerats av att förbättra människans tillvaro på jorden, och självklart skapa en ny utkomstkälla för jordens ökande befolkning.

  Men vi förstod inte alla samband ännu och misstag gjordes. Murphy’s lag tecknades ner. Många som uppfostrats i tron att någon gudomlig makt skapat ICA och IKEA och det nya välståndet blev väldigt besvikna över att upptäcka bristerna, och att inte Dr. Sloan’s liniment kunde bota alla sjukdomar som utlovats.

  En tekniker eller kemist kan se skillnaden mellan bruk och missbruk, felkonstruktion och felanvändning. Det kan sällan konsumenterna göra, så det bildades organisationer för att råda och hjälpa folk till insikt, ofta till mycket begränsad nytta. Men det blev en sport att klaga på allting man inte begrep sig på. Just nu är det ComHems digitalisering av TV-sändningarna. Den som klagar och inte får ett bra svar har övertaget och känner makt och anser sig företräda en utsatt grupp, vilket är mycket nobelt i Sverige, där det efter andra världskriget funnits minst problem i hela världen. Maktkänsla tillsammans med okunnighet är en livsfarlig blandning, speciellt i grupp. Här är det helt rätt sammanhang att tillämpa begreppet flockimmunitet.

  Kunniga och insatta personer tar sig för pannan, men problemet som för dem inte ens är något problem utan på sin höjd en dåligt kommunicerad möjlighet och förbättring, är ett högst verkligt och allvarligt problem i samhället som alla politiker måste ta på fullt allvar, eftersom varje litet försök att reda ut och förklara även ett bagatellproblem kränker alla svårt som har fått i röst och en identitet i klagokören. Och framförallt kan det innebära förlorade mandat i nästa riksdagsval.

  Så politiska makthavare (som förstår eller inte förstår, spelar ingen roll) hänger på och legitimerar på detta sätt galenskapen. Fem myror är fler än fyra elefanter. Efter en tid är det omöjligt att gå ut och säga: ”Vänta litet nu, men vid närmare eftertanke så är det här fel och inget att diskutera längre. Det finns andra värre problem som vi mycket hellre tar itu med”. Det skulle leda till politisk kollaps och de små förkämparna för små minoriteters brist på folk och därmed större demokratiskt inflytande skulle rusa man och kvinna ur huse för att ytterligare demonstrera sin okunnighet och sitt omättliga behov av att synas, oavsett sammanhang.

  Men den del av folket som lärt sig att hålla käft tills man vet vad man pratar om tittar på en stund (förstummat eftersom det de ser inte går att begripa), innan de återgår till sina dagliga plikter för att kunna betala för sitt uppehälle och sin plikt till det allmänna. De utgör kanske 80% men saknar röst i parlamentet. Den tysta majoriteten hör man definitionsmässigt inget ifrån. Innebär det att den kan ignoreras?

 2. Ivar Andersson skriver:

  Nyligen chockade han (Michael Shellenberger ) klimatalarmisterna genom att plötsligt ta avstånd från överdriven klimatalarmism, och han ber till och med uttryckligen om ursäkt för den ”skräck” som klimatalarmisterna orsakat. http://www.ericsoniubbhult.se/
  När ska ljuset gp upp för Virve Ivarsson kulturjournalist på Kristianstadsbladet?

 3. Göran skriver:

  ”… att det inte finns några expertgranskade studier som säger emot FN:s klimatpanel IPCC:s slutsatser…”

  Haha! Jo, de finns till och med i de studier som IPCC:S slutsatser bygger på.

  ”Tvärtom är mer än 99 procent av klimatforskarna överens…”

  Haha! Har man frågat alla klimatforskare? Nej.

  Om man räknar baklänges, dvs. tar alla klimatforskare som yttrar sig skeptiska eller med säkerhet om att det inte finns någon klimatkris (1 %), så skulle de övriga 99 % av klimatalarmistiska klimatforskare bli så många att det inte ens finns så många klimatforskare.

  Dessutom. Inte ens IPCC:s påstår detta.

  Mötas av dödlig hetta? Antalet dagar med ovanligt varma dagar i USA har under de senaste hundra åren minskat.

  Ett exempel på när verkligheten inte stämmer med alarmism. Klimat-Greta har bekymrat sig över att media inte har skrivit om en stor brand i Afrika, vilket Klimat-Greta hänför till torka. I verkligheten berodde den stora branden på två orsaker. 1) Det hade regnat mycket så växtligheten var ovanligt rik. 2) Branden var anlagd.

 4. Lars Mellblom skriver:

  Just Virve Ivarsson känner jag inte till, men nästan alla klimatalarmister, från lite olika infallsvinklar, har som övergripande mål att införa någon slags planekonomi. I Frankrike kallas det att krossa kapitalismen. Klimatet är endast ett verktyg för att nå dit. För de som ivrigast trummar ut budskapet om att klimatet löper amok på grund av människan, spelar det ingen som helst roll om deras budskap är sant eller ej. Därför är det meningslöst att argumentera med fakta med en sådan person.

  Sen finns det naturligtvis den stora massan ointresserade människor, de som tjänar ekonomiskt på klimatalarmismen samt de nyttiga idioterna.

  Att folk till vänster vill avskaffa kapitalismen vet vi. Däremot är den gröna ideologien ganska okänd, trots att den är än mer totalitär än marxismen. Jag kanske upprepar mig och ber om ursäkt för det, men läs Drieu Godefridis bok “The Green Reich”. Författaren går där igenom den gröna religionens ideologiska ursprung, källor, personer och tankar, allt med referenser och fotnoter. Den är kort och lättläst. Egentligen är det två historier i samma bok; en med fakta och en fiktiv berättelse. Amazons beskrivning av boken är träffande.

  ”THE GREEN REICH — GLOBAL WARMING TO THE GREEN TYRANNY. Ban everything we can, eco-tax the rest: this could be the motto of the environmentalists in politics. If human CO2 is the problem, then Man must be restrained, controlled, suppressed in every one of his CO2-emitting activities: that is to say, in the totality of his actions. Researching environmentalism from the root of its anti-humanist ethic to the staggering heights of its actual demands — banning cars, aircraft, meat, nuclear energy, rural life, the market economy, modern agriculture, in short, post-Industrial-Revolution modernity — Drieu Godefridi shows that environmentalism defines a more radical ideology in its liberticidal, anti-economic and ultimately humanicidal claims than any totalitarian ideology yet seen. ”Dividing humanity by a factor of ten” is the environmentalist ideal. ”Godefridi says we have good reason to be alarmed. Not by climate change, but by the endless, hazardous-to-humans measures that activists propose in response. We need to read Godefridi’s book. And re-read it. Before it’s too late.”

  https://www.amazon.com/Green-Reich-Drieu-Godefridi/dp/2930650249

  • Mats Jangdal skriver:

   Det är inte för inte som de kallas de gröna khmererna! Vi måste låta våra ansträngningar att utrota kommunism och fascism även omfatta den gröna ideologin.

  • Stefan Eriksson skriver:

   En ”totalitär grön ideologi” med allt det armod det per automatik medför anser jag vara ett reellt hot mot fred och frihet i stora delar av världen.
   De delar av världen där krig och elände för nuvarande råder, är helt ointresserade av ett ideologiskt skifte till någon slags återgång till naturfolkens filosofi.

   Alltså ökar graden av konflikt och umbäranden sammantaget.

   Jag tycker det finns tydliga exempel ur historien att betrakta för att lätt inse vad planhushållning leder till.

   Överkurs för en kulturskribent på KB tydligen.

   • Lars Mellblom skriver:

    Stefan 2020-08-17 kl. 20:01, i den totalitära gröna ideologin ingår att reducera jordens befolkning till 500 milj invånare eller mindre, så krig och svält är en bonus.

    • Stefan Eriksson skriver:

     Jämförbart med anorexia nervosa och ett självskadebeteende där faktiska förhållanden ej går att använda som argument i sakfrågan.
     Ett fall för den psykiatriska professionen,,, tyvärr,,, !

  • Åke Sundström skriver:

   En liten sidoanmärkning till ditt påstående att ”folk till vänster vill avskaffa kapitalismen”. Det vill dom inte alls, gråsossar gillar frihandel och förstår att det är den som välståndet vilar på. Och jag gissar att även en majoritet inom VPK inser detsamma och partier går ju inte heller till val med sådana krav.

   Däremot är det förstås sant att en hel del extrema vänsterdebattörer har kapitalets död på sin önskelista. Men de får gehör bara från sina likasinnade och lika okunniga. Så det blir fel att överbetona marxismens roll. I mina ögon är korruptionen inom forskarvärlden ett större bekymmer. När professorernas åsikter är till salu, då är vi illa ute. Och när det gäller är det precis där vi hamnat. Det centrala blir att bekämpa denna prostitution, inte att jaga de få sanna kommunisterna.

   • Lars Mellblom skriver:

    Aake, din tolkning av ordet kapitalism är i detta sammanhang alldeles för snäv. Förvisso innefattas marknadsekonomi, men också en hel rad andra friheter. Man skulle kunna säga att hela upplysningstidens arv ingår. Jag överdriver inte om jag säger att när jag lyssnar en hel dag på fransk statlig radio ( en söndag i jakttornet), hör jag minst 10 gånger att ”nu måste vi göra slut på kapitalismen”. Och alla instämmer.

    • Stefan Eriksson skriver:

     ”Gröna marxister” förefaller prioritera en eliminerad äganderätt.
     Där har vi ett exempel på förlorad ”frihet” som bland marxister anses vara ett kapitalistiskt förhållande.
     Friheten att uttrycka sig i tal och skrift står förmodligen näst i tur.

     Det sorliga är att detta tankegods finns att återfinna i alla Svenska politiska partier, utom då möjligtvis bland (M) och kanske då (SD).
     De sistnämnda gör å andra sidan inte mycket för att försvara dessa tillkämpade friheter, vilket får dem att framstå som ”menlösa” i denna kontext.

    • Åke Sundström skriver:

     Jag talar om Sverige, men skulle gissa att även franska löntagare i grund och botten förstår att ett privat näringsliv är effektivare än ett som styrs av politiker.

     Troligen reagerar dina nya landsmän främst mot avarterna i form av privata monopol, som det finns ganska gott om i Frankrike, med de franska socialistregeringarnas goda minne. Dubbelspel både där och här, fast troligen mer av korruption och sinekurer i Frankrike än hos oss.

     Vi har också en starkare frihandelstradition, tack vare det tydliga skiftet 1865 och ett större anglosaxiskt än tyskt inflytande de senaste hundra åren.

     Plus en arbetarrörelse som redan på 30-talet tog farväl av fader Marx. Denne plockades visserligen fram ur garderoben på det förfärliga 70-talet, men Löfven är en sann marknadsvän, mer liberal än Liberalerna. Fast ännu fjättrad vid extremisterna i miljöpartiet. När dom avpolletteras 2002 kan Sverige bli sig ganska likt igen.

     Franska liberaler och väljare har, som du beskriver läget, mindre att hoppas på, det är kanske den slutsats vi hamnar i.

 5. Jan Andersson skriver:

  En pensionär som läser av fyra termometrar på sitt hus (en i varje väderstreck) varje morgon och kväll i trettio år och för bok över resultatet, är han en klimatforskare?

  • Göran skriver:

   Snacka om existentiell fråga. Mitt svar är: Ja.

   I stort all forskning som sker tittar bara på en liten bit av ett större fenomen. Så, om man tittar på fyra termometrar 30 års tid och tar ett medelvärden på den tiden, ja, då kan man säga att man är klimatforskare.

Kommentarer är stängda.