Jordens växtlighet behöver mer koldioxid

Dagens gästkribent är Tege Tornvall

FN:s klimatpanel IPCC samt Sveriges riksdag, regering, myndigheter och andra aktörer larmar om att mer koldioxid i atmosfären skulle hota Jorden med farlig uppvärmning. Men det stämmer inte.

Nuvarande CO2-halt är drygt 415 ppm (miljondelar). Den är historiskt sett låg trots viss ökning sedan Lilla Istiden ca 1300-1870. Mer koldioxid gynnar växtlighet och skördar. I växthus ger runt 800-1.200 ppm bäst utbyte.

Tidigare eror med rikare växt- och djurliv var 5-10 grader varmare och hade flerfalt högre CO2-halter.

Att varna för flera gånger lägre halter än under dessa för livet gynnsamma perioder är inte trovärdigt och hotar Jordens växtlighet och djurliv.

Tidiga vulkanutbrott för över 4 miljarder år sedan skapade en atmosfär med 80-90 procent koldioxid. Långa och djupa istiders kalla hav har sedan minst 2,9 miljarder år tagit upp nästan all koldioxid ur atmosfären. Varma hav gasar ut, och kalla hav löser (absorberar) koldioxid.

Jordens liv bygger på kol, som är Universums fjärde vanligaste kända grundämne och det vanligaste fasta grundämnet. När Jorden bildades för 4,5 miljarder år sedan kom dess grundämnen från fjärran galaxer och finns nu i Jordens inre.

Genom vulkanutbrott kom en del kol ut i atmosfären som koldioxid. Koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Allt Jordens tidigare och nuvarande liv bygger på denna koldioxid.

Därför är FN:s, IPCC:s, Sveriges och andra länders ”klimatpolitik” missriktad och direkt skadlig för Jordens liv. Att medvetet försöka minska atmosfärens CO2-halt och skilja ut och gräva ned koldioxid (växternas näring) är att bekämpa själva Livet.

Tvärtom är kol Livets bas – och koldioxid är Livets gas.

CO2-halt ppm + effekter CO2-halten mäts i ppm = miljondelar. Nuvarande halt motsvarar 0,04 procent:

150 = nedre gräns även för tålig växtlighet

Under 200 = sena istiders låga halt med sparsam växtlighet

280 = missvisande mått i borrkärnor från Antarktis 400.000 år bakåt

260-360 = tiden 800-1900 e. Kr. (Kouwenberg m. fl.)

300-400 = för 300 miljoner år sedan efter långa istider

300-400 = 1900-talets ökning, rikare växtlighet och skördar

315 = på vulkanen Mauna Loa i Hawaii år 1958 (Kealing)

321 = medelvärde för 1800-talet (Beck).

339 = medelvärde för 1900-1961 (Beck)

415 = rådande halt 2020 = 0,0415%

800-1.200 = optimal halt i växthus

1.000-2.000 = värmeperiod för 270-65 miljoner år sedan med dinosaurier och jätteinsekter

4.000-8.000 = värmeperiod Kambrium för 542-400 miljoner år sedan med rikt växt- och djurliv

8.000 = övre gräns för besättningar i ubåtar

10.000 = efter lång och djup istid för 600 miljoner år sedan = 1 procent

15-20.000 = svårt för människor att andas

30.000 = man förlorar medvetandet

40.000 = halt i vanlig mänsklig utandningsluft

80.000 = dödlig dos, man kan inte ta upp syre

800-900.000 = tidig atmosfär efter enorma vulkanutbrott, 80-90 procent..

Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Jordens växtlighet behöver mer koldioxid

 1. Jan Andersson skriver:

  Det finns en mätstation på Mauna Loa (Hawaii) där man mäter atmosfärens gassammansättning, och som det alltid refereras till. Har CO2-halten stigit där, i vildmarken, så är det riktigt illa. Avsikten verkar god eftersom ön är längre från civilsationens förbannelser är de flesta platser på jorden. Men Mauna Loa är också världens största aktiva vulkan och spyr ut stora mängder koldioxid (CO2, ej att förväxla i detta sammanhang men den giftiga kolmonoxiden CO).

  Även om man bara mäter i lovart är inte mätningarna något att lita på eftersom vindar rör sig åt olika håll och även vertikalt. Om det blåser 12 m/sek västlig vind vid havs/jordytan kan det mycket väl blåsa 120 m/sek ostlig vind på 10000 m höjd.

  Ingen av forskarna är så korkade så man inte förstår detta. Alltså måste man starkt misstänka att Mauna Loa har valts för att få högre manipulerade medelvärden av CO2 för att det ska gynna den stora klimatbluffen med Rockefellers signatur på.

  https://klimatsans.com/2017/01/08/rockefellers-klimat/

  Är det inte dags att sätta ner foten för att säga sanningen med samma metoder genom att till omväxling säga sanningen någon gång? Svenska folket är i högsta grad desinformerat, och det är troligen ännu värre övriga Västeuropa. Vår framtida välfärd står och faller just nu genom EU-parlamentets monumentalt överdimensionerade betydelse. Var finns vår Nigel Farage?

  • Ivar Andersson skriver:

   ”Svenska folket är i högsta grad desinformerat, och det är troligen ännu värre övriga Västeuropa. ”
   Jag tror att det är tvärtom: Sverige går i täten när det gäller desinformation med statsfinansierad radio, TV och forskning och press med statsbidrag. Allt finansierat med dina och mina skatter.

Kommentarer är stängda.