Regera från rädsla

Folkets rädsla verkar idag vara politikens viktigaste redskap. Inte folkets rädsla för politikerna, utan folkets rädsla att politikerna inte gör tillräckligt för att skydda dem från allsköns inbillade faror. Politikerna har därför fria mandat och mycket makt att vinna på att hålla befolkningen rädd för något. Det hela förutsätter naturligtvis att folket berövats egenmakt vilket skapar vanmakt och hos de mindre försigkomna därför krav på hjälp från moder Svea.


Sådana rädslor ser vi tydliga exempel på i frågor som klimatet, corona, jobben/arbetslöshet, våldet, skolresultaten och betygen, hastigheter i trafiken, med mera. De som inte är rädda försöker både politikerna och den vilseförda fårskocken belägga med skam för sin uteblivna rädsla. Eftersom ”alla ska med” måste alla vara lika rädda, om pålagor och åtgärder ska vinna bred acceptans.


Medborgarna verkar förutsätta en oklanderlig tittskåpsordning för allt i sina liv. Denna ordning förväntar de sig ska verkställas av staten. På denna punkt är exempelvis SDs anhängare värre än de andra borgerliga partiernas. Här liknar de mera vänsterns.


Man tycks inte förstå att kaos är utvecklingens motor. Man förstår inte att aktivering och immunisering via belastning av kroppens sjukdomsförsvar är lika nödvändigt som muskelträning och hjärngympa. Slutar man leva i den dagliga biologiska kampen, slutar röra sig och slutar tänka, då förtvinar man och dör.


Ja, rent av rädslan för döden får svenskarna att överlåta en massa makt till staten. Till exempel har Covid 19 visat att många svenskar tror, eller åtminstone förväntar sig att de höga skatterna ger staten kraft att reglera livslängden, så att alla dör vid en demokratiskt rättvis tidpunkt lika för alla. När det visar sig inte stämma blir upprördheten stor.


Somliga makthavare gillar att skrämmas med omvärlden, Trump och Putin tillhör de vanligaste spökena man drar fram. Eftersom makten i Sverige är vänster är det främst allt som inte är vänster i andra länder som är skrämmande. Som Polen, Ungern och brexit.


Machiavelli hade beundrat de svenska ”furstarnas” förmåga att hitta skrämmande saker att hålla upp framför ögonen på folket, för att via rädsla hålla dem i schack. Media var i stort sett obefintligt på Machiavellis tid, men här och nu hjälper de gärna till med att skrämmas, för det säljer klick och lösnummer. Win-win för makten och media.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Regera från rädsla

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför har socialisten givit min granne RÄTTEN att plundra dig och mig på rätten till våra LIV och vår EGENDOM med hjälp av en papperslapp man kallar ”RÖSTSEDEL”?
  Själv blir jag livrädd när jag läser om Helena Edlund och Karl Hedin och jag vet att det är en socialist som ligger bakom terrorismen. Men vad f-n bryr sig dom med ”röstsedlarna”?
  Spännande att få uppleva ”Fredrik den Kale” som lär skall ge danslektioner i integrationssyfte på torget i Uppsala, med livet som insats?

  • Göran skriver:

   De ger uppdraget att göra Uppsala tryggare till en person som inte har något intresse av att Uppsala ska bli tryggare utan precis tvärtom. Kan ingen se att Fredrik Reinfeldt är en av modelsnickrarna till dagens Sverige.

 2. Thomas skriver:

  Definitionen – Höger . vänster – skalan tycker jag inte beskriver situationen tillräckligt. Det känns mer som en potemkinkuliss. Där vi vanliga medborgare går utmed kulissgatan och tittar på än den ena sidan av gatan, än på den andra och ser inte att det är samma gäng som satt upp kulisserna på båda sidor om vägen… Men här och där finns små avstickare, där folket skulle kunna smita ut från huvudgatan och där står en och annan och tjoar för att väcka majoriteten… Några står där och pekar på de stöttor som håller uppe fasaden men det är inte många som noterar att stöttorna ibland är riktigt dåliga, så allt kan rämna när som helst. Å andra sidan så byggs det nya kulisser för fullt, en kallas ”Omstartskommissionen” och kom med en skrift nyligen…

 3. pellebath skriver:

  Klockren maktstrategiskt för att få medborgarna att rätta in sig i ledet. Naomi Klein beskriver fenomenet i sin bok ””Chockdoktrinen” där Bush administrationen fick klartecken av världssamfundet att invadera Irak i jakten på obefintliga massförstörelsevapen.

 4. Sture Åström skriver:

  Kort beskrivning av ”praktisk politik”:

  https://klimatsans.com/2015/11/27/det-politiska-klimatet/

 5. Göran skriver:

  Titta på följande video där Jonas Nilsson samtalar med Boris Benulic om Jämlikhetskommissionens betänkande som har överlämnats till regeringen. Den innehåller bland annat förslag till dyrare mat, högre skatter och obligatorisk skola från tre års ålder – allt i integrationens och jämlikhetens namn. Bra video för att förstå det kommande förfallet av Sverige. Kort kan man säga att om inte alla kan få det bra, då för vi göra det eländigt för precis alla.

 6. Gunnar Littmarck skriver:

  Jag läste Fursten första gången för 25 år sedan, men tror inte att Machiavelli ville att folket skulle styras, på den tiden var Europa uppdelat i ett otal småstater och städer hade murar runt där de tog tull av de som ville in och sälja.

  Han bara sålde den kunskap han inhämtat från 7000 års mänskligt styrande då boktryckarkonsten nådde Florens i slutet av 1400:talet.

  Fursten är en handbok i hur man kan styra ett folk, men på andra sidan jorden använde Incariket samma metod utan att läst det Niccolò Machiavelli skrev.

  Allt har i mänsklighetens historia gått ut på att kontrollera folket och koncentrera makt.

  Nu blir det allt mer viktigt för den folkföraktande eliten då den fjärde industrirevolutionen kommer automatisera samhället under detta århundrade och därmed göra kapital allt mindre värt.

  Den enda stora ledare som går mot är Donald Trump.

  Läs hans mål om han får fyra år till och fundera, inte minst med tanke på hur hårt han drivit det han lovade före vinsten 2016.

  https://www.donaldjtrump.com/media/trump-campaign-announces-president-trumps-2nd-term-agenda-fighting-for-you

  • Jan Andersson skriver:

   Intressant, speciellt som EU är raskt på väg åt andra hållet.

   • Gunnar Littmarck skriver:

    Jag hoppas och tror att EU´s folkförakande ledare liksom ”the deep state” CCP i Kina och en hoper till maktkocnterationer kommer falla.
    Därför valet på min födelsedag i november är kanske det viktigaste för människor djuroch natur?

    Allt handlar om makt i mäsklig historia ok en del om teknikutveckling, men maktkoncentration är ochhar alltid varit ett övergripande mål.

    Eller hur min vän Mats

  • Stefan Eriksson skriver:

   En fjärde industrirevolution som då förväntas ”automatisera” samhället, är nog inte heller möjligt att genomföra utan kapital.
   Tvärtom, en automatiserad tillvaro lär kräva större investeringar i teknologi och därtill erforderligt kapital.
   Jag har svårt att se hur kapital blir ”allt mindre värt” i takt med en ökad efterfrågan.

   • Åke Sundström skriver:

    Jag håller en slant på en tredje version, mitt emellan din och Gunnars. Priset på kapital (räntan) sjunker (från ett normalläge högre än i dag) men det beror inte på den automatisering som Gunnar (felaktigt) förutspår, utan på att den globala tillväxten trendmässigt är fallande, efter en period av ohållbar, starkt lånedriven, tillväxt. Normalräntan bestäms nämligen av den välståndsförlust som långivaren drabbas av genom att låna ut en viss summa i stället för öka sin konsumtion. Det är den förlusten som låntagaren skall ersätta via den ränta han betalar.

    • Stefan Eriksson skriver:

     Det är klart att i samma takt som kapitalet ”lämnar sedelpressen” sjunker priset på dessa pengar.
     ECB eller Federal reserve spelar samma fulspel och översvämmar marknaden med Euro och Dollar utan att ha värdesäkrat denna valuta i annat än skuldsedlar.

     Eu och dess ”New green deal” är just en sådan begivenhet där kapitalets värde skjuts i sank, med hjälp av nytryckta statsskuldväxlar, värdelösa i sig utan borgenärer som då förväntas lösa in dem från marknaden i en framtid.

     Så, jag säger till mina yngre bekanta att de skall inte förvänta sig någon pension när de anspråken finns vid handen.

     Tillbaka till systemet med ”guldmyntfoten” är väl det enda möjliga för att undvika en superinflation, till följd av framtidsimperialismen.

Kommentarer är stängda.