Makt smakar mumma!

Det finns väl inga smaker som gifter sig så bra som choklad och vanilj. Ja, choklad, vanilj och kokos då. Eller som, choklad vanilj, kokos och banan. Varför inte choklad, vanilj, kokos, banan och jordgubb? Nu vet jag, choklad, vanilj, kokos, banan, jordgubb och kaffe. Lite bättre med blir det med choklad, vanilj, kokos, banan, jordgubb, kaffe och lakrits. Hmm, choklad, vanilj, kokos, banan, jordgubb, kaffe, lakrits och jordnötter kanske blir ännu bättre.
Säg till när det börjar bli osmakligt!


Det är med normativa lagar som med recept, försöker man få med allt blir det bara skit av det. Tänk då hur galet det kan bli när man staplar vars och ens käpphästlag på varandra i en osorterad blandning. Allt blir godtyckligt förbjudet. Blir det ett rättssäkert och tryggt samhälle? Finns där någon frihet?


Men sådan är politiken i gamla Svitjod. I synnerhet sådana som miljöpartisterna vill med separata speciallagar förbjuda allt de inte förstår. Eftersom det inte är mycket de förstår, blir det många förslag till nya lagar. Den sammantagna effekten blir direkt osmaklig.


Vi kan avsluta med ett annat exempel. Antalet örnar, falkar, hökar, korpar och skarvar ökar. Fågelskådarna blir glada men så minskar en del arter av småfåglar och fisken där skarven häckar. Konstigt va? En del beror säkert på naturliga variationer. Men en del beror också på att människan aktivt gynnat vissa arter, framför allt rovdjur.


Rovdjur måste äta, så det blir naturligt att vissa bytesdjur minskar. Men se det kan inte de hjärtnupna miljövännerna se. De verkar hellre se att bestånden av rovfåglar regleras via de vinddrivna fågelkvarnar de vill ställa ut överallt i naturen. Godhetens dumhet manifesterad.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Makt smakar mumma!

 1. Jan Andersson skriver:

  För att förstå komplexiteten hos i stort sett allting måste man ha tillägnat sig grundläggande kunskaper, vara nyfiken och ha ägnat åratal av sitt liv med att förkovra sig i ämnet. När det gäller viltvård, jord- och skogsbruk måste man också ha personlig fysik, kraft och ekonomi att vara på plats i stort sett varje dag för att iaktta årstidsväxlingar och djurens beteenden, och finnas i ett socialt nätverk av likasinnade för att få sina iakttagelser förkastade, bekräftade eller djupare förklarade.

  Inget konstigt med det, inget i samhället skulle fungera särskilt bra med bocken som trädgårdsmästare. Politiken är kanske det värsta exemplet.

  I den mänskliga tragedin ligger att när man äntligen börjar förstå på riktigt och sambanden blir tydliga och självklara så är man gammal och sliten och har annat att bekymra sig för. Och samhället har förändrats; det är absolut inget fel på dina kunskaper men de är inte längre så användbara för de yngre, som just har börjat sin resa till verklig kunskap inom något annat kunskapsområde som nu är viktigare. Your old road is rapidly fading.

  Fast alla här i norr måste fortfarande ha tak över huvudet på vintern, en värmekälla och tillräckligt med livsmedel. Vi har alla njutit av av Globalismens frukter men inte förstått dess avigsidor med systemens stora sårbarhet och att det fortfarande är kolonialism av värsta slag att köpa väsentligt billigare från Fjärran östern än att tillverka själv det som behövs.

  Jag har därför ytterst svårt för att politiker som med starkt förenklade och irrelevanta teorier och rena lögner sätts som högsta beslutande i frågor som vilken yrkesman som helst har mycket bättre grepp om. Man kan inte tolka detta på annat sätt än att fel personer har fått jobbet. Att ha diskuterat i flera timmar låter jobbigt, men varför diskuterar inte politiker som alla andra ständigt de vägval som de trycker ner i halsen på medborgarna, fast de protesterar tydligt och bestämt?

  Om det är ett yrke att vara politiker så borde väl även sådana ständigt förbättra sina kunskaper och förståelse av sitt ämnesområde? Och att äldre politiker borde vara mer erfarna och mest värda att lyssna på? Och att man försöker genomföra det som man har lovat?

  Fågelarten skarv har ökat starkt i antal hos oss eftersom vi inte längre får jaga den, enligt ett EU-direktiv. Den äter nu upp en en femtedel av all konsumtionsfisk i svenska vatten. Och dödar växtligheten på kobbar och skär. Och är oätlig.

  Men förr jagade man den, rökt skarvbröst var en delikatess, och efter några år växer det som aldrig förr på de kobbar och skär som skarven har lämnat.

  Alltså, problemet som inte fanns förr är skapat av EU och dess monumentalt okunniga och känslostyrda delegater som förmodligen aldrig har varit i närheten av någon skarvfågel.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Tack för den utmärkta reflektionen Jan.
   Inte bara Skarven är en plåga. Sälen är mycket värre. För sådär 15 år sedan förhörde jag mig hos ”fiskeriverket” och blev upplyst om att sälen äter lika mycket fisk som den svenska ”fiskekvoten”. Skillnaden är att det syns inte i den av skarven fördärvade naturen som socialisten njuter av att plåga fastighetsägaren med.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Kanske svenska folket förstår att socialisternas ”ROVDJURSTERRORISM” hjälper till att avfolka och fördriva landsbygdsbefolkningen? Låt oss hoppas det.
  Nu skall socialisterna lägga ut ett stort reservat mellan Kullen och Hallands Väderö som skall bli ett ostört skafferi för säl och skarv, ännu mindre fisk till svenska folket.

  • Jan Andersson skriver:

   Har de inte tänkt på att både sälar och skarvar bajsar i vattnet?

  • Jan Andersson skriver:

   Jag känner flera som flyttat från sina drömställen på landet in till tätorten av den enkla anledningen att de har sett varg vid tomtgränsen och som har ”stirrat” på människorna i fullt dagsljus. Efter en sådan konfrontation törs de inte gå ut i mörkret till uthuset längre, eller låta småbarn leka fritt utomhus, vilket alltså bara var en lycklig dröm sedan de vuxna själva var små och vargstammen utrotad. Irrationellt, men det är så vargen påverkar det mänskliga psyket. Att vargen är inplanterad har myndigheterna ständigt förnekat, men de försade sig på en möte i Norge och var tvungna att erkänna. Förr tog man fram bössan och löste problemet, men nu blir man Svarte Petter om man bara tänker tanken. Alfahannar flyttar inte.

   Själv skaffade jag boende på Västkusten för tjugo år sedan eftersom jag älskade att fiska. Men det fanns ingen matfisk kvar inomskärs. Tomt. Kanske något makrillstim på sommaren men den makrillen vill man knappast äta. Men vi har fått EU, Facebook och Netflix istället. Och jag har inte ätit riktigt färsk fisk sedan sjuttiotalet (alltså timsgammal).

 3. Stefan Eriksson skriver:

  Jag har gjort följande iakttagelse denna sommar:
  Här (där jag bor), är getingarna som bortblåsta. Det faller säkert under begreppet ”årsmån”, och normal förekomst är förmodligen att förvänta inför nästa år.
  Getingen är ett rovdjur, och skall jag vara ärlig så saknar jag dem inte, men tydligt är det, hur naturen ibland reglerar förekomsten av enskilda arter.
  ”Dåligt” geting-år uppenbarligen!

 4. Niklas skriver:

  Ett annat problem är klövviltet, vars stora individrikedom dels gör det omöjligt att att få upp ett vettigt bestånd av kvalitetstall, samtidigt som det från jägarhåll ofta klagas på älgkalvarnas låga slaktvikt. Märkligt att inte jägarna inser sambandet mellan extremt höga älgstammar och kalvarnas låga slaktvikter. Tallbetesskadorna är mycket höga idag.

  Sedan är det ju märkligt att det idag är brottsligt att ta ansvar och skjuta någon älg extra (jämfört med den statligt styrda tilldelningen), samtidigt som det anses ok att släppa upp älgstammen, som orsakar både trafikolyckor och fördärvar tallskogen. Helt orimligt, om du frågar mig.

  Finge jag råda, skulle älgtilldelningen släppas fri och införa en generell älgjakt från september till februari. En liten fastighetsägare utan licensierade får ju idag bara jaga älgkalv i några få dagar.

  • Niklas skriver:

   Å jag kan ju tillägga att i mina trakter står jaktarrendet runt 5% av skogens genomsnittliga avkastning. Resterande 95% står virket för. Så det råder knappast något tvivel på att det är virkesproduktionen som ska styra i skogen.

  • Jan Andersson skriver:

   Förr i tiden fanns yrkeskategorin skogvaktare, som för ägarens räkning höll koll på tjuvhuggning av virke till vedbrand, husbygge och kolmilor, men också djurstammen mot tjuvjakt. Men fanns det på området en fattig skogtorpare fick han hållas även om han också sköt en vårälg till mat för de åtta barnen. Fast nog visste skogvaktaren om det fast han inte låtsades om något. Och det gjorde ändå ingen skada om det var en älgtjur som det gärna blir för många av.

 5. Benny skriver:

  MP vill som bekant avskaffa lantbruket och landsbygden helt och hållet! Med nya pålagor på drivmedel, nya byråkratiska direktiv om allt som rör jordbruk, nya skatter m.m så vill MP röka ut de sista bönderna och folk som vill bo utanför tätorter. Som en miljöpartist en gång sa ”vad ska vi med lantbruk och bönder till när vi kan köpa mat på ICA”. Och det är i det ljuset man ska se MP:s vurmande för rovdjur vild natur etc man vill helt enkelt avfolka stora delar av Sverige. Lövin har som bekant avgått vilket brukar betyda för en politiker att de är berättigade till pension efter deras egna gynnsamma villkor! Och mycket riktigt Lövin har suttit och häckat 12 år och kan plocka ut en fet pension! Dessutom tror nog kärringen att hon ska undslippa allt ansvar för det katastrofala läget som Sverige befinner sig i med en ekonomi i fritt fall och en galopperande kriminalitet som beror på hejdlös invandring!

Kommentarer är stängda.