En förljugen värld på väg mot en avgrund

Givet de händelser som timade i Washington DC igår, kan det finnas anledning att förklara varför jag sett Trump som det bästa alternativet till president. Det handlar om klimatet, eller rättare om klimathotet och än mer rätt om det politiska klimathotet framfört som klimatalarmism.


Jag har i snart 50 år hört sägas att CO2 är en växthusgas. Redan från första stund syntes mig påståendet som orimligt och okunnigt. För cirka 25 år sedan blev det värre, då noterade jag att man med hot om klimatförändringar till följd av den påstådda växthusgasen krävde en omvälvande revision av det västerländska samhället.


Det var då jag blev klimatskeptiker, fast uttrycket inte ännu skapats. Sedan dess har jag åsett hur alarmisterna i tilltagande grad basunerat ut domedag och undergång. De har allt mer höjt rösten, skärpt kraven och blivit allt mer utopiska i sina profetior.


För tio år sedan kunde jag, en obetydlig medborgare, ännu få in insändare i SvD där jag med faktabaserat resonemang avfärdade klimathotet som nys. Men det var sista gången. Sedan dess har klimathotspropagandan tilltagit i styrka och vansinnigheter. Likheten med en religiös domedagssekt är påfallande.


Det har varit ytterst olycksbådande hur media, politiker och akademia samfällt hävdat AGW, antropogen global uppvärmning, och världens totala undergång som dess snara resultat. Det enda jag kunnat urskilja av klimathotspropagandan är den västliga civilisationens totala undergång, om alarmisterna tillåts genomföra sin agenda i hela dess vidd.


Den enda ledande politiker som opponerat sig mot detta har varit Donald Trump. För det har jag, med det ovan anförda hyllat och stöttat honom. När hela världens samhällselit så fullständigt kunnat överflygla allt kritiskt tänkande, all vetenskap som inte stöder vansinnet, allt politiskt tänkande och resonerande som inte försvär sig till klimatkyrkan, då har de en skrämmande stor makt. Så stor att det ligger helt inom det rimliga att tro att de också har såväl intresse som kapacitet att rigga det amerikanska presidentvalet och stjäla presidentposten framför den givna presidentens ögon.


Resten av Trumps gärningar överlåter jag åt det amerikanska folket att bedöma och hylla eller kritisera. Men hans kamp mot klimathotsdraken, hur meningslös den i slutänden kanske ändå visar sig ha varit, förtjänar allt beröm. Att han inte får fyra år till på sig att berätta för världen om hur den blivit bedragen av klimathotet är sorgligt och om bara några år kanske det som världen i efterklokhet kommer att beklaga allra mest.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

90 svar på En förljugen värld på väg mot en avgrund

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Alternativet vid förra valet var Hillary Clinton och där är min mening att rätt president blev vald.
  Jag är nära nog övertygad om att “höken” Clinton hade engagerat USA i ett krig mot perserna (Iran)
  med Israel som påtryckare. Vi hade sett ett helt avspärrat innanhav vid Hormos-sundet och en eskalerad konflikt i regionen, och ytterligare oro på större delen av världens tillväxtcentra.
  Som nu med demokraterna i majoritet i bägge kamrarna och presidentämbetet ser jag en tilltagande flyktingström som framförallt kommer att drabba Europa.
  Jag litar Inte på att Biden är rätt man att bära omkring på koderna för ett kärnvapennyttjande.
  Verkligen inte.

 2. hellertz skriver:

  Ge inte upp ännu Mats! Sista ordet i det amerikanska presidentvalet är ännu inte sagt… Hur Trump och hans Vita hattar ska hantera det som sker nu kommer att visa sig under de närmaste dagarna. De har förberett sig enormt för detta “slag”. De “svarta” globalistiska krafter som styr “demokraterna” har vunnit många slag de senaste mer än 100 åren. Det är en gigantisk utmaning Trumps patriotiska “vita” krafter har att hantera.

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   “Det är en gigantisk utmaning Trumps patriotiska “vita” krafter har att hantera”

   Säg i stället “Trump´s vita mobb”, som absolut inte är några amerikanska patrioter!

   Trump, Hitlers och Mussolinis efterföljare utgör nu det absolut största hotet mot världsfreden och världens befolkning.

   Mvh,

   • Mats Jangdal skriver:

    Claes-Erik, Du är fullkomligt förlorad i falska budskap kring detta!

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     Trump’s biggest allies — including Ted Cruz, and Kellyanne Conway, and Mike Pence — are condemning the Capitol riots

     https://www.businessinsider.com/trump-allies-speaking-out-against-us-capitol-building-protests-riots-2021-1?r=US&IR=T

     White House Counsel Warning Staffers That Donald Trump Could Be Charged With Treason, Report Says

     https://www.inquisitr.com/6439949/white-house-counsel-warning-trump-treason/

     Mvh,

     • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

      Impeach Trump Now

      Jonathan Bernstein, Bloomberg News (Bloomberg Opinion)

      Utdrag:
      ”This is pretty simple: President Donald Trump is not only unfit for the office he holds — that’s been true for four years — but he’s now actively a danger to the republic. Yes, there are only two weeks remaining in his term, but he should be removed from office.”

      https://www.bnnbloomberg.ca/impeach-trump-now-1.1545066

      Mvh,

      • Göran skriver:

       Om du refererade till en källa som är “trump-vänlig” och de framför kritik mot Donald Trump då skulle jag kunna respektera det, men att hänvisa till utpräglade “trump-hatar-media” så blir det bara patetiskt.

       Nej, Donald Trump är inget hot mot republiken utan det är det demokratiska partier och många inom det republikanska partier som är det.

       • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

        Måste slutligen konstatera att de psykiatriker m.fl. som redan inför Trump´s val till president ansåg att han inte psykiskt skulle klara av presidentskapet fick rätt.

        Hoppas nu bara att han under sina återstående 13 dagar inte förorsakar ännu allvarligare händelser i världen? Han har ännu trots allt kärnvapenkoderna!

        Mvh,

        • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

         Some among America’s military allies believe Trump deliberately attempted a coup and may have had help from federal law enforcement officials

         Utdrag:

         ”Multiple European security officials told Insider that President Trump appeared to have tacit support among US federal agencies responsible for securing the Capitol complex in yesterday’s coup attempt.”
         ”Insider is reporting this information because it illustrates the serious repercussions of yesterday’s events: Even if they are mistaken, some among America’s international military allies are now willing to give credence to the idea that Trump deliberately tried to violently cancel an election and had help from some federal law enforcement agents.”

         ””We train alongside the US federal law enforcement to handle these very matters, and it’s obvious that large parts of any successful plan were just ignored,” one source told us.”

         https://www.businessinsider.com/trump-attempted-coup-federal-law-enforcement-capitol-police-2021-1?r=US&IR=T

         Mvh,

         • Thomas skriver:

          Diskuterar du bara med propagandamaterial och inga egna funderingar…?

   • Kristian skriver:

    Godwin. Ut!

   • Göran skriver:

    Lyssna på följande intervju med en man som var med vid “stormningen” så får man en klarar uppfattning av vad mobben är för något.

    [https://www.youtube.com/watch?v=dOjzEj_r0E4]

    Var var din kommentar, Claes-Erik, om Kamala Harris när hon uppmanade folk att slå sönder butiker och annat och att hon önskade att hennes mobb skulle fortsätta med det efter valet?

    Har man en annan färg än vit på huden går det bra att sitta på gatan och bajsa, men om man har en vit hudfärg och släpper en fis, då har 3:e världskriget brutit ut.

   • Lars Mellblom skriver:

    Claes-Erik, det skulle vara intressant att se dina kommentarer från 2018 när senaten invaderades av vänstersympatisörer i avsikt att förhindra tillsättandet av Kavanaugh till domare i högsta domstolen. Eller är det så att det finns goda och onda protester?

    https://duckduckgo.com/?iax=images&ia=images

    En lika intressant fråga är hur du fått reda på identiteten på de individer som igår ledde intrånget i Capitolbyggnaden.

 3. Dandersan skriver:

  När det gäller valet i USA så irriterar jag mig på medias vana att förminska demokratiska underskott i valsystemet. Det förekommer antydan om omfattande valfusk som media nonchalant viftar bort.
  Tyvärr så gjorde Trump med anhängare självmål igår-eller var det illasinnade demokrater som trängde sig in.
  Allt är möjligt.
  Fokus flyttades misstänkt raskt från fusk till invasionen!

 4. afugglas skriver:

  Läget är intressant i US, de verkliga krypen blir avslöjade på löpande band. Det är president Trumps förtjänst och ingen annan.
  Kunde inte undgå att titta på MSM rapporteringen från Washington igår. Maken till förljugenhet och hyckleri får man leta efter.
  För dem som såg det kan denna lilla videosnutt bli en bra påminnelse: https://www.youtube.com/watch?v=yAQBvmBoJew&feature=youtu.be
  Blir Biden installerad som president i USA den 20 Januari skall jag gör allt för att en socialist aldrig mer skall få lov att “STJÄLA MIN RÖST”.
  Det är precis det som är skandalen i det senaste presidentvalet och det vill President Trump ändra på.
  Och den nersövda degenererade svensken bryr sig inte.

 5. Göran skriver:

  Kanske lite utanför ämnet följande, men som jag ser det är det dumheten som vinner för sunt förnuft. Folk flyr från socialistiska länder till ett land där de kan få en bättre framtid tack vare kapitalism eller fri marknad, dvs. USA.

  Vad gör då dessa flyktingar? Jo, de sätter igång med att rösta socialistisk i det land de har flytt till.

  Samma sak inom USA. Folk flyttar från demokratisk styrda stater till republikanskt styrda stater på på grund av att de demokratisk styrda staterna blir mer och mer dysfunktionella. Vad gör då dessa flyttade människor i den nya republikanska staten? De röstar demokratiskt.

  Det märkliga är att det så tydligt går att se skillnaden mellan demokratiskt stater och republikanska stater eller vanliga städer.

  Hur dumheten fungerar. Under Bill Clintons tid skrev Joe Biden ett lagförslag som blev lag, vilket resulterade i “massfängslande” av svarta medborgare. Under Donald Trumps regim har han genomfört en fängelsereform som i stor utsträckning gynnat svarta medborgare. Vem röstar då de svarta medborgarna på? Vem har svarta hetsat mot som dålig för svarta? Svar: Donald Trump.

  Problemet med fler människor på jorden är inte ett försörjningsproblem eller resursproblem utan ett dumhetsproblem. Desto fler människor vi blir på jorden, desto dummare blir vi, dvs. dumheten får större inflytanden.

  • Mats Jangdal skriver:

   Intressant observation!

  • Jan Andersson skriver:

   I Sverige röstar de nya medborgare som har svårt att läsa text med latinska bokstäver på “Social”. Jaså, Socialdemokraterna? Nej, Social! Bör nog tolkas som Socialbyrån. Men det är sossarna som får rösterna. Ingen försäker givetvis att ta dem ur villfarelsen. Kanske alla partier ska lägga till “Social” först i namnet och återställa balansen?

   • Göran skriver:

    Bra idé. Miljöpartiet får röster tack vare namnet. Att partiet är som en bil utan hjul är det ingen som undersöker.

    Folkpartiet bytte namn för att associera till något de inte är.

    För övrigt skulle socialmoderaterna mer stämma överens med partiets ideologi.

    Till och med kristdemokraterna är inte kristna längre.

 6. Mats Jangdal skriver:

  Ännu ingen som på allvar kommenterat den koppling jag gjort mellan klimatalarmismen och dess anhängares önskan att göra sig av med Trump.

  • afugglas skriver:

   Jovisst Mats har vi det och det är helt klart viktigt. Men för den omedelbara överlevnaden är den svår att greppa.
   När jag blir bestulen på något, helt oförskyllt, är det lättar att kommentera. Min röst i allmänna val t.ex. eller mitt LIV och min EGENDOM.
   Lag och avtal är endast till för att skydda våra förtryckare inte FOLKET.
   Det var inte den Amerikanska Konstitutionen ursprungligen tänkt för och det är den socialisterna vill förstöra.

  • Göran skriver:

   På ett sätt är kopplingen så uppenbar att den inte behöver kommenteras.

   USA minskar sina koldioxidutsläpp hela tiden oavsett om USA är med i några agendor för klimatet eller inte. Klimatalarmisterna används som nyttiga idioter i “träskets” avsikter att bli av med Donald Trump.

   Om klimatalarmisterna verkligen brydde sig om koldioxidutsläpp, då är det Kina de ska attackera. Om jag inte har förlorat mitt minne helt, så kan jag inte erinra mig något enda enstaka tillfälle där klimatalarmister har kritiserat Kinas utsläpp av koldioxid.

   Svenska kossor är ett större hot än Kinas 1.600 nya kolkraftverk, 200 nya flygplatser och planerade inköp av 5.700 flygplan.

   • Åke Sundström skriver:

    Nej Göran, om alarmisterna brydde sig skulle de inte kritisera Kina utan framför allt Parisavtalet, som i praktiken ingenting alls betyder. Det leder bara till att utsläppen OMFÖRDELAS, minskar i väst, men ökar i öst. Ett nollsummespel och en propagandakuliss lika imponerande som general Potemkins. Om detta har jag skrivit i flera inlägg, som du tydligen missat.

    • Åke Sundström skriver:

     Så har du missat eller ej, en rak fråga brukar kräva ett rakt svar. Det handlar ju om en väldigt central sakfråga, en av de allra viktigaste.

   • Jan Andersson skriver:

    När man köper bränsle till en gammal fotogenlampa är det viktigt i Sverige att välja ett som ger så låga utsläpp som möjligt, för att minska sitt koldioxidavtryck. Helst ska bränslet också vara luktfritt. Det verkar vara ett globalt problem i höjd med kinesernas kolkraftverk.

    Men om det inte luktar något, varför i herrans namn skulle man då vilja tända en fotogenlampa?

   • Benny skriver:

    Kina är ju världens verkstad och den reala ekonomins motor i världen! Det är närmast omöjligt utan stora ekonomiska kostnader gör något åt det! Västvärlden har flyttat sina miljöproblem till Kina och detta påpekar kineserna som alltså får lov att bygga ut sin kolkraft plus andra energislag. USA minskar sina utsläpp för det håller på att avindustrialiseras och utvecklingen mot avgrunden är mycket svår att stoppa! Samma sak gäller EU men inte lika illa än så länge! Så här blir det när man låter globalisterna och bankmaffian härja och vi får se hur länge det dröjer innan vanligt folk begriper vad som händer och om det vid det laget är för sent!

    • Åke Sundström skriver:

     Tre frågetecken:

     1 Precis som Mats skjuter du på fel pianister när du ger sken av att “oligarkerna och bankmaffian” ligger bakom all ondska i världen. I min värld är de berörda regeringarna ansvariga för både den ekonomiska politiken och för den än mer dåraktiga klimathysterin.

     2 Varför antyder du, i egenskap av klimatskeptiker (förmodar jag), att det skulle vara ett problem att Kina bygger ut sin kolkraft Men sant förstås att västvärlden hycklar när de klandrar Kina för att utnyttja de vinstmöjligheter som ett meningslöst Parisavtal erbjuder.

     3 Vilket avgrund, miljön eller ekonomin, är det du åsyftar när du påstår att USA:s “utveckling mot avgrunden” är svår att stoppa. Om ekonomin: Inser du inte att strukturomvandling är en både naturlig och nödvändig process? Raka motsatsen till en marsch mot avgrunden.

     • Benny skriver:

      Tja, länder utan egen industri brukar bli bankrutt till slut! Sedelpressar eller numera ettor och nollor hos bankskojarna kan knappast föda någon…Exempel på detta Tyskland innan Hitler och på senare tid Argentina med hyperinflation! Men Åke kanske tror att kineserna kommer att leverera varor och ta emot Monopol-pengar i all evighet? Vad tror du egentligen en dollar är värd om den inte kopplades till petrodollarn? Vad är det du inte förstår av vad som händer nu i USA? Politiskt, ekonomiskt och socialt bankrutt! Brottsligheten trotsar all beskrivning, knarket flödar, 50 miljoner utan riktiga hem, infrastrukturen förfaller m.m. DET är väl tecken på ett samhälle på väg mot kollaps!!

      • Åke Sundström skriver:

       Undanglidanden, som ganska ofta även i detta forum. Inget svar om oligarkernas förmenta makt eller politikernas ansvar. Eller om Kinas kolkraft ur skeptikersynvinkel. Okunnigt tal om att strukturomvandling betyder industriell död. Inte så seriöst, Benny.

       Och hög brottlighet är sannerligen ingenting dagens svenskar har anledning att kritisera andra länder för, så inte heller svaga valutor eller monopolpengar. Vilset att bekymra sig om leveranser från Kina.

       Att både USA och Europa har problem med att möta en allt hårdare konkurrens från den f d tredje världen är ingen nyhet, som du verkar tro. Är du blind för sambandet med egna misstag? Ett ökad inslag av DDR-politik i förr ganska välfungerande marknadsekonomier? .

     • Mats Jangdal skriver:

      Åke, jag måste välja Bennys sida här.
      Du verkar sitta i ett elfenbenstorn av teorier, utan kontakt med verkligheten, teorier som inte längre stämmer med verkligheten.
      Om du så vill kan jag jämföra dig med Arkimedes. När de romerska soldaterna intog Sicilien och rusade in i hans hem ropade han, rubba inte mina cirklar! Men de högg ner honom utan pardon.
      När odemokraterna tar över, hur tror du de kommer hantera dina krav på att följa dina teorier om hur demokrati ska skötas?

      • Åke Sundström skriver:

       Jo, den historien är välbekant och möjligen lärorik. Men frågan är vems cirklar det är som behöver rubbas och vems teorier som inte längre stämmer med verkligheten.

       Om det tycks vi fortsatt ha motstridiga åsikter, dock inte så helt oförenliga som du tycks tro. Allt står ju och faller med ditt antagande att “odemokraterna” är på väg att ta över. Det tror jag inte alls, din nya svartsyn förblir mig obegriplig.

       Vår demokrati är ur funktion, ja, men den går att reparera. Med eller utan oligarker.

   • Åke Sundström skriver:

    Fortfarandet inget svar, hur står det till med din debattetik, Göran?

    Det är helt OK att underkänna min bedömning, men då bör du förklara varför, medge dig inte förstå mitt resonemang eller möjligen ducka genom att påstå att min kommentar var en avvikelse från ämnet.

    Du smet på liknande sätt när vi diskuterade energipolitiken för nu säkert mer än ett år sedan, men jag hoppades att du bättrat dig sen dess. Tydligen inte?

 7. Benny skriver:

  Kanske skulle rubriken vara en “förljugen västvärld” för det är i väst som PK-media och PK-politiker styrs av illvilliga maktgalna oligarker! “Färgrevolutionen” i USA verkar kommit av sig och det beror på att i USA saknas ledare som kan stiga fram! Trump måste nog ta striden annars kommer valfusket att cementeras för gott i pseudodemokratin USA. Det man kan förutse är att valdeltagandet kommer att minska i framtida val för många kommer att inse att deras röst fuskas bort av etablissemanget och Deep State vilka på detta sätt ännu mer ökar sin makt!

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   “Trump måste nog ta striden annars kommer valfusket att cementeras för gott i pseudodemokratin USA.”

   Trump har bevisligen försökt att anstifta till valfusk!

   Trump’s Unhinged Call to Georgia’s Secretary of State Gets “A Closer Look” from Seth Meyers

   https://www.pastemagazine.com/comedy/georgia-runoffs/todays-a-big-day-here/

   Mvh,

   • Göran skriver:

    Så att prata om att man är orolig för valfusk innebär att man anstiftar till valfusk?

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     Av telefonsamtalet framgår att Trump bl.a. försökte pressa Georgias “Secretary of State Brad Raffensperger” att hitta 11780 röster dvs,. “I just want to find 11,780 votes, which is one more than we have,”

     https://www.nytimes.com/2021/01/03/us/politics/trump-raffensperger-call-georgia.html

     Mvh,

     • Benny skriver:

      MSM som källa? Man tar sig för pannan!

      • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

       Benny, i stället för att du tar dig för pannan, öppna öronen och lyssna på Trumps egna ord i det bandade telefonsamtalet. “I just want to find 11,780 votes, which is one more than we have,”

       Mvh,

       • Göran skriver:

        Eftersom ett antal röster på Donald Trump inte har registrerats, så kan man försöka hitta dem. Är det valfusk.

        Har du studerat några grafer som visar rösträkningen över tid? Hur kommer det sig att Donald Trump får ett antal röster och sedan plockar de bort en massa röster på honom och ingen förklaring till det ges?

       • Benny skriver:

        Trump må vara en clown men demokraterna och Deep State fuskade i valet vilket man nu försöker skifta fokus från! Men fortsätt vara godtrogen Claes-Erik….

 8. Thomas skriver:

  År 2021 börjar intressant… Att det skulle bli såhär var nog klart redan när Kim försvann från arenan tidigare under 2020… Att Trumpen klarat detta utan att haverera psykiskt borde väl varje tänkande människa tycka är helt otroligt. Dessutom kan man konstatera att “råttorna lämnade det sjunkande skeppet” i strida strömmar under senare tid… Trumpens enda stöd är en förvirrad allmänhet utan erfarenhet av varken aktivism eller annan politik… Spännande tider. Skall vi misstänka att det blir ett storkrig nu?

 9. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Berlin, 25.01.2017
  US President Donald Trump: The Great Experiment

  Utdrag:
  Trump’s presidency is turning into a stress test for American democracy and the world order. Hanns W. Maull identifies three factors that may play a role in the way this experiment unfolds.”

  ”As the 45th President of the United States takes office, a colossal sociological experiment begins – the greatest our young century has seen so far. It will test just how resilient political systems are. At stake is the future of politics, among other things.”

  https://www.swp-berlin.org/en/point-of-view/us-president-donald-trump-the-great-experiment/

  Mvh,

  • Göran skriver:

   Det stora experimentet lär nog bli när Joe Biden och alla hans knasiga anhängare ska omvandla USA till en grön socialism.

  • Thomas skriver:

   Intressant artikel från 2017.. man minns resonemanget. Men det var också då som FED började sitt experiment med balansräkningen…. som resulterade i haveriet i september 2019… med räntenivå på 10% över en natt – och som åter krävde panikåtgärder.. (var det Trumpens fel?) Att viruset dök väldigt lämpligt, strax efter ett ekonomiskt haveri, där FED, med flera CB, kunde sätta in stötåtgärder, men dämpa effekterna med virus… (Det märkliga är att en del observatörer kunde notera att FED agerade på ett annat sätt – efter – att viruset hade börjat sprida sig…ett resonemang som sedan försvann i debatten…..)

  • Jan Andersson skriver:

   Trump har utmanat oligarkena, som är vana att få bestämma själva. De har råd att köpa vem som helst inom politiken och statsapparaten, och det gör de också. De köpta visar sig då vara mycket små människor som låter sig påverkas och det är absolut inget man vill att en politiker ska falla för.

   Att bli rik utan alltför stor ansträngning och risk är det absolut bästa som kan hända en amerikan i karriären, och om alla politiker gör likadant så flyter man bekvämt medströms. Sitt eftermäle tänker man inte på. Det finns en fascination även i svenska media som varje dag rapporterar om vilken oligark som nu är rikast. Man får väl anta att de räknar efter värderingen deras företag just nu, men inte deras skulder eller företagens framförhållning och långsiktighet.

   Men alla företag utgör ett risktagande, det hörs på ordet som tillkom svenska språket som en benämning på ostindiefararnas äventyrliga projekt. De lever bara så länge det finns kunder, dvs. du och jag. Det är bara människan längst ner på skalan som betalar, för vi kan inte skicka räkningen vidare, höja priserna eller beställa högre inkomst.

   Det innebär att det är vi som fortfarande har den egentliga makten. Slutar man att handla en viss vara försvinner både butiken och fabriken snabbt, vilket coronakrisen övertydligt har demonstrerat. När marknaden återkommer så ligger fabriken i Kina, vars ledare ser och regisserar fram alla möjligheter.

   Trump har varit den lilla människans enda vän, och som har förstått att nuvarande vägval leder till ett sammanbrott av USA som nation, begrepp och stabiliserande tyngd i världen, och vi har inte en aning om vad nu som kommer istället.

   Biden har bokstavligen lovat guld och gröna skogar till alla intressegrupper, vilket är en fundamental katastrof som kommer att trasa sönder USA fullständigt.

   Den lilla människan, som sitter på den egentliga makten tror att den bäste ledaren också ska vara den trevligaste. Det är ett historiskt misstag, som de flesta män redan vet.

   Vad hjälper det om du vinner hela världen, men samtidigt förlorar din själ? Om inte mina principer faller dig i smaken, så har jag andra.

 10. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Näringslivstoppar vill få bort Trump – uppmanar Pence att åberopa 25:e tillägget till konstitutionen

  ”Amerikanska näringslivstoppar vill att vicepresident Mike Pence vidtar åtgärder för att avsätta president Donald Trump. Kravet framförs efter Trumpanhängarnas stormning av kongressen.”

  https://www.hbl.fi/artikel/naringslivstoppar-vill-fa-bort-trump/

  Mvh,

  • Göran skriver:

   Konstigt att de inte förde fram samma kritik när Kongressen stormades, om i mindre skala, under förhören av domarkandidaten Brett Kavanaugh.

   Det är nog mer så att en del näringslivstoppar vill ha bort Donald Trump eftersom han arbetar med att minska korruptionen via lobbying. Näringslivstopparna har fått det svårare att “köpa lagar”.

   Sluta agera som en nyttig idiot, Claes-Erik!

   • Åke Sundström skriver:

    Du lyfter fram ett viktigt faktum: att näringslivet har egna, men mindre hedervärda skäl. för att delta i Trumpkritiken.

    Så även här i Sverige, med Svenskt Näringsliv som aktiv tillskyndare av vindkraft som sänker elpriset och därmed också den tunga industrins elkostnader. Men som samtidigt innebär höga kostnader för skattebetalarkollektivet, som betalar notan för vindkraftens extremt stora samhällsekonomiska förluster. Alla satsade pengar går förlorade, utan att detta syns i några officiella redovisningar. Smart, men skamlöst,

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    “Sluta agera som en nyttig idiot, Claes-Erik!” / Göran

    Göran jag hoppas, att jag åtminstone inte har någon allvarlig narcissistisk personlighetsstörning?

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Narcissistisk_personlighetsst%C3%B6rning

    https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/30/claes-andersson-trump-ar-narcissistisk-psykopat

    Mvh,

    • Mats Jangdal skriver:

     Claes-Erik, det där är grovt förtal och det som kallas för hatespeech!
     Jag låter det stå eftersom du själv är ansvarig för vad du skriver här, men skulle rekommendera att du tonar ner den sortens retorik och framför allt blir saklig med egna analyser, inte bara länkar till dravel du hittar på nätet!

     • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

      Mats, menar du att Görans påstående att “Sluta agera som en nyttig idiot, Claes-Erik” är grovt förtal om inte varför kan då min fråga till Göran anses vara grovt förtal och vem förtalar jag i så fall?

      Förstår nog att det på forumet kan tänks vara skillnad på vem som skriver det ena och det andra dravlet.

      P.S. TACK FÖR MIG!!

      Mvh,

      • Mats Jangdal skriver:

       Nej, det är naturligtvis ditt sätt att förtala Trump jag avser.

       Du är en duktig ingenjör och vet att man undersöker bäst i verkligheten, inte i fantasin.
       Det finns ingen seriös psykolog som utalar sig om någons psykiska status via hörsägen. Men hatar man Trump tycks det gå bra.
       Det är olyckligt att du låtit lura av dig av detta.

    • Göran skriver:

     Claes-Erik! På vilket sätt skulle jag påstå att du har någon form av personlighets-epitet? Om du retar upp dig så på det jag skrev, ta paus några timmar tills pulsen har gått ned och skriv sedan.

     Lite lustigt att du bara matar på med länkar till andra källor än dig själv och när du sedan blir upprörd, då matat du på med ytterligare länkar om det “spöke” du själv har uppfunnit.

     Notera även att det är skillnad på att “vara som något” och att “agera som något”.

     Eftersom du inte är något dumhuvud, så kom med lite egna analyser om t.ex. Donald Trump, i stället för att länka till källor som vi redan vet kommer att vinkla sin uppfattning om Donald Trump.

 11. Åke Sundström skriver:

  Jag delar naturligtvis din åsikt att Trump förtjänar att hyllas för sitt nej till klimatalarmismen och för beslutet av lämna Parisavtalet.

  Det skamliga är att så få svenska vetenskapsmän eller – kvinnor haft kurage att medge att han haft rätt. Forskarvärlden i stort har i denna fråga gjort ett veritabelt kollektivt magplask, ganska unikt i världshistorien, Med vår egen kungliga akademi, KVA, som en av de tidiga medlöparna i detta pinsamma race.

  Men KVA kan å andra sidan harangeras för att de något bättrat sig. Man drog in hyllningen till IPCC och publicerade en ny rapport där man varken sa bu eller bä, intog en helt neutral ställning i fråga om globala hotbilden.

  LIKVÄL valde akademin att avslutningsvis och utan någon som helst motivering upprepa sitt godkännande av den svenska klimatpolitiken. Högst remarkabelt, men en hjärntvättad press påstår sig ingenting veta om detta tricksande och detta väljarförakt. Intelligensian har i detta fall gjort sig till maktelitens lojala supporters och megafoner, i stället för att i medborgarintressets namn antyda något om felkällorna i statens skrämselpropaganda.

  Intressant eller kanske typiskt nog: väldigt få tidningar eller TV-kanaler har berättat om KVA:s halvhjärtade reträtt. Kanske har inte ens någon av de mindre påpassade tidningarna utanför storstäderna reagerat? Har möjligen någon av bloggens läsare hört talas om den nedtystade skandalen? Majestätet själv (eller hans spökskrivare) saknar kanske också kännedom om fifflandet bakom kulisserna. Ovetande om den skamliga roll hovet tilldelat honom?

  Den cirkusen har USA sluppit tack vare Trumf. Trots världspressens munkavlar kommer historien att ge honom rätt. Och om skeptikerkåren håller trycket uppe kommer det erkännandet långt tidigare än vad de flesta i dag kan föreställa sig.

  Som jag brukar upprepa: sanningen sparkar, ibland väldigt sent, men alltid.

  • Jan Andersson skriver:

   Instämmer i allt!

   • Åke Sundström skriver:

    Bra att vi i den frågan tycks vara så eniga.

    Men låt mig också påminna om den fråga jag ställde, om någon av er i sin lokaltidning har sett eller läst notiser om KVA:s märkliga kombination av reträtt i sak, men likväl ett ja till den förda klimatpolitiken. Har ingen i detta forum sett någonting, har nog ingen annan gjort det heller. Vilket skulle bekräfta min tes att pressen springer maktens ärenden gnom att förtiga viktig information – i synnerhet i politiskt känsliga frågor.

    • Göran skriver:

     Av vilken anledning skulle en media som är klimatalarmistisk kritisera KVA? Vad är det för mening med att ens tjata om det?

     • Åke Sundström skriver:

      Vadå kritisera? Jag efterlyste omnämnanden på nyhetssidor. Att några ledarskribenter skulle berätta om KVA:s reträtt från klimatnojan hade jag förstås inga förväntningar på. Men nyhetsredigerare kan ibland vara något mindre maktkorrumperade.

 12. Thomas skriver:

  En vinkel angående amerikansk politik är att Nixon upplevde en liknande situation som Trumpen nu gör.. (Watergate) Hans andra åtgärder, slutet för Vietnamkriget och öppnandet av kontakterna med Kina, t.ex. har på detta vis helt hamnat i skuggan av just Watergate… De senaste dagarnas händelser sätter Trumpen i samma historiska sits.. att alla åtgärder som han gjort är helt bortblåsta i och med telefonsamtalet med Geogia och demonstrationen för några dagar sedan, trots att det varit rena bagateller jämfört med vad som skett i storpolitiken och ekonomin… Är det dags att omvärdera Nixon?

  • Göran skriver:

   Nixon var en dålig president, men Watergate var en konspiration för att bli av med honom.

   • Thomas skriver:

    Som sagt… Nixon avslutade Vietnamkriget som åderlät USA och som egentligen skapat dagens skuldtyngda USA – och öppnade upp mot Kina. Visserligen så frikopplade han dollarn från guldet vilket då drog igång en inflation som Reagans man Volker löste med räntor på 19%, vilket räddade dollarn, men knäckte västvärldens ekonomi och tvingade fram en hejdlös skuldsättning som nu då lämpligen avslöjas genom en syndabock – Donald Trump. Allt har skett i tre steg, dotcom-krashen, där dagen innan 9/11 finansministern i USA erkände att det fattades en massa pengar i budgeten. Steg två blev bankkraschen 07-08 då bankvärlden fick rädda sig själva då Obama inte fattade något av vad som skedde.. Och så då steg tre, där Trumpen blev syndabocken, där man i realtid kunde följa dramat via FEDs balansräkning, där de agerade exakt på samma sätt som före kraschen 1928… Varför lät FED Obama sitta helt stilla i åratal och så – ett år efter att Trumpen fick jobbet – börja sänka balansräkningen, vilket i september 2019 drog upp räntenivåerna till 10% över en natt.. kaoset blev enormt men det var ganska tydligt att Trumpen var medveten om vad allt handlade om. Men utan viruset hade inte bankvärlden klarat detta! Allt detta har jag följt dagligen i flera år och nog har det varit spännande!!!

 13. Göran skriver:

  Angående stormningen av Kongressen, börjar det nu komma fram uppgifter om Antifa:s och BLM:s deltagande i den. Bland annat har medlemmar av dessa organisationer utgett sig för att vara trumpanhängare och medvetet betett sig på ett sätt som ska dra klander över trumpanhängarna. Flera av dessa anhängare har sets vandalisera.

  Vidare så har polis eskorterat anhängare av Antifa och BLM till denna demonstration. Vad var deras avsikt med det? Om man vill undvika bråk, ska man då inte hålla dessa grupper avskilda från varandra?

  Ska jag vara konspiratorisk, så kan jag ställa mig från hur det kom sig att kongressens egna så kallade polis, öppnade upp avspärrningar så folk kunde ta sig upp på kongressbyggnaden och sedan lät polisen dörrar öppnas så folk kunde ta sig in i byggnaden. Är konspirationen med dessa åtgärder att få trumpanhängarna att se dåliga ut.

  Märk väl att när MSM ska skildra dessa händelser så behöver de bara visa upp bilderna och sedan hitta på vilken historia som helst. När Joe Bidens mobb förstörde 500 affärer i en stad i USA då hette det i MSM att det var en mestadels fredlig åtgärd. Så att över en natt göra flera tusen personer arbetslösa är helt okej?

  Sist. Detta larv med att patrioter, nationalister eller höger inte ska använda sig av våld. Blir man bemött med våld då ska man använda sig av våld tillbaka och det med kraft. I annat fall kan ni sitta där och undra hur det kommer sig att ingen vill hjälpa er tills det inte finns någon kvar som kan hjälpa er. Fråga er själva hur det kan komma sig att vänsterblivna kan springa omkring med T-shirt på Che Guevara, Stalin, Lenin, Mao med flera trots de massmord de har genomfört? Jag kan tala om hur det kommer sig. De struntar fullständig i era liv och bryr sig inte smack om utifall ni existerar eller inte.

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   The Washington Times – Wednesday, January 6, 2021

   “Correction: An earlier version of this story incorrectly stated that XRVision facial recognition software identified Antifa members among rioters who stormed the Capitol Wednesday. XRVision did not identify any Antifa members. The Washington Times apologizes to XRVision for the error.”

   ”Facial recognition software has identified neo-Nazis and other extremists as participants in Wednesday’s assault on the U.S. Capitol.”

   “XRVision, a software firm in New York, used its image analysis to help law enforcement identify rioters.”

   “Shortly after the rioting started, XRVision performed an analysis on the footage and identified several individuals. This information was shared with LEA [law enforcement agency],” the company said in a statement to The Washington Times.”

   https://www.washingtontimes.com/news/2021/jan/6/xrvision-firm-claims-antifa-infiltrated-protesters/

   Mvh,

   • Mats Jangdal skriver:

    Titta på detta klipp! Det är något väldigt märkligt som omger vad som hände inne i Kapitolium!
    Liknande klipp lades ut i mängder live medan det pågick. Vem är det som gör vad här egentligen? Mycket udda!
    https://twitter.com/FredricMorenius/status/1347622126858211335

   • Göran skriver:

    Vad ska vi tro om antifamedlemmar som lägger ut videos och berättar om hur de infiltrerade trumpanhängarna? Påhittade? Kanske inspelade av trumpanhängare?

    Vad ska vi tro om videos som visar hur polisen eskorterar bussar med antifa- och BLM-folk?

    Nä, vi ska inte tro på det som kan vara första-hands-information utan vi ska tro på en skitblaska som Washington Times, som är bevisade att ljuga gång på gång.

    Märk väl att tidigare har det alltid sagts att man inte ska döma alla äpplen efter några dåliga äpplen. Hur kommer det sig att den principen inte gäller i detta fall?

 14. Stefan Eriksson skriver:

  Demokraterna vill ha kärnvapenkoderna först. Biden visar sig förtroendefull i detta avseende, eller?
  Jag hoppas DT. gömt dem och glömt var han lagt dem, men det är väl kanske lite väl naivt och tro, kanske,,,??
  https://www.politico.com/news/2021/01/08/pelosi-trump-take-away-nuclear-codes-456529

  • Mats Jangdal skriver:

   Nu är det inte presidenten som har kärnvapenkoderna. Har får tillgång till dem vid behov.

   • Stefan Eriksson skriver:

    Visst är det så, men presidenten i USA är ju “comander in chief”, motsvarande vår öb. Jag ser med oro på utvecklingen mot ett amerikanskt styre där hökarna får större inflytande.
    Jag gillar DT,s ambitioner att dra sig ur hopplösa konflikthärdar likt de i Afghanistan.

 15. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Nu är historien en självklar bakgrund att beakta för, att man ska undvika tidigare misstag eller för att upprepa mer lyckosamma insatser. Försöket till statskuppen I USA, dvs. försöket att genom våld “återta staten” manar verkligen till eftertanke, rannsakan och diskussion även i västvärldens skendemokratiska stater, då rättsstater som skall utgöra enskilda medborgares skydd mot staten verkligen nu behöver sina försvarare.
  Att ett “levande” partiväsen, folkrörelse- och föreningssverige har försvunnit, som kraftkälla för demokratin är i dag uppenbart.

  Utdrag ur min skrivelse: Sveriges styrning och statsförvaltning

  21. Är Sveriges representativa demokrati i det närmaste död nu?
  Utgör nuvarande politiska väljarbas av kandidater t.ex. till riksdagen en stabil grund för att demokratiskt styresskick?

  Riksdagsvalet 2018.
  – Antalet röstberättigade 7 267 578, varav utlandsfödda 950 000 (13,1 %).
  – Antalet kandidater i riksdagsvalet 6 259, 2,45 % av antalet partimedlemmar.
  – Antal kandidater till kommun-, landstings- och riksdagsvalet 53 000, 20,7 % av antalet partimedlemmar
  – Antalet partimedlemmar 2017/2018:
  * S = 89 010 (1979 = 1 198 000)
  Kollektivanslutning nyttjades inom arbetarrörelsen i Sverige till och med år 1990 genom att olika LO-förbund och -klubbar anslöt sina medlemmar till Socialdemokraterna.

  S – antalet partimedlemmar 1991/1992 = 260 346
  * M = 45 535 (1979 = 149 000)
  * SD = 28 340
  * C = 27 107 (1979 = 141 344)
  * KD = 20 137 (1979 = 22 439)
  * V = 17 645 (1979 = 17 000)
  * L = 15 390 (1979 = 55 000)
  * MP = 10 719
  TOTALT 255 883 partimedlemmar (3,52 % av antalet röstberättigade). (1979 totalt 1 582 000)

  Kan man t.ex. med stöd av riksdagspartiernas nuvarande medlemsantal hävda att den svenska demokratin är levande och inte död?

  Mvh,

  • Åke Sundström skriver:

   Intressanta siffror, som man sällan ser i pressen eller i TV.

   Ensamma motiverar de inte slutsatsen att demokratin är död, möjligen halvdöd, med partier utan lika tydligt stöd från sina gräsrötter som förr. Men tillsammans med den faktiskt enigheten över blockgränserna är dödförklaringen närmast en självklarhet, som jag skrivit i flera inlägg. Så jag ser ditt instämmande som lite senkommet och felfokuserat.

  • Stefan Eriksson skriver:

   De jag känner, som jag vet, har ett medlemskap i en lokalförening i ett politiskt parti, är lika mycket soffliggare som jag själv. Jag har väldigt svårt att se något som helst demokratiskt inflytande på det rikspolitiska planet, som skulle locka mig att söka medlemskap.
   Idén om ett folkligt förankrat inflytande via medlemskap i en politisk förening anser jag vara stendöd och begraven sedan dess att makt och inflytande koncentrerats till enstaka platser i sant centralistiska strävanden.
   Talet om “gräsrötter” osv är bara nys. Dvs snutet ur näsan.
   Statistiken talar väl sitt tydliga språk, även om stor del av medlemstappet varit en följd av “uppskruvade” medlemstal där bl.a. (C) visat sig ha ett större antal medlemmar som tyvärr är avlidna sedan länge.
   Noterbart är att (V) håller ställningarna vad avser medlemstalet.

   • Åke Sundström skriver:

    Jo visst är demokratin är död – eller mer ärligt beskrivet, mördad.av våra politiska partier – SD förstås undantaget, i egenskap av förskjuten paria. Syftet har varit att sidsteppa både interndemokratin och den bredare folkviljan för att kunna styra helt på egen hand, som grekiska juntor med roterande sammansättning.

    En ren statskupp vill jag hävda, godkänd av våra statsvetarprofessorer, inte öppet förstås, men via en maktlojal tystnad.

    • Stefan Eriksson skriver:

     Vore intressant att kunna ta del av statistik som beskriver kännedom och eller insikt om de (demokratiskt) fattade beslut inom Europeiska unionen som påverkar allas vår vardag.
     Jag misstänker att det är “promille” av befolkningen som har en susning om vad som beslutas inom Eu.
     Så sett är det demokratiska underskottet enormt stort.
     Vad hände med subsidiaritetsprincipen, som då ansågs vara ett högt värderat gods?
     Demokratin avtar “med kvadraten” på avståndet till valda företrädare, alltså en exponentiell nedmontering av begreppet som sådant.

     • Åke Sundström skriver:

      Din susning är välgrundad. Sant också att subsidiariteten är en typisk EU-kuliss (nästan allt bryter mot den).

      Och givetvis är ingen i Bryssel intresserad av att studera medborgarnas kunskaper om EU. Insyn och insikter är vad EU-byråkratin räds mest allt .

      Inte ens SD har haft förstånd att göra Swexit till en valfråga, det har däremot KLP – ett stort steg mot ett möjligt genombrott. Lite spännande.

      • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

       Bilägger följande utdrag ur min skrivelse: Sveriges styrning och statsförvaltning

       18. Vilka är de största politiska makthavarna (har de flesta uppdragen) inom ”Region Västerbottens” politiskt styrda organisationer efter förra valet 2014?

       Uppdrag exkl. ersättare:
       – Regionråd Erik Bergkvist (S), 21 uppdrag
       – Kommunalråd i Lycksele kommun Lilly Bäcklund (S), 8 uppdrag
       – F.d kommunalråd i Umeå kommun Lennart Holmlund (S), 8 uppdrag
       – Kommunalråd i Skellefteå kommun Lorents Burman (S), 6 uppdrag
       – Landstingsråd Peter Olofsson (S), 6 uppdrag
       – Miljöinspektör, Dorotea kommun Nicke Grahn (L), 6 uppdrag
       – Kommunalråd i Umeå kommun Hans Lindberg (S) 5 uppdrag
       – Oppositionsråd i Lycksele kommun Christer Rönnlund (M), 5 uppdrag
       – Kommunalråd i Vilhelmina kommun Åke Nilsson (S), 5 uppdrag
       – Kommunalråd i Vännäs kommun Johan Söderling (S), 5 uppdrag
       – Ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård för Södra Lappland Marita Fransson (S), 5 uppdrag.

       Summa: 80 uppdrag av totalt 177 förtroendeuppdrag i Region Västerbotten

       Mvh,

       • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

        Rättelse
        Summa: 80 uppdrag av totalt 183 förtroendeuppdrag i Region Västerbotten 2015.

        Mvh,

        • Samuel af Ugglas skriver:

         Beklagar att behöva ställa frågan. Vad menar Simonsbacka med ”demokrati”?

         Sveriges styrning och statsförvaltning

         18. Vilka är de största politiska makthavarna (har de flesta uppdragen) inom ”Region Västerbottens” politiskt styrda organisationer efter förra valet 2014?

         I min värld där demokratin fungerar och fungerar som allra bäst är den där FOLKET har ”makten”.
         I Schweiz plus en del övriga länder som socialisterna ännu inte ödelagt.
         Är det inte något att kämpa för i det genomkorrupta Sverige?

         • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

          För att vitalisera till samhällsengagemang, minska klyftan mellan väljare / befolkningen och valda samt öka legitimiteten för hela det politiska systemet eftersträvar jag en rättsstat med ”platt organisation” och direktdemokrati.

          Partierna, parlamenten och andra samhällsinstitutioner behövs i hög grad även för att direktdemokratin ska fungera smidigt.

          Mvh,

  • Thomas skriver:

   3,52%… det stämmer nog. I slutet av 1960-talet var 30% av folket medlemmar i ett politiskt parti… men som Torsten Nothin påpekade litet försynt, som jag tolkat det: Fascismen hade tagit över redan 1945 eller tidigare, så att vår nutida reflektion är nog en naturlig effekt av en lång process.

  • Jan Andersson skriver:

   När under halva valmanskåren röstar (alltså under 50‰) utan annan reaktion ftån makten än att “det var lågt” så bör man istället utlysa nyval, annars är det tydligt att demokratin är död när man inte vet vad majoriteten vill.

   • Åke Sundström skriver:

    Rätt tänkt, Jan – men maktens män och kvinnor betackar sig nog. Det är ju deras kompentens och förmåga som underkänns när väljarna röststrejkar. Men även med högt valdeltagande, som i Sverige, kan det vara svårt att veta vad majoriteten vill, i synnerhet som våra svenska partier till 95 procent är eniga – med SD som undantag och enda oppositionsparti.

    Så sanningen är nog dessvärre att våra politiker tycker att en död demokrati är en utmärkt demokrati, eftersom den befäster deras egna maktpositioner och befriar dem från beroendet av gnälliga gräsrötter. Det generösa partistödet – som partierna beviljar sig själva! – gör att medlemmarnas avgifter i betydelse. Ledningens rörelsefri ökar, liksom deras bekvämlighet. .

    Därför vore ett slopande av partistödet en utmärkt startpunkt för att återuppväcka demokratin. Men det vill varken Löfven eller Kristersson, de föredrar dagens mysiga status quo. Dags att kalla en spade för en spade: Sverige är inte längre en sann demokrati utan en parlamentarisk diktatur. I de samregerande partiapparaternas regi.

   • Åke Sundström skriver:

    Ordet “minskar” föll bort i slutet av andra stycket, sorry.

    • Stefan Eriksson skriver:

     Nja, jag är inte så säker på att ordet “minskar” föll bort där Åke.
     “Bekvämligheten” ökar förmodat i ett system med generösa partibidrag från statens kassa.
     Eller har jag fattat fel igen?

     • Stefan Eriksson skriver:

      Ursäkta Åke!
      Nu ser jag.
      Det skulle stå att “medlemmarnas avgift MINSKAR i betydelse”.
      Nu hänger jag med igen!

 16. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Bilägger avslutningsvis följande utdrag ur min skrivelse: Sveriges styrning och statsförvaltning

  13. Hur många myndigheter omfattas av Myndighetsregistret?

  Allmänna myndighetsregistret – Utdrag:
  Av förordningen framgår att registret skall omfatta Sveriges domstolar samt affärsverk och statliga förvaltningsmyndigheter. Även myndigheter i utrikesrepresentationen – ambassader, konsulat och delegationer – ingår i registret.

  Myndighetsregistret omfattar följande delar. Antal myndigheter i respektive del anges inom parentes.
  1. Statliga förvaltningsmyndigheter (254 st)
  2. Myndigheter under riksdagen (4 st)
  3. Statliga affärsverk (3 st)
  4. AP-fonder (6 st)
  5. Sveriges domstolar samt Domstolsverket (84 st)
  6. Svenska utlandsmyndigheter (107 st)

  Sammantaget omfattar myndighetsregistret 458 st myndigheter.

  Regeringskansliet har inte någon egen förteckning över myndigheter. Regeringen har i förordningen om det allmänna myndighetsregistret (SFS 2007:755) uppdragit åt SCB att föra ett register över statliga myndigheter.

  Mvh,

  • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

   Kompletterande utdrag:

   14. Hur många myndigheter ingick i Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) regeringsuppdrag år 2014 om myndigheternas kärnverksamheter?

   Uppdraget har genomförts med stöd från de 24 myndigheter som valde att bidra med exempel från sin verksamhet.

   Varför har inte regeringen tagit ett helhetsgrepp och gett ett regeringsuppdrag om effektivare statsförvaltning med fokus även på de övriga 420 myndigheternas verksamheter?

   15. Hur styr regeringen myndigheternas arbeten?
   Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda.

   Av ESVs publicerade ”Statsliggare”, som är en sammanställning av samtliga myndigheters regleringsbrev, framgår att regeringen endast utfärdat regleringsbrev till 221 myndigheter.

   Vilka är de övriga 223 myndigheter och hur ingående styrs och kontrolleras de av regeringen?

   Mvh,

Kommentarer är stängda.