En Riksbank i lögnen och socialismens tjänst

Dagens gästskribent är Åke Sundström

I gårdagens SvD hävdade Henry Ohlsson, en av de sex riksbankscheferna, att pensionsfonderna bidrar till att utjämna de ekonomiska klyftorna. De som på senare tid alltmer uppmärksammats och som motsäger den gängse tesen om vår unika svenska solidaritet, jämlikhet och rättvisa. 

”Glömd förmögenhet mildrar ökande klyftor” förkunnar rubriken, som syftar på AP-fonderna och andra  pensionsförsäkringssystem. 

Sant förstås att totalförmögenheten ökar om de senare posterna beaktas, men detta leder inte nödvändigtvis till att klyftorna minskar. För även de mest förmögna får ju extra smulor från AP-systemet och därför kan det mycket väl vara så att klyftorna tvärtom blir ännu större, eftersom de redan förmögna oftast har högre pensioner från AP och avtalssystemen än medelsvensson. Här gör Ohlsson en rejäl tankevurpa!

Han har förstås heller ingenting alls att säga om riksbankens huvudansvar för den inflation som skapat dagens mycket stora förmögenhetsklyftor. Han gör sig medskyldig till denna ökade ojämlikhet genom sin tysta acceptans av att notan för dagens lånefinansierade överkonsumtion övervältras på våra barnbarn. En framtidsimperalism som fingerfärdigt döljs också när riksbanken avstår från att kritisera SCB:s riggade BNP-statistik. Den som mot Ohlssons bättre vetande påstås ge besked om det strålande svenska välståndet. 

Riksbanken springer, kort sagt,politiska ärenden till stöd för socialistiska lösningar (penningpolitiken är en sådan) och vägrar ge sina sanna uppdragsgivare (väljarna) korrekta besked, d v s ljuger, om orsaken till de växande förmögenhetsklyftorna.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på En Riksbank i lögnen och socialismens tjänst

 1. Thomas skriver:

  ”den gängse tesen om vår unika svenska solidaritet, jämlikhet och rättvisa.”…Där är själva grunden till problemet – självbilden. När det svenska samhället gick från (?) ideologisk Socialdemokrati till modern fascism, någon gång under de turbulenta åren i mitten av 1900-talet, då medborgaren blev en produktionsfaktor istället för en medmänniska (vilket man kunde se i t.ex. den myrdalska ingenjörskonsten, vilken nu återuppstår i ny skepnad om man har ”ögon att se med”) så skapades en automatisk skillnad mellan medborgarna/produktionsfaktorerna där individens enda värde är ekonomin, värdet i kronor och ören… Att det innebär en ständigt ökad klyfta mellan medborgarna borde inte därmed vara någon överraskning, då allt färre ”produktionsfaktorer” krävs för att upprätthålla ett ekonomiskt system där staten/byråkratin tar hand om de sina via en allt värre undergivenhet mot den tredje parten i ett fascistiskt samhälle – kapitalet. När då ekonomin därmed, ofrånkomligen, sakta faller ihop, likt DDR, så börjar medborgarna trampa på varann för att hålla sig flytande och allt prat om solidaritet, jämlikhet och rättvisa visar sig vara sin motsats.. Att medborgarna/produktionsfaktorerna i det längsta vägrar att inse vad som sker innebär bara att de är fullständigt hjärntvättade, men så blir det om man bara får ha en sak i huvudet, vilket har varit svensk lögnaktig taktik sedan länge, de tre orden: ” Solidaritet, Jämlikhet och Rättvisa”.

  • Åke Sundström skriver:

   Ense om att hästarna bits när krubban börjar bli tom och att solidariteten är en falsk slogan. Men sönderfallet är inte ofrånkomligt, som du antyder och går inte heller att skylla på förment sossefascism. Däremot på en maktlojal och korrupt ekonomkår som genom sin tystnad möjliggjort hjärntvätten. Den som faktiskt i högre beror på moderaternas vänsterrivning och statistikmanipulerande än på sossarnas svek mot sina jämlikhetsideal, mot eftervärlden och framför allt mot arbetarklassens egna barnbarn. De som tvingas sanera det växande och allt mer svårhanterade skuldberget, som inte evighet går att låtsasamortera med hjälp av inflation och devalveringar.

 2. Dandersan skriver:

  Det är väldigt låg inflation idag.
  Ingen kan låna och sen betala tillbaka och bli rik på detta utan att ta en risk.
  Det finns väldigt gott om billiga pengar att låna och ta risker med.
  Men det gäller att välja riskobjekt.
  Att sitta i en hyresrätt och satsa på V75 ger ingen vinst.
  Vad Ohlsson framhöll är att även den som gör detta kan glädja sig åt ett tvångssparande av pensionen i aktier ger viss del i riskvinsterna.
  För riktigt rika ger banksparande lika dålig ränta som för de som inga pengar har-noll!

  • Åke Sundström skriver:

   Men min poäng var ju att AP-pengarna inte alls påverkar förmögenhetsfördelningen. Det var på den punkten Ohlsson ljög och uttalade sig som en maktlojal megafion för en vänstervriden penningpolitik (godtagen f ö även vår förment borgerliga opposition), Men det kan inte helt uteslutas att han inte ens var medveten om sitt pinsamma analytiska misstag.

   • Dandersan skriver:

    Tar du bort AP pengarna -ökar eller minskar förmögenheten för dem som inte har eget kapital?

    • Åke Sundström skriver:

     Onödig fråga, den minskar förstås. Men den minskar för ALLA. . även för de med kapital. Om alla får samma AP pension påverkas inte förmögenhetsFÖRDELNINGEN. Nivå och fördelning är inte samma sak. Det var ju på den punkten Ohlsson pratade i nattmössan. Du ser väl den skillnaden?

     • Dandersan skriver:

      Nej-det ser jag inte.
      Om jag ser till den som inget har och den som har så har den som har mer än den som inget har.
      100% mer!
      Du missar att det finns stora grupper som inte har rätt till AP pension.

 3. hellertz skriver:

  Riksbankschefen Stefan Ingves är medlem i Maktgruppernas Maktgrupp ”Committee of 300” – Se John Colemans bok om gruppen. Jag har skrivit en artikel om den som ligger på min Boksida – http://www.piahellertz.com/Historien_om_Committee_of_300.pdf

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Den inflation och köpkraftförsämring SCB manipulerat fram borde någon duktig räknenisse här på Frihetsportalen räkna fram.
  Jag har flera gånger efterlyst priset på den svenska matkorgen och att böndernas avräkningspriser skulle redovisas från 1947 och fram till dags dato.
  Litar inte en sekund på SCB, endast ett verktyg som politiker använder för att manipulera befolkningen. Helt värdig en kvartersbomb eller två.

  • Åke Sundström skriver:

   Tack Samuel för frågan, för den har faktiskt besvarar, troligen t o m i detta forum för några år sen (vi kan kolla i arkivet).

   Jag minns mycket väl min slutsats att den sanna inflationstakten idag är 3-4 procent högre än den av SCB angivna 2 procent, alltså i dagsläget 5-6 procent, Med den grovt underskattade bostadsposten som huvudorsak. Och återigen med korrupta experter som möjliggörare, de som godkänt SCB:s märkliga beräkningsmetod att helt bortse från bostadsprisernas starka ökning. En manipulation av samma slag som i fråga om klimathotet, kärnkraftens sanna kostnader eller realräntans normala nivå, den som optimerar det långsiktiga välståndet.

   ALLT ÄR LJUG! Det är en obetydlig överdrift.

 5. Mats Jangdal skriver:

  Kanske off topic från Åkes inlägg.
  När man diskuterar liknande saker på Twitter säger sossarna.
  S – Jag tycker att det är bra att de som har det dåligt ställt får det bättre.
  M (jag) – Men de får det ju inte bättre, det är bara fagra ord från Löfven & Co.
  S – Nej det är solidaritet.
  M – Nej det är bedrägeri, bluff och båg. Alla får betala med avlövade mänskliga och medborgerliga rättigheter.
  S – Jävla fascist!

  • Thomas skriver:

   Som ”fattigpensionärerna”… har man inte betalt in till sin pension så är man inget värd och skall ingen pension ha.. (Människovärde = 0). Solidariteten är enbart en ekonomisk funktion i ett fascistsamhälle… (Det gäller att agera som Stalin, att beskylla sina motståndare för det man själv är…) (Om nu pensionsfonderna går riktigt dåligt, så att fattigpensionärerna inte bara är dessa 20% av pensionärskåren, som det troligen är idag, utan att de ökar i en havererad ekonomi – och det enbart är 20% som har en ”normal” pension, hur kommer det att låta då? Därför att pensionen är ju en individuell fråga och inte en social samhällsfråga… När avlöste egenintresset den solidariska medmänskligheten?)

 6. Åke Sundström skriver:

  Säkert en typisk dialog. Men det handlar inte bara om avlövade mänskliga rättigheter, viktiga nog, utan framför allt om pengar, om rätten till sin egen lön.

  Min speciella vinkling är en antites: att det är just de som har det sämst ställt (de egendomslösa) som är de största förlorarna. Stick i stäv med vänsterns löften om rättvisa och välstånd, att ”alla skall med”.

  Den politiska finessen med inflationsvinsterna är att dom inte syns i någon lätttillgänglig statistik utan måste grävas fram, i form av s k ginikoefficienter. Och att därför väldigt få i den nya underklassen som vet om att dom blir blåsta. Inte av vänsterns vanliga skurkar – ”kapitalet” – utan av sina egna ombud på Helgeandsholmen, både till höger och vänster. Med den senare gruppen som den mest trolösa.

  • Thomas skriver:

   Att ”den cyklande kommunisten” Gunnar Wetterberg, som senare lärde sig av sin egen undersökning om Axel Oxenstijerna att söka sig till de ”högre” sfärerna i huvudstaden och förtränga sin ungdoms ideal förstärker bara dina teser via praktiskt exempel..

   • Åke Sundström skriver:

    Har missat den texten, men ärliga och klarögda brukar ju göra likartade observationer och Wetterberg hör enligt vad jag tror mig veta till denna nära nog utrotade kategori.

 7. Åke Sundström skriver:

  Upptäcker först nu att det fattades ett s i rubriken, trots att det faktiskt fanns med i mailet till Mats. No big deal, det var ju begripligt ändå.

  På tal om att skilja mellan nivå och fördelning, som Ohlssons och Dandersans missförstånd handlade om – det är en ännu viktigare skillnad mellan begreppen samvariation och kausalitet. Det har INGEN ENDA klimatprofessor fattat! Och inte heller alla skeptiker, Mats och några till undantagna. Man baxnar, fast inser att många spelar dummare än dom rimligen kan vara – men å andra sidan har vi tvingats inse att det rimliga numera inte får plats i klimatkyrkan, inte i så många andra kyrkor heller,

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag tog bort det s:et eftersom jag är lite gammaldags, bara ett genitiv-s i en kedja av uppräkning.
   Rättade din text på ytterligare ett par punkter, bla. hade du tre s i Ohlsson.

   Hur mycket har vi skeptiker tjatat om att korrelation inte är kausalitet? Massor! Men det har svårt att nå in i debatten.

   • Åke Sundström skriver:

    Fast nu blev det ju ett ännu värre språkfel, ”en riksbank i lögnen”.

    Förvisso har vi skeptiker tjatat om skillnaden mellan korrelation och kausalitet. Hittills utan större framgång, naturligt nog eftersom sammanblandningen är ett alarmisternas mest ohederliga argument. Det förutan blir de falska profeterna ännu naknare.

Kommentarer är stängda.