Reduktionistisk politik, finns det?

Reduktionism ser lite olika ut beroende på i vilket sammanhang vi talar om det. I matematik kan det handla om att förenkla en ekvation eller uttryck så att till slut blir enkelt att lösa ut X.

I politiken handlar det ofta om att förenkla ett budskap så att många kan ta det till sig. Eller att förenkla beskrivningen av en komplex samhällsfråga så att den ser enkel ut att lösa. Ofta innefattar det mer eller mindre en lögn.

Men det jg är intresserad av, som jag skulle vilja se är en politisk inriktning reducerar staten till minsta möjliga, eller åtminstone så mycket att den överskådlig och enkel att hantera för dem som väjs att göra det. Ja, nattväktarstat, libertarianism eller anarkokapitalism.

Det innebär främst två huvuduppgifter strategiskt jobba med. Den första är att skala bort en massa lagar som lägger begränsningar på medborgarna. Men även att förenkla de lagar man vill ha kvar. Den andra blir möjlig när man går fram med den första strategin, att reducera all byråkrati och avskeda alla statsanställda som inte behövs sköter sina egna affärer.

Kan man reducera alla juridiska lagar till minsta nödvändiga och låta det vara så? Eller kommer all politik att finna nya ämnen och frågor att lagstifta om? Är politisk-juridisk expansion en ofrånkomlighet? Förslag mottages på hur man går tillväga för att få makten att börja reducera staten, samt vad man ska prioritera bort först.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Reduktionistisk politik, finns det?

 1. Thomas skriver:

  Det första jag insåg när jag skaffade en dator för så där 25 år sedan.. var att: Med datorns hjälp så kan man styra samhället på den mest komplicerade sättet!
  Och så blev det…
  (Egentligen kan man avsluta all fundering efter det och inrätta sitt liv efter det.. Men det gick inte utan man sprattlade emot. Men tiden gick och de storskaliga undergångsstämningarna som profetiorna i Terminatorfilmerna har ännu inte slagit in – eller? De mer individuella kontrollfunktionerna är på gång med pandemilagarna som nu staplas på varann, även om vi medborgare inte riktigt inser det… De funktionerna har man hört så många gånger att vi inte ser det när det uppstår – allt enligt historien om herdegrabben som ropade ”Vargen kommer” litet för många gånger…)

 2. Niklas skriver:

  Mats! För att din vision ska bli möjlig, fordras full transpsrans när det gäller skatterna och då måste vi börja med att avskaffa allt vad källskatt, arbetsgivaravgifter och dolda skatter/avgifter heter.

  Alltså ta bort arbetsgivaravgifterna och höj ”lönen” i motsvarande grad. Sedan får arbetaren själv betala in både ”skatt” + ”arbetsgivaravgifter”. Först då ser den vanliga arbetaren vilken stor del som går till den ofantliga sektorn.

  Nästa steg blir att börja prismärka varorna med både slutpris och pris utan skatt/avgifter + moms. T.ex. ”bensinpris 5,85 kr/liter utan skatt, och 15,25 kr/liter med skatt + avgifter”.

  Först då lär ”Svensson” vakna upp ur sin törnrosasömn och kräva mindre pengar till den ofantliga sektorn. Men utan dessa reformer lär högskattesamhället fortsätta att växa.

 3. Jan Andersson skriver:

  Snarare råder motsatsen! Vänsterpolitiken I Sverige och EU vill lägga sig i allt mänskligt och ”styra upp så vi gör rätt” fast det ofta blir riktigt galet då. Därför ser jag mig som konservativ om någon frågar: ändra inte det som fungerar, ingrip bara när det ser ut att gå åt skogen, men gör det resolut och tydligt utan att samtidigt bekymra dig om att tjäna eller förlora några ”politiska poäng”.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Börja med att avskaffa det vulgärsocialistiska ordet ALLEMANSRÄTT. Ordet blev ”INFIFFLAT” I DEN SVENSKA GRUNDLAGEN SÅ SENT SOM 1976. Där näst, begränsa politikers möjligheter att plundra medborgarna på deras EGENDOM genom så kallad beskattning. Den rätten kan endast nyttjas/användas av FOLKET, inte av politiker!!!

  • Thomas skriver:

   Eftersom skatten skall betala i ”lokal valuta” och inte i naturaprodukter så måste naturaprodukterna omsättas i lokal valuta som då innebär att medborgaren till slut måste låna för att klara att betala skatterna och då infördes skatteavdragsmöjligheten för räntor och därmed var den enskilde en skuldslav… banken äger fastigheten (och skuldslaven enligt svenskt system). Dessutom så anses fastigheten i sig vara ett skatteobjekt så den av banken ägda fastigheten skall då den ”förvaltare” som skrivit på lånet också betala skatt på något som han egentligen inte äger… (vad är allemansrätten för något problem sett ur detta perspektiv?)

   • Samuel af Ugglas skriver:

    I vilka sammanhang åberopar socialisten INTE ”allemansrätten”?
    Bara socialisten kan ”utsläcka” den så kallade ”ALLEMANSRÄTTEN”.
    Det har vi flera exempel på där jag bor.

    • Thomas skriver:

     Tja… Fundera på vad ”Rätten till mat”, att slippa svält, innebär för markägandet… Nya CAP, som troligen blir mer kontrollerande än dagens CAP, innebär väl en sorts ”allemansrätt” där ”markägaren” står för fiolerna, medan kontrollen ligger i byråkratin/allemansrätten… (Om man bor för nära civilisationen så bör det bästa vara att sälja av mark (som ju ändå styrs av byråkratin/allemansrätten) till det offentliga och göra något roligare av det som man kan frigöra…)

   • Benny skriver:

    Jodå, nu ska sosse-regimen i Stockholm gå till val på att ha tillbaka fastighetsskatten för att öka på kassakistan som närmast oavkortat går till att bekosta invandringen och dess medföljande kostnader för socialbidrag, kriminalitet, bostäder, sjukvård m.m. Och den som tror att det som ersatte fastighetsskatten dvs de kommunala fastighetsavgiften i samma veva avskaffas tror fel…Det blir bara ytterligare en kassako för staten och dess omätliga svarta hål! Politiker gillar skatter för det ökar deras egen makt att flytta pengar till de grupper som kan tänkas rösta på dem i valen, typ valboskapen som sossarna importerar.

    • Thomas skriver:

     Aha.. du menar att fastighetsavgiften blir kvar (den är ju ändå så bagatellartad liten) och man ökar på med en nygammal fastighetsskatt enligt ”krav” från Ingves… Smart.. Då finns det väl knappast utrymme för höjda räntor för då blir väl konkursen total på fastighetsmarknaden..?? Men det bestämmer väl inte Ingves utan den amerikanska obligationsmarknaden? (som sett ökande räntor sedan nyår…?) Spännande..

 5. Göran skriver:

  Myndigheter och andra onödiga förvaltningar är avstjälpningsplatser för politiker, så någon reducering av dem lär inte komma från politiskt håll. Tvärtom kommer de bara att öka och öka.

  Dessutom tror jag inte folk bryr sig om mer byråkrati. Ingen verkar heller bry sig om högre och högre skatter. Högre skatter motiveras alltid med ”stärkande av välfärden”, och det är bra tycker folk.

  Den breda majoriteten tror allt allt är gratis. Gratis skola. Gratis sjukvård. De enda som tycks reagera på en dålig sjukvård är svenskar som bott utomlands och flyttar hem till Sverige igen; de som har något att jämföra med.

  • Thomas skriver:

   Hmm… har man bott utomlands för länge så måste man väl meritera sig in i systemet igen.. ? För man räknas ju inte som en okunnig u-landsmedborgare som haft oturen att inte bli född i Sverige, det bästa land på planeten, där ingen normal människa kan ”misslyckas”…(Utan gör man det som inföding så får man skylla sig själv..) (mmm.. nu var jag på dåligt humör)

 6. Jan Andersson skriver:

  Nog passar Thomas Thorilds företal till sin bok ”Det enda nödvändiga För Et Rikes Financer” från 1792 fortfarande utmärkt in på dagens politik:

  ”Det skall hända oss, såsom i England, Om vi ej börje med en ren och klar PRINCIP, att få till vårt nöje, och vår förvillelse, hundratusend stridiga Politiska Papper över samma stora, men enkla sak; och att, på denna så onyttiga som omåteliga Labyrinth av Partiers bländverk och Dåras visdom, förlora vår tid, vår tankekraft, våra pengar, ja til slut, det bästa av vårt nationella Förstånd och av vår gamla Ärlighet.”

Kommentarer är stängda.