Reptricket

Enligt Magdalena Andersson fattas det nu 90 miljarder kronor i offentlig sektor fram till år 2026, utöver de 20 miljarder jöken intecknat, vilket hon inte nämnde. Socialdemokraterna försöker här skapa illusionen av att de vet hemligheten med det indiska reptricket.

De försöker slå i oss att de kan använda samma pengar flera gånger. De räcker både till klimatåtgärder, migranter, pensioner och sjukvård. Visserligen finns de pengar som behövs inte idag. Men om vi litar på sossarna och låter dem styra ohejdat kommer de att finna de pengar som behövs. Blir det nödvändigt kommer de till och med att uppfinna dem.
De kommer att uppfinna nya pengar genom dold inflation, minskat utbud av välfärd via längre köer, regeltolkning som låter dem smita undan löften, regeltolkning som låter offentlig sektor slippa uppfylla lagkrav, urholkning av reallöner.

Någon gång i den processen ska de även uppdatera försvaret till att kunna avskräcka ryssarna från att anfalla. De ska hålla liv i ett energisystem som plågas av klåfingrig och kostsam sönderreglering De ska klämma in ett importerat folk utan rimliga förutsättningar på en trång och hårt reglerad arbetsmarknad. En arbetsmarknad som de själva bestämt ska ha den utformningen. De ska hantera en hyresreglerad bostadsmarknad där till och med de gynnade börjar inse att den är osund och dyr.

Men allt det är väl lugnt, det är ju svenska sossar som ska klara den biffen via den heliga ”svenska modellen”.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Reptricket

 1. Stefan Eriksson skriver:

  “Rikets revisor” bör då bli sysselsatt utöver det vanliga. Har denne tystnadsplikt eller hur funkar det?
  När “Boris” blir PM för det engelska riket gäller mer klara besked. De där “utpressarpengarna” som EU förväntas erhålla av England, kan vi glömma. Boris tänker inte betala och det tycker jag är rätt inställning.
  Han behöver förmodligen dessa pengar bättre på hemmaplan, än att tippa dem i EUs “svarta hål”.

 2. Jan Andersson skriver:

  England har i alla år betalat ungefär samma belopp som Spanien har fått. Den frispråkige Jeremy Clarkson (Top Gear) försökte därför slippa att betala motorvägsavgiften i Spanien med motivationen “Jag är engelsman, det är jag som äger motorvägen” men det funkade givetvis inte.

  Spanien har också fått EU-pengar till världens mest utbyggda järnvägsnät (efter Kina) men ingen vill åka eftersom det är för dyra biljetter. Ändå täcker bara biljettpriset en tiondel av den verkliga driftskostnaden. Det hör till saken att alla tåglinjer går till Madrid; det finns ingen tåglinje från t.ex. Frankrike ned efter ostkusten till alla turisthotell. Spanjorerna är enligt Salvador Dalí (från Figueras) “Världens mest irrationella folk”.

 3. Dandersan skriver:

  Vi har en byråkrati som saknar konsekvensanalys av sina beslut.
  Två uppenbara exempel:
  -Domstolen river upp en dom mot fuskare i högskoleprovet-allt får göras om.
  Domaren var jävig. Hade det varit ett tveksamt mål så-men inte!
  -Arbetsmiljön var dålig under Lovön. Entreprenören ges sparken. Stämmer staten.
  Tunneln försenar bygget av västlänken med x antal månader.

  Helt korrekt agerande -men helt utan kostnadsmedvetande!

 4. Åke Sundström skriver:

  Nyttig påminnelse, Mats. Men Magdalenas 90 borttrollade miljarder är en bagatell. Det verkligt stora reptricket är finansministrarnas beskrivning av ett växande välstånd, när detta i realiteten är sjunkande. Att ekonomkåren tiger när väljarna blir grundlurade är det allra mest förfärande. Vi har en korrupt intelligentia, det är faktiskt mer ödesdigert än att ha odugliga regeringar.

  Hur går trixandet till? Det är enkelt: SCB får instruktioner från Rosenbad om hur olika prisindex skall konstrueras. Dessa index ligger i nästa steg till grund för hur reallöner och reala BNP-siffror skall beräknas.

  Nu “råkar” dessa instruktioner innehålla fatala (men avsiktliga) fel som förskönar den statistiska bilden. Inflationstakten påstås ligga stabil runt 2 procent, men med korrekt metodik ligger vi på dubbla den nivån, minst 4 procent. Med en liten politikerstyrd bug i datorsystemet förvandlas en sjunkande BNP till hälsosamt ökande BNP-siffror.

  Och som sagt: det är våra ekonomiprofessorer som är bedrägeriets möjliggörare. Ingen enda höjer rösten trots att alla vet att SCB:s konsumentprisindex, KPI, inte alls mäter den faktiska prisutvecklingen. Det är framför allt bostadssektorn man ljuger om, genom att helt sonika exkludera våra snabbt stigande fastighetspriser. Som om dessa inte alls påverkar hushållens boendekostnader!

  Allt är fake, ingenting är sant i ett Storebrorssamhälle i djupt men skickligt kamouflerat sönderfall. Och dessvärre hjälper det inte att byta regering eftersom båda blocken med samma liv och lust deltar i ett sifferbedrägeri som samtidigt förvandlar Sverige till en vänsterdiktatur. Därmed är det Kristersson (inte Löfven) som spelar huvudrollen i denna politiska sopopera.

  • Göran skriver:

   På Riksbanken arbetar det 60 stycken doktorer i nationalekonomi. Visst gör de ett bra jobb!

   När de mäter pris-inflationen (det är viktigt att hålla isär inflation och pris-inflation) har de en korg med ett antal varor. Om det visar sig att en vara sjunker i pris, då tar de bort den ur korgen och ersätter med någon annan. Om det visar sig att en vara stiger för mycket i pris, tar de bort den och ersätter med en annan.

   Riksbanken vill ha en pris-inflation på 2 %. Varför just 2 %? Det finns inget som helst vetenskapligt argument för 2 %, att det skulle vara bra eller att det skulle vara något optimalt värde.

   Vad vi konsumenter vill ha är en pris-deflation; vi vill få mer för våra pengar; precis som det ofta är på hemelektronikmarknaden. Alla försöker lura i oss konsumenter att pris-deflation är skadligt.

   Frågan är: Varför vill politikern ha pris-inflation i stället för pris-deflation? Svaret är enkelt: Skatter. Pris-inflation = mer skatter; Pris-deflation = mindre skatter.

   En kapitalistisk marknad kräver inte mer pengar, men skattepolitiken kräver mer pengar för att få mer skatter.

   Så, varför 2 % inflation (så vi får mer skatter)? Jo, 2 % är lagom mycket i värdeminskning för att ingen ska klaga.

   All personal på Riksbanken borde sitta i fängelse. De rånar svenska folket varje dag.

   • Sten-Arne Persson skriver:

    Instämmer!

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Och SCB borde stänges ned helt. Kan ju inte redogöra för inflationen som snarare ligger över 10%

    • Åke Sundström skriver:

     Där tog du i med råge, Samuel. Det är bara i bostadssektorn som den faktiska inflationstakten länge har legat på sådana nivåer. Vi behöver inte överdriva, det är sannerligen illa nog ändå.

     Stänga delar av SCB finns det goda skäl till, men framför att skrota den politiska styrningen så att maktlojala chefer äntligen kan producera KORREKT statistik.

   • Åke Sundström skriver:

    Men skjut på rätt pianist! Det är firma S & M som styr, Ingves är bara deras rorsman. Han må vara en korrupt maktlakej som redan av det skälet borde sitta på Långholmen, inte på Brunkebergstorg, men skutans kapten är alltid ytterst ansvarig. Så även i politiken.

    Du är lite blind om du anser utbytet av varor i “korgen” är det centrala problemet, det är tvärtom normal praxis och välmotiverat. Ljugandet om prisindex för bosektorn är det enda som har märkbar betydelse.

    Onödigt också att förvilla läsarna med påstådda skillnader mellan “inflation” och “prisinflation”. Om KPI är korrekt beräknad betyder termerna samma sak. Förmodar att du syftar på Mises och andra libertarianer som föredrar att använda penningmängden som mått på inflationen. Den poängen finns, men betyder inte så mycket som du antyder.

    Men sant, förvisso, att inflationsmålet (2 procent) är helt godtyckligt valt – eller rättare helt AVSIKTLIGT valt för att inbilla väljarna att inflationen redan nu ligger på den nivån. Se där, ännu ett trixande för att lura väljarna, när nu inflationen i realiteten ligger på dubbla den nivån. Har du missat den saken? Eller bestrider du slutsatsen?

    • Samuel af Ugglas skriver:

     Tack Åke för att Du nämner det sisådär i förbifarten, varor i korgen. Jag har hos flera organisationer, PRO, SPF, SPI under många år förgäves försökt att få dem att presentera priset på “MATKORGEN” i Sverige från krigsslutet 1945 och fram till dags dato.
     Ingen är intresserad. Det enda man kan avläsa är dessa organisationers “avundsjukeindex” dvs priset mellan allehanda butiker i nutid. Om svenska medborgare undrar varför en person som Löfven kan tillskansa sig 176.000:kr efter en höjning med 4.000:kr eller ännu värre, Reinfeldt som rakar till sig i 22.000.000:kr efter ha förrått det svenska folket och ämnar bosätta sig på en ö, i sin egen “no-go zon”. För dessa är inte prisförändringarna på “matkorgen” avgörande.
     Du kan ju inleda en privat korrespondens med Sten- Arne Persson och be honom redogöra för hur socialisterna plundrat svenska lantbrukare på avkastning och i framtiden ännu mera tillgångar efterhand som inflationen gör tillgångarna värdelösa.
     Eller vad säger Du om detta:
     Nya angreppet mot skogsägarna – värden för 100 miljarder kan gå upp i rök
     Ett nytt allvarligt ingrepp i äganderätten hotar nordvästra Sveriges skogsägare. Över en halv miljon hektar kan nu klassas som nyckelbiotop utan att markägarna får ersättning, enligt Skogsstyrelsens nya sätt att mäta. I hela landet riskerar skogsvärden för 50 till 100 miljarder kronor att gå upp i rök. Nu haglar reaktionerna.
     Snacka om att socialisterna inte är medvetna om vad inflationen kan göra för dem!!!

     • Åke Sundström skriver:

      Helt eniga om din slutsats – förutsatt att vi också är eniga om att klassa Bildt, Reinfeldt och Kristersson som socialister – för visst har moderaterna ett lika stort ansvar som Löfven för de missförhållanden du nämner.

      • Samuel af Ugglas skriver:

       I socialisternas ideologi ingår ju konfiskation som ett “hedersbegrepp” det vet alla och envar. Det har de andra aldrig vågat tala om.
       Så där Du fullständigt korrekt!

 5. Göran skriver:

  Vi har en bostadsbubbla som det finns skäl att oroa sig för. Men, hur många känner till att Riksbanken arbetar upp en gigantisk obligationsbubbla som kan vara långt mycket värre än bostadsbubblan?

 6. Göran skriver:

  Stefan Löfven säger i ett tal att den svenska välfärdsmodellen levererar. Sverige har den längsta väntetiden på akuten. Vad är det som levereras. Några exempel.

  “Akademiska sjukhuset missade treårings cancer – läkare på barnakuten saknar legitimation”

  “55-årig man tvingades arbeta med bruten nacke när sjukvården nonchalerade”

  “6-årig flicka med växande hjärntumör får ingen tid för magnetröntgen”

  “Vårdtagare övergavs när hemtjänstpersonal smet från jobbet för att festa”

 7. Mats Jangdal skriver:

  När jag skrev dagens inlägg var jag mest arg. Men när jag läser era initierade kommentarer blir jag mer ledsen över tillståndet i konungariket. Det är ju ett förfärligt förfall i en nation som för 50 år sedan hade alla möjligheter att göra något riktigt bra.

 8. Samuel af Ugglas skriver:

  Har sagt det många gånger tidigare:
  De flesta förstår att det är fel att stjäla andras pengar. Men om man ber staten (socialisterna) att göra det, och kallar det för SKATT, så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla pengar.
  När min granne kan utnyttja en papperslapp man kallar “RÖSTSEDEL” för att plundra mig, dig och alla andra på inkomster och tillgångar, har man dömt mänskligheten till UNDERGÅNG!!! Amen.
  Kommer SOCIALISTERNA någonsin att garantera/respektera medborgarnas rätt till LIV och rätt till EGENDOM?
  ALDRIG, om de inte får uppleva hotet att bli utsparkade av väljarna när de missbrukat sitt/vårt mandat!!!
  För övrigt har Patrik Engellau en bra beskrivning hur de stora pojkarna leker med de små pojkarnas liv. https://detgodasamhallet.com/2019/06/20/patrik-engellau-vad-ar-demokrati-och-manskliga-rattigheter/#more-17095

  • Göran skriver:

   Vems som helst får rösta, även de som inte förstår konsekvenserna att stjäla dina pengar via skatter.

 9. Rikard skriver:

  Hej.

  Planen är glasklar:

  A) Förstör Sverige så att en angripare inser att det blir en ren förlust att starta en konflikt
  B) Förstör Sverige så att Danmark, Norge och Finland måste genomföra humanitära interventioner
  C) Gör motstånd mot B, och förlora
  D) Gör som Grekland m.fl.: kräv krigsskadestånd för all framtid

  Tajmat och klart in i minsta detalj! Underskatta aldrig medelklassens ‘nånannanism’.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Åke Sundström skriver:

   …och underskatta inte heller riskerna med att skämta om allvarliga ting: våra barnbarns framtid.

 10. Göran skriver:

  Vem skulle acceptera att föräldrar köper t.ex. en bil och sedan låter sina barn betala den?

  Exakt så drivs politiken. Massinvandringen är ett sådant exempel. Statens lån är ett sådant exempel. Inflation är ett sådant exempel.

Kommentarer är stängda.