Källa på det?

Många har lärt sig fråga efter källa på uppgifter som andra lämnar ifrån sig. Det är säkert bra och nyttigt för alla parter att reflektera över källa, avsändare och avsikt bakom budskapet.

Men allt oftare upplever jag att frågan ställs som ett sätt att inte reflektera, att inte engagera sig i ett uppriktigt resonemang kring en fråga. Istället tenderar de som frågar efter källa att glida in i en osund auktoritetstro. Bara källan är en som de sedan tidigare litar på så är allt frid och fröjd. Då behöver inget ifrågasättas.

En sådan utveckling är förödande för frihet och demokrati. Svenska socialdemokrater är väl ett praktexempel på auktoritetstroende människor som bara litar på en enda källa, partiet (inklusive LO). Har partiet sagt att det är det sant, så är det sant. Har partiet inte sagt något eller uttalat sig emot så är det osant. För miljöpartister är det partiet, Naturskyddsföreningen och IPCC som är godkända källor.

Samma sak kan sägas om tilltron till peer review. Den som nöjer sig med att konstatera att något genomgått P-R har inte själv analyserat eller tänkt efter om utsagornas rimlighet eller giltighet. I den korrupta forskningsvärlden idag är dessutom peer review alldeles för ofta pal review, alltså att granskningen utförts av en kollega som är kompis med den granskade.

Det har visat sig att på de stora tidskrifterna som åtnjuter stort förtroende finns ett visst kotteri som håller de likasinnade om ryggen och stöter bort de oliktänkande. Det innebär också att de som tänker revolutionerande nytt inte kan vara säkra på att få sina fynd publicerade och accepterade.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Källa på det?

 1. Dandersan skriver:

  Här kommer en källa; Det är solen!
  https://www.netzerowatch.com/sun-cosmic-ray-climate-connection-confirmed/
  Svensmarks teorier håller!

 2. Ivar Andersson skriver:

  Svenska socialdemokrater tror på partiet, FN och EU.

  • afugglas skriver:

   Fattar vi inte det har socialisten en outgrundlig källa att ösa ur!
   Fakta vad är det?
   Palme visste besked, trodde han!!!

  • Jan Andersson skriver:

   Erlander och Sträng samarbetade i hemlighet med näringslivet för den heliga sysselsättningens skull, men Palme fattade noll av detta och när det gick upp för storföretagen att deras framtid inte var i Sverige så drog de flesta ut i Världen men lämnade kvar en tiondel i Sverige så ingen skulle märka att de hade rymt fältet. Fortfarande är de flesta övertygade om att IKEA är helsvenskt eftersom de har målat varuhusen gula och blå.

   Har någon räknat på hur mycket vi mer eller mindre frivilligt har devalverat Kronan på femtio år? Sedan vi införde ”flytande kronkurs” sker devalveringen dessutom med automatik, och det är de övriga EU-länderna som gick med i EMU som får betala, för de kan inte devalvera hur akut situationen än blir.

   Sverige har lyckats hålla sig flytande på detta sätt, men nu verkar straffet ha kommit för denna sluga politik, genom migrantmaffian. Hur många EU-länder tycker att att det är rätt åt oss?

 3. Jan Andersson skriver:

  Fritt översatt efter Friedrich Nietzsche (1844–1900):

  ”Det hör till undantagen att enskilda individer fattar vansinniga beslut, men i alla grupperingar är det mer regel än undantag.”

  Själv är jag övertygad om att enskilda individer, insatta och engagerade i ett ämne, fattar bättre beslut var för sig än vad de skulle ha kommit fram till tillsammans.

  Alltså detsamma som den avgörande skillanden på socialistiskt och konservativt tänkande.

 4. Göran skriver:

  En sak jag har märkt med så kallade vänstertroll är att de påstår något och sedan ger de en källa som kan bestå av 500 sidor men de anger inte på var i källan som det går att finna stöd för deras påstående.

  Jag har en uppfattning om att det endast handlar om att luras, att få någon eller några att lägga ned tid på något totalt meningslöst. Det kan även vara så att det inte finns något stöd i källan. Vem orkar ta reda på det?

  Lyssa på kanalen Riks intervju med Louise Erixon på Youtube så får ni en ypperlig beskrivning av de misslyckade socialdemokraterna. Sök på ”Sverigedemokraterna rusar i Sölvesborg | Socialdemokraterna rasar”.

 5. Jan Andersson skriver:

  För att kunna komma fram till bärande slutsatser och kunna fatta kloka beslut, krävs dock två saker:

  1. Förmågan att kunna ta till sig kunskap, och att kontinueringt skärpa sin förmåga att kunna lyssna och läsa och skilja på relevant kunskap och tendensiöst pladder. Det är skolans huvuduppgift att förmedla kunskap om detta (enda fungerande) sätt att förkovra sig, och det är just detta man övar på och lär sig i skolan.

  2. Förmågan att ta ansvar och vilja tillämpa sin kunskap för att fatta kloka livsbeslut för egen del, och för de personer man möter i familjen, arbetet och samhället. Det kräver att man ständigt och medvetet undviker irrelevant påverkan, inte minst droger som förr eller senare tar över en del av, eller hela, ens klara förnuft.

  • Göran skriver:

   De flesta beslut tas på känslor. I USA har den ena handlingen efter den andra visat att USA:s motsvarighet till Anders Tegnell, Anthony Fauci, har ljugit om ekonomiska bidrag till forskning i Kina avseende ”gain-of-function och att han dessutom ljugit om detta i förhör inför senaten, vilket är straffbart.

   All vänstermedia nämner inte detta. Vänsterfolket diskuterar inte detta. Man kalla kalla detta för faktabaserat bevis. Ingen bryr sig.

   Men, när det publiceras förhållanden som visar att denna man har finansierat plågsamma försök på hundar, då reagerar alla från höger till vänster och kräver dels Anthony Fauci avgång och att Anthony Fauci åtalas.

   Känslor och känslor.

   Slutsats. Det blir inga rationella beslut hur mycket skolan än lär ut det.

   I en artikel för någon dag eller några dagar sedan, på Frihetsportalen, diskuterade vi bland annat det dåliga engagemanget från ungdomar. Ungdomars fattar sina sämsta beslut ekonomiskt när de kliver in i vuxenvärlden.

   Fixering hos ungdomar är små omedelbara belöningar i stället för stora belöningar lite senare. Det kommer att följa med dem hela livet. Inte undra på att de litar på staten som nappflaska.

   • Mats Jangdal skriver:

    Don’t bother me with facts! Är ett vanligt uttryck i USA.

   • Jan Andersson skriver:

    Skolundervisningen är kanske inte helt optimal?

 6. Thomas skriver:

  En gång när jag började med Fjällkor, istället bytte bort mina ”rationella” Holsteinkor, (för att överleva ekonomiskt) så kom jag i kontakt med Nils Dahlbäck som sysslade med utrotningshotade husdjursarter som fjällkor och som då var en ledande figur i WWF. Han var en trevlig och imponerande människa som det brukade vara i den generationens framträdande män..

  Så försvann Dahlbäck, som vi alla gör till slut och politiken inom WWF förändrades..
  Det jordbruksnära som var Dahlbäcks profil bytes till sin motsats – som jag förundrad noterade.. Varför blev det så?

  Den nya svenska ledaren var en genuin byråkratisk karriärist som i en artikel som jag läste ondgjorde sig över den gröna soppa som kallas Östersjön där han just skulle segla från huvudstaden till Gotland – och det var enligt honom de förbannade böndernas fel att det var en grön soppa…
  Alltså, den politiska agendan hos WWF var motsatsen mot Nils Dahlbäcks tanke..
  Det innebar att jag började notera aktivisterna hos WWF angående deras särskilt svenska jordbrukspolitik. För nog har de en sådan…
  (Bland annat så samarbetar LRF med WWF i miljöfrågor angående jordbruket.)

  OK.. Ledaren för WWF fick nya uppgifter. Internationellt. Och försvann ur mitt observationsfält – tills för några månader sedan.. då han återkom till fäderneslandet och blev GD på SMHI…
  Ajaj.. intressant.
  (Vilka sköter klimatköret i praktiken här hemma? Jo, SMHI…)
  Ja, och så.. Vilka brukar få skulden för det mesta angående algblomningar, klimatproblem, matkvalitet och allmänna subventioner – jo, jordbruket.

  Så, i går kväll, som ett ”viktigt” inslag i SVT så kommer då nu SHI med nya symbolfunktioner på sina väderprognoser, där en hel drös av ”gamla” funktioner skall bytas till mer ”pedagogiska” bilder där färgerna går från gult, orange till illrött…

  Är det någon som inser att SVT höjer ribban i propagandan?
  Det handlar inte om fakta eller så – utan om att hjärntvätta befolkningen – fullständigt!!
  Och det kommer de att lyckas med!

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Vad har ca 70.000 livsmedelsproducenter att sätta emot 11.500.000 vilseledda svenska medborgare? Indoktrinerade och utplundrade av socialistiska galningar?

  • Thomas skriver:

   70 000..???
   var hittar du den siffran?
   det mer korrekta torde vara 7 000 företag…
   (år 1995 hade bara 15 000 lantbrukare mer än 50% av sina inkomster från jordbruket…)

   • Thomas skriver:

    Framtiden har du här!
    https://www.mathem.se

    • Göran skriver:

     Jag hoppas på en framtid där bönderna börjar funderar på att producera mat som de facto innehåller den näring vi människor behöver.

     Till det kan behövas att konsumenterna köper direkt av bönderna.

     Livsmedelskedjorna kan få sälja skräp, där det i priset för deras varor ingår sjukvård för alla kunder de gör sjuka.

    • Samuel af Ugglas skriver:

     Finns det ”el” och bilar nog att köra ut ”maten” (tveksamt om den finns) till hushållen i Sverige?

     • Thomas skriver:

      Komiskt… Göran..
      På 1920-30-talen då kunde det nog funka som du önskar, men framåt sekelskiftet så är det byråkratiska funktioner som styr..
      Eller.. du får fixa din egen foring…

Kommentarer är stängda.