Bröd och skådespel i maktens tjänst

TV-serier som Doctor Who och böcker som Liftarens guide till galaxen, där bristen på logik är den bärande beståndsdelen i storyn har visat sig (enligt mig) vara ett utmärkt sätt att förbereda massorna för galna politiska beslut. När massan har vant sig vid att den inget behöver förstå, bara hänga med på vad som är inne och hylla det inför sina vänner, då kan makten bestämma vad som helst utan protest från majoriteten.

På dessa villkor kan man lansera ett obefintligt klimathot som mänsklighetens undergång och få stöd för samhällsförstörande politik. Man kan passa på när en säsongsinfluensa kommer att utropa den till en global pandemi och tvinga folket att låsa in sig, sluta umgås och utbyta idéer med andra människor. Man kan även få dem att ta gift med motiveringen att det är ett vaccin som skyddar dem.

Underhållningsbranschen i stort är skyldig till att bana vägen för nya definitioner för rasism, kvinnohat, sexuella identiteter och precis vad som helst annat. Rätten till våra liv som något vi äger själva tas ifrån oss bit för bit av förblindade majoriteter som rusar likt galningar mot undergången. Det är som om Nils Ferlin förutsåg mänsklighetens moderna förfall när han skrev Kulörta Lyktor!

Med många kulörta lyktor
jag gick mej i världen ut.
De slocknade — ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut.

Jag stannade — högst förlägen,
— allt hade ju mist sin glans!
Men nu har jag gått på vägen,
som kommer från Ingenstans
och ringlar till Ingenstädes,
i många de långa år
förutan kulörta lyktor.
Det är ganska svårt — men det går.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Bröd och skådespel i maktens tjänst

  1. Thomas skriver:

    I huvudstaden, i helgen som gått var det tydligen demonstrationer mot särskilt vaxxinationerna…
    Enligt vad man kunde se på jotuben.. vad som slog en var att demonstranterna var bara ”gamlingar” och av de som utmärkte sig var nog de flesta mormödrar..

    Var var ungdomarna?

    De har tydligen samtliga svalt propagandan, och är livrädda för klimathotet, för köttätandet, för kofisandet och kämpar för globalisternas Greta Reset, för Beoynd Meat, (ett globalisternas bolag) och givetvis en totalitär energipolitik med enbart centralstyrd elproduktion, men inte minst vaxx, vaxx, vaxx…

    har man några invändningar så blir det: ”Gobbajävel – Källa på det!!”

    Så slutsatsen blir.. Målet är nått.

    • Mats Jangdal skriver:

      Du föregriper morgondagens text …

      • Thomas skriver:

        Ajdå… får spinna på dagens tema då..
        OK..
        SF- böcker och filmer är en teknik där man tar upp detaljer i sin nutid och spinner vidare på temat till ett större fenomen.
        En sådan bok jag gillade heter ”Bit inte solen” av Tanith Lee (som senare blev fantasyförfattare) Temat var närmast löjligt – då – men idag, med alla löjliga TV-program, så är det närmast fakta…

        Något annat är filmerna, som påverkat än mer, som Starwars, som ersatt Bibeln som historieberättare för ungdomar…
        Eller filmer som ”Zardoz” (en äkta kalkon, med en profetisk inspiration) eller filmen ”2001”, som måste ha inspirerat till det numera mäktiga bolaget ”Black Rock”(tänk bara på den svarta monoliten som påverkade mänskligheten enligt filmen…)

        • Mats Jangdal skriver:

          Attraherar Star Wars ungdomar fortfarande? Det kanske finns ett spel som hjälper till, och plastfigurer.

          • Göran skriver:

            Star Wars-filmerna har delat upp tittarna i vänster och höger. Höger slutar titta på filmerna.

    • Göran skriver:

      Du ser aldrig ungdomar på något ”seriöst”. Klimatkonferens: 1-2 ungdomar närvarande. Oftast tvingade av deras föräldrar.

      Du går på ett investeringsmöte om aktier. Några enstaka ungdomar.

      Du går på ett möte om fastighetsinvestering. Några enstaka ungdomar.

      Du går på ett möte om e-handel. Några enstaka ungdomar.

      Du går på ett möte för företagare. Några enstaka ungdomar.

      Du går på ett möte för innovatörer. Några enstaka ungdomar.

      Du håller ett möte i bostadsrättsföreningen. De unga boende uteblir.

      Så här kan man hålla på. Verkar som om ungdomar inte är intresserade av vad som händer i framtiden. Kanske lever alla bara för stunden. Någon annan tar hand om deras problem i framtiden.

      • Mats Jangdal skriver:

        Har det inte alltid varit så? De kommer först när de har egna barn att ta hand om och numera är de flesta inte ens ungdomar längre den dagen.

  2. Dandersan skriver:

    Gissar att du tänker på SVTs ”klimatdebatt” igår?
    Arma land -vi är först att nedmontera välfärdssamhället för en till stor del inbillad fara!

    • Thomas skriver:

      Hmm… vad är först? hönan eller ägget..?
      Att välfärdssamhället är en parentes i historien borde väl inte vara så svårt att inse, så är klimatköret en fasad för att dölja vad som måste ske…?
      Inte så kul att backa ur välfärden…men det är ju uppenbart att det är vad som sker..

      • Göran skriver:

        Bara bra om välfärdssamhället försvinner. Egentligen borde vi säga bidragssamhället eller det ansvarslösa samhället, för det är exakt vad det handlar om.

        Till och med Jesus sade något i stil med att om man inte arbetar är man inte förtjänt av bröd.

  3. Jan Andersson skriver:

    Intressant koppling till de hejdlösa fantasierna i ”Liftaren”, en av mina absoluta favoriter, och som jag köpte till flera ungdomar som jag trodde skulle kunna ha glädje av den. Men jag har aldrig fått någon kommentar, vilket betyder att de inte har läst den, eftersom det är omöjligt att inte bli påverkad.

    Men man måste nog ha varit ung på 60-talet för att förstå att allt är möjligt att spekulera och fantisera fritt om utan omedelbara motkommentarer när man gör det med glimten i ögat, och bokens referenser anknyter till många 60-talsföreteelser, nu tyvärr borta, men som då triggade många ungdomars livsval – på gott och ont, mest gott enligt min uppfattning eftersom de tillgodogjorde sig den ovärdeliga förmågan att att skilja på realistiska genomförbara idéer och helt orealistiska hypoteser som många idag är helt insnöade på: klimathotet, globaliseringen, migrationen med dess ännu värre konsekvenser när valfriheten försvinner.

    Men det är hög tid för ett nytt försök, kanske vi snart kan asgarva åt tokerierna på 2020-talet? Läs och sprid! Ett nytryck av boken med en bild av Per Bolund på omslaget när han mest liknar en fågelholk vore inte fel.

    Och jag kan ganska lätt föreställa mig en helkväll på Restaurangen Vid Slutet Av Universum där man varje kväll kan visa hur det gick till den dag de sprängde bort Jorden för att lämna plats för en intergalaktisk motorväg…

    • Mats Jangdal skriver:

      Jag var ju också ung på 60-talet, idog läsare av MAD. Men liftaren orkade jag inte med, kändes som a complete waste of time. Kan bara påminna mig två böcker jag inte orkat läsa ens till hälften, Liftaren och Atlas Shrugged. Båda väldigt populära hos vissa bekanta.

      Alla bekanta förutsätter att jag skulle älska Liftaren, för de anser att vi har samma humor. Men, nej. Rand kan jag inte med för jag ser bara fascistiska ideal på i stort sett varje rad.

      • Thomas skriver:

        Hmm… Ayn Rand är Annies husgud….

      • Jan Andersson skriver:

        Ja slukade böcker i tonåren, ofta 4-5 i veckan…

      • Jan Andersson skriver:

        Exempel på författare jag lagt bort för gott efter första kapitlet: Tolkien, Faulkner, Conrad, Steig Larsson samt Kerstin Ekman och alla övriga kvinnliga författare; de har absolut inget att säga (mig). Men jag är vidöppen för kritik…

        • Mats Jangdal skriver:

          Av dessa har jag bara läst Ekman, var väl inte så bra.
          Gillar klassiker och poesi. Läser nu Fröding för x-te gången. Han var så beläst och bildad redan som gymnasist att man kan förstå att han hade svårt att hitta gemensamma saker att tala med flickor i samma ålder om, i en tid när det precis blivit allmän skolgång för flickor. Att han dessutom var blyg och valhänt gjorde väl inte saken bättre.
          Men vilket geni! Hade han levat idag och haft en bra agent hade han varit stjärnan i Akadmien och hela kultursverige. Med reservation för att han var vit man förstås.

  4. tompas11 skriver:

    Jag läste Karlebo Handbok…

    • Jan Andersson skriver:

      Karlebo hade jag också från dag ett på jobbet. Men Karl Björk innehöll allt som normalt behövdes och var mycket lättare att hitta i, och den finns fortfarande på mångas skrivbord; både äldre och yngre.

  5. Anders Rydén skriver:

    Jag håller inte med att liftarens guide till galaxen serien gynna makten.
    Tvärtom, så tycker jag att Douglas Adams är en mästare på att lustmörda falsk logik.

    Hans böcker har hjälpt mig en hel del med att se igenom maktens bist på logisk stringens.
    Detta citat brukar jag tänka på när någon hänvisar till ett lands författning.

    ”A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools.”

    Här är en ganska träffsäker beskrivning av en miljövän som har mer åsikter än kunskap.

    ”Isn’t it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too?”

    Till sist det finns bara fåtal personer, som jag känner till, som lika träffsäkert har beskrivit vilken personlighet de allra flesta har som söker makt över andra människor.

    ”The major problem—one of the major problems, for there are several—one of the many major problems with governing people is that of whom you get to do it; or rather of who manages to get people to let them do it to them.
    To summarize: it is a well-known fact that those people who must want to rule people are, ipso facto, those least suited to do it.
    To summarize the summary: anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.”

    Jag kanske är ett undantag, men hans böcker har hjälpt mig en hel del med att få mig att inse hur galet dagens samhälle är.

    Någon nämde sagan om ringen böckerna.
    Finns det någon mer träffsäker beskrivning på hur ett libertarianskt samhälle kan gestala sig än hobbitarnas Fylke?
    Ett samhälle som styrs av en gemensam kultur och traditioner skapade av folket.
    Till motsats till Saurumans rike som förstörs i takt med Saurumans växande förföljelsemani och galenskap.

    Jag tror faktist att klassisk liberalism är mer av karaktären av ett rättsbegrepp än en politisk ideologi.
    Det är kanske därför man införde författningsdomstolar där tanken är att begränsa politikernas destruktiva maktambitioner?

    • Mats Jangdal skriver:

      Bra citat! Det där om att de olämpliga väljs som toppolitiker har jag tänkt många gånger innan boken kom ut. Inspirerad av Grouch Marx kommentar, I refuse to join any club that would have me as a member.

      När det gäller gemensam kultur i ett libertarianskt samhälle, förstår jag inte hur en sådan skulle kunna uppstå. Särskilt svårt måste det vara i ett libertarianskkt samhälle.

      Min dystra prognos för framtiden tittar på historien. Vi verkar dömda att mestadels leva i diktatur och förtryck. Då och då uppstår korta perioder av relativ frihet och lycka. Vi ser just nu en sådan gå mot sitt slut.
      Underbart är kort……

Kommentarer är stängda.