Kompetens går före namn

Dagens gästskribent är Sture Larsson

Öppet brev till media och partier.

För varje dag som går blir det allt tydligare  att politikens största problem är brist på kunskap i betydelsen kompetens i de styrande organen. De flesta problemen och de tyngsta ledarna har genom åren handlat om folk som saknat utblick och kompetens. Varje tung ledare i historien har varit endera extremt inkompetent eller extremt ”trångsynt”. Ta t.ex. Stalin och Hitler. Extremt outbildade från grunden men ändå planetens hot liksom Putin idag.

Se t.ex. på dagens politiska garnityr i Sverige. Lågutbildat eller extremt smalspårigt i en extremt svår värld med stora påfrestningar, som t.ex. en högst naturlig men kraftig klimatförändring, energiproblem, miljöproblem, säkerhetsproblem  etc. . Här är alla vid sidan om pågående Ryss/Ukrainakonflikt helt övertygade om att klimatförändringen handlar om växthusgaser. Verkligheten är att samtlig svensk akademi av naturvetenskaplig betydelse vägrar biträda iden  om växthusgaser,  men de som styr är inte naturvetare och tror därför benhårt på växthusgaser som ett problem trots att de är otänkbara inom elementär fysik. De fattar därför beslut som leder fel. Det finns t.ex. inte koppar och en lång rad andra metaller som krävs i nu påtänkta elbilsteknik. Var ska det tas och hur stora problem, hur stor krigsfara  skall det skapa?  Det finns inte ström för alla planerade batterier och ett elbilsland kan inte klara ett angrepp från ett dieselfordonsland, vilket inte minst Ukraina visar. Alla pratar om att lösa elkrisen i söder med ledningar från norr medan industrin i norr säger sig behöva allt det som nu finns och 4 ggr till. Hur går det ihop?

Naturligtvis kan det vara så, därför att det politiska garnityret i Sverige normalt är lågutbildat, under folkgenomsnittet?  på flertalet plan. En minister borde vara åtminstone på licentiatnivå inom uppdragets område. Flertalet idag är istället hjälpligt över gymnasienivå  på något för uppdraget okänt område. Hårfrisörska är populär ministerkompetens. En verkschef och en landshövding borde vara på minst licentiatnivå och framför allt ha genomgått skola för tänkt ”belastningsnivå”. Det enda området som utbildar och ställer krav för utbildning på uppdragsnivå är armén. Dess utom bryter Sverige löpande mot EU:s krav på separation av politisk makt och byråkratisk makt. Just nu lär regeringen avsätta en tjänsteman i Luleå som inser att vindkraft, gruvor etc. är problem.

Kompetens är i Sverige farligt! Att krossa malm i norr betyder t.ex. oftast frisättande i vatten av nära nog hela det periodiska systemet,  vilket gör norrländska vattendrag och Bottenviken och Östersjön till problem.  Det är samma sak som för Polen vilket utlöser sanktioner från EU. Vänskapskorruption styr tillsättningar av tjänster. Visa det parti som har talesmän eller ministrar med rimlig kompetens inom området som mål. Jag ser inget parti som inför kommande val bygger vallistor på och informerar om kompetens. Ingen media i Sverige efterfrågar detta, vilket antyder att Sverige inte har oberoende media

Som väljare är jag inte ett skit intresserad av namnet. Jag är intresserad av vilken kompetens ett namn tillför den samlade funktionen, regering, riksdag, fullmäktige etc. för att den skall fungera. Bara idag på sid. B3 och B4 i SDS redovisas politiska namn utan info om kompetens hos namngivna. Under pandemin har vi haft 3 läkare i riksdagen, varav troligen bara en har någorlunda närvaro i yrket. Undra på att svensk sjukvård inte har vårdplatser, personal eller personal som vill stanna!

Alltså är frågan: När presenterar ni i media möjliga kandidater för val utifrån dokumenterad kompetens?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Kompetens går före namn

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Tack Sture för att vi blir påminda om verkligheten.
  Vi har ju tyvärr inte PERSONVAL I Sverige och blivende s k statsminister nomineras på Sveavägen 68 i Stockholm. För att påminna ”Anderssonskan” om det överväger jag att använda tre av 673 miljoner valsedlar som det står SAP (socialdemokraterna) på och stryka alla namn utom det som står sist i hopp om att ”Anderssonskan” skall förklara valet ogiltigt liksom den s k VALSEDELN.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Om väljarna kunde koncentrera sig på att bli av med alla missdådare och samhällsomstörtare i stället för att parasitera på sina medmänniskor hade mycket blivit bättre i Sverige. det är den slags tips vi behöver om hur. Socialisterna har endast en målsättning, undergrävande av samhällsmoralen och störta Sverige i aska och grus.

 2. ivarandersson skriver:

  Regeringen är sossarnas A-lag men spelar i korpserierna. Utbildning i allmänhet är en bristvara i regeringen men i politik har de gått i Bommersviksakademin.

 3. Pingback: Kompetens går före namn | ulsansblogg

 4. Göran skriver:

  Jag undrar hur det kommer sig att folk inte diskuterar att helt enkelt skrota det politiska system? Är inte bevisen överväldigande att det system med partier inte fungerar, att det inte fungerar med att välja en massa människor att hitta på precis vad som helst?

  Vad ska vi ha i stället? Det har jag inte någon patentlösning på, men vi kan aldrig få något annat om vi inte diskuterar något annat eller många alternativ av något annat.

  Att förändra något som är dysfunktionellt, dvs. att utgå från det, kommer bara att göra det mer dysfunktionellt. Vi vet redan att mer pengar till något som inte fungerar kommer inte lösa problemet och det är nog samma sak med en ideologi eller idé.

  Ställ er frågan, ni som har några år på nacken: Vad har blivit bättre idag via politiken i Sverige mot när ni var små? Jag kan inte säga något på rak arm.

  En annan sak att fråga sig. Jag brukar studera lite industriell historia i Sverige och förvånas över den enorma entreprenörskap som har varit i Sverige och ställer mig frågan vad som gjorde att den försvann? Vi kan prata om entreprenörskap idag, men det är bara en brödsmula mot vad det har varit. Försvann entreprenörerna eller möjligheterna för entreprenörerna? Jag tror möjligheterna försvann genom lagar, regleringar och skatter.

  Och, jag tror inte några politiker kan ändra på detta oavsett vilken kompetens de har. Man måste förstå att folk röstar inte efter sunt förnuft utan efter deras drömmar. Man lovar inte sunt förnuft utan drömmar: det är det som ger rösterna.

  • Mats Jangdal skriver:

   En mycket bra fundering av dig Göran. Jag kan inte heller komma på något som politiken gjort som förbättrat livet sedan säg 1960. All uppnådd förbättring har någon form av teknik i botten.

  • afugglas skriver:

   ”Vad ska vi ha i stället”?
   Personval med den uttryckliga möjligheten för väljarna att sparka, avskeda, slänga ut personer som är destruktiva för landet och dess medborgare.
   Medborgarna skall ha möjlighet genom initiativ fråga ”FOLKET” ! ! !
   Glasklart för en DEMOKRAT.
   Har precis läst om ”ämbetsmannaansvar”. Det var Palme som ville rädda Lennart Geijer från försmädligheter och folkets avsky i mitten på sjuttiotalet.

   • Göran skriver:

    Personval är en av många saker som måste införas. Partisystem ska tas bort.

    En annan sak är: vilka ska få rösta? Personligen tycker jag att bara de som frivilligt vill försvara Sverige ska få rösta.

 5. En annan skriver:

  Tja, när den siste av Wallenbergarna dog försvann Sveriges framtid .Nuvarande ättlingar är nog bara att betrakta som klantiga kapitalister.
  Wallenbergarna var utpräglade industrialister, det är därför vi fortfarande har fungerande kärnkraft i landet! ASEA var en annan satsning liksom att se till att gemene man fick tillgång till el.
  Ofta under 70-talet uppsöktes Gunnar Sträng av Wallenberg för att komma överens om vad som vad bra för landet…

  • Göran skriver:

   Ja, så är det med det mesta. Förr fanns det någon form av stolthet. När Ingvar Kamprad dog, så blev det mest skräp med IKEA, ett förbaskat politiskt korrekt företag.

Kommentarer är stängda.