Välfärdsstatens undergång

Jag går ständigt i tankar, tänker på något som jag inte fullt ut förstått, vrider och vänder, presenterar mina tankar. Får kommentarer, tänker helt nya tankar eller som fortsättning på de gamla. Välfärd och demokrati är frågor som dyker upp med jämna mellanrum. Nånannanismen, kriget i Ukraina och annat har fått mig att än en gång betrakta välfärdsstaten.

Välfärdsstaten är en socialistisk konstruktion där konstruktörerna hävdar att inbetald skatt är ett slags försäkring. Via gemensam uppoffring kan individen oavbrutet leva i samma välstånd oavsett händelser i samhället och oavsett egen insats i övrigt. Välfärdsstaten utlovar välstånd som en mänsklig rättighet. Men löftet har sina brister. Ett av dem är att precis som Margaret Thatcher noterade är ett av socialismens signum att den förr eller senare får slut på andra människors pengar. Så får också välfärdsstaten till slut brist på andra människors pengar.

Det sker på ett antal sätt. Det ena är att de som betalar väsentligt mer än de får ut flyttar till ett annat land, där de får behålla mer av sina pengar. Ett annat är att välfärdsstaten lockar till sig personer som har för avsikt att sko sig utan att bidra till välfärden. Ett tredje är att de som kommit in i systemet dels lär sig att kräva mer, dels pådyvlas mer av systemets administratörer. Ty administratörerna är minst lika beroende av välfärdssystemets bestånd och allra helst dess ständiga tillväxt för sin egen tillfredsställelse. Välfärdsstaten kan i princip inte hindra sig själv från att växa till den spricker. Evig tillväxt i begränsat system kan bara sluta på ett sätt, att tillväxten upphör och utvecklingen går baklänges, abrubt. Något status quo i jämvikt uppnås aldrig.

Allt detta gör välfärdsstaten ömtålig, känslig för belastningar, påfrestningar, både inifrån och utifrån. Allt för många individer i välfärdsstaten saknar förmåga att själva parera för motgångar och påfrestningar. De går antingen under eller gör uppror mot välfärdsstaten. Oavsett vilket leder det till välfärdsstatens undergång.

Endast självbärande människor kan bilda staten. De bygger upp välstånd. När de får så pass välstånd att det kan fördelas, måste de göra det av egen fri vilja och med mycket stor eftertanke. Den konservativa tesen ”charity begins at home” måste få råda. Så fort välståndsmänniskorna frånhänder sig makten över sitt välstånd, till exempelvis allmän välfärd, är deras välstånd borta. Det gäller även om de ”frivilligt” ger det till välfärdsstaten.

När nu ekonomer varnar för att storföretag blivit bidragsberoende, vilket en del faktiskt redan varit ett bra tag, då är det bara ytterligare ett tecken på att välfärdsstatens kollaps är nära förestående. Den kanske viktigaste frågan blir då, bryter den samman i ett frihetskrig, eller somnar den bara in i en ny världsordning där en global elit härskar över en ny feodal ordning?

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Välfärdsstatens undergång

 1. Pingback: Välfärdsstatens undergång | ulsansblogg

 2. ivarandersson skriver:

  Vindkraftsbolagen är beroende av subventioner och förstör naturen utan att miljönissarna ser förstörelsen. Du ser effekterna av vindkraftssatsningen på din elräkning. Nu måste staten betala bidrag till hushållen för att vindkraften är så dyr eftersom den förutsätter att tyskarna köper dyr rysk gas. Väderberoende elproduktion behöver dyr backup när det blåser för lite.

  • Benny skriver:

   I södra Sverige byggs en enorm vindkraftspark där 70% av den genererade strömmen ska gå till Microsofts anläggningar! Nu är det ju så att blåser det inte så stänger inte Microsoft ner sin verksamhet utan strömmen kommer att tas från den baskraft som finns (Karlshamnsverket) och svenska elkonsumenter kommer i andra eller kanske tredje hand efter övrig industri. Men det är våra landskap och miljö som skövlas till förmån för en av den globala maffians främsta förespråkare Bill Gates. I zombielandet Sverige är det ingen som reagerar utan man låter detta ske och politikerna vågar inte annat än lyda när storebror i Washington och Bryssel trycker på om mera vindkraft i Sverige och andra naturresurser som gruvor m m! Man undrar ju i sitt stilla sinne hur hamnade vi här i den internationella globalistmaffians klor? Det är inte bara i Ukraina som globalistmaffian har stort inflytande, det är uppenbart! I Ukraina så stjäl man helt öppet och såg till att miliserna trakasserade alla som protesterade! Det är bara så mycket mer förfinat hos oss, än så länge…Frågan är hur länge till? När svensken äntligen vaknar är det nog försent!

   • Göran skriver:

    Det är nog ganska enkelt att köpa en politiker om du har en fet plånbok. Det många kanske inte förstår är att om de skulle ge Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven 250 miljoner kronor för att följa en viss agenda så är det bara kaffepengar för den globala eliten.

    Den kan lätt betala en miljard eller mer om det behövs.

    • ivarandersson skriver:

     För Löfven behövs inga pengar. Det räcker att han får vara med på ett fotografi med lämpliga höjdare.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Välfärdens” beståendet avgörs när parasiterna upptäcker att ”bidragen” blir mer svåråtkomliga och värdelösa på grund av bl a nuvarande bytesmedel (sedlar, mynt och ettor och nollor) förlorar i värde och tillit.
  Har alltid för ögonen.
  CHF:SEK 1:1,10 1964
  CHF:SEK 1:9,50. 2022
  Och då har ändå Schweiz politik/ekonomi förfallit i socialistisk riktning de senare åren (flera avtal med EU, banksekretessen borta bl a).

 4. Gurra skriver:

  Efter rösträttsreformen i slutet på 1940 talet då även de som varaktigt fick fattigvårdsunderstöd, det vi nu kallar bidrag, fick rösträtt, har politiken i princip bara handlat om att muta väljare med mer bidrag.

Kommentarer är stängda.