Fler sjuka?

Nu uppmanas alla svenskar att spara el för att den av staten förstörda elmarknaden ska kunna ”avbrottsfri” el hela vintern, samt att det ska hindra elpriset från att skena. Utan att ha en påkostad kristallkula spår jag att folk kommer att dra ner på värmen i sina hus. Dessutom kommer de att täta fönster, dörrar och andra dragkällor.

Husen kommer därmed att bli sämre ventilerade än vad som är avsett. Vi har sett tidigare att när sådant sker växer mögelproblem och andra luftföroreningar som inte ventileras bort. Folk blir mer sjuka av att vara inomhus än tidigare.

En av de föregivna anledningarna till att inte elda med kol eller olja, eller tillåta petroleumdrivna bilar är att få ner antalet partiklar i våra storstäder. Det är endast där detta är ett problem. Att det mesta av partiklarna kommer från slitage av vägbanan och inte från bränslet struntar man i. I Stockholm finns en annan partikelkälla som är större än den från vägarna, nämligen tunnelbanan.

Så för att minska de skadliga partiklarna utomhus på några få ställen ser man till öka dem i hela landet. Det vore ytterst märkligt om det inte skulle leda till larm om fler sjuka. Lägg därtill det Sture Larsson flera gånger varnat för angående ventilation i främst offentliga byggnader, återcirkulation av redan dålig luft.

När ska vi får politiker som kan förstå konsekvenserna av sina beslut?

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Fler sjuka?

 1. Jan Andersson skriver:

  Under sjuttiotalet byggdes det mängder med nya småhus överallt för att möta en ny efterfrågan från ”baby-boomarna” födda efter kriget. Det blev fel ganska ofta genom att byggmaterial som spånskivor och golvspackel gav ifrån sig allergiframkallande ämnen som fenoler och annat olustigt, som i kombination med för korta torktider speciellt första året var direkt hälsovådliga att andas in. Dessutom dikterade statens berörda myndigheter från 1974 i oljekrisens spår att all ventilation helst skulle stängas av och pluggas igen. Kloka röster varnade, men media som aldrig begripit något hängde på. Allergier och luftvägsinfektioner skenade iväg, nästan alla med ett nybyggt hus blev sjuka på riktigt eller fick åtminstone stora bekymmer.

  En kollega med nybyggt hus vädrade med vidöppna fönster hela dagarna det första året och lyckades få ut ett ”vädringsbidrag” av byggfirman. I en annan familj med fyra barn gick de alla på penicillinkurer i flera år. Själv fick jag en livslång allergi.

  En mycket erfaren byggkonsult konstaterade tjugo år senare att ingen tidigare makthavare i Sverige, Karl XII inräknad, hade lyckats med konststycket att förstöra livet för så många svenskar, som de som krävde att ventilationen överallt skulle minskas och helst stängas helt.

  Vid en husbesiktning ytterligare tio år senare befanns alla tätningslister runt fönster och dörrar vara i dåligt skick. Den erfarne mäklaren reagerade inte: ”Det ska inte vara några tätningslister i fönstren, jag har tagit bort mina”.

  I min gamla folkskola på femtiotalet, var det mycket viktigt att alla de stora fönstren skulle öppnas på vid gavel varje tiominuters rast en gång i timmen (vi hade dessutom ett stort hörnrum med sex fönster). När rasten var slut och ”timmen” började igen var rummet utkylt och skolbänken iskall en stund, men ingen blev sjuk av det…

 2. ivarandersson skriver:

  Klimatpolitiken leder till miljöproblem.

 3. Göran skriver:

  Mögel och röta har alltid varit ett bekymmer och är det fortfarande. På den tiden vi hade indelta soldater inspekterades deras soldatstugor för mögel och röta. Det var soldatens uppgift att hålla stuga i gott skick. Gjordes inte så fick soldaten böta och i värsta fall lämna hus och hem. När soldaten var inkallad på övning eller ute i krig, blev det soldatens fru som fick ta ansvar för stugan. Det var inte lätt och produktionen på gården var svår att upprätthålla utan en karl i hushållet. Tillgång på ved att värma till stugan minskade. Många soldatfruar fick böter och i värsta fall lämna stuga och hem.

  Är det ironiskt att påstå att historien upprepar sig?

  • Jan Andersson skriver:

   Jag hade en anfader som var indelt soldat på 1840-1850-talet. Han kallades till Karlsborgs fästning men inte för att vakta fångar utan för att jobba själv på samma nivå med att hugga sten. Länge. Barnen, torpet, boskapen och skörden i Värmland fick hustrun ta hand om i åratal.

 4. Pingback: Fler sjuka? | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.