Sverige mörkar pandemiska risker!

Dagens gästskribent är Sture Larsson

Har ni inom public service liksom i Kina order från högsta ort att hantera coronaviruset på visst sätt? D.v.s. att inte ens beröra hur Sverige har möjlighet att hantera ett elakt luftburet virus. Igår uttalade s.k. experter sig om att viruset kommer att härja globalt minst ett år. Det betyder att det kommer också hit i stor omfattning i kraft av resande, ekonomins drivkraft. Det kommer då att visa sig att ni som medialt organ mörkat å det grövsta. Vågar vi inte se sanningen i vitögat nu, så kommer vi att vara lika oförberedda när nästa våg kommer så som t.ex. professor Björn Olsen så ofta förutspått. Den kanske som t.ex. spanska sjukan drabbade unga mer än äldre.

Ni behöver bara fråga era barn!

De flesta vet redan, när de går till lunchbordet, vilken mat de kommer att få. Flertalet skolor har ventilationssystem som sätter alla rum i förbindelse med varandra via någon typ av ” recirkulativ”  värmeväxlare. Att köra runt virus är i princip lika lätt som att köra runt matens aromer om ventilationssystemet är på något sätt recirkulativt.

I systemen finns inte filter som tar aromer, så inte heller virus. Om skolan dess utom tillämpar intermittent drift är filtren skitiga på båda sidor och alltså oanvändbara som skydd. Om Sverige drabbas är vi det land som av systemskäl  inte kan hantera frågan. 42 % av alla vårdlokaler har det värsta av allt, roterande värmeväxlare.

Andra har varianter av samma problem. Under de sista decennierna har det hetat i branschen att 80 % av alla nya hus fått roterande värmeväxlare.

Ni kan t.ex. flyga över vilket sjukhus som helst i landet. Ni kommer inte att finna en frånluftsskorsten från något ventilationsaggregat  och i synnerhet inte till över nödvändig konturhöjd över byggnad, inte ens från dragskåp.

De isolationsplatser som finns är försvinnande få och tveksamt verksamma, eftersom det är samma folk som skapat dem som övriga system. Svensk human ventilationsteknik handlar om energihantering. Inte hygien.  I Sverige byter de flesta som bor i en trappuppgång i ett flerfamiljshus luft med varandra via hygieniskt feltänkta  system. När Folkhälsomyndigheten därför talar om frivilliga karantäner, lika med håll dig hemma, så blir det löjligt. Då agerar man efter totalitära mönster. Problemet finns inte förrän någon högre upp tillåter!

Så här ser taket på Nya Karolinska ut. Inga tecken på hygien-tänk i ventilation och luftbehandling.

Detta är precis som hämtat ur vilket totalitärt system som helst. När problemen väl kommer så mörkar man så länge som möjligt. I det totalitära systemet kan man så småningom ta i med hårdhandskarna. Det går däremot  inte här! Alla myndighetschefer är politiskt överskott med vänskapsskydd, icke valt för kompetens och operativ erfarenhet. Sverige har nu det totalitära systemets avigsidor fullt etablerat. Domstol tar idag över myndighetsuppdrag och skriver ut verksamhetsföreskrifter ( se t.ex. gruvor och annan naturresursverksamhet) som t.o.m. bryter mot Miljöbalken. Helt enligt totalitära system är tredje man utan rättsskydd, när verksamheten visar sig skada tredje man. Rättsapparaten är då i jäv på tvärs med västlig rättstradition. Media tiger still!

Boverket vet sedan minst 40 år att roterande värmeväxlare återför gaser, fukt och smuts ur frånluften till tilluften. Av politiska skäl har de inte reagerat utifrån kunskap utan utifrån en politisk ukas om energihantering. Boverket reagerade med förargelse, när jag på pekade detta självklara. Vi vet!  sa man med kraft. 

MSB vet men reagerar inte. Frågan ligger inte på deras bord. 

Arbetsmiljöverket vet naturligtvis samma sak men av politiskt totalitära skäl agerar de inte. Dåvarande yrkesinspektionen var t.ex. inblandad när jag ledde en utredning av Svaleboskolan, Veberöd, 1984. Blir vi drabbade av ett elakt virus, kommer vårdlokaler att vara säkraste platsen för att bli smittad. Under svininfluensan uppmanades folk att vänta ute, utanför akuten, på granskande sjuksköterska. Kommer personal att våga gå till jobbet? De om några vet att vi inte har virusmediciner. 

Strama vet naturligtvis men man säger sig inte ha mandat för att diskutera annat än kläder och handhygien. Strama har att verka mot antibiotikaresistens, men en vårdlokal med roterande värmeväxlare är bästa agent för antibiotikaresistens. 

JK har att analysera och åtgärda systemfel, vilket jag nyss påpekat, men de vägrar att se systemfel. 

Folkhälsomyndigheten vet, om några vet.

Nu vet också WHO, då en skrivelse om detta skickats dit.

Den enda svenska myndigheten som hanterat frågan korrekt är Jordbruksverket. Den har tolkat djurskyddslagen och känd kunskap rätt. I djurstall är det inte tillåtet att medvetet blanda luft från olika rum! De bönder som försökt är ofta inte längre bönder p.g.a. utslagna djur och personal.  Det är helt fantastisk att i Sverige har ett skolbarn eller vem som helst sämre skydd än en smågris vad gäller smittspridning. 

Att döma av de senaste verksamheterna i t.ex. Agenda så verkar Agenda lyda order från högre ort , d.v.s. order att tala om problemen på andra sidan planeten men  försöka undvika att analysera hur de kommer att beröra oss. 

Sverige är i mycket ett Abdera, de dummas hemvist i kraft av just dålig luft, som i urgamla Thrakien. Varenda akademiker verkar se för dem  okända kunskapsområden som fria fält för eget pratande, medan eget fält och validerad kunskap bör undvikas. Det behöver ju inte vara så att minister är lägst utbildad och för säkerhet utbildad för annat område än uppdrag. Genom att ta bort tjänstemannaansvaret tappar det politiska kollektivet greppet om de myndigheter genom vilka de kan verka och enbart kan verka. Eftersom varenda dagstidning i Sverige på första sidan talar om vilket parti eller ism de verkar för, så har vi realiter ingen fri press. Uppenbarligen gäller samma för public service/ SVT. 

I ett fungerande system kan ni naturligt vis tala klarspråk utan att orsaka kaos! Man kan naturligtvis i lugn och ro diskutera att för att säkra verksamhet på myndigheter , verk och industrier i tid eliminera värmeväxlare, ta bort blandningskammare etc. i t.ex. stora anläggningar, som oftast består av moduler i ett ”legosystem”. Man kan diskutera att eliminera alla former av intermittent drift etc. Man kan på svenskt maner mörka bara lite genom att  diskutera att initiera utredningar om hur  vi eliminerar recirkulativ ventilation i humana sammanhang för att säkert kunna hantera nästa pandemi. 

Man behöver inte nödvändigtvis vara en urgammal Abderian!

Mvh
Sture Larsson

Sture Larsson är agronom med specialinriktning på ventilation.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Sverige mörkar pandemiska risker!

 1. kim skriver:

  Vad för ventilationssystem skulle du rekommendera?

  • Sture larsson skriver:

   Det säkra,systemet är frånluft för sig och tilluft för sig enlgt urgammal metod. Vill man värmeåtervinna så går det bra med t.ex frånluftsvärmepump som med t.ex. vatten flyttar värme i smala utrymmessparande rör till den punkt där den behövs.. Dagens ventilationsteknik betyder normalt stora utrymmesbehov. Dagens långa metallrör betyder avjoniserad luft och mycket damm. Kvinnorna är rumsanvändarna och följdriktigt lungcancervärdarna. Dagens system ger alltid överdrivet lokaltypisk luft, vilket ofta betyderc för högt föroreningstryck och epigenetisk risk.
   Sture

Kommentarer är stängda.