Hopp och förtvivlan

Folket på Vätterns östra strand har länge kämpat mot politiker och exploatörer för att få ha sin egendom, sin natur och sin miljö ifred. Det handlar om nya stomledningar för el, vindkraftsparker och mineralbrytning i känslig och befolkad miljö. Saker som jag skrivit om tidigare. Men även om planerna på höghastighetståg som den nya regeringen stoppat.

All denna aktivitet som hotar drabba området, och redan gjort det mer eller mindre svårt kommer sig av klimatbluffen och diverse påfund för att ”minska människans klimatavtryck”. Metoderna som används är bygge kraftfulla stomnät för överföring at stora mängder från platser där den finns till platser där den för tillfället inte finns. Det handlar alltså om att förse de opålitliga elproducenterna vindkraft och solel med kunder närhelst produktion inträffar.

Därför tycker de som planerar detta att man kan bygga stora sådana parker där efterfrågan på såväl parkerna som dess el är låg, alltså på landsbygden. Likaså när det gäller brytning av de mineraler som effektiviserar såväl produktionen av el i små generatorer och solceller som lagringen i batterier. Det finns inga stora städer mellan Linköping och Jönköping, men området är lättillgängligt med E4 som skär rakt genom landskapet. Det gör det attraktivt att exploatera.

Dagens Nyheter kör som vanligt på med artikel efter artikel om hur bra det är med grön energi och hur viktigt det är att politiken bejakar detta med både beslut och pengar.

Återbesök i gamla nedlagda gruvor och deras högar slagg och gråberg har visat på att det finns potential att hitta de mineral man söker där. Men även andra mineral som tidigare förbisetts helt, när man innovationsvägen finner ny teknik att åstadkomma det man eftersträvar. ett sådant exempel är tetrataenit som kan byggas syntetiskt i laboratorier med hjälp fosfor som är relativt vanligt. Därför skulle sådan produktion också kunna industrialiseras och därmed hjälpa till att skydda de känsliga områdena.

En alldeles färsk utredning föreslår ett system för att låta lokalbefolkningen få del av vinsten från ny gruvbrytning. Sådant har föreslagits förr, med dåligt resultat. Vattenkraftkommunerna får nu en ynkligt liten ersättning och den går som sagt till kommunen och dess politiker att besluta över. Ersättningen för mineralbrytning kommer inte kompensera markägarna för vad de förlorar. Utredningen (pdf) är på över 700 sidor, vilket garanterar att ytterst få, om ens någon av riksdagens ledamöter kommer orka läsa igenom den och förstå konsekvenserna.

Patrik Erixon i Ödeshög har sina åsikter klara: ”Man vill styra kommunerna att ställa demokratin åt sidan och köra över befolkningen.”
Är planhushållning och glaspärlor nya regeringens incitament?”

Det här inlägget postades i Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Hopp och förtvivlan

 1. Thomas skriver:

  Hmm…
  sverige är numera en klart uttalad Koloni.
  Fast vill man inte inse det, så varsågod,,,,

  • Thomas skriver:

   Som Georg Henrik von Wright skrev så är vår väg inom EU valet mellan en politiskt jämställd ordning eller en framtid som råvarukoloni…
   Fortsätter krisen i Ukraina så måste nog Sverige välja sida tydligare för det tycks som att de naturtillgångsrika nationerna som hittills varit råvarukolonier nu samlar sig runt en funktion som kallas BRICS därför att det skojeri som särskilt USA kallar ”dollar” vill man inte längre acceptera..
   Litet som franska revolutionens reaktion mot överhetens arrogans…fast på globalt plan.
   För svensk del blir då frågan om vi vill vara en del i ett finansiellt haveri, eller en del i en råvarustyrd global ekonomi… därför att vi tycks stå med ett ben i vardera system..
   Vilket jag tycker att Vätternprojektet klart visar.. att den inomnationella kolonialismen som härstammar från Axel Oxenstijerna fortfarande är aktuell. Fast med den skillnaden att det ”Norrland” som Axel pratade om idag börjar vid Öresund…

   • Benny skriver:

    Ja, världen utanför väst accepterar inte längre fakevalutor som dollar, pund och euro som är en sorts nykolonialism. Krisen vi bevittnar beror helt på att västvärlden s a s tar en springnota från de verkliga kostnaderna för vår ”gyllene miljard” som västvärlden kallas med våra konstlat övervärderade valutor. Och visst skapas det mer ”valuta” på löpande band av dollar, euro och pund och det skapar inflation. Man kan väl säga att den reala ekonomin är på stark comeback medan spekulationsekonomierna i väst som till största delen består av rena luftpengar är på tillbakagång. Tramset om det postindustriella samhället som USA-”ekonomer” sålde in till politikerna visade sig vara ett gigantiskt feltänk men byggde helt på premissen att världen utanför väst skulle fortsätta jobba för slavlöner i västägda industrier. Som exempel är 2/3 av USA:s och GB:s BNP bara luft och spekulation och det är nästan lika illa i Sverige. Bobubblan i Sverige är på ca 3800 miljarder kronor! Skrämmande siffror…

    • Göran skriver:

     Ett problem med dollar är att när USA trycker mer dollar för att finansiera sin alldeles för stora byråkrati och statliga försäkringar, så drabbas även andra länder genom att varje dollar blir mindre värd.

     Folk behöver lära sig att inflation är en statlig förvaltning som har blivit för stor och som försöker finansiera sig genom att skapa mer pengar.

     Intressant är att läsa om historisk inflation, hur de skapas och orsaken till dem. Det har i stort alltid varit makten i ett land som har blivit för kostsam. Makten har på alla möjliga sätt och trix försökt lösa det genom att skapa mer pengar, antingen genom att direkt trycka mer pengar eller ge ut skuldsedlar.

     De har alltid misslyckats med sitt trixande. Ett av dessa misslyckanden ledde till franska revolutionen 1789.

 2. ivarandersson skriver:

  Vätterns östra strand är redan förorenad med vindkraftverk.

 3. Jan Andersson skriver:

  Min första fråga är om utredningen beaktar morgondagens behov med rosafärgade glasögon, det vill säga med förutsättningen att Sverige med noll kompetens inom till exempel batteritillverkning kommer att bli ledande på detta och på liknande områden bara råvaran finns. Eller har verkligen den etablerade industrin i Sverige med full kunskap deltagit och lagt fram sina önskemål? I det första fallet behöver ingen läsa denna utredning, i det andra fallet måste alla läsa den, för nog orkar även riksdagspersoner läsa mer än en halv A4-sida?.

  Det är en avgrunddjup skillnad mellan forskningsresultat och verklig användning av den nya tekniken. Fallgroparna är många, och om den nya tekniken inte blir lönsam väntar man till den blir det vilket kan ta decennier eller aldrig.

  För snart trettio år sedan behövde ett svenskt pappersbruk byta ut sin gamla korroderade sodapanna (där hälften av en timmerstock, ligninet bränns upp och ger all energi till driften) och skickade ut förfrågningar. Miljörörelsen vaknade och påminde om att en sodapanna var föråldrad teknik och hänvisade till nya experiment med ny modern teknik som pågick. Dessa experiment drog dock ut på tiden, så en nygammal panna byggdes ändå trots högljudda protester.

  Jag kom femton år senare att delta i utvecklingen av denna nya revolutionerande teknik, tills alla praktiska prov upphörde och hela projektet lades ner. Anledning: det gick inte att hitta ett material som tålde kombinationen av värme och korrosion i brännzonen.

  Nu är brukets nygamla sodapanna också snart förbrukad och snart kommer en ny nygammal. Håhå jaja, tiden går.

 4. Pingback: Hopp och förtvivlan | ulsansblogg

Kommentarer är stängda.