Olaglig politik

Dagens gästskribent är Sture Larsson

Europadomstolen har utsett sig själv till klimatexpert och i princip dömt regeringen i Schweiz att t.ex. kontrollera de mittoceana vulkanryggarna, vulkanismen, kontinentaldriften,  etc.  Helt bortom vett och sans.

Majbrasan är i fara p.g.a. av nypåkommet förbud att bränna trädgårdsavfall, d.v.s. det svavelförråd i juvenila fossil som måste frigöras om årets insektsproduktion skall bli riklig.

Den föranleds också av att nutida svenska media handlar om folk med utebliven impulskontroll som orsakar de mest obegripliga dåd. Ingen informerar om att svensk byggnadsmiljö består av biologiskt riskabla byggnader med återluft som sannolikt producerar neurologiskt retarderade barn med frånvaro av impulskontroll som sannolik väsentlig egenskap. Socialstyrelsen påstod nyss att uppåt 15 % av årskullarna kommer att vara neurologiskt retarderade i någon form. Det ingen tänker på är att detta är en företeelse som startade som ett klimatpolitisk projekt under 70-talet. Återluftshus är sedan länge olagliga inom ramen för arbetsmiljö och en risk för varje gravid kvinna och hennes foster i Sverige i kraft av bl.a. fungitoxiner.  Ingen rättsvårdande myndighet ingriper. Jag frågade kommunerna. Svaren antyder att minst 90 % av publika hus har värsta form av återluft , roterande värmeväxlare, och klimatpolitken betyder att allt fler nu tillämpar värsta form av biologiskt vansinne, intermittent drift. Värst i sammanhanget är troligen statens fastighetsbolag.

Dagens klimatpolitik är i allt väsentlig olaglig, eftersom ingen akademi, kunskapskällorna, kommer att på direkt fråga stå bakom klimatpolitikens teser om förtunnat skalskydd, växthusgaser etc. Till detta kommer att politiskt tillsatta chefer gör praktiskt taget varje myndighetsbeslut i Sverige legalt inkapabelt i kraft av såväl Sveriges som EU:s krav på objektivitet.

Problemen är sannolikt omöjliga att häva. All svensk media är officiellt politiska medspelare i någon ”färg”. Inget parti har ännu förklarat om de analyserar nästa beslutande församlings sannolika problem att lösa och vilka kompentenser församlingen då behöver förses med i form av dugliga ledamöter. Inget parti har ännu ens antytt att de avkräver sina föreslagna blivande rådsmedlemmar löfte att följa.

Sture Larsson är agronom med specialisering på bland annat byggnadsventilation. Han har skrivit flera artiklar här på Frihetsportalen. Sök på sture larsson eller ventilation så får du ett antal förslag på artiklar i ämnet.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Olaglig politik

  1. Per Held skriver:

    ← Dagens sanning
    Olaglig politik
    Postat den 2024-04-16 av Mats Jangdal
    Dagens gästskribent är Sture Larsson

    Hej , läste ovanstående, fattade nada.
    Kommentarer låsta, ovanligt, kan således inte fråga skribenten.
    Förstår att det handlar om klåfingrig aktivism.
    Det här med att bränna trädgårdsmaterial som löv och grenar….själv bor ja i Sörmlands skogar och komposterar det mesta, något bränns.
    Förövrigt driver vår förening en kolmila på 60 kubik sedan 30 år, en kulturgärning.
    Hälsningar från ett gammalt gruvdistrikt med kolbottnar och vattenfyllda gruvhål.
    Bor i ett parhus från 1850 som dåtidens bolag byggde åt arbetarna.
    Vad gäller bränning, det var tydligen ett par svenska partiers påfund, inte Bryssel, hör sägas.
    Här i de milsvida skogarna samlar nuvarande skogsbolag in grenar efter avverkningar, flisar och säljer för kraftvärme.
    Elda i villaträdgårdar ett oskick, i glesbygd nej, skogsnära, stor brandrisk den torra tiden.
    Bodde tidigare nära Lindesberg, här frågade vi alltid frivilligbrandkåren om lov.

    Mvh Per

    • Jan Andersson skriver:

      Om du inte har följt Sture Larssons tidigare inlägg om oskicket med fuktåterföring i offentliga byggnader så är det förstås svårt att hänga med. Poängen är att sådana system är totalt otänkbara för användning i djurstallar på grund av smittorisken, men används rutinmässigt och helt tanklöst okunnigt i bland annat de flesta sjukhusbyggen och vårdhem, vilket är och var synnerligen olämpligt under pandemin, eftersom covid 19-viruset var så pyttelitet att det utan vidare följde med i fuktåterföringen i tilluften och kunde sprida smittan vidare med oskadade virus som nyss åkt i karusellen, även om man i övrigt var extremt noga med handhygien, munskydd och hygienzoner.

      Man spar alltså inte direkt någon energi, utan en återfuktad inluft anses bara mer hälsosam för andningsvägarna. I Norrland är luften många gånger torrare under vintern utan att någon far illa av det. Jojo!

      För övrigt är det väl egalt vem som eldar upp trädgårdsavfallet; om man slösar transportenergi på att köra avfallet till en återvinning så eldas det väl ändå upp så småningom. Att skogsbolagen sköter efterstädningen på hyggen (skogar måste förnyas ibland) är välkommet ur estetisk synvinkel, och GROT är ett bra bränsle för alla kraftvärmepannor som matar våra ibland omfattande fjärrvärmenät, och ger gratis el på köpet. Finns gratis el? Ja, en fjärrvärmepanna ger ånga med alldeles för högt tryck än vad som behövs för att kunna användas i värmeväxlare för fjärrvärmevatten. Trycket tas ner i ångturbiner som bara drivs av tryckskillnaden in-ut men som inte sänker temperaturen, vilken är det enda som har betydelse i nästa processteg, som alltså är värmeväxlingen.

      Men fjärrvärmepannorna frigör som vid all eldning koldioxiden tillbaka till världen vilket har fått Miljöpartiet att gå i taket, fast de som vanligt har fått allt om bakfoten. Om denna GROT skulle få ligga kvar på hyggena så multnar ändå allt så småningom men exakt samma mängd koldioxid avges då också.

      Vad klimataktivisterna inte tycks begripa är att det inte finns någon NY koldioxid utan bara samma som sedan årmiljoner går i kretslopp. Jordens vatten går i samma kretslopp, avdunstning – moln – regn – grundvatten – floder – haven – ny avdunstning, med det är exakt samma vatten som alltid. Vi minskar alltså inget sötvatten genom att vattna bomullsoodlingar. Allt som med solens hjälp avdunstar från salta hav är sötvatten. Den koldioxid som finns bunden i fossila växter som råolja och stenkol frigörs också efter lång väntan, vilket är av godo eftersom havslevande snäckor i enorma mängder också binder CO2 vid skalbildningen, vilket bara kan återställas genom att bränna skalen, nu i form av kalksten (finns på Gotland). Men vi har en frist på ett par miljoner år ännu, skulle dagens klimatmål nås och koldioxiden halveras är det nämligen slut med livet på jorden och vi är farligt nära redan. Om något borde klassas som utrotningshotat, så är det utan vidare jordens kvarvarande lilla mängd av vår helt livsviktiga koldoxid.

    • Mats Jangdal skriver:

      Hej Per!
      Sture Larsson är agronom med specialisering på bland annat byggnadsventilation. Han har skrivit flera artiklar här på frihetsportalen. Sök på sture larsson eller ventilation så får du ett antal förslag på artiklar i ämnet.
      Jag ska lägga till det i artikeln ovan.

      På vilket sätt kommentarerna var låsta vill jag gärna vet mer om. Det går här eller på mail till mig. Mitt förnamn och sedan domänen.

  2. Patrik Axelson skriver:

    Nu vet inte jag om just det där med folkhälsa har så hög prioritet längre. Under covid-19 pandemin avlivades äldre med morfin på äldreboenden enligt föreskrifter från socialstyrelsen. Det falska nöd-vaccinet har förgiftat befolkningen i olika grad beroende på vilken batch som erbjuds. Verksamma mediciner förbjöds som Ivermectin och hydroxiklorokin. Spikproteinerna minskar kroppens motståndskraft mot cancer och turbocancer är ett nytt begrepp. Patienter som levt med en cancer som på medicinsk väg har hållit i schack, avlider plötsligt. Spikproteinerna ger skador på hjärtmuskulaturen som vid ansträngning kan ge upphov till plötslig död. Spikproteinerna får de röda blodkropparna i blodet att klumpa i hop sig och ger upphov till blodproppar i de smalare artärerna.
    Visst dålig inomhusluft på grund av olämplig metod för värmeåtervining skall stoppas. Det är en jätteuppgift som går att genomföra med ny lagstiftning, det kommer att ta många år , men visst – ja är på.

    • Jan Andersson skriver:

      Jag minns hur fuktåtervinningsystemen såg ut när de lanserades för länge sedan – en stor sakta roterade rund porös ”sten” som med halva sin yta spärrade huvudkanalen för begagnad utsugningsluft, tidigare fuktad och kanske mättad av utandningsluft, matlagning, duschar och vattenanvändning i allmänhet. Observera att ett överskott av vattenånga – mer än vad luft av en viss temperatur kan innehålla osynligt – faller ut som imma på först kallare ytor (som fönster) analogt med dagg utomhus. Luftens förmåga att bära fukt varierar kraftigt med temperaturen.

      Men den porösa stenen roterade strax med sin infångade fuktmängd över till inluftkanalen som låg parallellt med utluftkanalen. Fläktar som finns för att huvudsakligen finns övervinna luftens friktion mot kanalväggar och avgreningar, och för att via inblåsningsmunstycken sprida inluften på bästa sätt, påverkar inte fukthalten. Därför kan det inte vara så svårt att montera bort den roterade stenen med lagring och drift, och ersätta den med en lufttät isolerad mellanvägg. Tillverkarna har förmodligen redan produkten framme.

      Det påverkar knappast ventilationssystemet i övrigt alls, möjligen kan in- och utsugningsfläktarna varvas ner marginellt för det minskade genomströmningsmotståndet, men de vanliga insugsfiltren sitter kvar på plats som vanlig (de som skyddar mot insekter, småfåglar, höstlöv och kanske sotpartiklar).

      Inneluftens fukthalt kommer nu att bli som uteluftens, vilket nästan enbart kommer att märkas vintertid under de kallaste dagarna, när några ”blir torra i näsan och halsen” fast utandningsluften är förhoppningsvis lika fuktig som vanligt. Låter som ett litet problem i sammanhanget.

      Ventilationssystem måste alltid underhållas över tid. Filter måste bytas, luftkanaler hållas rena. Även i vanliga bostäder, även i villor med eller utan FTX-system. Spara inte på det, för det påverkar välbefinnande och hälsa ganska mycket. Utsugningskanaler (från kök, toalettrum, badrum och klädkammare) blir snabbare än man tror fulla med damm som sänker genomströmningen avsevärt. Ta bort ventilen och stick in och vrid runt hela dammsugarslangen! Om det blir bättre bara av det så ring en servicefirma som kan göra rent ordentligt med borstar på långa vajrar och sedan mäta om luftgenomströmningen fungerar på avsedd nivå efteråt.
      Har du inget filter på inluften så måste även de kanalerna göras rena, ibland finns litervis med döda myggor i systemet. Moderna köksfläktar brukar ha effektiva filter (som bör rengöras i en diskmaskin då och då) och kanalen efter filtret bör då behålla sig ganska ren.

    • Jan Andersson skriver:

      Naturligtvis står den roterande stenen i förra inlägget ocså för en inte obetydlig värmeåtervinning. I många villor finns därför ett FTX-system som via en värmeväxlare står för en viss energiåtervinning, utan att in- och utluften har en chans att blandas. För att detta ska betala sig krävs dock att det hålls rent (se föregående inlägg) och speciellt noga är det att hålla värmeväxlaren ren. Det behövs också fläktar för att upprätthålla en stabil luftgenomströmning, så energivinsten kanske inte blir fullt så stor som man förväntat sig, och kanske inte ens motiverar installations- och servicekostnaderna, om man inte gör allt själv.

      Om den roterande stenens energiåtervinningsförmåga anses betydelsefull, räcker det inte med en enkel isolerad mellanvägg, utan hela rasket bör då bytas ut till ett FTX-system. Fortfarande finns dock balansen mellan anskaffningspriset och installations- och servicekostnader att beakta.

      Och det kräver nog både erfarenhet och ett stort personligt mod att ta det beslutet…

  3. Jan Andersson skriver:

    Minns också gammal fysikbok från femtiotalet, där står att om m0an nu hämtar en liter sötvatten var som helst på jordklotet så innehåller den ändå tvåtusen vattenmolekyler som en gång konsumerades av Karl XII…

  4. Christian H skriver:

    Jag kände inte till att man återvinner gammal luft som återfuktas i offentliga byggnader. Godtroget trodde jag att det endast var i bilar man kunde tillåta återcirkulation av luften, vilket kan försvaras vid kökörning. Då det är förbjudet att göra så vid uppfödning av djur, är det beklämmande att det tillåts för människor, men det är väl ett tecken på att politikerpacket tycker människan är mindre värd än djur. FTX-system som via en värmeväxlare återvinner värme är förstås att föredra. Dock har jag själv kunnat konstatera att rengöring av systemet ofta glöms bort med dålig luft som följd. Varmare luft kan hålla mer fukt än kall och en tumregel är att förmågan att hålla fukt ökar med 7% för varje grads temperaturökning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *