Har partierna någon ideologi kvar längre?

Jag tänker på partierna både i Sveriges riksdag och i andra länder. Bryr sig väljarna om ideologi i någon nämnvärd utsträckning? Jag tycker inte det verkar så. De flesta vill ha pengar och trygghet. I många fall nöjer de sig med illa fungerande socialism, som de ”alltid” har gjort, oavsett vad partiet de röstar på kallar sig.

En sak jag frågar mig är hur många klassiska liberaler finns det ens i mitt parti Klp numera? De allra flesta enligt min analys är nog mer inställda på resultat istället för ideologi. Det kan låta pretentiöst men om man inte är “liberal” ens i en klassisk bemärkelse, hur ofta vill man förklara partinamnet för en utomstående då?
 Med stigande ålder och ökat missnöje att det aldrig blir bättre i Sverige, bara annorlunda, har jag allt mer fjärmat mig från tanken på att ideologi i sig innebär någon frälsning. Jag vill också se praktiska resultat! Jag vill ha politiker som tänker praktiskt, för landet och för folket!

Sådana människor finns i partierna utanför riksdagen. Allt för ofta kanske bara några få i varje parti, utspridda i över hundra partier som gick till val i september. Skulle gärna se samarbete med sådana personer. Partierna bryr jag mig mindre om.
 Tyvärr har vi sett i uppgörelser efter valet att det finns politiker som helt kan överge sina vallöften och sina partiprogram om de får rejält betalt av motståndarpartier för sitt svek. Betalning som väljarna trots sina ansträngningar att välja något annat tvingas betala. Hur undviker man sådant? Hur undviker man att bli lurad av sådana?
Så, nytt namn på Klassiskt liberala partiet kanske kunde locka till samling, KLP = Konkreta Lösningars Parti.

I argumentationer föredrar jag att göra ännu tydligare skillnad mellan den socialistiska statens välfärd och en borgerlig vision genom att kalla det vi står för välstånd. Där välståndspolitik och välståndssamhället definieras av det välmående man förvärvar med egna pengar, inte det man snikar sig till genom att vart fjärde år rösta sig till andras pengar.

Dessa olika samhällen kräver också helt olika politik för att fungera. Där välståndssamhället har betydligt bättre förutsättningar att uthålligt fungera bra. Bland annat den uthållighet många frågar efter, men inte konkret kan beskriva.
Ja, vi måste förtydliga och exemplifiera att dagens borgerliga partier i allt väsentligt är socialistiska och att man inte kan rösta sig till något annat än socialism om man röstar på dem.

Moderaterna övergav partinamnet högerpartiet och lät därmed sossarna fula ut höger som något dåligt. Idag räcker det inte ens med att benämna något som höger, nu är det högerextremt som gäller. Allt till höger om socialismen är extremt i socialistens ögon. Vill man bekämpa socialismen måste man ta tillbaks höger som något som är gott och pålitligt.

Internationellt samarbete och inspiration är bra, men Sverige och svensk höger måste också kunna välja sin egen väg.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Har partierna någon ideologi kvar längre?

 1. Peter Sjöström skriver:

  Så sant Mats , många duktiga politiker finns utanför riksdag och regering där tyvärr Kakistokrater tycks vara i majoritet .

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Därför har vi ingen ideologi av värde i Sverige. Det är ett fundamentalt fel i Sverige att ”Väljarna” varken kan eller får nominera, välja eller SPARKA politiker.
  Blir det ingen ändring på de förutsättningarna är det adjöss med vårt gamla fina land.
  Lyssnade igår till DR P1 när ”Slette Mette Mink Frederiksen” Danmarks s k statsminister, den kriminelle som verkställde mordet på hela minknäringen i Danmark värd kanske 4miljarder DKK, höll en ca 12 min lång floskelharang om hur duktiga socialisterna är och har varit. Det var en hemsk upplevelse.
  Och att de tre Musketörerna som kom till Slette Mettes räddning vågar visas sig offentligt är en gåta för många.
  Bifogar ett klipp från Snaphanen:https://www.snaphanen.dk/2022/12/13/hvorfor-afholdes-der-egentlig-valg-i-danmark/
  och ett till:http://everykindapeople.blogspot.com/2022/12/god-jul-paradiset-ar-nara.html
  Har det någonsin funnits en svensk politiker med ryggrad i Sverige? En och annan industriledare kanske.
  När får svenskarna äntligen uppleva det riktiga ”Estoniagates” avslöjande t.ex?

 3. Pingback: Har partierna någon ideologi kvar längre? | ulsansblogg

 4. Benny skriver:

  Den enda ideologi som finns hos dagens politiker är att roffa åt sig så mycket som möjligt under deras tid vid köttgrytan. Politikeradeln ser till att mjölka ur det riggade systemet för egen räkning och ingen ställs heller till ansvar trots dokumenterad inkompetens och maktmissbruk. Vi har ju mängder med figurer som skulle kunna åtalas bums bara viljan fanns typ Kalle Bildt, Anders Sundström, Maud Olofsson, Mona Sahlin…listan är lång! Man kunde ju statuera exempel och åtala t ex Kalle Bildt ”androm till varnagel” som man brukade säga förr!

Kommentarer är stängda.