Ukrainakriget – en europeisk härdsmälta

Dagens gästskribent är Christer Nilsson

Nu har man fått ny information om krigets Ukraina. Till exempel att USA stöder både Ryssland (sic) och Ukraina med vapen. Hur vet man det? Det är klarlagt efter att man skickat delar av ryska detonerade missiler för analys västerut – och där man funnit spår av amerikanska robotvapen med serienummer som visat sig vara tillverkade efter krigsutbrottet den 24 februari 2022. Om detta har det varit väldigt tyst i västvärldens medier. Det är i praktiken inte Joe Biden eller hans administration som frammanar en fortsättning av kriget, utan i förlängningen det globala militärindustriella komplexet. Gigantiska summor med vapenpengar styr hela tiden ett förlängande av kriget. Detta är groteskt cyniskt mot det lidande ukrainska folket.

I grunden vill USA att EU försvagas ekonomiskt, samt förhindra att Tyskland och Ryssland börjar närma sig varandra och samarbeta. Det var en av anledningarna till att man (Storbritannien/USA – Nato) sprängde Nord Stream 1 och 2. Om detta vågar Tyskland inte ens knysta och även Ryssland har varit märkvärdigt tyst. Varför, frågar sig varje reflekterande människa? Nu kan USA i stället sälja både dyr gas och olja till Europa.

Ryssland lider nu en skriande brist på vinterutbildade soldater, på vinterutrustning, uniformer, tanks, moderna vapen, infrastruktur samt – ammunition. Detta kommer att fälla avgörandet om vem som vinner. Det är talande att den ohöljde Stalinbeundraren Vladimir Putin på sistone har låtit resa – och själv inviga – nya statyer av historiens värste massmördare. Vålnaden går igen. Putin vill, precis som Stalin ville med Sovjetunionen, expandera Ryssland.

Kärnvapenhotet från Putin är inget reellt hot utan bara ett påtryckningsmedel. Han vet mycket väl att ett sådant krig skulle förstöra jorden för all framtid. Det som förvånar mest är uppgifterna att USA (läs: amerikanska oligarker) säljer robotar under täcket – och med Putins goda minne – till Ryssland.

Putin är en envåldshärskare och historieförfalskare av rang och ”glömmer” alltid att nämna att Stalin var en massmördare som ingick pakt med nazisterna om att dela Polen med Tyskland samt inta Bessarabien i Rumänien. Han har aldrig förstått – eller accepterat – att landet 1991 imploderade på grund av att det hade ruttnat inifrån. Hans mål är att återupprätta det ärorika Sovjetunionens gränser.

Att kriget skulle sluta under våren 2023, är en from förhoppning. Knappast då med en fred, utan istället med en vapenvila på grund av ren utmattning och vapenbrist – ammunitionen kommer att ta slut. Ryssland kommer att stå som förlorare. Landet är ett tomt skal utan Putin/om/när/ han försvinner – åldersstrecket, avsättning, attentat – och en upplösning av den ryska staten är då ett sannolikt scenario. Allt medan det ukrainska folket får lida ofantligt.

Christer Nilsson, historiker, författare

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

58 svar på Ukrainakriget – en europeisk härdsmälta

 1. sixtenshusse skriver:

  Okunnigheten lyser igenom hela den mediokra redogörelsen som Christer Nilsson satt samman, och hög tid att den här ”historikern/författaren” blir uppdaterad.
  Hoppa fram 11 min så får ni en lektion om verkligheten:
  https://www.youtube.com/watch?v=s4GQM1lsq10

  • Mats Jangdal skriver:

   En mycket viktig upplysning som inte minst de nato-glada svenskarna måste ta till sig. Att ansluta sig till Nato nu är som att satsa alla sina pengar på börsen precis efter all-time high och en rekorddjup depression vid dörren.

   • ivarandersson skriver:

    Neutralitetspolitiken visade sig inget värd när den konfronterades med verkligheten fick sossarna erkänna trots beslut på partistämma och ilskna uttalanden från Magdalena Andersson och Peter Hultquist.

    • Mats Jangdal skriver:

     Så blev det för att man fullständigt avhänt sig allt som en fungerande neutralitetspolitik kräver, nämligen ett militärt försvar av rang.
     Var det medvetet gjort för att tvinga fram en Natoanslutning? Det var Carl Bildt, denne handelsresande i amerikansk militarism som inledde avvecklingen och moderaterna har länge varit öppet entusiastiska för en Natoanslutning utan eftertanke, undantag eller motkrav.

     • ivarandersson skriver:

      Naivitet var det som ledde till nedrustningen. Ingen förstod kremlologernas planering. Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Magdalena Andersson hette statsministrarna från det att Berlinmuren rämnade och järnridån rostade sönder tills Sverige ansökte om Natomedlemskap. Sex statsministrar.

  • CHRISTER NILSSON skriver:

   Hej sixtenhusse!

   Du är naturligtvis i din fulla rätt att kritisera mina argument. Att du sedan har valt att lita på vad den pensionerade översten Douglas Mcgregor anför om Ukrainakriget är ju upp till dig. Jag köper inte de siffror han slänger ur sig hela tiden om styrkeförhållandena – han säger aldrig varifrån han fått dessa uppgifter och de bestrids från en del andra håll. Han betraktas av många som kontroversiell och som driver en agenda.

   Hur som helst med detta. Min poäng är att kriget hela tiden har varit en lysande affär för det globala militärindustriella komplexet med trådar in i WEF. Precis som med klimatet, coronan och vaccinerna är det bara fråga om att cyniskt utnyttja människorna och roffa åt sig enorma vinster av vapenförsäljningarna. Det hemska är att man hela tiden försöker förlänga lidandet, enbart med syftet att fortsätta den lönsamma och smutsiga vapenförsäljningen, kvittar lika vem som köper, bara priset är det rätta.

   Sedan kanske du kan ta dig en funderare på om eller när Putin är borta, vad händer då? Han har alla maktens trådar i sin hand och kan som envåldshärskare och ÖB bestämma över liv och död i landet. Om du inbillar dig att Medvedev eller någon annan okänd storhet skulle kunna ta upp Putins fallna mantel, så är det inte realistiskt. Putin kan vara borta i morgon. Vad händer då med Ryssland och kriget? Det är detta jag försökt skildra.

   • Benny skriver:

    Detta inlägg måste väl vara ett av det värsta trams som någon kokat ihop på senaste tid och står inte fulmedias propaganda efter på något vis. Det enda som stämmer är att militärindustrin i både öst och väst är mycket nöjda med att krigen pågår i all oändlighet!

    • CHRISTER NILSSON skriver:

     Benny!
     Du som vet så mycket om detta ”trams”, kom med ett eget inlägg och visa hur det då verkligen förhåller sig.
     Att vräka ur sig ovettigheter utan att själv klargöra sin egen ståndpunkt är ju bara löjeväckande. Kom igen Benny, visa vad du går för!

     • Benny skriver:

      Alla som läst på vet att USA låg bakom statskuppen 2014 och efter det har Ukraina tillsammans med USA drivit fram kriget. Hade Putin inte kört igång kriget i februari så hade Ukraina dragit igång utrotningen i östra Ukraina i mars, allt var förberett för detta. Historiker? Blaha…Ja, ditt inlägg är oinitierat trams! Läst för mycket MSM kanske?

      • CHRISTER NILSSON skriver:

       Så svarar en ”besserwisser som påstår att han har läst på”. Vem har påstått något avvikande av det du anför? Jag har inte med ett ord berört det händelseförloppet. Håll dig till ämnet!

       Smeta inte på dina tillkortakommanden med din otrevliga arrogans. Och vad har du själv för bakgrund som ger dig rätt att skriva nedsättande? Ett vanligt grälsjukt troll kanske? Inget då att fästa något avseende vid.

   • sixtenshusse skriver:

    Varifrån får du din information Christer?

    • CHRISTER NILSSON skriver:

     Ja, inte är det från D. Mcgregor som tydligen vissa här
     har utnämnt till guru och ”sanningssägare”. Det finns en rad öppna källor som har annan information och andra budskap.

     Så vem sitter inne med ”sanningen”? Själv talar jag inte ryska, så jag kan inte direkt läsa från ”hästens mun” inifrån Ryssland, utan får förlita mig på att försöka värdera ryska översatta andrahandskällor, precis som Mcgregor, som inte heller talar ryska.

     Det finns en hel del högt uppsatta ryska militärer som varit direkta motståndare till invasionen och blivit avpolletterade. Och som nu berättat om varför det
     var ett dåraktigt beslut av Putin.

     Och jag delar inte varken M:s utsikter, åsikter, avsikter – eller insikter om Ukraina.

   • Göran skriver:

    Min fara med Putin är att när han försvinner så försvinner en klok ledare och ersätts av ett politiskt och korrupt träsk som totalt förstör Ryssland tillsammans med de korrupta västerländska politiska ledarna.

    • ivarandersson skriver:

     Menar du att en idiot ersätts med en ännu värre idiot?

     • Göran skriver:

      Så kan man också uttrycka det. Vad man än anser om Putin så kommer efterföljande att bli bra mycket värre.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Förenta staterna dominerar västvärldens medier. Alla utom ett av de tio största medieföretagen är baserade i Nordamerika. Internet och sociala medier – Google, Twitter, Facebook – ägs och kontrolleras till största delen av amerikaner.

  Under min livstid har USA störtat eller försökt störta mer än 50 regeringar, mestadels demokratier. De har blandat sig i demokratiska val i 30 länder. De har kastat bomber över befolkningen i 30 länder, de flesta av dem fattiga och försvarslösa. Den har försökt mörda ledarna i 50 länder. Den har kämpat för att undertrycka befrielserörelser i 20 länder.

  Omfattningen av detta blodbad är i stort sett oanmäld, oerkänd, och de ansvariga fortsätter att dominera det angloamerikanska politiska livet”.

  Var hittar vi detta citat?
  https://newsvoice.se/2023/01/john-pilger-propaganda/

  Jag beundrar ett helt annat USA. Det som ursprungligen gjorde sig fria från TERROR, engelska byråkrater och en märklig regent.
  Sverige lever under en socialistisk terror, mestadels propaganda. Sorry, Christer!

  • Jan Andersson skriver:

   Jag har en känsla av att amerikaner lever i tron att resten av världen är eller vill bli som USA, och att amerikaner kan hjälpa dem med det. Vanliga amerikaner har ganska sällan eller aldrig varit utomlands och vet inte mycket om vad som är dåligt eller kanske bättre i andra länder. Det är mycket som är bra i Amerika, men vi har ett annat system här som tar andra hänsyn vid andra skeden i utvecklingen. Får jag välja vill jag inte vara en tjur i en glasbutik, även om jag personligen skulle tjäna på det.

   Vid Sovjetunionens upplösning drog vi en djup suck av lättnad för folken i Östeuropa, och en del har utvecklats mycket positivt utan att därför ha glömt rötterna, andra har inte mäktat med att anpassa sig till de nya förhållandena, kanske beroende på att just deras system byggde på toppdirektiv som i Ryssland, Vitryssland och Ukraina, och de som kunde utnyttjade den nya friheten hänsynslöst på alla andras bekostnad; de som hade svårt att anpassa sig, och bodde på en ort som inte skulle ha existerat i ett västerländskt samhälle och som inte kan konkurrera av egen kraft på en världsmarknad. Det är nämligen det som krävs, att gå över Staten är för långsamt, olönsamt och oinspirerande. Frihet är att sälja sin tid och/eller sina varor utan regelverk till vem som helst på jorden.

   Putin har valt att försöka rädda situationen genom att försöka återskapa det som är möjligt till ett ny välbekant Sovjetunion, men förstår inte att världen ständigt förändras och att vrida klockan tillbaka aldrig kommer att accepteras av alla som minns sovjettiden och hur många andra länder rusade ifrån dem i frihet och välstånd vid Sovjetunionens upplösning. USA som aldrig direkt drabbades av rysshotet, ser det sedan som en plikt att stötta (mot betalning), fast de knappast längre är någon självskriven förebild och nog aldrig har varit.

   Men i Europa har vi nu fått en egen trög federal överstatlighet med en egen uppfattning om hur medlemsstaterna ska fungera och skötas (EU) som är minst lika trög, korrumperad och bakåtsträvande som någonsin den sovjetiska nomenklaturan fast de låtsas motsatsen. Kanske Putin vill rädda oss från dem, och ser för sitt inre öga ett blomstande Europa med Ryssland som klok”moder” och fritt från besinningslös invandring, klimathysteri, och övrig meningslös överstatlighet?

   En önskedröm eller ur askan i elden? Nej tyvärr, det är bara vi själva som kan rädda oss från avgrunden, genom hårt arbete utfört av kloka medborgare som förstått vad som krävs. Det har vi bara delvis idag, men det kan bli mycket bättre.

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Önskar att någon vederhäftig person kunde överbevisa oss om huruvida pres. Putin är en blivande BOLSJEVIK, framför allt vilken bakgrund man har för detta antagande?
    Är han ens KOMMUNIST?

    • Mats Jangdal skriver:

     Tror man bäst definierar Putin som nationalist. Han vill allt som är bra för moder Ryssland, oavsett vad det är.
     Krig är inte det primära för honom. Han har jobbat mycket för att modernisera rysk industri. Men det har inte varit lätt, för både oligarker och fack har jobbbat emot honom. De bevakar sin privilegier stenhårt.

     • Göran skriver:

      Putin har en bakgrund som i princip ingen västerländsk ledare har, speciellt inte i Sverige.

      Han har en bakgrund som analytiker av verkligheten och inte en politisk korrekt indoktrinering som västerländska politiker och speciellt svenska politiker.

      Det märks tydligt om man jämför t.ex. vad Putin säger och vad USA:s senila president Biden säger.

 3. Mats Jangdal skriver:

  På andra sidan den eurasiatiska kontinenten pågår militära positioneringar som egentligen är mer oroande än situationen i Ukraina, men det analyseras inte av våra politiker eller media. Mycket för att det sker över hav och på mycket hög höjd. De inblandade staterna är USA, Kina, Nordkorea, Japan, Taiwan och i viss mån Filipinerna.
  https://thenewamerican.com/china-lambastes-u-s-for-twisting-facts-after-aircraft-clash/?mc_cid=4536035476&mc_eid=a121797547

  Man måste även förstå att den kinesiska kulturen är lika gammal som den äldsta egyptiska och de har i sin kulturella bakgrund kvar det mesta av uppfattningen om sig själva som Mittens Rike, det är de som är världens naturliga ledare.
  Den kinesiske filosofen och strategen Sun Tzu skrev för 2500 år sedan den krigsmanual som kineserna fortfarande använder och resten av världen bara förstått i delar. För Tzu är det inte viktig att vinna ett slag eller ens ett krig, det viktiga är den totala segern i slutänden. För att nå dit är det bästa som kan hända att kinas fiender krigar mot varandra. Vad är det som sker idag?
  https://newsvoice.se/2023/01/the-final-war-kina-usa/

 4. Jan Andersson skriver:

  Kina är beroende av resten av den köpstarka världen för att kunna avsätta sina produkter och sysselsätta sitt folk. Det var inte alls Sovjets agenda och USA tappar mark. De kommer därför aldrig att bråka med sina kunder. De erövrar, som du skriverm, världen långsamt genom sin världshandel. Med all rätt, eftersom de är så många? Och de har nu redan uppnått ett ointagligt teknologiskt förspång i många sektorer.

  • Benny skriver:

   Japp, det är bättre att förhålla sig till Kina på ett pragmatiskt sätt och försöka utveckla ekonomin och handeln i stället för att göra som det döende imperiet USA att bekämpa något som är oundvikligt. Kina har över 1.4 miljarder invånare och maffian i Washington måste inse realiteter och försöka få ordning på sin egen ruttna union i stället för att starta krig och hålla på med subversiv verksamhet över hela världen. Gör man en analys över krigen och oroligheterna över hela världen så ser man USA:s agerande bakom de flesta konflikter och frågan är hur folk i USA som får bära kostnaderna för fulspelet kan tillåta det hela? Troligtvis så är indoktrineringen så djupgående att en majoritet låter sig luras…Först var det ”kampen” mot kommunismen sedan terrorismen och numera är det väl kampen mot verkligheten som gäller?

   • Göran skriver:

    Om man tittar på intervjuer på gatan med vanligt folk i USA så förstår man hur det amerikanska folket kan tillåta USA:s agerande över hela världen. Kort och gott. Den gemene amerikanen vet ingenting.

    En normal högskoleutbildning i USA är fördummande.

 5. Göran skriver:

  På samma sätt som historiker tycks glömma bort Tysklands och Sovjetunionens delning av Polen, tycks historiker idag glömma bort att det har varit ett inbördeskrig i Ukraina sedan år 2014.

  Den Zelenska regeringen har dödat minst 14.000 rysktalande ukrainare. Den Zelenska regeringen förberedde en större militär operation mot de delar av Ukraina som har rysktalade befolkning och dels skulle få vara autonoma. Detta ivrigt påhejat av rysshatande nazistisk ukrainsk organisation.

  Mycket enkelt. Den buffert som de utlovade autonoma delarna av Ukraina var lovade utgjorde mot Ryssland var på väg att försvinna, ivrigt påhejat av USA. Rysslands agerande var ganska logiskt.

  • Jan Andersson skriver:

   Efter 2014 visste väl i alla fall de som visste att det hade varit en öppen konflikt i Ukraina att det varit stökigt i landet sedan 80-talet. Men media i Sverige hade fullt opp med statsministerbytet i Sverige och massinvandringen (allt beskivet i ett lyckorus). Jag låg sömnlös i flera månader.

   Idag blir alla tvärilskna om man nämner något om detta, man har fullständigt fel! Zelenskij är godheten personifierad och Putin roten till allt ont på jorden. Det syns tydligt på Putins ögon. Allt annat är lögn.

  • Jan Andersson skriver:

   Ryssland och Tyskland hade undertecknat ett samarbetsavtal 1939. Litet för lättvindigt, och ryssarna bröt det efter tre veckor när de gick in i Polen. Tyskland hastade till motattack, för vem kunde veta vad de opålitliga ryssarna hade för ambitioner, skulle de fortsätta till Tyskland också? Kontentan är att man aldrig kunnat lita på Rysslands lynniga ledarskap, sant den dag som i dag är. Och att historien skrivs av segrarna, men i detta fall var det ryssarna som knäckte Hitler och tog verkligen Östtyskland som tribut, ett bevis på att Hitlers motattack i Polen 1939 var högst befogad. Men vem vet var ryssarna hade tagit om inte USA varit på plats?

   Jag hade en äldre kollega från östra Tyskland som själv och frivilligt sköt sig i vänsterarmen för att inte bli deporterad till Sibirien. Det funkade, ryssarna ville inte ha någon skadad och han kom till Sverige istället. En viss skillnad…

 6. Göran skriver:

  Lite sandlådesnack. Putin är en gangster och en massa andra negativa invektiv. På andra sidan har vi Zilenski, som hyllas som en hjälte.

  Denna hjälte har förbjudit TV-kanaler som har en annan uppfattning än hjälten. Denna hjälte har fängslat personer som utgjort en politisk opposition. Denna hjälte tjänar miljarder på kriget. Denna hjältes fru roar sig med att åka till Paris och shoppa. Medan befolkningen i Ukraina lider, köper hjältens fru kläder för 400.000 kronor.

  • Jan Andersson skriver:

   Vill minnas att Yassir Arafats hustru också bodde i Paris och shoppade för sisådär 50 MSEK om året, allt biståndspengar. Han/hon fick hållas eftersom han hade en viss förmåga att behålla lugnet i sina kretsar och frotterade sig gärna med ledare i Väst, bl. a. Olof Palme.

 7. Göran skriver:

  Angående utbildade soldater. Ukraina tar unga ukrainare, hänger på dem en uniform och låter dem skjuta några skott med gevär och skickar dem sedan till fronten, där de mer eller mindre omedelbart dör.

  Ryssland å sin sida, mobiliserar nya soldater och utbildar dem i månader innan de krigsplaceras.

  Jag kan inte se hur Ryssland skulle förlora detta krig eller militära operation. Hur ska Ryssland kunna dra sig tillbaka och lämna den rysktalande befolkningen i sticket medvetna om att Ukraina kommer att begå massmord på den rysktalande befolkningen?

  Vad är det som väst vill? Utföra en etnisk rensning på rysktalande ukrainare. Antingen mörda dem eller förpassa dem till Ryssland.

  Om väst vill ha fred, då bör Ukraina och väst lova att mördandet av rysktalande ukrainare ska upphöra, att militära operationer mot de rysktalande regionerna ska upphöra, och att de rysktalande regionerna får en autonom status i verkligheten.

  • Benny skriver:

   Troligtvis så har Polen på sin agenda att se till att Ryssland decimerar ukrainsk militär tills den är helt slut sedan vandrar man in och återtar de forna polska delarna. Rumänien och Ungern är ute efter samma sak. Ukraina skapades av Sovjetunionen och har aldrig fungerat som ett land och uppdelningen är historiskt nödvändig för att fred ska komma till regionen.

  • Jan Andersson skriver:

   Ukraina har inte sedan Sovjetunionens upplösning haft en rumsren regim som kunnat skapa goda förbindelser med sin omvärld. Bara duktiga på att sko sig själva som EU-folket idag. Någon skrev att Sydamerika är den enda kontinent som kan se fram mot en stabil och trygg utveckling, på grund av att alla utan undantag är katoliker. Men där är de inte än…

 8. Mats Jangdal skriver:

  En helt annan fråga än den Christer tar upp i sitt inlägg.
  Vita människor i Ryssland, Europa och anglosaxiska länder utgör högt räknat 20% av världens befolkning. Varför ska vi kriga inbördes och låta rasister i andra världsdelar på ett enkelt sätt ta över våra länder och förstöra vår kultur?

 9. Patrik Axelson skriver:

  Ryssland har tränat för första maj parader. Armen anpassad för att klara en parad utan problem. Vapnen skall forslas men inte användas. Uniformerna skall vara anpassade efter vårens temperatur och hårdgjorda underlag. Allt annat är stulet och omvandlat till pengar som den stamanställda armen kan stoppa i sina egne fickor. Det finns rysktalande i de baltiska länderna som placerades där när sovjet deporterade landets intelligentsia. Snart får Putin för sig att dessa rysktalande bor på ett land som borde tillhöra Ryssland.

  • Benny skriver:

   Du har nog förväxlat ukrainsk militär med den ryska? Av de bilder som visas från olika källor på ryska trupper är de både väl beväpnade och vinterutrustade vilket knappast kan sägas om de stackars trashankar som Ukraina skickar mot en övermäktig fiende. Har du även missat att det är vapen från väst som ukrainarna sålt till Mellanöstern och Afrika? Mer än hälften av de vapen som skickats har förskingrats av oligarkerna i Ukraina. Men visst fortsätt att läsa MSM, det blir ett bistert uppvaknande!

   • Göran skriver:

    Det sista det ukrainska träsket vill idag är fred. Fred är stopp på pengar till deras privata fickor.

 10. Thomas skriver:

  När allt bröt ut i februari så var sista steget i det som började med skotten i Sarajevo…
  Europa är kört!
  Spännande tider….

  • Jan Andersson skriver:

   Varför har Europas invånare så svårt att samsas? Varför har de flesta skaffat sig en försvarsmakt och vilken hotbild frammanas för att motivera kostnaderna? När olika kulturer möts så inser många att vi ändå tänker ganska lika och vill ungefär samma saker. Vi har ju inte alls svårt att samsas! Men vi vill inte styras av ledare som sitter för långt från oss för att höra vad vi säger, om denne ens skulle förstå på grund av språket. Vi har 26 officiella språk i Europa, och de är oftast så fundamentalt olika att ingen kommunikation är möjlig. Och skillnaderna ökar; danska är idag mer obegripligt än det var för femtio år sedan. Men även om många studerar de stora språken så kanske de ändå aldrig förstår vardagsuttrycken och andemeningen i det som sägs. Varför ska vi då inte låta jämnt förbli udda och sköta oss själva?

   Många tycker att de behärskar engelska, men förstår ändå inte vardagssnacket i London eller NewYork (Stephen Sondheims kanske mest populära musikalstycke är ”Send in the clowns”, men vad handlar texten egentligen om?).

   Europas ledare vill gärna jämföra oss med USA, Kina, Indien och Ryssland. Stora framgångsrika federala stater i våra ögon. Europa kunde ta en av de främsta platserna i denna hierarki, frågan är varför skulle vi det i en värld där Europa beundras för sin mångfald? Schweiz ligger mitt i Europa men klarar med framgång att hålla sig utanför. Och de tillämpar en styrande närdemokrati på ett mycket trevligare sätt än jämförbara länder (t. ex. Sverige) där förhållandena i Stockholms innerstad tillåts styra vad som beslutas för glesbygden i Småland och Norrland.

   En ökad federalism fungerar aldrig, och kommer aldrig att göra det. Socialismen förkastas när medborgarna själv får välja; hur kan man göra karriär utan att kunna något om det man tillsätts att bestämma om över medborgarnas huvuden? Fashismens motto ”tillsammans är vi starka” fungerar inte eftersom vi inte är det.

   Världen har utvecklats av enskilda personer som har tänkt rätt, inga andra. Men sådana jagas och förnedras i Sverige den dag som idag är. Karl Hedin, Leif Östling, med många förgångare före socialismens övertagande av allt rättänkande. Våra demokratiska folkomröstningar är bara rådgivande, för den svenska nomenklaturan litar inte på oss. Litar vi på dem? Inte en chans, så dåligt de jobbar nuförtiden!

   • Thomas skriver:

    Jag brukar hänvisa till Georg Henrik von Wright och hans bok ”Att förstå sin samtid” som blev en ögonöppnare för mig…
    Tillvaron blir då enklare att förstå, särskilt i vår tid…

    • Thomas skriver:

     Man kan också hänvisa till Hägerström, värdenihilismens fader som skapade den ”moderna” människan, dit vi alla hör, fascismens resultat av ”moderna” gåvoträlar som redan Paul Volker tydligt pekade ut för drygt fyrtio år sedan…
     Det är det resultat som vi upplever…

     • Thomas skriver:

      Jag vill också påstå att den största faran för vår del, här i Norr, är ett NATO-medlemskap, då tydligen neocons i USA ser detta som den viktigaste åtgärden i Ukrainabråket..
      Varför det?
      Man vill nog öppna en nordlig front mot Ryssland…
      Så, den ende som kan stå emot detta är Erdogan..
      Annars är vi helt sålda..

      • Thomas skriver:

       Men nu gick jag nog över gränsen för vad censurlagen tillåter nu efter nyår…
       undrar vad det ger för effekter, ty åtta år i fängelse överlever jag nog inte..

       • Göran skriver:

        Man kanske skulle skicka alla sina inlägg till regeringen och fråga om det är godkända att skriva.

        Skulle vara roligt om några tusen personer gjorde så; fullständigt dränker regeringen i frågor eller godkännande.

      • Göran skriver:

       Det är inte ett helt otroligt scenario.

       CIA:s verksamhet går mycket ut på att förstöra så kallade demokratier och införa USA-vänliga diktaturer eller CIA-styrda alternativt CIA-manipulerade diktaturer.

       Om Ulf Kristersson skulle visa sig vara en CIA-tillgång skulle det inte förvåna mig.

 11. Göran skriver:

  ”Ryssland lider nu en skriande brist på vinterutbildade soldater, på vinterutrustning, uniformer, tanks, moderna vapen, infrastruktur samt – ammunition. Detta kommer att fälla avgörandet om vem som vinner.”

  Situationen på den ukrainska sidan är värre. Det är så pass dåligt att det till och med kan bli så att de ukrainska soldaterna vänder sig mot den politiska ledningen och den militära ledningen.

 12. Mats Jangdal skriver:

  Om någon tror att vi tillåts veta någon sanning om kriget i Ukraina, kan ni lyssna på detta om Jan 6.
  https://youtu.be/-z1KGCPMrJo

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Sådant här passerar väl revy var dag i Sverige.
   Lyssna gärna till Mikael Willgerts otroligt avslöjande intervju med Sven Hirdman på swebbtv.se om Ukraina.

 13. Göran skriver:

  ”Att kriget skulle sluta under våren 2023, är en from förhoppning. Knappast då med en fred, utan istället med en vapenvila på grund av ren utmattning och vapenbrist – ammunitionen kommer att ta slut.”

  Det är USA som bestämmer när kriget ska ta slut, om inte Ukraina helt enkelt måste kapitulera.

  Att Sverige skickar pengar och vapen till Ukraina och har samtal med Zelensky visar att Ulf Kristersson bara är en springpojke åt USA. Sverige struntar han fullständigt i.

 14. Jan Andersson skriver:

  Sverige gör den förhastade slutsatsen att vi nu äntligen ”måste” gå med i NATO, men Rysslands aggression mot Ukraina har en tydlig orsak, ryssarna i Ukraina har ropat på hjälp länge. Att Putin startat ett öppet krig är högeligen förkastligt, men vad vet vi om eventuella försök till fredliga lösningar? Här vore det på sin plats med utomstående diplomati på högsta nivå, och det är i så fall huvudsakligen Ukrainas ledningsgarnityr som ska läxas upp och läras inse att no man is an island och komma frivilligt till förhandlingsbordet.

  Sveriges medlemskap ”hotas” nu av Erdogan i Turkiet. Första frågan: hur i herrans namn kom Turkiet med i NATO, med sin tvivelaktika historia och gangster till ledare?
  Jo naturligtvis, det ligger nära det forna Sovjetunionen och USA kunde spama ännu mer närsynt på Ryssland i nya militärbaser och få igenom sin militärbudget på hemmaplan. Realpolitiken lägger man uppenbarligen åt sidan och skapar istället sin egen.

  Ska Sverige också lägga politiken åt sidan och lägga sig platt för Erdogan, vars framtid vi inte vet någon om, annat än att den ger anledning till välgrundade tvivel. Varför visar vi inte moralisk styrka och vänder honom ryggen med kommentaren: ”I så fall, glöm alltihop, ha ett underbart liv”. Vi vill sannerligen inte ha ryktet omkring oss att vi blivit knähund åt en diktator i en skurkstat.

  Är det några som har gemensamma intressen att vårda så är det väl de nordiska länderna, vars affärsmässiga samarbete nu fått ytterligare en ofrånkomlig motivation till åtminstone en försvarsunion värd mer än papperet som använts för underskrifterna. Minns att många svenskar deltog frivilligt i det finska Vinterkriget 1939 och skulle göra det igen, liksom att både Norge och Danmark garanterat skulle kunna påräkna svenskt bistånd vid en öppen konflikt.

  Vad har NATO att erbjuda? Satellitövervakning och ubåtsspaning – ja, fotsoldater – nej. Det förstnämnda finns redan på plats, men möjligheten att öppet spana på fiende röd på ännu närmare håll väger nog tyngst för amerikanerna när kongressen skall förmås att bevilja ytterligare dollarmiljarder.

  I Sverige litar vi på att brittiska NATO-styrkor kommer till vår undsättning vid en öppen konflikt över Östersjön. Visst, hur mycket hjälp fick Norge och Danmark därifrån under andra världskriget 1939-1945?

  • Göran skriver:

   Turkiet blev medlem i NATO 1952.

   Premiärminister var Ali Adnan Ertekin Menderes för Demokratiska partiet.

   Läser man om honom på Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Adnan_Menderes), så kan man nog kalla honom för en skurk.

  • Göran skriver:

   Omkring 10.000 svenskar deltog frivilligt i Finska vinterkriget. Av någon lustig anledning så är det ungefär det enda allmänheten i Sverige känner till.

   I verkligheten lämnande Sverige materiellt bistånd till Finland, monterade brittiska flygplan i Sverige som flögs till Finland m.m. Sveriges bistånd till Finland var vi denna tid det enskilt största bidrag en nation lämnat till en annan.

  • Göran skriver:

   Kommer till undsättning? Frågan är hur lång tid det tar? Dagen efter, en vecka, en månad, ett halvår, ett år. Vem vet?

   Medlemskap i NATO är bara en falsk trygghet. Troligare är att Sverige måste delta i USA:s konflikter, USA:s medvetet destabilisering av världen.

 15. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Why Finland Joining NATO Checkmates Russia

  https://www.youtube.com/watch?v=si9Phc9ArpU

  Mvh,

 16. Göran skriver:

  Tror svenska militären med ÖB i spetsen att vid ett krig mellan Ryssland och Estland där Sverige i första hand ska komma till undsättning, att svenskt territorium kommer att vara fredat från Ryska bomber?

  En sak som retar mig är att om jag läser twitter från riksdagsledamöter som hatar Ryssland är att om det kommer till en konflikt mellan Sverige och Ryssland så kommer inte en enda av träskets medlemmar i riksdagen att dra på sig en uniform och slåss mot Ryssland. Nej, de fega kräken kommer att gömma sig långt från konflikten.

  Samtidigt är deras twitterinlägg en skola i inkompetens. Läser man dem och inte får inställningen att sådana korkskallar kan man inte rösta på, ja, då borde man nog ta någon form av kurs i kritisk tänkande, eller typ en kurs i ”allt är inte svart och vitt”.

 17. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  I Ryssland finns ingen sanning och om man bestämmer sig för att alla ljuger kan man välja sin egen sanning

  Den som bestämmer sig för att alla ljuger behöver inte ta reda på något!!

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Halvkvädna visor är inte bättre än lögner. Vad är det du fiskar efter C-E?

Kommentarer är stängda.