Det svenska förfallet

Var allting toppen när Erlander Styrde? började förfallet direkt med Palme? Jag är redo att svara nej på båda frågorna. Vi har tidigare nämnt 1932, när den liberala regeringen införde mejerianslutningstvång för mjölkbönder. Året därpå införde sossarna kollektivanslutningskrav för arbetare. Den svenska fascistiska modellen började ta form.

Sedan följde den markkonfiskering som går under namnet allemansrätt. Tvingande jordbruksrationaliseringar i flera steg, källskatt, särbeskattning av makar, miljonprogram, urbanisering, med mera. Både Per-Albin och Erlander var tillskyndare till dessa förändringar av Sverige innan, under efter deras respektive regeringstider.

Svenskarna var inte helt eniga med politikerna om detta var rätt väg att gå. För att visa på denna folkliga protest exemplifierar jag med ett antal kulturyttringar, med länkar till Youtube där de finns åtkomliga för de som inte har egna minnen dessa yttringar eller tiden.

Dessa yttringar tog dock slut under palmeepoken, när proggrörelsen skulle måla allt i socialismens blodröda färg. Det tycks ha fungerat som glyfosatbesprutning av en åker, all för socialismen icke önskvärd mångfald försvann från kulturen. Men all kritik har bara runnit av sossarna när de ryckt på axlarna och struntat i andra. Räcker inte det skyller de bara på de borgerliga, högern eller kapitalismen. Precis som idag när de får kritik för migrationen, brottsligheten, myglet, korruptionen, energipolitiken, klimatbluffen, eller vad som helst annat de varit ledande eller delaktiga i.

Filibunke, Thor Modéen  och John Botvid om socialismens välsignelser

Gamle Svarten, Cacka Israelsson sjunger

Filosofisk Dixieland, ”Du ska göra som svenssons gör”, Alice Babs

Gustav Lindströms visa, Olle Adolphsson om rivningsraseriet

Varmkorv boggie, Owe Thörnqvists genombrottslåt, om byråkratin

Stockholmstrafiken (Tegelbackseländet), Stig Järrel mfl om trafiksabotage

Trettifyran, Per Myrberg om rivningsraseri och modernisering, den första långköraren på Svnesktoppen

Lyckliga gatan, Anna-Lena Löfgren, den andra långköraren på Svensktoppen

Ingenting är längre som förut, Anders Fugelstad, titlen säger allt

Sjuttonde balladen, Evert Taube/Cornelis Vreeswijk, om att inte passa in

Är det konstigt att man längtar bort nån gång, Lena Andersson, ytterligare beskrivning överflödig

Min häst har blivit sjuk, Ola Magnell, den sista protesten

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Det svenska förfallet

 1. Ivar Andersson skriver:

  Socialismens blodröda färg ger som resultat enfald trots att socialismen gärna talar om mångkultur.

 2. Pingback: Det svenska förfallet | ulsansblogg

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Du glömde kanske den bästa?
  https://youtu.be/A9oHv9wuZ5c
  Kommentera gärna
  /Samuel

  • Mats Jangdal skriver:

   Jag gör inte anspråk på att ha upprättat en komplett lista.
   Tage Danielsson/Monica Z gör en berömvärd insats. Har alltid uppfattat den mer som kritik mot att kirg fortsatte vara det normala i världen trots alla som efter WWII lovade varandra ”aldrig mer”. Men den kan självklart även gälla en mental och idelogisk utarmning i Sverige.

 4. Göran skriver:

  Olof Palme var handplockad av Tage Erlander, så förfallet började i alla fall tankemässigt före Olof Palme.

  Vi ska inte heller glömma bort Gunnar Sträng som haft stor påverkan på den socialdemokratiska politiken. Det kan även vara så att det var han som styrde en hel del i kulisserna.

  • Jan Andersson skriver:

   Man han lät Marcus Wallenberg få fria händer under WW2 men träffade honom i smyg varje vecka. Svenska företag gick som tåget under kriget och försåg främst Tyskland med allt de frågade efter och som vi kunde leverera. Permittenttågen från Norge var bara kattskit i sammanhanget.

 5. Jan Andersson skriver:

  Man han lät Marcus Wallenberg få fria händer under WW2 men träffade honom i smyg varje vecka. Svenska företag gick som tåget under kriget och försåg främst Tyskland med allt de frågade efter och som vi kunde leverera. Permittenttågen från Norge var bara kattskit i sammanhanget.

 6. Jan Andersson skriver:

  Jag har aldrig lyssnat på sångtexterna eftersom de flesta var olidligt banala även om musiken var bra. Jag kunde flera av dessa utantill när det begav sig men funderade aldrig på om de hade något som helst budskap, utan mest hade tillkommit för att hitta ord som rimmade.

  Det var kanske därför jag avskydde den svenska punken, där både musik, framförande och texter var helkassa allihop.

 7. villvaraanonym skriver:

  [Till Jangdal: om min kommentar bedöms vara för lång (>1000 ord; mer än hälften är citat) och/eller virrig: radera den.]

  Jangdal ger några exempel på när regeringar har helt eller delvis gått emot folkets vilja (”Svenskarna var inte helt eniga med politikerna om detta var rätt väg att gå”)…

  -”mejerianslutningstvång”;
  -”kollektivanslutningskrav”;
  -”markkonfiskering som går under namnet allemansrätt”;
  -”jordbruksrationaliseringar i flera steg, källskatt, särbeskattning av makar, miljonprogram, urbanisering, med mera”;

  … och ger video-exempel på några som har protesterat (mot övriga politiska reformer/åtgärder), som bara har ”runnit av sossarna [och] ryckt på axlarna och struntat i andra”.

  Då jag inte känner historien tillräckligt väl, utgår jag från att Jangdals beskrivningar är riktiga.

  (Jag har för mig att det fanns de som protesterade mot förstörelsen av vissa Stockholms-statsdelar, t.ex. kvarteren vid Sergels Torg och DUX-husen.)

  Det finns dock en fundamental skillnad mellan hur Socialdemokraterna reagerade och agerade förr (”runnit av sossarna [och] ryckt på axlarna och struntat i andra”) och ”nu” som Jangdal inte nämner.

  De som förr protesterade var, trots allt, rimligt goda människor, även i Socialdemokraternas ögon.

  Så är inte fallet ”nu”, då de som protesterar mot ”migrationen, brottsligheten, myglet (här: bidragsbedrägerier?)” (be)döms vara rasister/främlingsfientliga…

  1997-05-21 Riksdagen
  invandringsminister Pierre Schori (S):
  –”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

  2021-02-19 Twitter
  fd. justitieminister Johansson (S):
  – ”Jimmie Åkesson (SD) kallar invandrare för ’kulturell belastning’. Ränderna går aldrig ur. SD är och förblir ett tvättäkta rasistiskt parti.”

  … även av Moderaterna…

  2016-04-08 Aftonbladet Debatt
  ”SD:s partiprogram rasistiskt i klartext”
  riksdagsledamöterna Finn Bengtsson (M), Rolf K Nilssonm(M):
  – ”För alla som anser sig vara demokrater, och för oss tillika moderater, är denna programtext skrämmande läsning i sig, men också osaklig om vi ser till var den vetenskapliga genetiska forskningen befinner sig i dag.”

  … vars fd. partiledare på fullt allvar övervägde rimligheten i att 800.000 svenskar var rasister/har en främlingsfientlig syn på invandrare…

  Reinfeldt (M) i boken ’Halvvägs’ (2015):
  – ”Hur kan man förstå att 800.000 väljare röstade på Sverigedemokraterna?”

  (okänt är om han även ifrågasatte människosynen hos de 40.763 barn och minderåriga som röstade på SD i Skolvalet 2014)

  … varför den fd. Socialdemokratiska regeringen (med stöd av Riksdagen?) tillgrep politiska åtgärder för att ”bota” svenskar från denna påstådda rasism…

  2017-01-04 Justitie- och Kulturdepartementet:
  ”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott”

  … vars felaktiga/rasistiska människosyn/åsikter samtliga Länsstyrelser ålades att åtgärda…

  2020-07-02, Arbetsmarknadsdepartementet, pressmeddelande:
  ”Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas”
  – ”Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden. I arbetet ska länsstyrelserna öka kunskap och medvetenhet bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi.”
  – ”Vi behöver lyfta fram den STRUKTURELLA RASISM som finns i Sverige och SOM MÅNGA OMEDVETET UPPRÄTTHÅLLER, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).”

  (okänt är vad länsstyrelserna har för åtgärder för de svenskar som inte erkänner att de varken är omedvetna eller beter sig ”rasistiskt”: avsked? fortsättningskurs?)

  Vidare, har samtliga riksdagspartier gått emot folkets vilja i invandringsfrågan sedan 1990-talet:

  2022-05-23 Kvartal.se
  ”Invandringsfrågan förklarad i en enda graf”
  Henrik Höjer, vetenskapsredaktör:
  – ”Demokratins mål är att förverkliga folkviljan. Därför bör det finnas en viss nivå av åsiktsöverenstämmelse mellan folkvalda och väljare.”
  – ”Men invandringsfrågan – som skapat så mycket friktion i svensk politik – är ett stort undantag.”

  2021-april Axess Magasin (nr. 3)
  ”Det gick inte”
  Mauricio Rojas (FP/L):
  – ”Både opinionsundersökningarna och forskningen visade ganska tidigt att det fanns ett betydande folkligt missnöje. Sedan flera decennier tillbaka har omkring hälften av befolkningen ansett att invandringen varit för stor.”

  Förutom bl.a. Socialdemokraternas politiska reformer/åtgärder, omnämnda av Jangdal, har övriga dito förvandlat Sverige (fr.o.m. 1930-talet?) till en av världens bäst fungerande (statsförvaltning, folklig gemenskap) och tryggaste (svenska värderingar) land, varför Jangdals rubriksättning (”Det svenska förfallet”) är fel…

  … men skulle ha varit rätt, om han hade nämnt deras (och övriga inom det politiska och kulturella etablissemanget) bekämpande av, som nämnt, det som de (be)dömer vara svenskars rasism/rasistiska syn på/främlingsfientliga bemötande av invandrare…

  (i jämförelse med vem/vilka? Historisk jämförelse: Adolf Hitler och nazister? Global jämförelse: (dagens) somalier i Somalia? Irakier i Irak? Afghaner i Afghanistan?)

  … vilket — (dvs. maktens anklagelser som ifrågasätter svenskens godhet, moral, medmänsklighet och människosyn) — har skapat en sådan stor rädsla hos svenskar att de inte har vågat rösta efter sin övertygelse…

  2018-08-15 DagensArena.se (”radikal, progressiv idégrund”)
  ”Normalisering och rädsla ökar kvinnors stöd för SD”
  Anna-Lena Lodenius:
  – ”Om kvinnor röstade på SD i samma utsträckning som männen skulle SD KUNNA BLI SVERIGES STÖRSTA PARTI.”
  – ”Hittills har kvinnor valt SD betydligt mer sällan än män, av uppenbara skäl.”
  – ”… kvinnor [är] känsligare för vad omgivningen tycker och RÄDDARE för att väcka ogillande.”
  – ”Även om kvinnor har delat SD:s åsikter har de inte alltid velat gå ut med att de gillar ett parti med rötter i nazistiska miljöer som ofta stämplas som rasistiskt.”

  … och som har raserat familj- och vän/bekantskapsrelationer…

  2022-06-30 Göteborgs-Posten Debatt
  ”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av RÄDSLA för att bli utfryst”
  (kvinnlig) polisinspektör i Göteborg:
  – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”
  – ”Genom att SKAMBELÄGGA vissa ämnen och åsikter och till och med diktera vilka ord som får användas, TYSTAR den första gruppen effektivt den andra.”

  … och som hindrat dem att ställa upp på intervjuer…

  2017-03-06 SVT Nyheter
  ”Modulbygget har delat Beckomberga i två läger”
  [planerat boende (Beckomberga, Stockholm) för personer med uppehållstillstånd]
  – ”Ingen av de mest aktiva i motgruppen vill ställa upp på en bandad intervju, bland annat för att de inte litar på media och för att de är rädda för att bli stämplade som rasister.”

  … och hindrat offentlig debatt…

  2022-06-16
  Uppsala universitet
  ”Politisk intolerans begränsar debatten i Sverige”
  – ”I debatten om immigration och integration har till exempel olika debattörer PEKATS UT SOM RASISTER, eller fått kommentaren: ’Nu klev du över gränsen, nu är du på SD-sidan’. Sker det här alltför ofta så stannar debatten, menar Sten Widmalm.”

  … och raserat själva fundamentet demokratin och den demokratiska processen…

  2016-01-27 Expressen Debatt
  ”SD kunde vara störst – om kvinnorna vågat”
  forskare, Göteborg universitet:
  – ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade sd enligt gängse väljarmodeller med råge varit sverige största parti.”
  – ”Det visar sig nämligen att män och kvinnor inte alls skiljer sig särskilt mycket åt när det gäller inställning till invandring eller politiskt förtroende. Tvärtom visar undersökningar att kvinnor sympatiserar med invandringskritiska partiers budskap i samma utsträckning som män.”

  … och raserat den nationella sammanhållningen och folkliga gemenskapen: vem är ond? vem är god? vem ska bekämpas?…

  (hört i skolor om svenska barn och tonåringar: ”rasist”, ”svennejävel”, ”hora”)

  … vilket har lett till Sveriges pågående och i ökande förfall.

  PS
  Anledningen till att Socialdemokraterna kan tillämpa/förorda SD:s invandringspolitik utan att hyckla är, att de anser sig ha en annan bevekelsegrund än SD, vilken de (be)dömer vara rasistisk.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ordrikt och med flera exempel bekräftar du min tes angående migrationen.
   Att Sverige varit välorganiserat är inte en del av kritiken. Det har Sverige varit. kritiken är att den organiseringen har skett emot folkviljan. Urbanisering, stark koncentration till tre storstäder när folk ville bo kvar på sina mindre orter. Den hårdhänta omdaningen av jordbruket, etc.

   Du räknar ord. Man brukar anse att en text är lång om den är på mer än tusen tecken, inte ord. De flesta kommentarer är på under 500 tecken, mellanslag inräknade. (detta är 522 tecken)

   • villvaraanonym skriver:

    Tack för återkoppling (och hövlighet/tolerans). Jag har aldrig upplevt detta folkliga motstånd (alltför ung, då) varför jag inte förstod vad du kritiserade, annat än några få (av dig exemplifierade kultur)protester, men levt med resultatet av politiken: föregångslandet Sverige. Hade politikerna rätt, då?
    Men inte ”nu”, där politiker (till skillnad från förr, då ’protestanterna’ trots allt var goda, som jag nämnde) kallar folkmotståndet mot politiken/samhällsförändringarna (mångkultur) rasistisk och ska av staten (Länsstyrelserna, som nämnt) politiskt bekämpas, vilket du och andra upplever som en ”tes”?
    Hur många fler vittnesmål krävs för att tesen ska bli en slutsats (innan du (?) och SD och andra på er ’sida’ förstår att den (slutsatsen) är orsaken: svenskens rädsla för rasiststämpeln, som lett till åsiktsförtryck (det är den benämningen som vi i Sverige anväder för personer i odemokratiska länder som inte vågar uttrycka sina åsikter), som lett till ”Det svenska förfallet”?

    (Det är ofattbart svårt att leva i andras verklighet (utöver bl.a. S C V MP (L M KD), Länsstyrelsernas och fackförbundens [#] vantolkning), som känns jämförbar med Galileo Galilei och judarna.)

    Om du (eller era läsare) vill/är intresserad, kan jag posten en lista (år 2006–2022; 9400 ord: tidningsrubrik + ett eller två citat) med +60 exempel från allmän-media (eng. ’mainstream media’, MSM) där folk och offentliga personer/makthavare (SD-are och deras sympatisörer ej medtagna!!) som vittnar om svenskars rädsla för att bli kallade/betraktade/stämplade som ’rasister’.

    (((Till exempel:

    2006-04-27 Sveriges Radio
    ”Polisen har för lite kunskaper om invandrare”
    – Själv har Mostafa Alshawi vuxit upp i det invandrartäta området Rosengård i Malmö. Han har sett många vänner hamna på fel sida lagen och menar att det hymlas med att en stor andel av brotten begås av invandrare. ”Det är en känslig fråga för både poliser och politiker att ta i”, säger han:
    – ”Det har nog med att göra att man är RÄDD för att bli STÄMPLAD SOM RASIST. Men om man inte uppmärksammar problemet så kan man inte heller något åt det”, säger Mostafa Alshawi.”

    2022-09-09 Göteborgs-Posten Debatt
    ”Centern blundar för invandrarkvinnornas utsatthet”
    Allan Stutzinsky (Liberal kandidat till kommunfullmäktige):
    – ”RÄDSLAN att utsättas för nedsättande epitet hindrar inte Liberalerna från viljan att göra något åt orättvisorna. Centern däremot blundar för invandrarkvinnors utsatthet.”
    – ”För inte så länge sedan blåste tidens vindar över alla som vågade säga något kritiskt om invandrings- och integrationspolitiken i Sverige. RASISTANKLAGELSER STRÖP DEBATTEN. Nu när både möjligheter och problem äntligen ventileras öppet gör Centern sitt bästa för att försöka vrida debatten tillbaka till den enögda utgångspunkten.”
    )))

    (Jag har även en 52-punkterslista över mångkulturaliseringen/islamiseringen av Sverige i min kommentar hos Fristad.eu/Hans Li Engnells text ”Ingen vann” från 2022-09-12.)

    PS
    Valet av måttet ’ord’ ger mer överskådlighet än ’tecken’. Jag brukar även komplettera med lästid: WordsToTime.com. (Jag skulle vilja/kunna skriva fåordig, men då blir dessa bara lösryckta påståenden utan belägg för resonemang/argument, vilket inte leder (min) tes till slutsats.)

    [#]
    2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst)
    ”Flera fackförbund säger nej till SD”
    – ”Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”
    – ”Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i SVERIGEDEMOKRATERNA.”
    – ”De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till VÄRDEGRUNDEN i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”

 8. Göran skriver:

  Den borgerliga regeringen som skattesänkare och fiende till regler. Är det sant. Lite observation nedan.

  EU jobbar på nya redovisningsregler för moms. Bland annat vill de avskaffa så kallade samlingsfakturor, enkelt förklarat att man samlar ihop alla transaktioner med en kund under en viss tid på en faktura. EU vill att varje transaktion ska generera en faktura.

  Om vi säger att varje faktura har en kostnad, så kan ni förstå att kostnaden kan öka ganska bra för ett företag; både för utställare och mottagare.

  Och vilka djävla idioter i Sverige är drivande för denna förändring? Jo, regeringen med moderaterna i första led.

Kommentarer är stängda.