Filibunke efterlyses

Så sent som på 60-talet, kanske rent av tidigt 70-tal, kunde man ibland i Sveriges Radio få höra Thor Modéen i en sketch som innebar en mycket tydlig kritik mot socialismen. Thors motspelare, jag minns inte om det är Artur Rolén eller Åke Söderblom, jag tror den senare, försöker förklara det fina med socialismen. Eftersom Thor avled 1950 så är detta troligen från en stenkaka inspelad på 40-talet.

Åke säger att socialismen är som ett smörgåsbord, åt var och en efter behov.
Då frågar Thor om det finns filibunke. För han älskar filibunke.
Åke svarar att det vet han inte, men det finns mycket annat gott, kalvstek, kaviar, gåslever.
Ja, det bryr jag mig inte om, säger Thor, finns det inte filibunke får det vara med den där socialismen för mig. Hur kan du veta att det finns de där andra sakerna om du inte vet om det finns filibunke?
Ja, men nu var det ju bara som exempel, ett sätt att förklara vad mycket fint socialismen kan ge.
Det spelar ingen roll förklarar, Thor. Vad är det för socialism som inte kan ordna lite filibunke till folket?

Så där håller de på, som jag minns det. Jag har sökt på Youtube och andra ställen på internet, men inte kunnat finna den. Om någon har mer information vill jag gärna veta. Som en liten ironisk baksmälla cirka 70 år senare, med den takt svenska mjölkbönder slutar (i den socialistiska drömstaten), så kanske inte är långt borta att filibunke på svensk mjölk inte längre låter sig göra. Även om det finns några få kvar som vet hur man sätter fil.

Edit:
Jag lägger in sketchen här och ber om ursäkt att jag inte kom ihåg dialogen korrekt. “Politisk sketch mellan Thor Modéen & John Botvid” som det står på etiketten. Inspelad den 8:e december 1941, utgiven på Sonora året efter.

This entry was posted in Aktuella övriga ämnen, Frihet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Filibunke efterlyses

 1. Samuel af Ugglas says:

  Är det denna: https://www.youtube.com/watch?v=bjkqzw3kapE
  Skön lördagskväll/Samuel

  • mats says:

   Tack Samuel! Den är det. Den skulle spelas vareviga dag i statsradion så att folk får klart för sig att socialismen ingalunda är något som är en gång för alla givet i Sverige. Vidare skulle de på ett underhållande sätt få demonstrerat socialismens ohållbarhet.

   Noterade att mitt minne svek i vissa stycken angående den exakta dialogen. Måhända förlåtligt när det är minst 40 år sedan jag hörde den. Så var det tydligen John Botvid som var straight man.

   • Göran says:

    Om skolan hade ett kritiskt tänkande – som den påstår sig ska lära ut – skulle socialism kunna demonteras direkt genom att man diskuterar två saker: incitament och prissättning.

    Prissättning i en centralplanerad stat har ingen socialist löst. En av orsakerna till att Sovjetunionen kollapsade ekonomiskt med mer eller mindre regelbundna perioder tills man slutligen gav upp.

    Incitament har ingen socialist lyckats beskriva för mig hur den fungerar i en socialistisk stat. Vad kommer att driva individers naturliga nyfikenhet att utveckla när de först ska godkännas av staten och deras byråkrater?

    • mats says:

     Viktigt påpekande! Och att ersätta incitament med solidaritet eller altruism fungerar inte, det har vi redan sett.

    • Lite otydligt, Göran. I den fria, kapitalistiska halvan av svensk eller västerländsk ekonomi råder ingen brist på incitament och generellt inga problem med prisbildningen heller, utom när staten saboterar marknadskrafterna med hjälp av straffskatter eller subventioner, typ svensk klimat-, energi- eller bostadspolitik.

     Det bör väl också i rättvisans namn nämnas att priser kan manipuleras även av privata monopol, karteller eller hemliga överenskommelser. Sådant var vanligare hände förr, när regeringar var mer obenägna (och ibland oförmögna) att jaga prisfixande privatföretag.

     Men sant, förstås, att marknadsmässiga priser helt saknas i den offentliga sektorn. Det är detta som gör BNP-begreppet oanvändbart som mått på ekonomiskt välstånd, fast någorlunda rättvisande om man jämför länder där de offentliga sektorerna är ungefär lika stora.

 2. Filbunke får man nog göra själv. Jag minns min farmors med välbehag! Men långmjölk finns ännu att köpa. God även den! Nyss fann jag i affär’n ca 4 procent fet naturmjölk. Namnam!

Comments are closed.