Säkra pengar

Det finns inga säkra pengar. Inflationen i alla moderna samhällen förstör alla pengars värde. Återinför guldmyntfot säger en del, men den avskaffades av en anledning. Nämligen den att egendom, noga räknat mark, hade slutat ge en säker avkastning, en årlig inkomst. De första att tvingas lära sig denna hårda läxa var den engelska jordägarklassen, huvudsakligen adel.

Anledningen var industrialismens framväxt. Det gick att skapa förmögenheter mycket fortare utan mark än med, genom att massproducera sådant som många människor ville betala för. De styrande satt fast i gammalt tänk och beskattade jordegendomar hårt. Brittisk adel tvingades av ekonomiska skäl ut i kolonierna och in i industrisatsningar.

Men allt gav inte vinst. Snart visade det sig att spekulation var ett ännu snabbare sätt att bli rik, om man spekulerat rätt. Det var ju inte så svårt om man kunde styra det som skulle efterfrågas. Manipulera marknaden helt enkelt. Detta blev den viktigaste verksamheten för bankirer och börshajar.

Guldmyntfoten började vackla för att man producerade mer värde än vad som kunde mötas med ett stabilt guldpris. Guldpriset ökade för att utvunnet guld inte ökade i samma takt som värdet i ekonomin Vi fick fiatpengar värda lika mycket som pengarna i valfritt Alga-spel.

Men det räcker inte för de som vill ha allt. Mänskligheten måste via krig, hot om krig, pandemier, hot om pandemier, terrorism, hot om terrorism, klimathot och rädsla för alla människor öster om Donau skrämmas att bli egendomslösa slavar. Eller drönare i det nya AI-samhället.

Klassförrädare kan vem som helst bli om makten hägrar eller står på spel. Fråga en Stalin eller en Henrik VIII! Följaktligen blir alla partiledare i partier av någon betydelse mer intresserade av den egna makten än av sina väljares förväntningar. Självrättfärdigandet vet inga gränser. Vi kommer, enligt en känd utfästelse, snart att var lyckliga ägare av ingenting.

Vad är det då som har värde idag? Immateriell egendom, text, musik, datakod. Mest av allt AI, under förutsättning att det är precis rätt immateriell egendom, naturligtvis. Nämligen den som ger avkastning till ägaren och makt att styra sitt liv och ytterst hela ”världen”. Vi som inte äger sådan egendom får se den egendom vi har bli värdelös och ytterst blir vi själva, våra liv, värdelösa. Människovärdet blir en chimär, allas lika värde en nullitet.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Säkra pengar

 1. Pingback: Säkra pengar | ulsansblogg

 2. Göran skriver:

  AI är lite väl uppskruvat. Det enda en AI som ChatGPT i princip gör är att statistiskt räkna ut vad som kommer efter ett visst ord eller fras. ChatGPT kan inte göra egna bedömningar, vilket väl är det vi kalla för intelligens, eller?

  • Mats Jangdal skriver:

   AI kommer att sitta i robotar som styr många industriprocesser, tillverkar varor och monterar dessa, sköter distribution etc. Människan blir överflödig.
   Det är vad dessa som radikalt vill minska världens befolkning så att de själva kan få mer ”lebensraum” på trevliga orter och miljöer drömmer om.

   • Göran skriver:

    Det är en fråga som det tvistas om. Inte ens de om arbetar med att ta fram AI tror människan blir överflödiga. Det finns trots allt oändligt många jobb. Bara en fråga om kostnaden för jobbet.

    Vad gäller sådan AI som ChatGPT så behövs det någon som är bra på att definiera arbetsuppgiften åt ChatGPT. Det är en fråga om intelligens.

    Inom industrin har vi 3D-printing. AI kan möjligen göra det enklare att skapa ritningar, dvs. hantera 3D-program, som sedan instruktionerna till 3D-printern skapas från.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Det kommer krig, död och förstörelse emellan för att övertyga oss om människans ringa värde. Det är väl det Schwab avser men ursäktar sig med floskler och giftsprutor.
  Det enda välstånd jag känner till är frukten av den produktion jag kan tillåta mig spara.
  Läste igår avslöjanden hur 4 de AP fonden nästan ”kuppades” bort av SBBś Ilija Batljan? Svenska staten sparar till oss pensionärer, var det inte så hr. Ture Königson tänkte sig?
  Lärorik påminnelse, tack för det Mats.

 4. Ivar Andersson skriver:

  ”spekulation var ett ännu snabbare sätt att bli rik”
  SBB är ett bra exempel på spekulation som inte kunde tänka sig stigande räntor.

  • Göran skriver:

   I Kina kör man med investeringsbedrägerier. Man lurar folk att investera och sedan försvinner man med pengarna. Två exempel.

   Hyr ut cyklar. Företag startas som hyr ut cyklar. När tillräckligt med pengar är investerade försvinner man. Det finns bokstavligt talat berg med cyklar som inte används till något. Gigantiskt slöseri med resurser.

   Samma sak med uthyrning av elbilar. Det finns mer eller mindre hundratusen elbilar som bara står och rostar. Ingen använder dem. Tänk på allt barnarbete som ligger bakom alla dessa bilar. All miljöförstöring för dessa bilar. Alla batterier till ingen nytta.

   En del av detta för att Kina ska kunna säga att de är klimatsmarta: cyklar eller elbilar. Haha! Så lurade vi är i västvärlden.

   Så patetisk att limma fast sig i riksdagen när de dessa människor med klimatångest borde limma fast sig på Kinas ambassad.

   • Göran skriver:

    Mer sagt om ovan. Är kinesiska vindkraftverk också en form av investeringsbedrägeri? Del talar för det.

   • Benny skriver:

    All ”grön” omställning är väl bedrägerier då vi skattebetalare skinnas för subventioner till en olönsam verksamhet! Och det är inte bara i Kina dårarna härjar! I Storbritannien ska man fasa ut ”gamla” bilar för att få folk att köpa nya! Bara på en uppställningsplats på ett gammalt flygfält ställdes 14.000 äldre funktionsdugliga bilar att rosta bort för ett antal år sedan och nu driver Musk på för en ny vända av detta slöseri med resurser. Givetvis snackar han i egen sak som vanligt så det räcker nog knappt med att bara limma sig fast vid Kinas ambassad utan många ambassader blir det.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  ”There is no dignity quite so impressive, and no one independence quite so important, as living within your means.”
  CALVIN COOLIDGE
  Amerikas förmodligen bäste president genom tiderna?
  Kan bara känna förakt för dagens svenska politiker som lever på spekulation och utplundrade skattepengar.

  • Göran skriver:

   Calvin Coolidge, var den president som lade sig i medborgarnas liv så lite som möjligt.

   I libertarianska kretsar i USA är han känd som presidenten som inte tog några beslut.

   • Benny skriver:

    Det sägs att den enda gång Belgien fungerat som land är när de hade en regeringskris på flera år och inga korkade politiker ”styrde” landet utan allt sköttes av teknokrater!

 6. Jan Andersson skriver:

  Om AI kunde tänka självständiga tankar, varför inte mata in alla kända klimatdata och sedan läsa att hotet inte existerar. Om AI inte klarar att komma en så enkel slutsats, så blir AI vad jag alltid hävdat – ett nytt dataspel. Troligen ser branchen nu en avmattning i försäljningen och behöver en ny spännande sensation som alla användare måste investera i. Jag har en splitter ny arbetsstation stående, för jag har glömt lösenordet (Win11) och det finns inte svenska tangentbord med svart text på vit botten med numeriskt tangentbord att köpa längre. Inte heller en bra mus. Den får samla damm tills den gamla från 2010 havererar för gott. DET var i vilket fall en god investering.

  • Göran skriver:

   Dagens AI kan inte lösa matematiska problem, eller antaganden. Går således inte att beräkna klimatet. Du kan få ett svar från AI om klimatet, som då bygger på forskningsrapporter och allt annat som skrivits om klimatet. Dock kommer du inte att få ett intelligent svar för AI kan inte göra en bedömning om vad som är sant eller inte sant.

   • Jan Andersson skriver:

    För mig är en dator en ”verktygsmaskin” dvs. ett sätt att utföra en vissa uppgift eller ett arbete som alltid går att utföra på ett annat sätt. Datorn kanske gör det snabbare i många fall, men det finns en risk att många jobb som inte borde ha gjorts nu blir utförda fast de saknar betydelse. Jämför t. ex. IkEAs bokhylla Billy som produceras i Sverige för hela världen i en automatiserad fabrik som sköts av en enda person nattetid, med en av ebenisten George Haupts kungliga byråer på 1700-talet i Stockholm. Fejkat ädelträ av plast eller äkta? Lurar man inte sig själv nu?

    Idag har ”digitaliseringen” gått för långt. När man inte kan betala en vanlig räkning utan 1)smartphone, 2)dator, 3)skrivare och 4)internet så är det något fel. Företagen gör en tidsvinst, som instället måste mångfaldigas av tusentals
    kunder som var och en måste ta kostnaden och tiden som går åt. Vissa företag tar betalt för att skicka en faktura oavsett metod! Vad är det för bluffverksamhet som inte har kalkylerat in tiden och kostnaden för fakturering, och vad var det för fel på ett brev på posten? Sammanlagd hanteringstid för en räkning i min hand förr i tiden var en minut, nu är man kallsvettig innan man fått ut en pappersfaktura och kan läsa vad i hela friden de tar betalt för och kan bokföra. Jag är för gammal för att läsa på mobilskärmen, ser inte att läsa så pytteliten text. Och det är jävligt svårt att lägga till en förklarande handskriven text på mobilskärmen, med kontering om det gäller ens företag. Heder åt alla som fortfarande postar en räkning i ett kuvert, och utan att lägga till femtio kronor i ”faktureringsavgift”. Det handlar bara om vanligt sunt förnuft. När ett jobb görs bättre utan dator, eller ”digitaliserat” så ska det heller inte göras med en dator.

 7. Thomas skriver:

  Sambandet mellan olja och ekonomisk aktivitet i ett samhälle tycks vara 100%….
  Detta visste nog Rockefeller redan när han drev på att olja skulle beskrivas som ”fossilt”..
  Man skall därmed nog inte underskatta Rockefellers slutledningsförmåga…
  Alla pengar är därmed bara gemensamma skulder till de som dominerar energin, lokalt och globalt..
  Människan, de flesta åtminstone, är då bara slavar, även om vi inbillar oss något annat.
  Vad kännetecknar då en slavs mentalitet? Jo, ett kortsiktigt tänkande…att ha ett gott liv – för tillfället.. (litet svenskt väl..?)

  • Benny skriver:

   Ska bli intressant den dag folk inser man inte kan äta pengar! Vi har ju redan haft exempel i historien som visar att pengar inte går att äta som Tyskland på 1920-talet och Argentina på 1990-talet. Global hungersnöd är bara ett stort vulkanutbrott bort och det i kombination med fallande temperaturer i takt med solens minskade aktivitet är ett recept för katastrof. Kan tänka mig att länder som exporterar mat i första hand ser till att den egna befolkningen prioriteras innan de skickar något på export. (Ungefär som när fransmännen helt enkelt stal Sveriges munskydd för några år sedan!) Och för att producera mat går åt mängder med olja, gödningsmedel och vatten m m. Att i detta läge driva på för att lägga ner jordbruk, slakta bort korna, bygga solkraft och hus på åkrar visar väl att idiotin är mycket utbredd.

   • Mats Jangdal skriver:

    Aktivister vill inplantera skogsnötet visent i Sverige, för att hålla landskapet öppet när bönderna inte behövs längre.
    https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/visenter-kan-komma-att-aterinforas-i-sverige/
    Finns det någon gräns för hur korkade människor som har rösträtt i detta land?

   • Jan Andersson skriver:

    De senaste nyheterna om migrationen, NATO, vindkraften och ”klimathotet” är mycket nedslående. Ingen biltillverkare någonstans planerar dessutom nu några nya fossilbilar eftersom det förstås är ekonomiskt vanvett när de ändå inte får säljas. Räddningen är de egendomliga ”hybriderna” med två drivsystem (!) eftersom kunderna inte vill acceptera begränsningarna och kostnaderna en ren elbil innebär, och vill ha en ofta gammalmodig fossilmotor som ”backup”.
    Men snart försvinner de också och alla står med Svarte Petter, plus alla nya stora och små problem som nämns i första meningen. Det kommer inte att vara roligt att vara svensk i överskådlig framtid.

 8. Glenn skriver:

  Förresten. Översätt nedan länk. Lite om tänkt fredspipa mellan Kiev och Kreml innan Boris tog sig en tur.
  https://www.rbc.ru/rbcfreenews/6466018c9a7947f8cd202844

  Intressant. Men eländet fortsätter.

 9. Mats Jangdal skriver:

  Det handlar om att både Kiev och Moskva tidigt, redan i mars månad 2022 var redo att fredsförhandla. Men något hindrade Kiev att gå vidare med det

  Det är allmännt känt att på försommaren 2022 reste Macron till Istanbul och erbjöd sig medla och Kiev svarade positivt. Omgående reste Boris Johnson ner och stoppade det hela. Sedan dess har Kiev nekat alla förhandlingar och inviter. Beskedet därifrån är att det ska krigas till Ryssland har förlorat. Något som alla nyktra bedömmare anser vara omöjligt. Det är alltså någon annan som styr Zelensky, Nato, Pentagon, Biden, Blinken, take your pick!

 10. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  ’Ugly recession’ will hit in 2024 as Fed ’flies blind’ – Steve Hanke
  Jun 15, 2023

  https://www.youtube.com/watch?v=4GCU6PbrCjc

  Mvh,

Kommentarer är stängda.