Slaget om jorden och skogen

Det pågår, inte minst i Sverige, en kamp om jorden, skogen och äganderätten. Kampen är internationell, EU, USA, Asien, Afrika, Latinamerika. Det är WTO, IMF och alla andra tre- och fyrbokstavskombinationer man kan tänka sig. Det handlar om makten över maten, makten över matproduktionen och ytterst naturligtvis om makten som sådan. om Napoleon Bonaparte lär ha sagt, En armé marscherar på sin mage. Även IT-krigare behöver mat.

I Sverige är det naturligtvis inte minst ett ställningskrig inför riksdagsvalet om ett år. Det gäller att få MP återvalt till riksdagen. Det gäller att legitimera de grava inskränkningar i äganderätten som den gröna politiken kräver, för klimatet, hållbarhet, uthållighet, framtiden etc. Allt de kan hitta på ända fram till att gynna turism och besöksnäring.

Det är alltid bonden och skogsägarens fel, skrivbordsgeneralerna vet alltid bäst. Nu är det hyggesfritt skogsbruk som gäller. Media har gett exempel på personer som egentligen inte bryr sig om kyrkan eller religion, men som har ställt upp i kyrkovalet för att bli invalda och tvinga kyrkan att införa hyggesfritt skogsbruk på sina marker. Det finns uppenbarligen horder av aktivister som kan sättas igång med ögonblicks varsel. Det rapporteras samtidigt om sabotage mot skogsbilvägar och planerade avverkningar där man lämnat meddelanden att det är för att man hatar kalhyggen.

SVT påstår via någon aktivist-expert att älgarna hungrar i brist på blåbärsris i granskogen. Man har noterat att älgarna successivt tappat i vikt under en följd av år och påstår helt frankt att det är skogsägarnas fel. Men stressen av varg och björn då? Den stressen har tillkommit och ökat under samma epok. Vem kan äta sig mätt och bli fet om man inte får äta i fred för risken att bli någon annans middag?

Vid multifaktoriell påverkan kan man inte bara titta på en faktor och säga att den är orsak till utfallet. Det är helt ovetenskapligt, men det är naturligtvis politik och propaganda.

Förment kunniga personer, som agronomen och ledamoten av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (vi ska känna oss underdåniga inför all denna kunskap och fina titlar) Lennart Wikström presenteras i KB. Men agronom är en titel som helt tappat sin status efter Johan Rockströms vilda lögner om klimatet. Wikströms budskap i Kristianstadsbladet är att vi kan undvika en klimatkatastrof om vi odlar, det vill säga i praktiken köper, ekologiskt. Båda påståendena, om den förestående klimatkatastrofen och nyttan av ekologisk mat är falska. Wikström tar det ett steg längre. Han anser att ekologisk odling med dagens metoder inte är tillräckligt för att rädda klimatet. Vi måste teknifiera jordbruket ännu mer och använda elektricitet till allt. Bland annat behövs ekologiskt och klimatneutralt handelsgödsel. Det är till att slå knut på sig själv i önskan att vara alla till lags.

Dick Erixon har i SD närstående tidningen Samtiden släppt fram idéhistorikern Lars F Ekelund för att predika i stort sett samma sak. Hans budskap är att vi måste tvinga bönderna att ha hög omsättning på skogen och hålla husdjur inte bara på våra gårdar i mellanbygderna där effektiv spannmålsodling är svår att få lönsam. Nej, djuren måste ut på slätten så att stallgödseln blir tillgänglig på spannmålsgårdarna. Ekelund visar sig vilja decimera vargstammen och helst mota bort den från områden med husdjurskötsel. Han vurmar dessutom för äganderätten som central i varje civilisation värd namnet.

Wikström och Ekelund dammar av gammla välkända kunskaper, åtminstone för bönder, ger de en liten twist och presenterar det som något nytt. Men det generalfel de båda herrarna gör, är att de motiverar allt de föreslår med att det är för kunna stoppa klimathotet. Ekelund har dessutom en lång utläggning om hur viktig äganderätten är, inte minst för att bekämpa den funktionssocialism som all grön politik ytterst är. Tills han kommer fram till att allemansrätten är ännu viktigare!

Ingen av dessa två och ingen annan jag hört i svensk debatt (utom Thomas Gunnarson) tar upp problemet med insatsmedlens monopolisering. Det vill säga Bayer och Monsantos patentering av allt de kan finna en hållbar beskrivning på inför patentverkens byråkrater. EUs byråkrater har en på ytan negativ inställning till GMO, men i verkligheten sitter de i knät på kemiföretagen. För de vet att ett svältande folk har nära till uppror.

För femtio år sedan var det få grödor och få grödor som var aktuella för odling i svenskt klimat som berördes av detta, men nu är det många kanske en majoritet totalt sett. Dessa grödor ger hög avkastning, särskilt gäller det dem som måste kombineras med rätt patenterade bekämpningsmedel för att fungera bäst. De ger så hög avkastning att de ofta lätt konkurrerar ut äldre varianter.

Detta innebär två tydliga problem. Det ena är att kemiföretagen kan stämma de som till äventyrs får vildsådd av deras grödor på sin mark. Har hänt exempelvis med raps. En vanlig bonde har inte råd att slåss i domstol mot dem och kan inte heller hävda att deras vildsådd har kontaminerat bondens åkrar. För domstolarna dömer till kemiföretagens fördel. Kanske är de därtill instruerade av politikerna.

Det andra problemet är att en vanlig bonde kommer inte kunna hävda sin rätt att odla sina traditionella grödor, för de avkastar för lite för att göra staten nöjd. När staten på billigast möjliga vis ska mätta en växande befolkning är det bonden som får sitta i kläm. Glöm fri marknad, glöm äganderätt och fritt bestämmande över den egna egendomen. Så punkteras äganderätten, grunden för ett frihetligt och civiliserat samhälle!

I alla dessa inlägg och propåer finns en gemensam nämnare, klimatet. Man hänvisar till klimathotet för att motivera sina krav. Vad gör väl det att klimathotet är helt falskt, när det finns så mycket makt och pengar att sno åt sig från bönder, landsbygdsbor och skattebetalare!

Det här inlägget postades i Äganderätt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

46 svar på Slaget om jorden och skogen

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    LRF, Lantbrkarnas Riks Förbund har alltid spelat under täcket med SOCIALISTERNA.
    Flugskitar i sammanhanget men i stort bidragit till en förnedrande och destruktiv anda i hela kåren.
    Landsbygdens folk har heller aldrig försökt stoppa infiltrationen av socialistpropagandan vilket kan noteras vid snart sagt alla föreningsledda sammankomster på landsbygden.
    Vad sker det med utbildningen av våra ungdomar, de som vi hade önskat skulle avlösa oss?

    • Thomas skriver:

      Fälldin hade en kommentar om detta en gång..
      Att framtidens bönder skulle vara kapitalets traktorförare…

      Den snabbt ökande energikostnaden har redan visat vissa effekter..
      Att Yara/Norsk Hydro anpassar sig nu till detta.
      Det finns fortfarande kvävegödsel att köpa men efter årets måttliga skörd har det svenska lantbruket inte likvida medel för att köpa gödsel för vårens aktiviteter utan många tycks invänta inköpen till vårbruket (enligt allmänt prat på Facebook).
      The Greta Reset är på ingång…. En kontrollerad hyperinflation med syfte att med inflation få bort skuldberget!?? (Kina har tydligen ökat sin veteimport till det dubbla i år, jämfört med förra året!? Vad vet dom som vi inte vet?)

      Den hyperinflation som drabbade Afrikas bördigaste område, Zimbabwe, och som fullständigt slog ut deras jordbruk var inte en effekt av Mugabes ”vitemanshat” utan en effekt av en hyperinflation!! (Enligt information av en ”Vit” farmare..)

      Många jämför med Weimarrepubliken och anser att det inte då var något problem med livsmedelsförsörjningen utan ”bara” allt annat..
      Den enorma förändring som skett inom globalt jordbruk sedan dess innebär att det självhushållningsjordbruk, som det ändå var på 1920-talet, nästan överallt, innebar att bonden hade alla insatsvaror själv, gödsel, utsäde, husdjur, dragare, redskap, ja, även processandes av mjölk och spannmål skedde på den enskilda gården.. Därmed okänsliga för en inflation utan kunde sälja sina produkter till det dagsaktuella priset..
      Att konsumenten på den tiden uppfattade detta som ocker kan jag förstå, men jämfört med det som nu kommer så var situationen i Weimarrepubliken god, för den absurda effekten som ett ”modernt” industrijordbruk är, kopplat till alla de aktiebolag som numera styr det mesta, kommer att utmana befolkningen och skapa revolter och annat elände på ett sätt som aldrig skett förut – i värsta fall…

      • Thomas skriver:

        För att förstå vad som skett, trots att jag upplevt svensk landsbygd och bondelivet sedan 1950-talet, så är det ändå, vad jag kan förstå, 1947 års jordbrukspolitiska beslut som blev den verkliga förändringen, rent politiskt, som sedan styrt allt i svensk politik…
        Vad som skedde kan jag inte riktigt greppa då jag är född året efter, 1948, så jag har använt min mors barndomsbetraktelser för att få ett litet grepp om hur svenskt samhälle fungerade före WWII och den stora kraschen i början av 1930-talet, som troligen var den verkliga ”vattendelaren”…
        Med utdrag ur Småbrukarnas Jubileumsskrift från 1948, de åren då småbrukarrörelsen, den verkliga bonderörelsen (Inte LRF) stod på sin topp och agronomen och riksdagsmannen Waldemar Svensson var förgrundsgestalten (numera klart och medvetet bortglömd), så tycker jag att jag fick ihop en liten bok som ändå, för den som kan förstå, kanske ger en insikt och känsla för det som blev förlorat och vi kanske kommer att undra över varför det försvann…
        https://www.vulkanmedia.se/vart-jordnara-tjugotal/

        • Thomas skriver:

          Waldemar Svensson var en folkpartistisk riksdagsman, vilket, vad jag kan förstå, förundrar många idag…
          Men det borde inte vara så märkligt för de som är vana vid resonemanget på denna blog…
          Eller hur?

  2. Göran skriver:

    Klimatkris för jordbruket i Sverige är nog att vänta. Men inte på grund av värme utan på grund av kyla. Sedan håller man på att lura bönderna med att de ska köra batterijordbruksfordon, ha solceller och andra löjliga hållbarhetsidéer.

    Ett problem med jordbruket, enligt min mening, är att det inte producerar vad som är näringsmässigt bäst för människor. I princip kan man välja mellan kött och växter. Växter är bara reservmat för en människa och längre konsumtion och stor andel av växter i kosten gör oss sjuka. Kött innehåller överlägset mest näring och stora mängder protein som är det viktigaste ämnet för att ha bra hälsa och även fett från djur.

    Börjar man titta på hela kretsloppet för kött respektive växter så vinner kött överlägset.

    • Thomas skriver:

      Då 1947 års jordbrukspolitiska beslut innebar att jordbruket skulle mekaniseras till absurdum, så försvann det du efterfrågar..
      Tydligast var det vid Omställning 90 då spannmålsodlarna fick det mesta av ”omställningspengarna” medan de som hade den största omsättningen, mjölken, fick en bråkdel…
      Så därmed var kursen tydlig för den som inte var med 1947…
      Idag så styrs djurhållningen av extremt låga produktpriser, via manipulativa slakteriföretag som jobbar kortsiktigt och med styrning av en föreskrifttät djurskyddslag som framöver, efter aktuellt riksdagsbeslut kan medföra upp till 4 år i fängelse.. (den som varit åhörare vid tingsrätten angående djurskyddsfall inser att risken att hamna i fängelse framöver är mycket större än man kan tro..)
      Så, ingen har ”lurat” lantbrukarna utan det är en politisk styrning som är mycket medveten…
      Där de som profiterar på jordbruket ser större vinster i vete och majs och spannmålsbaserade livsmedel än i animalier…
      Det funkar helt enligt Fascismens doktrin där staten och kapitalet samarbetar över huvudet på folket…
      När det gäller vädret så har det nog mindre betydelse om det blir kallare eller varmare, bara det inte blir alltför radikala årsmånsskillnader, för då slår det omedelbart… (som i år på många ställen, globalt)

      • Mats Jangdal skriver:

        Hitler var vegetarian. Som V kan man vara hur elak som helst mot djurägare, med gott samvete. Svensk djuskyddslagstiftning och tillämpning är uppenbart inspirerad av N/F (Nazism/Fascism). Den rättsosäkerhet somföljer ger: dålig självförsörjning på animalier för nationen, dålig folkhälsa, utarmning av av landskapet, mm.

        Alla miljöpartister kanske inte insåg detta i förväg, men flera gjorde det säkert.

        Lägg till vindkraftverk tätt strött över landskapet, rivning av alla gamla dammar och små kraftverkt, samt de i dagens inlägg uppräknade tokigheterna så har ni ett komplett recept för att förstöra ett en gång civiliserat land.

        • Åke Sundström skriver:

          För en libertarian är inte ”dålig självförsörjning” något relevant argument. Det är ju riksdagens och EU:s jordbrukspolitik som skapar problem för våra mjölkbönder. Därför att EU gynnar spannmålsodlarna på animalieböndernas bekostnad.

          Låt vara att andra systemfel bidrar till diverse obalanser, t ex det indirekta stödet till de större städerna via hyresregleringen och på senare tid nollräntan. Det som gynnar den ena sektorn innebär ett motsvarande missgynnande av de övriga.

          Där ligger problemets kärna. Varför förtiga eller förminska den saken, Mats? Trots din goda insikt om de negativa effekter som brukar följa när avtal mellan köpare och säljare ersätts av statlig styrning.

          • Mats Jangdal skriver:

            Som jag förklarat tidigare är jag ingen libertarian. Jag är endast medlem av Mats Jangdals ideologi som först och främst är friihetlig, men också en varm vän av rättsstaten. Mer pragmatisk än dogmatisk.

            Jag förtiger inget, men har ingen ambition att i ett svep presentera en heltäckande beskrivning, då en sådan skulle bli mycket omfattande. Den skulle därför inte passa i Frihetsportalens format.

            • Åke Sundström skriver:

              Men libertarian eller bara frihetlig, så kvarstår frågan om graden av självförsörjning är ett bra argument för den som försvarar individens frihet? Många mjölkbönder. skadas eller rent av krossas av den förda politiken, så varför då tala om ”dålig självförsörjning” som en av förklaringarna? Fel i sak helt enkelt. Lägre priser på fodersäd och billigare diesel är vad det mindre jordbruket behöver. Inte sant?

              Berätta gärna om du lämnat KLP, det borde intressera bloggens läsare och samtidigt minska risken för missförstånd. Själv har jag ännu inte tagit det steget, avvaktar det nya partiprogrammet, men har inga stora förhoppningar. Ofattbart nog verkar klimatfrågan tigas ihjäl även nu och i så fall tar naturligtvis även jag min Mats ur den skolan.

              • Mats Jangdal skriver:

                Som sagt, mer pragmatisk än dogmatisk. Därför kan jag försvara en stat som värnar om ett visst mått av självförsörjning.

                Det handlar inte bara om priset på insatsvaror. Det handlar kanske än mer om ”priset” på byråkratin och dess regler för de insatser bonden själv tycer sig behöva göra.

                KLP är mindre intressant nu än tidigare. Kanske bir partilös igen, vem vet. Finns inget givet alternativ.

            • Jan Andersson skriver:

              Den egentliga frågan borde vara: hur mycket eller litet statlig styrning behövs för att Sveriges egenförsörjning och export ska fungera så bra som möjligt till gemensam svensk (!) glädje och nytta i en evig framtidsbransch (lantbruk, skogsbruk)?

              Jag kan givetvis inte säga nivån, men det är klart alldeles för mycket förvirrad och oproffsig toppstyrning i dagsläget. Alternativet med ingen statlig styrning alls skulle nog ge ett bättre resultat, men vissa oegentligheter kanske skulle behöva styras bort efterhand.

              Men nu har vi EU: ett skräckkabinett av aktivister som bara strävar efter egenmakt. Och som av oss alla i politiska val tillåts bestämma, av befolkningar i olika länder som verkar ha gett upp inför de mest korkade makthavare vi någonsin haft.

              Jag tror verkligen att Sveriges fria näringsliv behöver en mycket bättre högröstad och tydlig representation i den högre politiken.

              Kan Coca-Cola så kan givetvis bönderna och skogsägarna också. Sätt inte igång i morgon, sätt i gång NU!

              Klaga inte bara inför de närmast sörjande, utan inför de som desperat behöver upplysning för att de inte ska hinna använda sina unga obegagnade hjärnceller till att skapa fantasifulla hjärnspöken – och tro på dem (typ Greta).

              Till och med Folkhälsomyndigheten har till sist äntligen börjat med relevant information om covid-19. Det finns hopp!

              • Åke Sundström skriver:

                Instämmer om att ”ingen statlig styrning alls skulle nog ge ett bättre resultat”.

                Fria marknader, alltså. Borde vara lika självklart för Kristersson som för oss i detta forum. Men tyvärr är han och hans parti fångna i ett planekonomiskt, d v s socialistiskt, tänkande – inte i allt men i alltför mycket, med räntepolitiken, hyresregleringen, klimatet och energin som de tydligaste exemplen.

                Skamligt – och ännu skamligare är ekonomiprofessorernas tystnad.

                • Jan Andersson skriver:

                  Vi glömmer också att innovation och utveckling är beroende av en fri marknad.
                  Staten kan inte inte sköta sådant med anställda forskare eftersom de inte äger problemet.

                  • Göran skriver:

                    Entreprenörer leder utvecklingen och inte forskare. Således totalt meningslöst med statliga forskare för att t.ex. skapa industriprodukter.

                  • Thomas skriver:

                    Jo, så är det…
                    Jag hade en idé om en mjölkkoinredning som jag fick en verkstad att svetsa ihop. Sedan fick jag se en annons från Alfa-laval där allt var en kopia av min idé.. Så jag ringde upp Alfa och frågade om de varit hemma och fotat mina grejor..
                    Fungerar det bra – blev motfrågan..
                    Klart att verkstaden som svetsat ihop grejorna hade tipsat Alfa…
                    kanske även gav en krona eller så..

  3. ivarandersson skriver:

    Vi är helt beroende av fotosyntesen dvs koldioxid, vatten och solenergi. Utan fotosyntesen har vi ingen mat att äta varken potatis, ris, säd eller kött.
    Idealsamhället för MP är väl att göra om hela Sverige till ett Skansen som utländska turister kan komma och beundra (eller förfasa sig över).

  4. Niklas skriver:

    Vad älgarna beträffar, så är de alldeles för många idag. Och ja, älgjakten är strikt reglerad av staten sedan länge, vilket resulterat i att många skogsägare inte vågar plantera tall på sina tallmarker. Det är alltså brottsligt att skjuta mer än tilldelning, men helt ok att inte skutafullt. Det finns ju oroväckande tendenser att stammarna av kronhjort och dovhjort ska få samma socialistiska reglering, som uppenbarligen inte har fungerat för älgstammen.

    Nä, släpp älgjakten fri, så att de jägare med höga viltstammar snabbt kan skjuta ner klövviltet till en mer acceptabel nivå.

    • Thomas skriver:

      Då här jag bor numera är en stor population av dovhjort och gris, så har sakernas tillstånd förändrats,. Älgsjukan som man såg i verkligheten, för trettio år sedan drygt, med snubblande älgar och så, innebar att älgarna sköts av så numera är här inte så mycket älg.. Men den vanliga rådgivningen i skogen är som vanligt helt inriktad på att leverera virke till en industri som inte längre betalar för varan.. Men det är också en politisk styrning via skogsvårdslagen, sedan sent 1940-tal (det också). Insikten om vad detta har inneburit för skogens värde är det tyvärr inte så många som inser.. Framöver är det nog jakten och bärplockningen som har det största värdet i skogen…

      Skogssköteln, de hektar som jag haft inflytande på, innebar mest att jag inte gjorde något!!??
      Idag, när hjortdjuren slipat sina vapen på mina träd så inser jag att min ”lättja” var ganska så korrekt.. tre av fyra träd har skador av olika klövbärande djur, från hjortar till grisar. Men då tre av fyra träd skall gallras bort, enligt normala skogsvårdsregler, så finns det ändå kvar tillräckligt många friska träd för att skogen på egen hand skall kunna skapa ett avverkningsmöjligt trädbestånd den dag då Bryssel tycker att regelverket kanske måste ändras, sådär om tjugofem år eller så….

      • Niklas skriver:

        Tja, industrin betalar fortfarande klart bättre än både jägare och naturvårdsfolk, varför jag än så länge satsar på att leverera till industrin.

        Men att 3av 4 träd skadas av klövviltet är ju helt åt h-vete.

  5. Samuel af Ugglas skriver:

    Många av kommentarerna ovan hade aldrig behövt skrivas om Socialisterna hade misslyckats med att i RF år 1976 inskriva det vulgärsocialistiska ordet ALLEMANSRÄTT. Det finns inget ord inget begrepp eller uppfattning om individens rätt som har har missbrukats och orsakat en sådan katastrof för Sveriges folk och land och i synnerhet då den drabbat landsbygdsbefolkningen extremt hårt. Det finns ingen uppfattning om en ”RÄTTIGHET”? som kränkt den enskilde svenske medborgaren mer än den s k ALLEMANSRÄTTEN.
    Läs vad det står i RF Kap 2 §15, sista stycket.
    Socialisten gödde och förödde oss in i en mental dvala med utplundrade skattepengar som vi knappast kommer att ta oss ur utan eftergifter i någon form.
    Snart kan vi inte bedöma värdet för materiella ting.
    Vem är Hanna Stjärne?

    • Thomas skriver:

      Där är vi nog inte riktigt överens..
      Det började långt tidigare med det som Bo Rothstein kallar ”kollektivanslutningen av de svenska bönderna”..
      Eller som Waldemar Svensson uttryckte det, att: ”Att godsägarna och lantarbetarna gick ihop i RLF”…
      Waldemar Svensson stod för det frihetliga som ofta (?) används som ledord för många på denna blog, men som kanske blivit förvirrade av den ständiga orwellska pedagogiken som är så vanlig sedan 1930-talet…

      • Samuel af Ugglas skriver:

        “kollektivanslutningen av de svenska bönderna”.
        Den detaljen sköttes av en med modernt språkbruk kallad ”folkpartist” och har allt sedan dess beskrivits av dem som läste skriften på väggen som ”förslavning”.
        ”Sveriges Jordägarförbund” har knappast försvarat landsbygdens folk och allting hände den 10 Juni 1032. (enl. Bo Rohtstein)
        Mats har utförligt beskrivit katastrofen i/på FRIHETSPORTALEN
        Kanske ledde undfallenheten redan den gången till att socialisterna vågade sig på att lansera den så kallade ALLEMANSRÄTTEN?

        • Thomas skriver:

          Ja, det är inte enkelt…
          Men det behöver nog luftas med jämna mellanrum…

        • Mats Jangdal skriver:

          Samuel menar detta,
          https://www.frihetsportalen.se/2016/02/liberalerna-gjorde-sverige-till-en-korporativ-stat/
          För dem som inte minns.

          Kan tillägas att det är ont om färska livsmedel i UK för att de i klimatalarmismens spår fått ont om dels CO2 att tillsätta i de gastäta förpackningarna för längre hållbarhet, dels har onte om chaufförer och lastbilar för distribution efter hetsjakten på ”fossildrivna” fordon.

          • Göran skriver:

            Andra säger att det är Brexit som gjort att det har blivit brist på chaufförer. Det är jag dock tveksam till eftersom de utländska chaufförer från EU-land fick bo kvar i Storbritannien på samma premisser som det var när Storbritannien var medlem i EU.

            En av de större åkerierna I USA slog igen sin verksamhet i september och alla chaufförer fick lämna jobbet över en natt. En spekulation till detta är att åkeriet inte fick lönsamhet i sin verksamhet efter att de ställt om alla lastbilar till drift på naturgas.

            • Jan Andersson skriver:

              Som jag har hört är lönsamheten i åkeribranchen dålig pga. alla utländska fuskare, som dessutom tamkar hemma.
              En ny timmerbil måste köras i tvåskift för att inte bli en förlustaffär.

              • Mats Jangdal skriver:

                Att lönsamheten i åkeribranschen är dålig beror på flera saker. Den främsta alla turer kring bränslet – dieseln.
                Priset i Sverige är högre än i de flesta andra länder. En lastbil kan ha tankar som sammanlagt rymmer upp till två kubikmeter bränlse. När en polsk chaufför fyller upp på hemmaplan och tar färjan över till Sverige kan han köra några dagar här på det.
                Men det är också kraven på att ha den senaste bränsletekniken. Krav som både myndigheter och beställare ställer. Det gör att svenska åkerier måste byta bil oftare och inte har samma ekonomiska livslängd på bilen som konkurrentländer. Man kan inte köra in pengar när bilen är betald, för då har man redan tvingats byta till en ny.
                I värsta fall har den gamla bilen sålts till just Polen där en åkare fått den billigt och kommer hit och konkurrerar med ett svenskt åkeri.

                Sedan kan man säga att transportnäringen styrs av mycket stora företag, facket och byråkratin. Företagen är både lastbiilstillverkare, beställare och speditörer. Åkerierna är sällan så stora att de kan påverka något.
                Tvärtom är det ofta de riktigt små åkerierna med nischad verksamhet och hög servicenivå som kan nå lönsamhet. Det kan vara grävmaskin och grus, väghållning, kranbil eller liknande.

                Å andra sidan, en grävmaskinist sa till mig för många år sedan att det finns två kategorier företagare som aldrig blir nöjda, bönder och åkare. Till viss del hade han rätt.

                • Jan Andersson skriver:

                  Man kan ju också påminna om att en fullastad lastbil eller långtradare drar 4 till 5 liter diesel per mil; tio gånger så mycket som en vanlig mellanstor person- eller liten skåpbil med snåldiesel.

                  En fullastad buss med ideliga stopp och start drar lika mycket som en lastbil.

                  Under etanoldebaclet kunde en buss dra upp till 12 liter per mil.

          • Thomas skriver:

            Att Stockenström skrivit en bok om detta hade jag missat..
            En helt fantastisk beskrivning av läget strax före Livsmedelsstrategin.. Ja, frågan är om det inte nu snart rör sig om lika många mjölkproducenter som det var mejerier en gång..
            Så en liten analys av läget nu, fem år senare, torde nog visa på att det snabbt närmar sig den mest negativa bedömningen…

          • Jan Andersson skriver:

            Eller så är det mer lönsamt att smuggla in migranter i distributionsbilarna…

          • Anders Rydén skriver:

            Koldioxiden är en restprodukt vid tillverkning av kvävebaserad gödsel.
            Det är alltså tillverkningen av gödningsmedel som har lagts ner.
            Det beror på ett alltför högt pris på gas.
            Men vintern har inte börjat än så krisen kanske sprider sig till kontinenten?
            Kanske står Holland på tur?

            • Mats Jangdal skriver:

              Det finns flera källor till CO2. Har för mig att Absolut bränneri i Åhus samt danska ölbryggerier tillvaratar den CO2 som alkholjäsningen bildar.
              När vi tillverkade färsk pasta och förpackade den i skyddsgas CO2 kom den från sådan jäsning, påstod Air Liquide.

        • Åke Sundström skriver:

          1932 menade du väl?

        • Jan Andersson skriver:

          Kollektivanslutningsorganisationer lockar småfolket med proffsig representation, men är i stort sett bara till nytta för motparten. Det är mycket enklare för en företagsledning att förhandla med en enda motpart en gång om året, än att förhandla med varje anställd varje gång vederbörande har övertrasserat sitt bankkonto.

          • Göran skriver:

            I princip förhandlar arbetsgivarna redan med varje anställd minst en gång om året och i många företag flera gånger om året.

            Dessutom är det ständigt pågående förhandlingar i många företag. Så har jag alltid gjort. När ett problem eller behov uppstått eller vinn-vinn-situationer, då har jag förhandlat. Gå till facket är meningslöst.

            • Jan Andersson skriver:

              När jag försökte något liknande blev det kaos. Inte förrän de bildade en fackklubb blev det viss ordning.

  6. Benny skriver:

    Sossarnas valfläsk flyger som pastejer i luften i dessa tider! Höjd pension utlovas (108kr) bättre äldrevård (vad har man gjort på det området i åtta år?) och nu senast, straffrabatten för brottslingar ska slopas (det vill jag se först innan jag tror på den sagan) och till på det Annie Lööfs plötsliga omsorg om jord och skogsägarnas rättigheter på kollisionskurs med MP. En sak fick Kalle Bildt rätt med och det var ”rödgrön röra” som besannats med råge!

    • Thomas skriver:

      Sett ur vanlig jordbrukspolitisk funktion och kanske framöver då även skogspolitik så torde Centerns ”utspel” var just det enda ”rätta”… då en ”stärkt äganderätt” innebär att fastighetskatter och räntor på nödvändiga lån måste kunna preciseras så att inga ”målvakter” kan uppstå… Hur skulle det annars se ut?

      I en överbefolkad värld blir småbruket en överlevnadsstrategi som går på tvärs emot de mäktiga, vilket man kan se i de delar av planeten där industrialismen inte riktigt slagit igenom. Den ekonomiska teorin har varit densamma som i Sverige, att folk på landsbygden skall flytta till staden – men den effekt som det gav här har inte uppstått i en del andra ställen där man använt denna politisk/ekonomiska taktik öppet…. t.ex. Kina och Indien.
      I Thailand förs striden mellan urbaner och ruraler ofta helt öppet..

      Om en snabb inflation utvecklas till en global zimbabwisk ekonomi så är åtminstone svensk allmänhet i en mycket svår situation då vi varken har en vettig industri, en vettig hemmamarknad, inget småskaligt jordbruk utan bara en byråkratstyrd vardag där regelverket är skapat av byråkratin själva (ramlagar och EU-direktiv) i rent egenintresse som gör vardagen handlingsförlamad… Att lita till att Daniel Sachs skall ”säkra matimporten”, som han menar är hans uppdrag han har fått av regeringen, är kanske att medborgarna frånsäger sig sitt personliga ansvar för det som kanske kommer…

      Ja, det verkar som att vi är värst på att förbruka BNP i offentlig verksamhet globalt, 58%, medan USA ligger något lägre, 48%, medan det för hundra åre sedan var 10-20%…
      Vad händer om det närmar sig 100%?

      • Göran skriver:

        Fråga en vänsterperson var gränsen för skatt går: 50 %, 70 %, 90 %, 100 % eller 110 %? Du kommer inte att få något svar.

        Folk i Sverige har inte den minsta aning om hur mycket skatt de betalar. Fråga folk och de anger nästan alltid mycket mindre än de verkligen betalar i skatt.

        Ingen bryr sig om vad skattepengarna används till. Alltid när skatterna ska höjas hänvisas till sjukvård, skola och omsorg. Att dessa grenar inte redan har tillräckligt med pengar beror på att pengarna används till en massa andra totalt meningslösa saker.

        • Benny skriver:

          Ja, de flesta har ingen aning men man kan räkna ut det ganska bra om man själv vill. Räkna på hur mycket skatt som dras på din lön plus arbetsgivaravgifter som också är en del av din lön. Har du bil så räkna alla skatter och avgifter för den och på det alla skatter för boende och konsumtion. Nu börjar man närma sig siffran för hur mycket man egentligen betalar i skatt och för ett normalhushåll är den väl ca 80%! Visst, du kan sänka skatten om du inte har bil och odlar din mat själv men skatten är ändå förödande hög. Kontentan är att byråkrati, politiker och invandring kostar hejdlöst med pengar, dina pengar!

          • Thomas skriver:

            ”Tiondet” som det ansågs vara en konfiskatorisk skatt på medeltiden kallas idag för ”Den allmänna löneavgiften” i Arbetsgivaravgiften – och är just 10% av bruttolönen (som ju rimligen innefattar arbetsgivaravgiften också)…
            och den ”Allmänna löneavgiften” används just av politiken som en ”allmän” skatt…
            Dessutom gäller detta från första kronan – vilket torde vara unikt för Sverige…

            Förresten.. Regionen/landstinget i Värsta Götaland har alltid klagat på bristande resurser i vården när man funderar på skattehöjningar, medan politikerkåren under tiden ökat anslagen till ”kultur”, då det har varit politikernas största intresse…
            Fast det måste man nog har noterat under en längre tid för att förstå…

          • Göran skriver:

            Lås säga att du ska köpa en sak som kostar 80 kr utan moms. Hur mycket skatt betalar du för att kunna köpa denna sak om momsen är 25 %?

            Moms: 20 kr
            Löneskattt: 43 kr
            Arbetsgivaravgift: 45 kr
            Totalt skatt: 108 kr

            Du har betalat 108 kr i skatter för att köpa en sak som kostar 80 kr utan moms.

            Med moms kostar saken 100 kr. Du behöver tjäna 143 kr för att ha 100 kr efter skatt. På din bruttolön betalas 45 kr i arbetsgivaravgift.

            Så egentlige kostar saken för 80 kr 188 kr.

            Tror ni att skatten tog slut vid 108 kr? Nej. I saken för 80 kr ingår även lite av följande skatter: skatt för el, skatt för uppvärmning, fastighetsskatt, skatter för personal i butiken, skatter för andra tjänster, skatter för reklam, skatter för transport och andra skatter som jag inte kommer på just nu.

            Hur fasen går vi runt som samhälle?

          • Jan Andersson skriver:

            Om man lever på eget naturbruk så finns en reell risk för misstroende och skönstaxering från Skatteverket. ”Ingen kan leva på så liten inkomst, så du måste sälja svart”.

            • Thomas skriver:

              Mmmm… jag har en gammal kompis som råkade ut för just det… Men med sin detaljerade syn på tillvaron så kunde ha bevisa sin oskuld..

Kommentarer är stängda.