Birgitta Eds prästkrage

Dagens gästskribent är Sture Larsson

Birgitta Eds prästkrage i Vilnius blev nog inte vad hon tänkte!

Att vår statsministers fru på det i vår tid viktigaste militära mötet, NATO i Vilnius, uppträdde i prästkrage har en symbolisk betydelse som sannolikt ingen förstått. Det prästerliga ämbete som Birgitta Ed betonade är i grunden ett strikt militärt arv. 330 e.k. skapade kejsaren i Rom, Konstatntin, ett regelverk för sin legoarme i form av en edssvuren relation till en enda gud istället för till då rådande kanke 1000 gudar i skepnader av solar, asar, tjurar, träd, ormar och ”gud vet allt konstigt”. Inte så konstigt därför att flertalet Homo Sapiens inte är särskilt vetande utan någon vars föreställningsvärld är till synes obegränsad och gärna bisarr. Största respekt på offentligt plan uppbär religösa företrädare och t.ex. författare som gjort föreställningsvärlden till sin födkrok.

År 370 e.k. insåg dåvarande kejsaren Teodosius att föregångaren Konstantins militära regelverk var ett perfekt verktyg för att hålla samhället samman. Det militära regelverket blev statsreligion i det romerska riket år 380 e.k. Den katolska kyrkan var född och den spreds som en löpeld av legosoldater över Europa efter 450 e.k. av arbetslösa legosoldater då det romerska riket pajade och legosoldaterna spreds över världen, då i huvudsak Europa. Det vi saknar är den historiska analysen av kampen mellan lokala gudar och den nya guden. Sannnolikt därför att den nya gudens företädare var de som behärskade skrivkonsten och som för säkerhets skull talade och skrev i ”tungor”, i latin, som kreti och preti inte förstod. Segraren skriver historien och den är sällan sann. Europas furstar tog med välvilja emot det nya budskapet. Med prästers hjälp kunde man nu styra folken utan att själva behöva framstå som tyranner. Katolska kyrkan har sedan ynglat av sig i en mängd varianter, varav den svenska kyrkan är bara en. Det enda som hänt är egentligen att den katolska kyrkans stabsuniform i vinrött och vita spetsar i protestantisk variant ersatts av svart och lite vitt. Den katolska kyrkans framgång triggade sannolikt efterföljaren islam som också mycket riktigt spreds och sprids med svärd.

Birgitta Eds demonstration stämmer perfekt in i den militära traditionen, vilket lustigt nog media inte sett. Kanske därför att kyrkorna är säkraste annonsköpare. Kyrkorna har alltid, även i Sverige, varit och är en central del av det militära systemet. Sverige har också militära pastorer med rang långt över menige plit. Tyskland hade under andra världskriget en krigsbiskop från båda de stora lärorna och divisionsprästerna för båda läror hade hög militär rang. Kyrkorna visste allt om ohyggligheterna. Kriget i Ukraina hade sannolikt aldrig startats utan understöd av patriarken i Moskvas ortodoxa kyrka. Mellanöstern är slagfält för ett flertal kyrkor. Budskapet stuvas alltid om i kulor och krut för att aldrig ta slut.

Birgitta Ed tänkte nog inte till. Så inte heller hennes lagvigde, det svenska folkets för närvarande legale företrädare nr 2. Som företrädare för en på papperet sekulär stat är nog inte prästekappa något man vill se på stolen brevé.

©Sture Larsson

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Birgitta Eds prästkrage

 1. Ivar Andersson skriver:

  Fru Erdogan uppträdde i typisk muslimsk klädedräkt utan att någon tyckte det var anmärkningsvärt.

 2. Peter Sjöström skriver:

  Tack Sture för intressant text . Kyrkan och makten är parkamrater och kan de med militär hjälp bistå så är de tre en oslagbar trio . Vi har nästan skakat av oss oket från svenska kyrkan och dess lära men skall nu pådyvlas islam ? Religiös makt i ny skepnad .
  Mvh Sjöström

 3. Mats Jangdal skriver:

  För den som vill ytterligare bredda eller uppdatera sin kunskap om svenska kyrkan och dess politiska liv rekommenderar jag att läsa dagens text av Johan Westerholm.
  https://ledarsidorna.se/svenska-kyrkan-tar-allt-storre-plats-i-politiken/

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Det är ju för väl att inte fler hederliga svenskar förmår sig att läsa Johan Westerholms inlaga. Då hade den s k ”kyrkan i Sverige” varit helt tömd på medlemmar. Lyckligt vis finns det församlingar som trots vilseförande ledningar i samma kyrka överlever och gör ett fantastiskt arbete i kristendomens tjänst.
   Tack och lov.
   Det ”politiska” s k KYRKOMÖTET är en katastrof,
   men det kanske inte är avsett att utöva någon form av demokrati?

  • Thomas skriver:

   Svenska kyrkans haveri är väl det tydligaste beviset på det svenska samhällets haveri..?
   jag har för mig att en av de nämnda i artikeln var inblandad i Assangeaffären…
   OK.. vad är då woke, eller feminismen..??
   Alltså, är svaret så enkelt att det är Svenska kyrkans teologi..??
   har det varit så sedan 1523, ungefär..? och att tiden rullar vidare och det enda man kan hoppas på är Svenska kyrkans undergång..?

 4. Jan Andersson skriver:

  Människorasen är såpass intelligent att vi insett att vi nästan inte förstått någonting av allt vi ser omkring oss. Vetenskapen har gjort stora framsteg de senaste tvåhundra åren, men fortfarande är det mesta fullständigt fantastiskt oklart. Vi vet inte vad elektricitet eller ljus egentligen är, varför jonvandring uppstår eller vad all materia är uppbyggd av. Sänker man ner en fälla djupt i en oceans vattenmassa är sextio procent av fångsten tidigare okänd för vetenskapen. En del ägnar sin tid på jorden att fundera på universums storlek, men de har nog aldrig läst Aniara.

  Värdens samlade intelligentia kan inte ens skapa en gråsparv eller en maskros.

  Det är inte underligt om vi då och då funderar så här: ”Om inte vi kan, vem är det då som kan ha skapat allt, hur i hela världen har världen tillkommit (med eller utan Darwin)?

  Allt grubbel och pannrynkor försvinner om vi uppfinner en allsmäktig kraft som måste få formen av en människogestalt för att enklare intelligenser ska kunna förställa sig denna universella gestalt. Och folk som inte längre behöver ödsla sin energi med att grubbla på livets gåtor blir snälla och lydiga, vilket de förslagna ledarna snart upptäckte, fast alla måste påminnas om och om igen varje söndag (kan kallas ritual men också ”tjöt” på göteborgska…).

  Vi ser hur de mänskliga gudar som utropat sig själva har misslyckats fullständigt i alla kommunistiska regimer, för de kan fortfarande anklagas för alla missförhållanden, och ökar snarare det existensiella grubblet än suddar bort det. Muhammed var också en verklig person och alltså ingen gudagestalt, vars beslut definitionsmässigt alltid är visa, allsmäktiga och outgrundliga.

  De konstverk som uppskattas mest innehåller alltd en existensiell fråga eller gåta, som gör att vi aldrig tröttnar på att se dem ofta, vilket tydligt avslöjar människans behov av ett större sammanhang än den trista vardagens triviala sysslor.

  Jesus och Den Helige Ande är efterkonstruktioner för att övertyga de som tog Guds människogestalt allför bokstavligt.

  Jag är inte alls motsåndare till kyrkan och de som kallar sig troende, därför att kyrkan under lång tid varit en effektiv sammanhållande kraft och folkuppfostrare. Och den som inte syndar belastar inte samhällets resurser som kan användas till positiva förbätttingar i stället.

  Tyvärr står inte dagens kyrka för de traditionella värdena, utan är en starkt nedbrytande kraft i stil med kommunismens sekulära dokriner. Och det skapar bara en massa nytt grubbel, ovanpå invandringsgrubblet, klimatgrubblet, energigrubblet och försvarsgrubblet. Vi behöver en ny Gud, den saken är klar.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Kyrkan i socialismens tjänst eller någon ”annans”.
  Borde det inte vara frågan?
  Vad ger en ”prästsymbol” för signaler jämfört med det ödesdigra s k ”kyrkomötet”?
  Det är ju det dagsaktuella politiska tillståndet som angriper kristenheten, framför allt den mångfärgade.

 6. Thomas skriver:

  Konstantin trodde förmodligen inte på någonting. Han var en typisk realpolitiker som insåg att den teologiska röra som vispade runt i hans rike skulle göra allt till ett kaos.
  Att samla ihop alla entusiaster och sortera i verksamheten var hans ambition.
  Allt handlade ju om regionala religiösa traditioner, det gällde att hitta de gemensamma nämnarna…
  Allt kunde inte få vara med, för att en uppstramning skulle fungera..
  Det skedde år 325, har jag för mig…
  Att detta krävde en form av organisation var givet, så texter som kunde fungera utan organisation, som t.ex. Thomasevangeliet, var tvunget att uteslutas…
  Troligen innebar detta att religiösa traditioner som inte föll inom de godkända ramarna senare blev delar i Islam några hundra år senare…

  Idag har wokerörelsen blivit en ”nyandlig” förvirring, liknande den som skedde i det sammanfallande romarriket som ju också hade något underliga religiösa rörelser som tack vare Konstantin inte spred sig alltför mycket. Att vissa globalister driver wokerörelsen kanske borde ge de tänkande en hint om att Konstantin faktiskt var förutseende och just bara en god realpolitiker.
  Så… frågan blir då.. Vilka vill ha bort Konstantins realpolitik och ersätta det med wokerörelsens kaos?
  Eller är vi så korkade att vi inte inser vad allt handlar om?

 7. Mats Jangdal skriver:

  Gudstro utan gudsbevis har alltid använts till att lura folket att låta härskarna styra ostört. Det lyckas förvånansvärt ofta, helt enkelt för att om det gick att resonera logiskt med religiösa människor skulle det inte finnas några religiösa mäniskor

  • Thomas skriver:

   Alla människor är religiösa!
   Det är själva det mänskliga…om man inte är religiös så är man en AI, eller slav…
   Att ”tro” att en religiös tanke kräver en gudstro är bara ett tecken på att man är religiös..
   OK.. det är svårt att förklara, men fundera på varför tillvaron ser ut som det gör… är en hund religiös? Eller en gorilla… kanske inte…
   Att fundera på tillvarons villkor är religiöst, där människor finner olika förklaringar och utgår från den förmåga man själv har att förklara sina önskemål utifrån de behov man har…
   Att ifrågasätta andra människors förklaringar är synnerligen religiöst, men utan fokusering på sin egen ”tro” därför att den är inte tydlig ens för en själv..
   något som är väldigt tydligt i svenskt samhälle idag då man är så osäker på sin egen tanke att man är rädd för andras tanke, som Islam, som just muslimer insett och använder vid kontakter med förvirrade svenskar…

   • Thomas skriver:

    Vi måste inse att dagens miljödebatt, Agenda 2030, klimatresonemanget och dess undergångshot just är religiösa funktioner som styrs av de som har en tydlig religiös drivkraft…
    Men, givetsvis, detta får inte de som skall leva under en ”ny” religion förstå… för då kan de ju genomskåda vad som sker.
    Därför så sker det som sker och ”the sheeple” låter sig luras..
    deras insikt och personliga inställning, inklusive religiösa inställning, måste rubbas och göras osäker så att wokerörelsen kan göra folk till förvirrade slavar som kan styras av AI…

   • Jan Andersson skriver:

    Man kan bara grunna på hur vi från barndomen styrs av våra ”mänskliga drifter” som vi inte kan frigöra oss ifrån även om äldre människor som passerat detta stadium försöker att få yngre att tänka självständigt och se konsekvenserna av sina livsbeslut.

    I skolan på femtiotalet räknade läraren upp hunger, törst, sömn och sex som sådana urgamla inprogrammerade drifter som får oss att handla utan att helt förstå varför, fast alla bara handlar om att mänskligheten skall överleva.

    De som följt dessa inre signaler och haft tur med utfallet blir ofta framgångsrika individer i vårt samhälle, villiga och lämpliga att leda andra till relativ framgång.

    Idag när att detta allmänt förnekas, blir det de som klarar att stå emot naturkrafterna bäst som sätts på ledande positioner. Är detta också en medfödd naturkraft, när vi blir för många så bör inte alla överleva och föröka sig?

    Alla har väl någon gång konstaterat att vissa män som fått många ”virila” egenskaper ofta ”tänker med fel kroppsdel” i sitt val av partner. Felet är att att de inte har tänkt alls, utan bara följt sina medfödda drifter. Det blir deras barn som får bära konsekvenserna, i det långa loppet rullar allt på som förutbestämt av någon gudomlig skapelse (med eller utan Darwin) och oberoende av trender, aktivism, korrekthet och maktbegär. Döden och generationsväxlingen är den stora utjämnaren, precis som världshaven är den stora klimatutjämnaren som garanterar fortsatt liv på jorden.

    Jag tror inte att Birgitta Ed hade någon annan tanke med sin prästkrage än att visa upp sin nya status och att hon nu är färdig med utbildningen. Hon behöver väl jobb? Maken Ulf har som vanligt ingen koll eller åsikt i frågan. När hon frågade: ”Vad ska jag ha på mig?” så ryckte Ulf som vanligt på axlarna. Helt ointressant fråga för alla gifta män.

   • Mats Jangdal skriver:

    ”Alla människor är religiösa!”

    Du säger det, men jag tror dig inte. Du tar alldeles för vida svängar i ditt resonemang på denna puunkt.

    • Thomas skriver:

     Ok.. vad jag menar med ”religiös” är ett behov av en förklaringsmodell för tillvaron.. (det behöver troligen inte en hund, eller gorilla..).
     en alltför fredlig förklaringsmodell, som buddhismen, blev inte så långvarig i de delar av Indien som kallas Pakistan idag… Kristendomen lider ofta av samma problem… så kritiken mot en militär kristendom är därför korkad, rent ut, då det då blir/är en självmordsaktivitet…
     Att Muhammed som gammal man insåg att det han sysslat med som yngre var destruktivt och att den sammanfattning av tillvaron som han avslutade sin predikanttid med var förvånansvärt lik både buddhismens och kristendomens tanke…

     • Thomas skriver:

      Och, Mats, om man missar den religiösa dimensionen i mänsklig aktivitet – vilket är väldigt svenskt – så missar man förståelsen för vad som sker i tillvaron…
      och då fortsätter fallet för svenskarna…

      • Mats Jangdal skriver:

       Ja, jag ”går miste” om samhörigheten med religiösa människor.
       Det stör mig inte ett dyft. Jag vill inte vara en del av deras verklighetsförnekande föreställningsvärld.
       Hela mitt liv har jag varit på minoritetens sida, ibland helt ensam. So what?

       • Thomas skriver:

        Precis…
        För den enskilde så lever vi i vår egen värld. Men har man inte några gemensamma tankar med medmänniskorna så blir det jobbigt i kriser..
        Och då människor lever i sociala nätverk så blir det nätverk som är starkast det som vinner…
        Att vara en solitär, vilket jag själv ofta uppfattar mig som, är en svag position på ett tydligt sätt särskilt i vårt samhälle där nätverket sägs vara ”välfärdsstaten”, som egentligen är rena slaveriet som man nästan enbart kan konstatera vid vissa egendomliga situationer som t.ex. att pensionerna inte utbetalas om man bor utomlands… vilket tycks bara gälla infödingar..
        Om man ”bara” har SVT och liknande som källa för sina tankar så är slaveriet ganska uppenbart – för utomstående betraktare…

        • Mats Jangdal skriver:

         Stämmer rätt bra!

         För sin egen sundhets skull måste man välja umgänge med eftertanke.

 8. Thomas skriver:

  För att försöka en annan infallsvinkel i frågan så vill jag peka på Hägerströms påverkan på svenskt samhälle… då han, förmodligen, utgick från sin uppväxt som prästson..
  Att hans juridiska ambitioner innebar en totalitär politisk utveckling – till skillnad från det han troligen hoppades på – då han troligen ansåg att Svenska Kyrkans totalitära funktion hade en religiös grund, vilket inte var fallet.
  Att fortsätta i Hägerströms anda borde väl man inse är bara ett fall utför, för då blir wokerörelsen en svensk religiös funktion, som feminismen blivit…
  fast allt kräver en sorts ”hopkopplingsförmåga” som jag insett är en synnerligen mänsklig brist – vilket WEF-arna har insett sedan Marx tid…
  ursäkta utbrottet…

 9. Göran skriver:

  Roligt i detta sammanhang är att den så kallade fria median, nya median eller alternativa median hoppar på Annika Strandhäll, pekar ut henne som en mobbare, och totalt förbiser den kritik som Annika Strandhäll framför, som faktiskt är berättigad.

  Upprepad media ovan påstår själva att de är den vuxna i rummet, men beter sig som kivande barn. Precis allt som media ovan påstår, att se till sak och inte person föll tydligen pladask när saken kom från en socialdemokrat.

  Är det inte, även lite lustigt att media ovan på ett sätt tar parti moderaterna som är precis lika värdelösa som socialdemokraterna.

 10. Benny skriver:

  En undersökning bland olika länder visar att svenskar har störst förtroende för Zelensky? Han springer omkring på Nato-mötet med en militärgrön T-shirt och undviker nogsamt själv att ens gå nära krigszonerna. Ser mest ut som killen som städar lokalerna men man blir inte förvånad att clownen Zelensky har förtroende bland svenskar som uppfostrats till att lyda överheten och tro på media.

  • Thomas skriver:

   Jo, visst är det märkligt…
   Dock, man måste tyvärr omvärdera allt man lärt under hela livet för det som hänt sedan hösten 2019 vänder upp och ner på allt man fått lära sig…

   • Glenn skriver:

    Enig.
    Under pandemin blev jag kristen – utan organiserat samfund.
    Jag såg ondskan i det skeende som den 11 Mars 2020 inledde den officiella pandemin. Där andra skriver – följ pengarna som förklaring till skeenden, där försöker jag förstå varför redan stenrika människor med makt gör så mycket ont istället för gott. Jag försöker förstå hur ” makten” överallt gör betydligt mer ont än gott. Jag omvärderar nu många narrativ i såväl nutid som dåtid och har vänt upp å ned på många stenar. Det blir tuffare än vanligt 2 år framåt.

    • Jan Andersson skriver:

     Jag har också ställt mig denna fråga många gånger och ett svar som jag funnit ganska trovärdigt är att de rika oligarkerna inte är några dumskallar utan ständigt på vakt för nya köpbeteenden och politiska beslut som kan förstöra deras satsningar och investeringar och göra 150000 anställda arbetslösa (egentligen samma bekymmer som varje liten företagare med eller utan anställda har även i Sverige).

     Många av dessa hot mot deras investeringar har instiftats av politiker världen över som inte följer logiskt affärstänkande och det är svårt att förstå deras ageranden. Därför vill oligarkerna träffa politikerna och visa upp sig och sina satsningar som knappast gjordes för att minska välståndet någonstans, utan att skaffa råvaror och arbetskraft till ”ursprunglandets prisnivå” annars vore affärsidén dödfödd.

     Och om politikerna är mosträviga ger men dem kanske en generös handtryckning ibland, för att det är billigt och fungerar och för att politikerna med sina notoriskt magra erfarenheter från näringslivet efteråt faktiskt funderar på vad de håller på med och om de i förlängningen borde fortsätta att göra sina egna medborgare arbetslösa.

     Men det finns allt fler unga aktivistiska politiker men allt färre oligarker av den gamla stammen, och just nu har invandingspolitiken, klimatpolitiken, energipolitiken och försvarspolitiken (för vår del med rötterna i EU-parlamentet) blivit så stora att de inte går att stoppa längre eftersom de förnuftiga är så få jämfört med de okunniga, oerfarna och troende.

     Politikerna ser och anpassar sig, oligarkerna ser och vrider sina händer när politikerna blivit opåverkbara. Nu återstår bara ett rejält världskrig och omställning till krigsindustriproduktion, så att man fortsättningsvis kan sysselsätta sina anställda och behålla sommarvillan i Västindien, den med äkta romerskt mosaikgolv på altanen och som flera av de mäktigaste politikerna trivdes så gott i förr.

   • Göran skriver:

    Det är inte så märkligt. De flesta svenskar konsumerar bara PK-media och den bild av kriget PK-media har målat upp är långt ifrån sanningen.

    Det som kan vara märkligt är att den svenska regeringen verkar bygga sina beslut på PK-media, eller har Sverige i annat fall verkligen en uppenbarligen totalt värdelös underrättelsetjänst? Kanske en kombination av båda.

    • Mats Jangdal skriver:

     Har ofta undrat om svensk underrättelsetjänst delar med sig av prima information till USA/Nato och får desinformation (som de stenhårt litar på) tillbaks.

     Eller är det så att de utåt, till politiker och media bara säger sådant som är PK.
     Sarnecki mfl FOI-rapport till Säpo får mig att tro att de verkligen har noll koll.

     • Göran skriver:

      Det är nog även en intellektuell utarmning genom att poster tillsätts på att man ska vara vänster, kompisar, släktband, deltar i samma föreningar m.m.

      Läs gärna artikeln ”Registrerad av överklasskärringar” på Folkungen.se. av Sven Valerio som handlar om personerna bakom FOI-rapporten. Där kan man se några av släktbanden och kompisbanden. Det är en pusselbit i hela maktträsket.

      https://folkungen.se/asiktsregistrerad-av-overklasskarringar/

   • Glenn skriver:

    Gå in på http://www.theendofcovid.com. Gediget försök till information / förklaringsmodeller på vad som skett och vad som kan ske map vaccinationen i sig.

    Informationen vänder upp å ned på vår världsbild. Pusselbitar läggs till . Uppbyggt i modulform. Intressant är modulerna The mRna shots samt moduler avseende ekonomi. Jag vet – orka 😩

    • Jan Andersson skriver:

     Det finns alltid alternativa svar på allt. Den egentliga lösningen på alla problem kan vara mycket enkel, men kan bara presenteras av mycket erfarna och kloka personer. Var kan man till exempel läsa att i pandemins inledning, när panikstämning hade piskats upp överallt, så gick 40 till 80 procent av de anställda på landets akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar bara hem, för de ville inte avlida inom en vecka utan chans till respirator och ta sin familj hemma med sig i graven. Det är lätt att förstå och till och med känna sympatier för. De som var kvar fick jobba dubbla pass men så hittade myndigheterna ett vaccin som knappast funkade men som fick alla att lugna ner sig betydligt. Men hur många av de 50000 i Sverige som väntade på livsupphållande annan vård och operationer och som fick vänta för länge finns nog ingen statistik på. Jag hade tur själv och slapp ut från en långvarig sjukhusvistelse samma vecka som paniken tog fart.
     Idag väntar 80000. Go figure.

  • Glenn skriver:

   Jepp och på flertalet tröjor – t- shirts så finns ett litet tryck – en symbol som få reagerar på. Var uppmärksam och tolka in denna symbolism och vad den betyder.

Kommentarer är stängda.