Falska värmerekord runt Medelhavet

Dagens gästskribent är Sture Åström

De senaste veckorna har vi översköljts med larmrapporter om extremt höga temperaturer i Sydeuropas städer, ex.vis 48° C i Sicilien. Den 18/7 meddelade ESA, European Space Agency, att de uppgifter de spridit avsåg ”marktemperaturer”, det vill säga hur varm marken känns, när man tar på den.
Vädertjänsterna anger annars ”lufttemperaturer” mätta på två meters höjd i mätstationer, som skyddas för direkt solstrålning. Att jämföra dessa temperaturer med varandra är inte som att jämföra äpplen och päron. Det är som att jämföra äpplen och kålrötter, båda är ju runda.
Jag landade en gång i Phoenix, Arizona, när skyltar i flygterminalen annonserade 41° C utomhus. När jag gick ut på parkeringsplatsen för att hämta hyrbilen, fick jag genast vända, för det brände under fötterna. Hyrfirmans vakt förklarade att asfalten nog var 80° C. Deras personal hade tjocka skosulor, så att de kunde hämta bilarna och sätta på deras luftkonditionering, för att vi kunder skulle vilja köra dem.
Om Solen skiner och det inte blåser så mycket, kan marken vara både 15 och 20 grader varmare än luften på två meters höjd och i vissa fall så mycket varmare som 30 – 40 grader.
Allvarligast är att skattebetalda myndigheter som ESA medvetet blandar äpplen och kålrötter i avsikt att vilseleda publiken.
Sture Åström, nätverket KLIMATSANS
Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Falska värmerekord runt Medelhavet

 1. Mats Jangdal skriver:

  Om man går till en annan sida hos ESA framgår det att de är mycket medvetna om skillnaden mellan mark- och lufttemperatur. Det Sture kallar äpplen och kålrötter.
  https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Taking_Earth_s_temperature
  Men det är närmast att likna vid grundforskning. De försöker lista ut om man via algoritmer kan få olika mätmetoder, olika dataset att tillsammans ge en mer heltäckande och därmed mer exakt bild av jordens temperatur. Enkannerligen dess medeltemperatur, vilken vetenskaplig nytta det kan vara att få ett medelvärde på planetens temperatur är oklart.

  Det måste betraktas ytterst olämpligt, rent aktivistiskt, att berätta för journalister om en mätmetod som ger högre värden än andra metoder, utan att berätta att tills vidare får de inte jämföras med varandra eftersom man inte känner till relationen mellan dem. Journalister kommer alltid välja det mest extrema och larma om jordens undergång.

  • Benny skriver:

   Jag tror de flesta ”journalister” på fulmedia är medvetna om de felaktiga mätmetoderna men det är propagandan som ska föras ut till en okunnig allmänhet. Det är helt enkelt frågan om hjärntvätt. Nu verkar ju de flesta strunta i att media påstår att det är ”extremvarmt” och köper ändå resor ner till solen och värmen. Det man kallar extremvärme är helt enkelt sommar vid medelhavet något som folk som bor därnere är vana vid.

 2. Ivar Andersson skriver:

  ”Uppenbart att folk börjat tröttna på vinklad klimatrapportering 2023-07-23
  Jag upplever att de senaste veckornas extrema klimathotspropaganda i media väcker större motstånd än vid tidigare tillfällen. Kanske beror det på att man nu skjuter så långt över målet att även de som tidigare inte brytt sig inser att medias agenda är att med alla medel försöka skrämma människor med ett mycket uppskruvat tonläge, där man blandar korrekta och synnerligen felaktiga uppgifter.”
  Jan Ericsson http://www.ericsoniubbhult.se/

 3. Göran skriver:

  Utskällning av John Kerry, Joe Bidens utnämnda ledare för klimatbluffen i USA.

  https://www.youtube.com/shorts/LWClO0yWB1g

  • Benny skriver:

   Kerry börjar yra om att 195 ledare minsann också tror på klimatbluffen? Precis som det skulle göra den till sanning? Sanningen är ju den att de flesta ledare i Afrika och andra fattiga regioner vill ha ersättning för att inte släppa ut CO2 från de ”rika” länderna, som ju inte är så rika när man räknar in skulderna. Kerry borde i ett normalt land fängslas för sina lögner som kostat folk skjortan.

 4. Jan Andersson skriver:

  Luftfuktigheten har också avgörande betydelse för hur varmt man tycker det är, ”kännbar temperatur”.

Kommentarer är stängda.