De globala utsläppen av koldioxid

Dagens gästskribent är Sture Åström, Klimatsans

I klimatdebatten är det viktigt att vi utgår från fakta exempelvis då det gäller de globala utsläppen. Färska sådana har just kommit i en detaljerad rapport från British Petroleum, BP med statistiken fram till och med 2018.

I hela världen ökade utsläppen med 1,0 % per år under decenniet 2007 – 2017 och med 2,0 % år 2018. Då var Sveriges andel av de globala utsläppen 0,1 %.

För några intressanta länder anger jag nedan 1 andelen av de globala utsläppen och 2 genomsnittlig ökning eller minskning per år 2007 – 2017 samt 3 motsvarande siffra för 2018.

Kina: 27,8 %, 2,5 %, 2,2 %, USA: 15,2 %, – 1,5 %, + 2,6 %, EU: 10,3 %, – 1,7 %, – 2,0 %, Indien: 7,3 %, + 5,4 %, + 7,0 %, Ryssland: 4,6 %, – 0,3 %, + 4,2 %, Japan: 3,4 %, – 0,8 %, – 2,0 %. Sydkorea: 2,1 %, + 2,2 %, + 2,8 %, Tyskland: 2,1 %, – 0,6 %, – 4,8 %, Sverige: 0,1 %, – 2,5 %, – 2,4 %.

Danmarks utsläpp är så små att de inte är med alls.

Följande länder har ökat utsläppen mest under 2018: Vietnam: 14,8 %, Iraq: 13,3 %, Kazakstan: 12,9 %, Bangladesh: 9,3 %, Turkmenistan: 9,3 %, Indien: 7,0 %, Algeriet: 6,0 %. Sedan kommer ett flertal länder med c:a 5 %.

Några länder visar minskade utsläpp 2018: Venezuela: – 13,2 %, Portugal: – 5,7 %, Sri Lanka: – 5,1 %.

Ökningen 2018 i Kina var 6 ggr så stor som alla svenska utsläpp. I världen var den 20 ggr så stor. Om vi plötsligt stänger allt i Sverige, så försenar vi den globala ökningen med mindre än tre veckor. Om flygskatten blir effektiv kan den kanske ge en försening av fem timmar.

Det här inlägget postades i Gästlistan, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på De globala utsläppen av koldioxid

 1. Göran skriver:

  Och alla dessa utsläpp bidrar med 4-5 % av en eventuell ökning av koldioxiden i atmosfären, som på årsbasis teoretiskt kan bidra med en ökning av den globala temperaturen med cirka 0,00036 grader Celsius.

  Välj nu rätt mjölkförpackning i affären. Det går att välja mellan klimatpåverkande, klimatkompenserad och noll klimatpåverkan (vilket är den enda sanna texten på mjölkförpackningen).

  • Åke Sundström skriver:

   Säkert intressant för många att tydligare härleda slutsatsen 0,00036 grader, en uppgift jag inte kan påminna mig att ha sett tidigare, även om den möjligen funnits med i något av den många inläggen av Mats. Är kalkylen kanske t o m godkänd av IPCC? Men vilket trixande måste inte då till för att motivera deras katastrofscenarier?

   • Göran skriver:

    Andelen 4-5 % procent är enligt IPCC. Således hundra års global uppvärmning på 0,8 grader Celsius / 100 x 4,5 % = 0,00036 grader Celsius per år.

    Nu är det inte något exakt eller vetenskapligt värde, men det ger en indikation om var det rör sig.

    Och Sveriges heroiska insats ska påverka detta per år med 0,00036 x 0,001 = 0,00000036 grader Celsius. Finns det ens någon termometer som kan mäta det?

    • Åke Sundström skriver:

     Tack för förtydligandet, en indikation duger och har förvisso även ett vetenskapligt värde, oaktat exaktheten. Slutsatsen är intressant även om du plockar bort två av de fyra nollorna.

     Vad som förvånade mig var att Mats tydligen inte använt sig av detta lika enkla som utmärkta argument (och ingen annan skeptiker heller, vad det verkar).

     Men mitt egen argument, om att den förda klimatpolitiken, Kyoto- och Parisavtal) inte påverkar klimatet en enda centigrad, är förstås ännu enklare. Det kräver elementära insikter om hur fria marknader fungerar.

     Likväl har varken Mats eller Göran kommenterat den analysen, det som borde vara allra främsta kortet i skeptikerkårens verktygslåda: att politiken helt missar det mål man påstår sig eftersträva. Vilket visar att syftet är ett helt annat än att rädda jorden från en klimatkatastrof. Nämligen att omvandla FN till en världsregering och göra det lättare för vänsterpolitiker att försvara skattehöjningar i förment godhjärtade avsikter.

     • Mats Jangdal skriver:

      Har kommenterat liknande siffror.
      Brukar också hänvisa till att alla värden på global medeltemperatur, global uppvärmning, etc. som är inom 1°C är inom felmarginal eftersom där ingår den naturliga variationen med minst samma värde.

      • Åke Sundström skriver:

       Det har nog inte gått fram lika tydligt som i Görans inlägg. Men ett bra tillägg om den naturliga felmarginalen. som gör än mer slarvsylta av IPCC:s vinklade ”analyser”.

       Vilket inte hindrat en förment skeptiker som dansken Björn Lomborg att i en av sina halvsanna analyser (SvD 22/4) beskriva FN:s korrupta klimatpanel som ”den främsta auktoriteten på området”. Med sådana ”vänner” blir det svårt att vinna några krig.

 2. Mats Jangdal skriver:

  Så här framställer en storägare av elkraftproduktion situationen i Sverige. Uniper som äger kärnkraftverket i Oskarshamn. Mycket snack om brist och avsky mot fossila bränslen där. Propaganda mao.
  https://www.uniper.energy/sverige/nyheter/elbristen-i-soedra-sverige-aer-en-vaeckarklocka/

  • Göran skriver:

   Roligt med floskler typ ”…ekonomiska omstarten av Sverige är beroende av att elsystemet går att lita på i alla väder…”

   Det kommer aldrig att ske någon omstart av ekonomin. Det finns ingen kultur i landet för det och speciellt inte hos politikerna, där den mer är precis tvärtom.

   Den enda start vi kan se, är ännu mer skulder för kommande generationer, vilket kommer att belasta individer och företag med ännu mer skatter.

   • Åke Sundström skriver:

    Jo visst är det framtidsimperalismen som är makteliternas nya gemensamma strategi: att konsumera på barnbarnens bekostnad, det mest föraktliga man kan tänka sig.

    • Jan Andersson skriver:

     När den dagen kommer, skall vi hoppa i ättestupan själva eller låta barnbarnen göra det åt oss och svälta ihjäl oss på något äldreboende?

     Se till att avyttra med vinst det som går innan och säkra tillgångarna innan skatten blivit hundra procent, som vår finansminister inte såg som otänkbart för en tid sedan. Sedan kan man gå hädan med ett leende på läpparna. Och glöm för hela friden inte att du måste skriva en ”Framtidsfullmakt” redan idag, annars blir det bara dina barnbarnsbarn som får någon glädje av pengarna, om det är något kvar av dem då när advokaterna fått ut sina arvoden.

     Du som har varit en ordentlig medborgare och alltid ”gjort rätt för dig” har inget alls för det och har inget att glädjas åt när du ligger med näsan i vädret och kikar på de neddragna gardinerna i
     byggnaden intill, tre meter bort. Det var ett halvår sen du såg ett träd eller hörde Rolling Stones. Kallas solidaritet, rättvisa, broderskap, men är bara en livslång amortering med ockerränta.

     Tyvärr inser inte de flesta inte det förrän de hamnat på hemmet, där både personalen och snart även du själv önskar att vistelsen blir så kort som möjligt.

     • Åke Sundström skriver:

      Jan, i min värld är barnbarnen offren och dagens pensionärer de stora vinnarna, i varje fall i pengar räknat. Framför allt de som ägt villor eller borätter och sett deras värden skjuta i höjden i raketfart, tack vare nollräntan. Aldrig förr har så många blivit mångmiljonärer utan att lyfta ett endaste litet finger. I regi av ett parti som predikat rättvisa och solidaritet!

      De äldre har förstås haft annat att oroa sig för, t ex att slippa bli offer för den inledningsvis skandalösa bristen på skyddsutrustning och därför dö i förtid på ett äldreboende.

      Vårdapparaten våren 2020 har ägnat sig åt att ta liv i stället för att rädda liv. Inte på grund av mordisk personal, givetvis, utan som en simpel men likväl förödande konsekvens av politiskt och administrativt schabbel. Med Löfven och Kristersson som gemensamt huvudansvariga. När skall pressen våga tala klarspråk om DEN skandalen?

   • Jan Andersson skriver:

    Göran, nice to meet you, vi är nog överens om det mesta.

Kommentarer är stängda.