Synantropofobi

Jag vill introducera ett nytt begrepp, synantropofobi, kombinerat av grekiskans synántropos för medmänniska och phobos för skräck eller rädsla. Det vill säga människor som är rädda för sina medmänniskor och mer specifikt vad deras gärningar antas har för påverkan på den som känner denna skräck.

Det som väckte mina tankar i denna riktning är de som önskar införa aktiva tekniska hinder och anordningar för att motverka medmänniskornas liv. Jag tänker på saker som uttalade planer på att på hög höjd fördunkla solens strålar eller rikta dem bort från jorden, CCS för koldioxid, eller så banala saker som rörelseförbud för dem som inte tagit mRNA-sprutan, eller aktiva farthinder som med risk för de åkandes liv och hälsa förstör det fordon som kör lite över en hastighetsgräns.

Det finns flera exempel inom politiken. Tydligast är kanske vänsterns hat mot Donald Trump och en uttalad skräck för vad det skulle innebära om han blev vald till president igen. Liknande finns inom svensk socialdemokrati mot SD och M.

Denna synantropofobi skapar en oerhörd polarisering i samhället, en polarisering som demokratin och vanligt folks liv inte är betjänta av. Synantropofobin skapar ett tillstånd där folk i polariserad skräck gör är maniskt ovilliga att lyssna på argument från sina medmänniskor och meningsmotståndare. Åsiktskorridorer, faktaresistens, hat och hot permanentas.

Med sådan polarisering i samhället är det fritt fram för dem med kapital och effektiva informationskanaler att spela ut folk mot varandra. Det blir ännu svårare för vanligt folk att bryta den onda cirkeln. Så vad ni gör, fortsätt tala med dem ni ogillar och de som i brist på bättre vetande baktalar er!

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Synantropofobi

 1. Göran skriver:

  Mats, du får nog även hitta på ett ord för skräck för sunt förnuft. Vi tror oftast att vi kan förklara saker och ting och sedan blir allt bra.

  Det skulle även behövas ett ord för skräck för dumhet. Jag tror jag lider av det.

  • Mats Jangdal skriver:

   Sant!

  • Benny skriver:

   Många människor är inte dumma men ofta oinformerade eller ointresserade av t ex hur klimatet fungerar och blir därmed lätta att styra! Sen har vi människor som är genuint korkade som har svårt att se mönster eller göra en analys baserat på information. Och så har vi många kvinnor som låter känslor i stället för logik och fakta styra sina val vilket har lett till en för Sverige mycket svår situation på många områden eftersom både i politiken och många höga chefer numera är kvinnor. Redan Göran Person varnade för ”kärringar i flock” som livsfarliga!

   • Göran skriver:

    Jag när jag träffar på någon klimataktivist på stan brukar jag stanna och prata med dem. Det går inte att prata med dem. Det är bara: koldioxid, koldioxid, koldioxid…

    Det är totalt omöjligt att få dem att ens förstå den minsta lilla gnutta med problemet med vindkraftverk, som exempel. Jag måste undrar för mig själv om det ens är värt att tala med dem.

    Det går inte att få dem att medge det minsta lilla att vad vi gör i Sverige har ingen som helst betydelse totalt sett, att det lilla vi kan göra inte ens går att mäta totalt sett.

    ”Kärringar i flock”. Väldigt många män har blivit ”kärringar”

    • Ivar Andersson skriver:

     Tala om för klimataktivisten att hen andas in luft med 400 ppm koldioxid och andas ut luft med 40000 ppm koldioxid. Kanske dags att sluta andas 🙂

     • Jan Andersson skriver:

      Vissa politiker hyperventilerar dessutom när de hör och ser SD.

  • Jan Andersson skriver:

   Fick ett förslag i dag att Sverige borde inrätta ett Balansdepartement. De skulle granska alla förslag i Riksdagen och långtgående beskriva nyttan och konsekvenserna även för allmänheten och råda eller avråda från ett genomförande.

   Det intressanta är att vi hade något liknande i Sverige för hundra år sedan. Det kallades ”utredningar”. Meningen med dessa var bara att alla aspekter av ett förslag skulle komma fram. Det var bara politiker som kallades, men alla registrerade småpartier inbjöds att delta och säga sin mening, representerande vad deras väljare ansåg och vilken nytta de hade av en reform.

   Idag skulle till exempel inte SD kallas, bestämt av konkurrerande partigängare som absolut inte skulle kunna bestämma vilka som fick få delta. Och SD är väl knappast ens något småparti, som C, L och KD?

 2. Pingback: Synantropofobi | ulsansblogg

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Den känslomässiga blockering av ett logiskt resonerande är det värsta.
  ”Där ordets makt tar slut tar våldets (makt) vid”. Fick vi lära oss en gång.
  Den slags blockering upplever vi dagligen.

 4. Jan Andersson skriver:

  En aktiv fartkontroll finns Karlstad. Kör man förbi en skola med en hastighet över 30 km/h öppnar sig en avgrundsbred lucka och man dunkar i ordentligt som straff. Åtminstone om man har en småbil med små hjul. En SUV med stora hjul klarar sig skapligt bra. Jag upptäckte snart att ju fortare men körde desto mindre märktes den öppna luckan, vid 60-70 så var smällen inte värre än att köra över ett vanligt brunnslock (det är ingen som någonsin har sett någon skolelev på platsen och sikten är perfekt).

 5. Glenn skriver:

  Har tillbringat helgen på ett event och delade rum med kompis. Kompisen är vansinnigt nyhets och sportgalen och tv4 gick konstant på hög volym. Tystnad – glöm det. Trevlig kompis men totalt tiltad ang vad som händer å sker . Ingen kritisk inställning till nåt utan han blir tacksamt matad av tv:n. Han är totalt kass på språk och blir därmed ännu mer fångad i medias tillrättalagda journalistik. Så, diskutera världsläget – otänkbart. Detta har givit mig vatten på kvarn och ökad förståelse på hur det ser ut att vara ställt hos gemene man. Apropå världsläget , har ni hört talet i EU den 13/9. Lyssna.

  https://rumble.com/v3hwcgm-dr.-mcculloughs-speech-at-the-european-parliament.html?utm_source=substack&utm_medium=email

  • Mats Jangdal skriver:

   Wow!
   Att inte EU-parlamentet begärt arrestering av von der Layen för extremt grovt bedrägeri när hon beställde miljontals nya doser av vaccinet från ett företag där hennes man har ekonomiska intressen och denna information redan var känd på expertnivå!

   • Glenn skriver:

    Hmm. Sök även på Karen Kingston och Ana Maria Mihalcea för djupare patent och nanoteknologi som berör C19 vaccin. Om det stämmer så…… lägg till substack som sökord. Nu måste svenska läkare vakna . Finner inga ord för deras feghet.

    • Göran skriver:

     Kanske inte stämmer det minsta, men jag tycker mig uppleva att desto mer utbildning folk har, desto naivare är de.

     Jag vet inte vad det är som gör att det klickar till i folk, dvs. att de får ett medvetande om verkligheten.

     • Mats Jangdal skriver:

      Det är till och med belagt i forskning. Högt utbildade personer tror gärna att deras höga utbildning skyddar dem mot andras dumhet, gör dem överlägsna och omöjliga att lura.
      Det kallas högmod, med ett annat namn.

  • Göran skriver:

   Angående covid-19 och vaccinet behövs det bara ett enda argument. Pfizers kliniska studie som visade att deras vaccin hade under 1 % verkan.

   • Glenn skriver:

    Nej. Duger inte som argument även om jag förstår det.
    Det som har skett och fortsätter ske är medvetet illasinnat på en skala bortom alla gränser.

Kommentarer är stängda.