Frågor SOM inte ställde

Jag har ögnat igenom rapporterna från SOM-institutet, som media i olika omfattning rapporterade om förra veckan. Där saknade jag vissa centrala frågor som skulle kunna förklara åtminstone delvis varför svenskarna numera tycker att allt går fel håll, oavsett vilket parti de röstar på.
Så jag ställde, naturligtvis helt ovetenskapligt, åtta frågor på Twitter. Underlaget blev litet och det kan finnas bias som att det är sådana som tycker som jag som har svarat. Å andra sidan var det många som hade kunnat svara, antalet visningar skvallrar om det, men de avstod alltså.  Ni kan själva se svarsfrekvens och procent, samt dra era egna slutsatser. För min egen del anser jag att jag med detta bevisat att SOM inte ställt alla relevanta frågor de kunde ställt.

Jag  fick följande svar:

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Frågor SOM inte ställde

 1. Glenn skriver:

  Gjorde också en SOM som var mer av en Göteborgsversion för ett halvår sedan.
  Väldigt tillrättalagda frågor med nada utrymme att eg uttrycka något av det som man vill kommentera om. Den enkäten och dess utformning tror jag blir svår att dra några slutsatser av.

 2. B.Stymer skriver:

  Vi vet ju hur SOM alltid ljuger om vad befolkningen tycker om vindkraftverk genom att fråga ett urval av hela befolkningen där över 80% bor i tätort och aldrig ser ett verk.
  Självklart skulle ett stort flertal av de som ser verken svara annorlunda.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Varför kan en svensk s k POLITIKER aldrig ställas till ANSVAR?
  Vi har fråntagits RÄTTEN att sparka en sådan. Så länge ”dom” kan leka med ”andras” utplundrade pengar kommer inget att ändra sig i vårt land.
  När återtar vi RÄTTEN att sparka KORRUPTA politiker i ALLMÄNNA VAL?
  Då kan vi slänga alla s k OPINIONS mätningar i papperskorgen. Mätningarna sysselsätter alldeles för många PARASITER. Sorry Mats, du är utanför fara.
  Rekommenderar att lyssna till denna länk: https://www.epochtimes.se/Grona-bubblor-20—med-Christian-Sandstrom
  GLAD PÅSK!

 4. Urban Zingmark skriver:

  Mycket bra initiativ att ställa ”frågor som SOM inte ställde”. Däremot är det inte bra att redovisa resultat i siffror på ett sätt som andra kan feltolka eller missbruka. Det finns alltid risk att läsare/besökare bortser från att urvalet i undersökningen är litet och icke representativt. Dock kan jag känna mig trygg med Mats rubrik: ”Frågor som SOM inte ställde”. Mats initiativ kan förhoppningsvis också leda till fler ifrågasättanden av SOM, just som här med ”frågor som SOM inte ställde”. Ett hinder är SOM:s lojalitet till sina uppdragsgivare som dikterar vad som är tillåtet.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, det finns frågor makthavarna inte vill ska ställas, för de vill inte veta svaret. Framför allt vill de inte att allmänheten ska få reda på svaret.

 5. Jan Andersson skriver:

  Det är ju uppenbart att våra högsta ledares ambitioner att rädda klimatet med mera är käpprätt åt helvete. Jordan Peterson säger att det blir som alltid de med minst möjligheter som drabbas värst, för de som har högst inkomst klarar sig (alla som tjänar mer än vad som behövs för ett gott liv). Det kommer att bli en avsevärd försämring i hela världen för dessa sämst lottade om ledarnas fantasifoster till världsordning genomförs.

  Det förstår inte wokegenerationen, för alla vänsterut ser bara så långt näsan räcker. Därför är följande klipp intressant; Milton Friedman svarar en ”wokestudent” med lika naiva frågor som idag varför staten aldrig ska lägga sig i vad den fria marknaden gör.

  https://youtu.be/Rls8H6MktrA?si=AOdS-EUE1FUu_Bdu

 6. Benny skriver:

  De här undersökningarna görs väl på samma sätt som när SVT ska intervjua någon på gatan ”slumpvis”? De letar efter någon, oftast kvinna och vänster, som ska bekräfta deras falska nyhet alla andra åsikter är ointressanta och klipps bort.

  • Jan Andersson skriver:

   Bara att öppna käften och utan vidare svara en okänd reporter tyder på en aktivistisk själ som hela tiden är beredd att hävda sina åsikter om ditt och datt. Första svaret borde vara: ”Och vem är du då, och varför ska jag svara dig? “

  • Per Held skriver:

   Fungerade som nyhetsfotograf och redigerare åt SVT-distrikt 2009 och åren dessförinnan.
   Det gällde återkommande pejla, fånga folk i farten på citys gator.
   De flesta avböjde/vek undan.
   Det blev ofta som redaktörn här nämnde.
   Alltid någon politiskt engagerad som räddade uppdraget.

 7. Benny skriver:

  Vi har ett enormt pedagogiskt problem att lösa och det är att folk inte vill inse att klimatalarmisterna med enorma ekonomiska medel och MSM-media till sitt förfogande fört de flesta bakom ljuset? Man kan kalla det för hjärntvätt och hur ca 80% av befolkningen ska lyftas ur sina villfarelser som lurats på dem av politiker, globalister och media verkar vara en övermäktig uppgift. På något sätt måste desinformationen motarbetas med sanning och upplysning om verkliga förhållanden och den här woke-mentaliteten måste avskaffas, frågan är bara hur?

 8. Glenn skriver:

  Rekommenderas starkt.
  Tyskland och pandemin.
  Lätt att glömma, lätt att inte vilja backa bandet igen.
  Mkt bra dokumentär.

  Galenskapen var än mer boostad i Tyskland.

  https://planetwavesfm.substack.com/p/essential-documentary-the-secret?utm_source=profile&utm_medium=reader2

  Speeda ner. Det går fort.
  I Maj slår fällan igen.

 9. Jan Andersson skriver:

  Den stora och kanske viktigaste frågan är hur alla, från stadsministrar, experter, politiker, mediafolk, samt alla vanliga medborgare kommer fram till sina åsikter och varför de driver en viss åsikt så tydligt som de faktiskt gör. Ingen svarar ”Det där har jag ingen kunskap om”. Är det Internet med sitt enorma genomslag som 24/7 framför alla dessa åsikter men som flera gånger har ertappats med att ha 70% fel, därför att det ändå bara är vanliga dödliga människor som står för allt “på nätet”. Vem som är mest expert går knappast att utröna, kanske ingen alls?

  Selma Lagerlöfs hyllade mästerverk “Nils Holgerson” är egentligen en skolbok i ämnet svensk geografi, men varför finns inte Halland med?

  Sedan har vi svenska media, långtgående köpta av främst den socialdemokratiska maktapparaten genom generösa skattebaserade bidrag och därför unikt opålitliga i sin rapportering, fast de hävdar motsatsen.

  Vad baserar alla sin åsikt på, varifrån får de sin information? Om man tänker sig en enstöring, bosatt ensam i en skogskoja utan mänskliga kontakter så skulle denna inte veta att det pågick en pandemi förrän denne fått syn på några människor med munskydd.

  Vi var alla desinformerade om både covids farlighet och vaccinationernas nytta. Hur man behandlade en influensapatient genom historien kom aldrig upp, alla som drabbades av den flera gånger farligare Spanska sjukan 1918 dog faktiskt inte!

  När folk jag kände ändå blev sjuka (trots alla sprutor) var det ingen av dem som förstod att de hade haft covid eftersom de bara blev snoriga två-tre dagar (lindrigare än en normal förkylning). Alla amdra svarade dem då ”Där ser du vilken nytta du hade av vaccinet” i stället för att inse vad Anders Tegnell hävdade hela tiden: covid är en lindrig influensa men mycket smittosam och omöjlig att stoppa, alla kommer att få den förr eller senare och ju förr desto bättre, för då uppnår vi gruppimmunitet och vi kan börja tänka på något annat igen.

  Media rapporterade varje timme hus fasansfullt fel han hade, Sveriges lättsamma inställning till covid ledde till världens värsta dödlighet och snart låg vi nog alla på en kyrkogård någonstans. Att vi senare setts som en global förebild har inte rapporterats tydligt av MSM, att vi de facto kanske hade det minsta antalet döda istället.

  Vaccinförespråkarna ser förstås bara att det bevisar vaccinernarnas goda effekt, men bortser från att de ovaccinerade inte blivit sjukare än vaccinerade.

  Jag glömmer inte vårt telefonsamtal med en son (46 år) i en annan stad: ”Jag har haft covid säger dom, jag har varit hemma ett par dar, sambon X också. Jag har inte känt mig direkt sjuk men varit ganska snorig. Jag blev nog smittad av (sonen 12 år) för han var hemma från skolan ett par dar förra veckan. Han fixade mest med sin cykel när han var hemma”. Så med facit i hand var vår panikartade flykt till sommarstugan i mars månad 2020 helt onödig, vi fick ändå covid inom ett år, fast vi skötte vår vaccinering noga och hängde på låset till vårdcentralen redan första timmen under vaccinationsdagarna. De flesta stuggrannarna var norrmän, och fick inte ens passera riksgränsen. Många kunde därför inte ens länsa kylskåpet i sin stuga på ett år. I Norge var paniken värst i hela världen, och de är fortfarande högeligen förbannade på myndigheterna där. Alla här har nu byggt till och om sina sommarhus i Sverige i stor skala på alla möjliga sätt, så som ingen svensk skulle ha råd med.

 10. villvaraanonym skriver:

  Frågan (”Vill du att Sverige lämnar EU?”) borde nog ha varit mer precis/praktisk och ideologisk. Till exempel:

  – Samarbete mellan europeiska länder är bra, men ska EU-medlemsländernas folk och/eller icke svenska medborgare-administratörer på kontinenten kunna bestämma (lagar/förordningar, regler/förbud, politik/åtgärder) över svenska folket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *