S och arbetsmiljö går inte i armkrok!

Dagens gästskribent är Sture Larsson

SDS (Sydsvenska Dagbladet Snällposten) ederade 19/3 följande: ”Högerregeringen och SD är passiva när det gäller dödsolyckor på jobbet!” Så kan inte oberoende media skriva år 2024. Även om det är en artikel skriven av socialdemokrater, så står naturligtvis SDS för påståendet, när det väl ederats i dess alster. Det bevisar att svensk media inte är oberoende granskande organ. Hade SDS fungerat seriöst hade man naturligtvis kommenterat artikeln med redaktionellt granskande material. Inget vore enklare! Alla lite närvarande i verkligheten vet att S sedan 1920-talet totalt dominerat ute på arbetsplatserna i kraft av sin kontroll av tvångsanslutet fack, arbetsmiljöverk, lagstiftning etc. S har lagt all sin energi på att förhindra inflytande av kommunisterna, nu vänsterpartiet, på sin sfär. Det har varit viktigare än att fixa t.ex. arbetsmiljö!

S har hamnat väldigt snett. Man har försökt att kontrollera både fack och intresseföreningar. Nu sitter man i klistret. S ansvarar för att ingen i offentlig tjänst i Sverige har legalt kontrollerbart ansvar för sitt uppdrag. Sverige har inga kunskapsstyrda myndigheter. Politiskt överskott är i strid med EU:s regelverk myndighetschefer. Inte ett offentligt beslut äger därför legal kompetens. Jag samlar just nu in svar från jurister på länsstyrelserna. Dessa påstår att länsstyrelserna inte har ett skit med t.ex. byggnadsmiljö, d.v.s. arbetsmiljö att göra. De friskriver landshövdingarna från arbetsmiljöansvar inom sina förvaltningar. De känner inte heller till diarieplikt! De sitter garanterat själva i olagliga återluftshus som t.ex. äventyrar varje anställd kvinnas fertila utfall och äventyrar husens faktiska säkerhet mot t.ex. attentat. 90 % av alla publika hus (egen enkät till kommunala byggnadsförvaltningar) torde vara olagliga återluftshus med i hygieniska sammanhang oanvändbara roterande värmeväxlare som riskerar också utfallet av varje graviditet. Genom att försöka kontrollera varje intresseförening har man blockerat den kompetens S behöver. Ta t.ex. Astma- och allergiförbundet. Det har under 40 års tid inte med ett pip försökt förhindra återluftshus trots att återluftshus är olagliga och extremt oanvändbara för astmatiker eller allergiker. Förbundet går till synes hellre politiska ärenden än medlemmars ärenden. S missar kunskap.

Morgan Johansson, som i artikeln hånar högerpartier, är extra prominent socialdemokrat från Lund. Bilagd bild visar ett kommunalt arbete i rörgrav på Ejdervägen i Veberöd i Lunds kommun. Företaget är det kommunala Markentreprenad. Gubben i den helt oskyddade, lagvidriga gropen, är med all sannolikhet en medlem i Kommunal. Bilden visar det idag sannolikt mest offentligt kända arbetsmiljöbrottet, servisbyte utan skydd vid fastighetsgräns. På gropkanten står en sannolikt inhyrd grävare som lagt upp en extra belastning på gropkanten. Om det går ett ras så är denne klädd i träskor och knappast parat att rädda gubben i gropen. Spaden finns sannolikt i gropen under raset. Bilden visar att Lunds kommun inte ens försöker leva upp till kraven på arbetarskydd vid arbete i mark.

1994 undgick en nära släkting med nöd och näppe död i sådan grop. När jag frågade platschefen varför olyckan inträffat trots lagkrav påstods att det på marknaden inte fanns användbar utrustning för säkring av markarbeten. Då tog jag fram sådan utrustning. Så dumt! Jag har aldrig som företagare upplevt något så omöjligt som att sälja arbetarskydd till den offentliga sektorn. Cheferna för kommunala markarbeten fungerar extremt orationellt. De förstår inte ens att skydda sig själva genom t.ex. skriftligt avtal med inhyrd grävare om tillhandhållande och sättande av rasskydd. De hyr in grävare och grävmaskiner som öppnar groparna under deras ansvar. Däremot skall de kommunalt äga rasskydden som om de köps in sannolikt hamnar bortglömda på något förråd. Artikeln undertecknas av en riksdagsman från Ystad. Det är extra pikant! Jag sålde två rasskydd till Ystad efter en olycka. Några år senare ville en presumtiv kund ha kontakt med en tidigare kund. Jag hänvisade till Ystad. Där svarade rörgravsfolket: ”Va? Har vi rasskydd?”

Den kommunala förvaltningen som sådan har så vitt känt ingen organisation för att specifikt transportera ut och använda rasskydd. Chefen står inte heller på gropkanten för att leda arbetet och för att fatta beslut om att sätta ned rasskydd vid behov. Nu har det inträffat några extra påtagliga dödsolyckor. Den senaste ledde till en skarp skadedom i hovrätt. När olyckan inträffade stod ett av mig tillverkat, rationellt rasskydd oanvänt på kommunens förråd. Efter domen tycks det vara så att alla som gräver i kommunal regi istället för att använda rationell säkring av rörgrav inom lag arbetar med släntning 1:1 innebärande mycket stora kostnadsökningar. Från att för byte av en servis gräva upp kanske 6 m2 gräver man nu minst det dubbla. En m2 onödigt öppnad gatuyta lär bara för asfaltering kosta minst 1200 kr/m2. Om grävaren satte rasskydd i därför begränsad grop skulle hyreskostnaden för rasskyddet hamna på kanske en tusenlapp. Skattebetalaren betalar!

Jag ser inte att S står för varken önskan om arbetarskydd eller rationell förvaltning. Eftersom man t.ex. inte ens värderar arbetarskydd i samband med byggnadshygien sitter Sverige nu t.ex. med olagliga återluftshus i hela den offentliga förvaltningen. Socialstyrelsen framställde nyss 15 % årligen med neurologisk retardation födda som något normalt trots att dålig luft är sannolikaste orsak. Nu påstås KOL vara en icke-rökar-sjukdom. Nu påstås att ALS ökar. Kvinnors lungcancer lär öka snabbare än mäns. Kvinnor är husfolket som arbetar i dålig luft.

Olagliga hus kan vi inte ha. Allt (siffran 750 000 fuktskadade hus har nämnts) skall byggas om samtidigt som vi står inför enorma kostnader för återställande av t.ex. försvaret, Nato-engagemang etc. S har haft ansvaret under större delen av tiden. S är i mina ögon definitivt inte symbol för rationell förvaltning eller ens för arbetarskydd,

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Gästlistan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på S och arbetsmiljö går inte i armkrok!

 1. Jan Andersson skriver:

  Om det inte redan finns en myndighet med ansvar för detta, så skapas en när S kommer tillbaka i stor stil. När nu ”extremhögern” har ”saboterat Sverige” tillräckligt länge och S har lyckats lägga över skulden för invandringskaoset på dem så kommer S garanterat tillbaka. Vi ser det komma och minnet är kort!

 2. Pingback: S och arbetsmiljö går inte i armkrok! | ulsansblogg

 3. Jan Andersson skriver:

  Det går om man vill och lyckas hitta rätt ”marknadsföringskanal”. Men det är fakta som gäller och inte skrämselpropaganda!

  Under alla mina år på olika papperbruk var läckande rörflänsar ett återkommande problem. Orsaken var att de varmförzinkade sexkantskruvar med mutter som alltid användes i alla tiotusentals flänsförband inte smordes vid monteringen, utan monterades snustorra. Även om man använde momentnyckel blev den verkliga inspänningskraften högst varierande och packningen inte ordentligt fastklämd på vissa ställen utan läckte. Ett litet droppläckage kunde kanske accepteras, men det förstorades sedan av sig självt varje dygn och till slut fick man stoppa anläggningen och byta packningen. Men inte smorde man bultarna då heller!

  Bulttillverkarna har varnat för detta problem så länge de har tillverkat varmförzinkade skruvar, men ingen har lyssnat. Men till slut samlade vi ihop alla fakta och sammanställde en skrift som via epost lätt kunde distribueras till alla berörda. I skriften fanns även uttalanden från skruvtillverkare, packningleverantörer och de som gjorde rörflänsar. Alla rekommenderade en silvergrå montagepasta och det anammades hos rörmontörerna omedelbart och de började nästan överdrivet noga smörja alla bultar vid alla flänsmontage. Och så småningom var fabriken tät igen, golven torra och man började till och med snygga upp med nymålade golv och väggar och sätta upp starkare belysningsarmaturer så att alla skulle se hur fint det blivit…

  Det är förresten exakt samma problem som gör att ett hjul lossnar från en bil efter däckbyte vår och höst. Stålborsta hjulnavet och fälgens kontaktytor från sand och rost och smörj försiktigt hjulbultarna med fett eller speciell montagepasta (inte typ symaskinsolja), dra korsvis med momentnyckel. Inget hjul lossnar, jag är helt säker!

  • Göran skriver:

   Jag brukar smörja med rapsolja vid däckbyte. Ursprunget till vegetabiliska oljor är som smörjmedel. Sedan kom någon på att den oljan kunde stoppas i människor. Efter det vet vi hur det gick med hälsan för folk till glädje för pillerindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *