Naturens slöseri

Just nu bedriver klimatalarmister och naturpreservister av alla slag kampanjer om att det slösas på allt naturen ger. Det kastas för mycket mat, det fälls för många trän, det dödas för många djur, med mera. Samtidigt hotar världen bli obeboelig från lite värme, haven översvämma allt och planeten bli obeboelig.

Alla dessa extrema överdrifter visar bara på en enda sak, det vet inte vet de snackar om! De har inte en susning. Förmodligen bor de alla i större städer och många av dem är unga. Ingen har någon erfarenhet av att jobba med naturen, även om en del varit på utflykt med skolan, skidat i fjällen eller seglat vid kusten lite grand. Men sådana erfarenheter är för den okunnige med missvisande än ingen erfarenhet alls.

Vi som på något sätt jobbat med naturen vet att den slösar så mycket den bara kan. Det är naturens bästa sätt att ordna överlevnad och spridning av liv. I storleksordningen nio av tio ungar av bytesdjur som kanin, mus och sork faller offer för rovdjur innan de hunnit fortplanta sig. Ändå lever och frodas dessa arter. Deras överflöd garanterar liv åt andra.

Det vi förr inte åt upp slängdes sällan på dyngstan, det mesta gick till höns, ankor, gäss och grisar. Även getter, får, nöt och häst fick del av det vi inte själva åt. Idag funkar inte det för de flesta, vi håller inte djur på det viset. Stordriften i djurhållningen, men framför allt i städernas mathantering gör det närapå omöjligt.

Det finns slöserier med naturens gåvor av annat slag, som inte nämns i dessa debatter och krav. 99,9% av en kvinnas ägg slösas bort i det moderna samhället, de blir aldrig barn, nya människor. Ändå är många av de som mest högljutt förfasar sig över slöseri, samma personer som kräver fri abort i alla lägen.

För män är slöseriet ännu större. Gissningsvis blir 99,9999999% av alla spermier aldrig upphov till ett barn. Man kan jämföra växters frön och frukter, endast en liten bråkdel blir nya plantor. Men naturen fortsätter slösa, för det är det största framgångskonceptet på vår planet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Naturens slöseri

 1. Jan Andersson skriver:

  Jag har tänkt i samma banor de senaste dagarna, nu när våren äntligen verkar ha kommit, och man kan gå utan risk att halka omkull och klä sig lättare och behagligare. När man börjar att åldras är risken att skadas obotligt långt större än för en yngre om man faller, och då kan allt man byggt upp omkring sig själv och sina närmaste plötsligt vara meningslöst. Men att stänga in sig är också ett säker väg till ett orörligt liv, man måste ovillkorligen röra på sig ungefär som förr. Räddningen är de stora butikerna och shoppinggallerierna, bara de har förstånd att även snöröja och ”halkbekämpa” på parkeringen så man kan ta sig dit med sin bil, men denna vinter har sådant varit sämre än något år tidigare i mitt minne. Vi har aldrig behövt vända hem igen, men det har varit nära ett par gånger.

  Jag brukar försöka förstå och räkna på hur mycket grönmassa som på kort tid återkommer på mark och träd varje vår bara som gräs och löv, men gett upp. När man på vissa håll är stolt över sin förmåga att dämpa och snart förhindra detta mirakel genom att minska på koldioxidhalten i atmosfären, så känner man att allt snart är meningslöst och att man snart kanske kan bli straffad för att man oblygt njuter av vårens återkomst varje år.

 2. Pingback: Naturens slöseri | ulsansblogg

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Apropå NATUREN,
  Något vi sällan ser behandlas är SOCIALISTERNAS längtan till att förgöra LIV.
  Speciellt mänskligt LIV. Det har varit deras ledtråd i deras simpla liv, från födsel till graven.
  Mig veterligen är socialisten den ende som tillåts använda ROVDJUR i alla former för att tillintetgöra sin granne och medmänniska.
  Jag går till stranden där jag bor dagligen, jag går på SÄL och SKARV safari och kan studera alla de spöfiskare som försöker landa en utmärglad öringen som knappt finns.
  Vad med alla andra rovdjur, fyrfota och bevingade som äter det vilt som kunde kommit ”utmärglade” stadsbor till del?
  Skadegörelsen som socialisten åsamkat grannskapet är enormt, så omfattande att redovisa det med statistik är näst intill ogörligt. Det är endast den lite äldre generationen med minnet i någorlunda behåll som ser skadegörelsen och med bilder i form av bl.a. foton som kan göra det rättvist.
  Bonden Nils som mottog NATUREN av vår HERRE ansåg ”kyrkan” dålig förvaltare av GUDS gåvor, jisses, tänk om han hade tvingats uppleva SOCIALISTEN!!!
  Vi fick det med råge.

 4. Göran skriver:

  Enligt en same jag känner dödar björn i Sverige 70 % av alla nya renkalvar.

  Vi ska vara veganer för att vi ska bry oss om djuren. Jag bryr mig om djur och därför äter jag kött och inte växter. Några synpunkter på dödande av djur:

  1. Djur i fångenskap har längre livslängd än vilda djur.
  2. Människor dödar djur humant. Hur dör djur i naturen? Många vilda djur blir ofta uppätna medan de fortfarande lever.
  3. Växtjordbruket anses döda 2-5 gånger fler djur än vad köttätaren dödar. Djur inom växtjordbruket förgiftas av bekämpningsmedel, krossad till döds under traktorer och liknande maskiner. Hur dör ett förgiftat djur?
  4. Vad kan anses som mest moraliskt. Döda ett djur för att äta upp djuret, eller döda ett djur för att förhindra att djuret äter upp din mat?

  Sist. Växtjordbruket är det mest miljöförstörande som människan har hittat på. Lite löjligt att vi lägger ned så mycket energi på det när vi i princip har djur som är experter på att skapa mångfald och skapar i princip all näring ett köttätande djur behöver, vilket vi människor är.

 5. Göran skriver:

  Det beräknas att vi slänger en tredjedel av all mat som produceras. Det lustiga är att de personer som Mats beskriver i artikeln förmodligen även är samma personer som har skapat den löjliga märkningen av livsmedel med bäst före datum eller sista förbrukningsdatum.

  Alla vet att mjölken blir dålig exakt klockan 00.00 på natten när bäst före datum har gått ut.

  Det enda jag gillar med sista förbrukningsdatum eller liknande är att priset på varan sänks. Då kan jag passa på att köpa maten billigare och vad gäller kött så bryr jag mig inte det minsta om vilket datum som anges. Jag har aldrig mått dåligt av att äta ”gammalt” kött. Tvärtom.

 6. Pingback: Mindre koldioxid hotar grödor och skördar | ulsansblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *