Teokratisk hälsosyn

Vi tycks vara på väg tillbaks till ett slags teokratisk hälsosyn som vi lämnade bakom oss för minst 150 år sedan. Då ansåg man att vår liv, kroppar och död tillhörde gud. Gud ansågs ha gett oss livet och gud ägde därför rätten till oss. Självmord var förbjudet till den grad att den döda kroppen straffades för brott mot gud. Vi var skyldiga gud att hålla oss vid liv och vid god hälsa så länge som möjligt.

Idag har staten tagit guds roll. Vi ges inte bara kostråd som är nyttiga för oss, vi påförs även påbud och förbud som ska styra vår val så att vi håller den hälsa som staten önskar. Alla minns säkert larm om kolesterol, akrylamid, mättat fett, fet fisk, rött kött, med mera, och råden om 6-8 brödskivor per dag, grönsaker och annat.

På tapeten sista veckorna ha varit blodprov som visar på förhöjd halt av PEth. Det är Transportstyrelsen som vill att läkare begär det testet vid misstanke om alkoholmissbruk. Man driver frågan utan att vilja ta ansvar för att man faktiskt gör det.

Under tiden som Transportstyrelsen förnekar att de driver frågan om ändrade regler, utreder de vilka förändringar de vill se. Självklart är det med trafiksäkerheten i fokus som detta utredningsarbete utförs. Det finns ingen politisk beställning av sådan utredning, den görs helt myndighetens eget initiativ, det vill säga att det är myndighetsaktivism.

Efter skolskjutningen i Örebro önskade vissa en mycket omfattande och ofta återkommande psykologisk undersökning på alla vapenägare. Partierna beslutade raskt att slå ett kraftfullt slag i tuomma luften för att visa handlingskraft.

Igår diskuterade vi covid och mRNA-vaccin här på Frihetsportalen. Idag alltså om bruk av alkohol är missbruk för att det syns i ett blodprov på även helt nyktra personer, och restriktioner för körkort är nödvändigt.

I grunden är både alkohol, körkort, isolering, vacciner, kostråd och annat motiverat av och en oundviklig konsekvens av att staten i vår version av välfärdssamhälle har påtagit sig rollen som försäkringsgivare för allt som är relaterat till hälsa, vård, olyckor och sjukdom.

Det ligger i försäkringsgivarens intresse att minimera sina kostnader för det man lovat försäkringstagarna. Därav denna nyteokratiska syn på våra liv, kroppar och död. Att vi medborgare anser att vi lever i en frihetlig demokrati där staten inte ska ha rätt att ställa dessa krav på oss, är av underordnad betydelse enligt staten.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Teokratisk hälsosyn

  1. Göran skriver:

    Om staten vore en riktig försäkringsgivare hur kommer det sig då att alla råd staten ger är destruktiva?

    Desto fler som arbetar inom offentlig verksamhet, desto dummare blir vi. Skälet att ha en liten byråkrati är inte endast ekonomiskt utan även intellektuellt och för den delen även sunt förnuft. Får vi en för stor del av en befolkning utan sunt förnuft, då kan det bara gå åt skogen. Har vi passerat en röd linje, eller?

  2. Samuel af Ugglas skriver:

    Det vi upplever är den s k ”mjuka” socialistiska revolutionen. Det gör socialisterna genom att inte nämna GUD och utnyttja vårt KUNGAHUS. utan dessa bägge hade socialisterna inte existerat. Gud, Allah eller socialisterna (ashkenazer), det är frågan.

  3. iah skriver:

    var tog dom 56 våldtagna åldringarna vägen?

  4. Jan Andersson skriver:

    Jag har sedan ungdomen uppfattat det mesta som gjorts med våra vägar och trafiksäkerhet som vettigt och praktiskt, men det var då.
    Numera är hastighetsövervakningen absurt kinkig, och det finns nog inga erfarna bilister som är positivt inställda till detta, inte minst eftersom vi har vinter ibland och sommar iband med helt skiftande förhållanen, men alltid samma hastighetsgränser. Så körde man aldrig förr, fri fart rådde fram till 1967, men vintertid körde man försiktigt ändå. ”Hastigheten anpassas efter väglaget, trafiken samt bilens och förarens kondition”.

    En genomfartsled, förr skyltad 90, nu 80, är så bred och rak att de flesta körde 100 (eller mer). Nu är enligt flera som tvingas åka där varje morgon genomsnittsfarten 56 km/h. Varför? Tät trafik = farligt. Dra på litet, så blir det inga köer!

    • tompas skriver:

      När jag är ute och kör fritt med min MC så behöver jag inte bry mig om alla dessa fartkameror, vilket känns befriande.

    • Göran skriver:

      Om de svenska vägarna sköttes av försäkringsbolagen och de pengar som tas från bilister gick till vägar, broar, tunnlar och annat för bilar, då skulle vi ha mycket bättre vägar än vi har idag och förmodligen skulle vi ha säkrare vägar och trafik.

      Nu klagar alla på vad maten kostar, samtidigt som många av dem vill ha högre transportkostnader. Ja, mat brukar transporteras till butikerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *