Cirkelns kvadratur?

Såg på morgonteve tre kvinnor som debatterade rapporten att endast en procent av våldtäktsfallen leder till fällande dom. Såvitt jag förstår utifrån beskrivningen av rapporten är redan den i sig behäftad med fördomsfulla ställningstaganden. Om jag förstått saken rätt, så räknar man där med ett stort mörkertal, sedan lägger man ihop det fantiserade mörkertalet med det faktiska antalet anmälningar för att få den låga siffran en procent i fällande domar. Ett skrämmande dåligt sätt att handskas (o)sanningen.

Dessutom var dessa kvinnor samstämmiga i sin syn på att detta domsutfall bottnar i osunda och otidsenliga föreställningar om bland annat kvinnors sexualitet och inte minst synen på kvinnor i allmänhet. De tycks inte ha förstått att de principer som vägleder våra domstolar är mycket sunda och mycket tydliga. Eftersom det är näst intill omöjligt att bevisa att man är oskyldig till något, vad som helst, så utgår vi ifrån att man är oskyldig till dess skuld bevisats.
Synen på kvinnor och sexualitet har inte dugg med detta att göra. Problemet är att det är så svårt att bevisa att ett övergrepp skett. Då stipulerar lagen att man ska fria hellre än fälla. Så bör det också vara på alla rättsområden i en rättsstat.
I en förlängning av problemet kan diskuteras om det är bäst att kvinnor alltid anmäler vad de upplever som våldtäkt. Det kan vara bra ur allmän synpunkt eftersom det minimerar mörkertalet. Förutsatt att man då inser att mörkertalet är litet. Annars kan ett högt anmälningstal föranleda dåliga lagar och rättspraxis.
För den enskilda kvinnan är det inte säkert att det är lika bra att anmäla som att avstå. Om bevisningen är svag eller obefintlig finns det inte mycket att vinna juridiskt. Däremot kan man få en bekräftelse på sin egen upprördhet och därigenom bearbeta upplevelsen på ett mer distanserat sätt. Det är säkert individuellt hur man upplever vilken väg som ger det bästa sättet komma ifrån händelsen så hel, stark upprättad som möjligt.
Situationen med några mycket uppmärksammade fall där kvinnors falska anmälan lett till felaktiga fällande domar och senare ändrade domslut, förbättrar inte situationen för kvinnorna och deras trovärdighet. Stämningen börjar bli så otrevlig att följden kan bli att vanliga, goda män med hederliga avsikter drar sig undan kontakter med kvinnor. Därigenom lämnar de större utrymme för våldtäktsmän att begå sina gärningar. Skyddet för kvinnorna blir sämre. Hetsjakt på män i allmänhet kan vara kontraproduktivt för såväl kvinnors rättigheter som trovärdighet.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.